• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sfarsitul Lumii 2012 - 2012 un an special?

Am avut si eu de-a face cu unele persoane mai fricoase, asa, care tremurau de groaza ca vine sfarsitul lumii si bla-bla-bla :sad: Ele o tin una si buna cu asa-zisul calendar mayas...cu 23 decembrie 2012 si alte prostii. Pai, bun, dar calendarul asta mahas la ce il raportezi, daca ne referim la calendarul actual sau la stilul vechi ?? Gregorian sau iulian ? Pe stil vechi, 23 decembrie 2012 inseamna 3 ianuarie 2013 pe stil nou, cred...Asa ca pe 3 ianuarie 2013, o sun pe respectiva persoana fricoasa si o intreb cum a petrecut sfarsitul lumii :32: :32: :32:
 
Păi, nene, în anii trecuţi, pentru a putea avea acces în media trebuia să cunoşti foarte bine LIMBA ROMÂNĂ, să ai cultură generală beton şi să excelezi în domeniul reprezentat. Spuneţi-mi care din aceste cerinţe mai sunt respectate acum, când media se confundă cu economia de piaţă, nu cu cultura sau ştiinţa?

Ai mai multe sanse sa te angajezi intr-o redactie daca ai pile in domeniul pe care esti repartizat (politic, sanatate, invatamant, eveniment - politie, etc). Cu cat esti mai cu pile si afli mai repede un subiect (mai repede decat altii din breasla) cu atat esti mai valorors, indiferent daca stii sau nu unde se pune corect liniutza.

Cu pile ai posibilitatea sa te angajezi inaintea unuia care a terminat o facultate de profil.

Si, on-topic, cred ca se poate vedea foarte clar in situatia data cat de bine functioneaza technica de apel la sentimentul de frica al oamenilor. Frica este mai puternica decat ratiunea, iar daca gasesti un subiect pe care il poti specula, indiferent cat de incredibil si imposibil de sustinut stiintific ar fi acesta, el va fi inghitit pe nemestecate de foarte multa lume.

Exemplu: [attachment=2450:200905/post_1_1242033023_e92dd981ba7ef94395071acfd03afd6b.attach][attachment=2451:200905/post_1_1242033040_8dd804bb242a974ba3f13d2a50bb32b5.attach]
 
Ehehe, asta a fost într-o vreme când mijloacele de informare erau aproape... inexistente. Şi Orson Welles avea talent, nene. Ca o coincidenţă (sau poate nu), un Welles (Orson) lecturează radiofonic opera unui alt mare Wells (Herbert George). Să nu uităm de acesta din urmă, cu operele sale SF, amintind aici şi \"Primii oameni în Lună\" sau \"Omul invizibil\". Din păcate, Jules Verne e mai cunoscut, însă eu îl văd mai profund pe HG Wells.
Să specificăm că în 1938 fobia (ce a declanşat acea isterie) era alimentată şi de incertitudinile manifestate în plan ştiinţific privind existenţa vieţii pe alte planete din sistemul solar, dar şi de educaţia precară în acest domeniu.
Acum parcă nu e acelaşi lucru. Lumea e mai informată. Acum se întâmplă alt fenomen: se inoculează voit aceste idei publicului, fie de către media dornică de audienţă/rating, fie de băieţii deştepţi, care trebuie să dea ocupaţie prostimii, ca ei să-şi aplice planurile neabătuţi.
 
Pare-se că viruşii sunt ceva la graniţa dintre neviu şi viu. Aşa că n-au greşit prea mult.
Virusurile sunt nişte entităţi infecţioase, care (din ce ştiu eu) n-au metabolism propriu, ceea ce ridică acel semn de întrebare privind încadrarea la viu. Cică ar fi vii numai în prezenţa unei celule vii.
:sad:

PS: mai avem şi altă pacoste în afară de virusuri: prionii, agenţi infecţioşi proteici (tot nevii).

Este corect, mai putin situarea virusurilor la granita intre viu si neviu.
Unitatea elementara a materiei vii este celula, fie ea procariota (fara nucleu, precum bacteriile) fie eucariota (cu nucleu diferentiat). Virusurile sunt lipsiti de organizare celulara si intracelulara. INSA. Poseda genomul viral care este o insusire exclusiva a organismelor vii. De aceea, includerea lor intre microorganisme este ...sustenabila ( :32: ca tot e la moda termenul). Genomul viral confera acestor microorganisme o capacitate \"remarcabila\" (parazitism) de a reproduce atributele celulare ale organismelor vii (cu specificitatea de rigoare), producind devierea metabolismului acestor celule in folosul propriu (pt replicare).

Culmea este ca si prionii (lipsiti de orice informatie genetica:unsure:) au o mare capacitate infectioasa a carei mecanism de transmitere, manifestare nu este clar deslusit:unsure:. Prionii reprezinta un \"pas inainte\" in patrunderea lumii microscopice dar prea putin cunoscuti deocamdata din moment ce maladiile produse nu au inca tratament.

