• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Scheme precursoare pentru cutremurele vrancene majore

Nu orice cutremur crustal vrancean este legat de aparitia unui seism de mare adancime foarte puternic. Au existat si grupuri de seisme crustale vrancene in perioade in care nu s-au produs cutremure adanci majore. Dar toate cutremurele mai semnificative au fost precedate, cu luni si chiar ani inainte, de o indesire a seismelor de mica adancime din Vrancea. Acest fenomen s-a observat pentru toate cutremurele vrancene mari (consemnate in perioada instrumentala a seismologiei). Acum, ideea e ca seismul adanc nu vine chiar imediat, pot sa treaca mai multi ani de la momentul aparitiei mai multor secvente de cutremure crustale si pana la seismul major. De aceea, eu cred ca pana in 2012 nu vom avea seism major in Vrancea. Daca lucrurile decurg ca in cazurile din 1940, 1977 si 1986, ar rezulta ca mai devreme de 2012-2014 nu se va produce un seism de 7 grade pe scara Richter in Vrancea. De aceea, cine declara ca va fi cutremur de peste 7,0 pe scara Richter in 2009 ori este impostor, ori nu intelege nimic si are capacitati reduse. Iau in discutie seism de peste 7,0 pe scara Richter, nu discut despre un cutremur de 6,1 grade, de exemplu.
Dar sa revin la cele 2 secvente de cutremure crustale din noiembrie -decembrie 2007 si septembrie -octombrie 2008. Cele 2 secvente s-au desfasurat cumva \"in diagonala\" pe directia Sud-Est catre Nord-Vest; propagarea tensiunilor crustale s-a facut chiar pe directia de deplasare a microplacii Marii Negre, deci paralel cu directia vectorului stress de compresiune orizontala care actioneaza dinspre Sud-Est (Dobrogea) catre Nord-Vest (Curbura Carpatilor). Este un argument in favoarea ideii ca in perioada noiembrie 2007-octombrie 2008 a avut loc o deplasare usor mai accelerata a blocului Marii Negre. Un alt argument in favoarea aceleiasi idei este acela ca in decembrie 2007 s-au produs cutremure de 5,5-5,8 grade in centrul Turciei, aliniate dinspre sud catre nord, fenomen ce ar putea fi corelat cu o anumita impingere a placii Anatoliene in cea a Marii Negre. Acest lucru a condus, fireste, si la o anumita deplasare mai pronuntata a blocului Marii Negre de la Sud-Est spre Nord-Vest. Nu cred, insa, ca aceasta deplasare a fost suficienta pentru producerea unui cutremur catastrofal in Vrancea in perioada urmatoare. De aceea, sustin ca este aproape exclus un cutremur vrancean cu magnitudinea strict mai mare decat 7,0 pana in anul 2012. La rata actuala de deplasare a blocului Marii Negre, de abia prin 2012-2014 s-ar putea intruni conditii pentru un seism vrancean mare (adica de abia prin 2012-2014 situatia din Vrancea se va dovedi suficient de tensionata pentru a determina producerea unui cutremur de magnitudine 7). Evident, spun acest lucru cu o anumita rezerva: daca nu intervine ceva grav, semnificativ, la est de Marea Neagra. Daca se intampla ceva mare pe acolo, procesul ar putea fi grabit, si am putea avea un cutremur major mai devreme de 2012-2014. Dar daca nu se intampla nimic, atunci e foarte probabil ca pana in 2012 nu putem discuta despre un cutremur major.
Si va rog sa nu imi reprosati ca vorbesc ca Marmureanu, ma bazez pe ceea ce am citit si eu in studii ale specialistilor in geofizica si seismologie, pe compararea modului actual de comportament al sistemului tectonic Anatolia-Marea Neagra cu cel din perioade anterioare, pe situatia actuala din Vrancea, inclusiv pe faptul ca indesirea cutremurelor crustale apare, de regula, cu mai multi ani inainte de producerea seismelor vrancene de magnitudine 7.
 
\'sorins\' pid=\'19725\' dateline=\'1237709763\' a spus:
. Un alt argument in favoarea aceleiasi idei este acela ca in decembrie 2007 s-au produs cutremure de 5,5-5,8 grade in centrul Turciei, aliniate dinspre sud catre nord, fenomen ce ar putea fi corelat cu o anumita impingere a placii Anatoliene in cea a Marii Negre. Acest lucru a condus, fireste, si la o anumita deplasare mai pronuntata a blocului Marii Negre de la Sud-Est spre Nord-Vest. Nu cred, insa, ca aceasta deplasare a fost suficienta pentru producerea unui cutremur catastrofal in Vrancea in perioada urmatoare.
Cred ca ai dreptate, dar oare aceste cutremure din Turcia pot sa influenteze Vrancea astfel incat in urmatoarea perioada sa se produca un seism mai maricel de 5-5 si ceva poate chiar 6?Eu as miza mai mult pe acest scenariu,urmand ca in urmatorii 4-5 ani sa vina si seismul mult-asteptat.Apropo am auzit si eu zvonurile cum ca in luna aprilie se va produce un seism de 7,5-7,8 grade pe scara Richter.Sper sa nu se intample asa ceva pentru ca ar fi un DEZASTRU(cu zeci de mii de morti si sute de cladiri distruse-asta e unul dintre cele mai optimiste scenarii)
 
Geo, cum se definesc aceste \"secvente de cutremure crustale\"?

Practic, tot timpul se produc cutremure crustale. Atunci cum definesti - care este conventia arbitrara prin care consideri ca anumite cutremure \"sint in secventa\"? Presupun ca trebuie ca aceste cutremure sa fie localizate intr-o anumita zona - atunci care ar fi valoarea suprafatei (in km patrati) in care daca se produc seisme crustale sa consideri (arbitrar?) ca ar fi suficient de \"grupate\" cat sa le poti considera \"in secventa\". Si care ar fi valoarea maxima a intervalului de adancimi hipocentrale (tot in km) astfel incat sa consideri ca sint suficient de apropiate cat sa poata fi socotite \"in secventa\"?
Si care ar fi intervalul de timp maxim cat sa poti sa consideri ca sint legate intre ele (\"in secventa\")?
 
bubulina, iti raspund printr-un exemplu. Anume, secventa de cutremure crustale de la Ramnicu Sarat din perioada 27-30 aprilie 1986. Secventa a constat intr-un numar foarte mare de seisme, cu mult peste ceea ce se inregistreaza in mod obisnuit in zona; cutremurele aveau epicentrele pe o raza de circa 15 km in jurul orasului Rm. Sarat, iar adancimile focale erau de la 10 la 25 km. Secventa a avut 2 socuri initiale mai puternice (ML=5,1 si ML=4,5), aparute la interval de cateva minute, si apoi urmare de activitatile post-soc, constand in numeroase seisme mai slabe, succedate uneori la intervale de cateva minute intre ele. Deci e de evidentiat aparitia de evenimente crustale pe o raza de 15 km in jurul orasului Rm. Sarat, intr-un ritm mult mai ridicat decat activitatea normala a zonei.
 
Intervalul se poate intinde de la cateva ore la cateva zile sau chiar saptamani. In cazul secventei de cutremure crustale din zona Vrancioaia-Tulnici din toamna anului 2008 (secventa care a debutat prin cutremurul de magnitudine ML=4,6 de la 6 septembrie 2008), durata secventei a insumat, in total, aproape 6 saptamani, timp in care frecventa cutremurelor a scazut treptat, nu brusc. Pana in octombrie au continuat sa apara evenimente locale de tip crustal in acea zona, la o frecventa peste cea consemnata in activitatea normala a zonei.
 
Multumesc pt exemple. Oare pt anul 2009 sau pt anii anteriori anului 2007 au existat studii care sa verifice prezenta sau absenta secventelor de seisme crustale?
Anul acesta a existat vreo astfel de secventa?
Ma intreb cum functioneaza chestia asta cu studiile la modul practic? Sint monitorizati toti anii sau sint monitorizati numai anii luati arbitrar intr-un studiu?
Ca tot privea amuzat (?) Sever la baietii din generatia IT, apoi si chestia asta cu secventele de cutremure ar putea fi determinata printr-un soft care sa verifice pt fiecare seism de peste o anumita magnitudine daca/care din cele ce ii urmeaza sint in secventa.
 
Geo, aparent afirmatiile tale sint contradictorii. Pe de o parte spui pe acest topic ca:

1)
Cutremurele din 1977, 1986, 1990 si 2004 au fost precedate de asemenea secvente de cutremure vrancene crustale. Nu e foarte clar daca marimea intervalului de timp in care se manifesta aceste secvente ar avea legatura cu seismul care ar urma sa se produca. In orice caz, cutremurul din 1977 a fost precedat de aparitia de secvente de seisme crustale cu mai multi ani inainte, chiar din 1969 incepand !!! In cazul cutremurului din 1986, au inceput sa apara secvente de seisme crustale inca din anul 1983, continuand progresiv in 1984, 1985 si aprilie 1986. Cutremurul din 1990 a fost precedat de o crestere a activitatii crustale consemnata in perioada august-septembrie 1989, cand s-a inregistrat o activitate destul de ridicata la mica adancime in zona Vrancioaia. Cutremurul din octombrie 2004 a fost precedat de o secventa de seisme crustale in zona Focsani-Ramnicu Sarat inregistrata la 30 aprilie 2004 !!!!
Sa recapitulam.
1977: intensificarea activitatii crustale incepe in 1969 (8 ani inainte);
1986: intensificarea activitatii crustale incepe in 1983 (3 ani inainte);
1990: intensificarea activitatii crustale incepe in august 1989 (9 luni inainte);
2004: intensificarea activitatii crustale apare in aprilie 2004 (6 luni inainte).

si ca:

2)
toate cutremurele mai semnificative au fost precedate, cu luni si chiar ani inainte, de o indesire a seismelor de mica adancime din Vrancea. Acest fenomen s-a observat pentru toate cutremurele vrancene mari (consemnate in perioada instrumentala a seismologiei). Acum, ideea e ca seismul adanc nu vine chiar imediat, pot sa treaca mai multi ani de la momentul aparitiei mai multor secvente de cutremure crustale si pana la seismul major. De aceea, eu cred ca pana in 2012 nu vom avea seism major in Vrancea. Daca lucrurile decurg ca in cazurile din 1940, 1977 si 1986, ar rezulta ca mai devreme de 2012-2014 nu se va produce un seism de 7 grade pe scara Richter in Vrancea.

Pe de alta parte, pe alt topic, intr-un post de-al tau din 2006 (pe care acum l-am descoperit intimplator) spui ca:

3)
Anul trecut s-au produs mai multe cutremure crustale (de mica adancime) cu magnitudinea mai mare sau egala cu 4,0 pe care INFPul nu le-a anuntat ! De exemplu, seria de cutremure superficiale din Campia Romana, zona Urziceni-Pogoanele, la 5-15 km adancime, din perioada 24-28 august 2005. Socul principal s-a produs pe 25 august si a atins 4,0 pe scara Richter, cu intensitate IV la Urziceni. Pe 10 septembrie 205, dimineata, o noua serie de cutremure superficiale, de data asta mai la nord-est, cu epicentre LANGA ORASUL BUZAU. Socul principal a avut iarasi magnitudinea 4,0 si s-a produs la 22 km adancime ! Replicile au continuat pana seara (unele de magnitudine 3,5). Pe 31 octombrie 2005 s-a produs un cutremur de magnitudine M=4,1 la 30 km adancime in zona Marasesti-Odobesti. In seara de 15 noiembrie 2005, in zona Marasesti-Panciu-Odobesti s-a produs un seism de 4,8 pe scara Richter la 31 km adancime, cutremur ce a fost resimtit in sudul si centrul Moldovei. In sfarsit, pe 3 decembrie 2005 s-a produs alt cutremur superficial in judetul Vranceam, 20-30 km adancime, M=4,2. Desi nu este o regula generala, exista teoria, in baza datelor privind situatia de dinaintea cutremurelor din 1977 si 1986, ca seismele vrancene puternice (magnitudinea Ms mai mare sau egala cu 7,0) ar fi precedate si de anumite intensificari ale activitatii in scoarta terestra. Adica, unii spun ca, intr-un fel sau altul, se reactiveaza si fracturile locale din fata Curburii carpatice cu 2-4 ani inainte de producerea unui eveniment seismic intermediar major. E doare o teorie, confirmata pana acum de cazul cutremurelor din 1977 si 1986; se pare ca si inainte de cutremurul din 1940 (pana la 3-4 ani inainte) au aparut secvente de cutremure crustale anormale.

Adica pe de-o parte spui ca \"inainte de cutremurul din 1940 (pana la 3-4 ani inainte) au aparut secvente de cutremure crustale anormale\" - deci (intrebare?) punand \"cap la cap\" cele 3 citate din posturile tale, lista ta ar fi de fapt:

1940: secvente de seisme crustale de cu 3 - 4 ani inainte
1977: secvente de seisme crustale de cu 8 ani inainte
1986: secvente de seisme crustale de cu 3 ani inainte
1990: secvente de seisme crustale de cu 9 luni inainte
2004: secvente de seisme crustale de cu 6 luni inainte

Ori cutremurul din 1940 (7,7Mw) a fost cu mult mai puternic decat cutremurul din 1977 (7,4Mw).

In concluzie, daca acum ar veni un cutremur la fel ca cel din 1940, ar insemna ca putem avea secvente de seisme crustale de cu 3 - 4 ani inainte (la fel cum s-a intamplat la cel din 1940).

Deci hai sa aflam de cand au inceput sa apara aceste secvente de seisme crustale, ca sa vedem cand poate sa apara urmatorul seism mare.

Conform spuselor tale (citatul al 3-lea), dai exemple de astfel de serii de seisme crustale care au aparut din 2005.

Pai daca numaram din 2005 pina in 2009, inseamna ca au trecut deja 4 ani (la fel cum s-a intamplat inaintea curemurului din 1940).

Conform exemplelor tale anterioare, ar insemna ca acum deja ne putem astepta la un cutremur ca cel din 1940 (7,7Mw) din acest punct de vedere.

=))
 
Bubulina, am afirmat si asta:

Nu orice cutremur crustal vrancean este legat de aparitia unui seism de mare adancime foarte puternic. Au existat si grupuri de seisme crustale vrancene in perioade in care nu s-au produs cutremure adanci majore.

Mai clar de atat nu cred ca pot fi.
Nu am spus niciodata ca orice secventa de cutremure crustale preceda un cutremur adanc major. Este o anumita diferenta intre afirmatia \"cutremurele majore sunt precedate si de intensificari ale activitatilor seismice crustale din Vrancea\" si \"orice activitate crustala preceda un cutremur adanc mare\". E o diferenta totusi.

Cat priveste exemplele, sa nu uitam un lucru: ESTUL TURCIEI ! Si cu asta cred ca am spus totul. Da, am avut roiuri de cutremure crustale in perioadele care au precedat seisme vrancene puternice, dar in aceleasi perioade s-au produs cutremure mari in ESTUL TURCIEI.
 
bubulina, iti raspund printr-un exemplu. Anume, secventa de cutremure crustale de la Ramnicu Sarat din perioada 27-30 aprilie 1986. Secventa a constat intr-un numar foarte mare de seisme, cu mult peste ceea ce se inregistreaza in mod obisnuit in zona; cutremurele aveau epicentrele pe o raza de circa 15 km in jurul orasului Rm. Sarat, iar adancimile focale erau de la 10 la 25 km. Secventa a avut 2 socuri initiale mai puternice (ML=5,1 si ML=4,5), aparute la interval de cateva minute, si apoi urmare de activitatile post-soc, constand in numeroase seisme mai slabe, succedate uneori la intervale de cateva minute intre ele. Deci e de evidentiat aparitia de evenimente crustale pe o raza de 15 km in jurul orasului Rm. Sarat, intr-un ritm mult mai ridicat decat activitatea normala a zonei.

Ce parere ai despre secventa de curemure crustale din zona Rm Sarat petrecuta azi noapte (ieri seara), secventa petrecuta tot asa la adancimi cuprinse intre 10 si 25 km adancime, tot la intrevale de cateva minute una de alta, tot cu doua socuri initiale mai puternice, epicentrele grupate foarte strans in jurul orasului Rm Sarat? Pare ca se incadreaza perfect in descrierea ta.

De pe siteul INFP:

Data/Ora UTC Mag Lat / Lon Grade Regiune Adancime Km
07.12.2009 00:23:48 2 45.43N / 27.04E ROMANIA - Vrancea 20
07.12.2009 00:23:46 2 45.42N / 27.05E ROMANIA - Vrancea 14
06.12.2009 20:42:50 2 45.41N / 27.05E ROMANIA - Vrancea 14
06.12.2009 20:24:40 2 45.44N / 27.06E ROMANIA - Vrancea 21
06.12.2009 20:21:14 2.8 45.40N / 27.04E ROMANIA - Vrancea 23
06.12.2009 20:21:13 2.6 45.39N / 27.02E ROMANIA - Vrancea 15
06.12.2009 20:20:55 2.6 45.36N / 26.99E ROMANIA - Vrancea 100
06.12.2009 20:17:23 3.4 45.42N / 27.06E ROMANIA - Vrancea 20
06.12.2009 20:15:44 4 45.42N / 27.03E ROMANIA - Vrancea 20
06.12.2009 20:15:43 3.9 45.41N / 27.00E ROMANIA - Vrancea 16

Punand la socoteala recentele cutremure din Turcia (nu mari, dar totusi peste medie, in jurul a 4 - 4,8) si faptul ca in precedentele doua luni a existat o scadere a activitatii seismice in Vrancea urmata acum de aceasta crestere brusca... ce va urma?...








Stiu, vei spune ca nu va urma nimic serios, ca nu e nimic sigur, ca se refera la scheme precursoare pe termen lung si ca putem dormi linistiti :D




...Cine n-are optimist prin preajma sa-si cumpere... :D
 
Desi nu am acum timp sa comentez in detaliu (am o predare de proiect la servici, sunt in focuri), pot doar sa spun ca secventa asta de cutremure e comparabila cu altele mai vechi din zona respectiva (1952, 1954, 1969, 1975, 1983, 1986, 1991, 2007). Cutremurele crustale de la Ramnicu Sarat apar in secventa. Cea mai puternica replica a aparut aproape imediat dupa socul principal si a avut magnitudinea 3,4. Este greu de spus, deocamdata, daca aceasta secventa \"anunta\" ceva mai important sau nu. In orice caz, nu ceva catastrofal, eventual un eveniment ca in 1986, in cel mai rau caz. Sa asteptam sa vedem daca secventa se opreste aici sau se prelungeste mai multe zile sau saptamani...:137::D:unsure::D
 
Bafta la proiectele de la servici Geo!

Cand vei avea timp sper sa detaliezi un pic despre ce se intimpla cu baba Vrancioaia.

Deocamdata pe seismograma si acum tremura incetisor...
E o instabilitate acolo, sa vedem spre ce va evolua...
 
Conform hartii de mai jos de pe NASA, placa eurasiatica se miscad e la SV catre NE.

http://cddis.nasa.gov/926/slrtecto.html

Daca se misca pe directia mai sus mentionata, de ce exista corelatia Hindu Kush - Turcia - Marea Neagra (mai mult sau mai putin obligatoriu) - Vrancea? Adica exact pe dosul miscarii placii.
 
Harta aceasta nu tine cont si de microlaci, subplaci, care sunt mai mici, dar mai "vioaie" asa. Oricum, placa Arabia se deplaseaza spre nord si impinge in cea Anatoliana si in placa mare Euro-Asiatica. In acest proces complex, este afectata si asa-numita microplaca a Marii Negre, impinsa de la sud-est spre nord-vest.
 
Back
Sus