Apocalipsa anului 2012... . Oamenii se tem de lucrurile pe care nu le inteleg. Dar canalizarea atentiei (chiar a credintei unora) oamenilor spre un sfirsit ...regional sau global este un mecanism pe care nu-l pricep deloc.
 
Este corect, mai putin situarea virusurilor la granita intre viu si neviu.

Eu m-am făcut doar purtătorul de cuvânt al altora. Tind să-i cred, întrucât virusurile (nu viruşii cum greşit scriu unii) nu verifică toate acelea necesare unei entităţi pentru a fi considerată vie. :sad:
 
Avira chiar e bun. Aveam 1333 fisiere infectate. Si nu e gluma. Cat despre virusuri, sunt cat se poate de vii. Asta daca se considera viu tot ce spune Bruce Lipton. Dar la scoala am invatat ca sunt vii iar ca structura \"organizationala si morfologica\" sunt bucati de ADN independente.
Si acum ca topic, pierdeam timp pe net sa vad ce conspiratii mai gasesc. Iete Codex Alimentarius ne face noptile albe ca o sa fie interzis usturoiul si menta. Cica vor fii droguri de categoria a III a. O sa mancam hamburgeri si bem cola. O sa fim ca tipul care se duce la doctor si ia diazepam contra deranjarilor stomacale. In documentarul Se mai spune ca in 2012 va trece pe langa Pamant, planeta Nibiru si in \"The big picture\" se spune sa nu mai gandim la evenimente supranaturale sau cosmice, ci sa belim ochii la ce ne fac grupul celor 300 de Bilderbergi. Acuma....cred ca o s-o iau razna daca ma tot uit la conspiratii pe internet. Asa cred eu,...daca nu cumva v-ati prins voi si nu vreti sa-mi spuneti din politete:D
 
O fi având legătură cu 2012?

Intrebarea, venita din partea ta, este o gluma desigur:p .
Ma intreb daca s-a vorbit despre \"2012\" inainte de \"2000\"...
Cineva f apropiat mie, a crezut f tare in sfirsitul lumii la anul 2000 (favorizat si de un anume context ...social, poate). Cu 2 zile inainte de anul 2000, a venit sfirsitul, numai pt el:( .
Pt secte extremiste, sfirsitul lumii a venit in urma sinuciderii in grup si au murit cu credinta ca totul a disparut; a fost adevarat la nivel individual.
Mai trist a fost pt dinozauri, care au disparut toti dar ultimul nu \"a stins lumina\". (Intr-un ritm natural de disparitie a speciilor? Nu prea e valabil in cazul lor si a propos, dupa dinozauri, amfibienii actuali sunt \"cele mai\" periclitate specii - bizar grad de comparatie - atit de puternica e presiunea pe acest ordin, atit de puternice sunt semnalele de disparitie).

Despre rezonanta Schumann am aflat si eu din surse care circula. Mi se pare o marime fizica, masurabila si incontestabila. Dar, a corela aceasta cu durerile de cap (pe care le am dinainte de 1978 =)) ) sau cu perceptia privind comprimarea timpului (in raport cu cerinta pe care as avea-o pt a epuiza \"proiectele\" cotidiene si cele pe termen lung precum si de a ma vindeca de toate tentatiile de cheltuire a timpului care ma inconjoara) cred ca este o speculatie care nu are legatura cu stiinta.
Se spune ca aceasta rezonanta, marita in ultimile decenii, are o frecventa care tinde spre ritmul beta al creierului uman, care e starea normala de activitate a adultului. Articolul citat mai sus, spune ca fenomenul afecteaza ritmul alfa (de somn, relaxare) al creierului. Cind ma gindesc la multi oameni care au mintea hodinita, nu vad nici un semn ca Pamintul sa scada in densitate... . Dar, ma intreb totusi, ce li se intimpla delfinilor, care au un ritm alfa al creierului, dominant si dincolo de potentialul uman :55: .
Citisem undeva, cindva, ca bolnavii de Alzheimer au un ritm teta anormal de mare (unde prezente altfel, dominant la copii pina la virsta de 4 ani, cu o frecventa normala <7Hz). Probabil ca acesti oameni nu sunt afectati de schimbarea electromagnetica planetara:unsure: ?

Huh, ce amalgam am scris... . Dar gnab gib-ul nu e aproape... parerea mea:)) .
 
Este reconfortant si relaxant sa dam vina pe forte pe care nu le putem controla, pe soarta, si asa mai departe. Nu cred ca s-a schimbat ceva care sa afecteze curgerea timpului indiferent de frecvente, oscilatii, rezonante si ce-or mai fi. Si am sa explic acum de ce.

Am avut o anumita perioada in care am schimbat foaia. A fost o perioada in care am refuzat sa mai fac anumite lucruri, sa mai raspund la telefon, sa imi mai iau angajamente de a face asta sau ailalta. A fost o perioada in care am trait exact asa cum am simtit, cu exceptia lucrurilor pe care chiar nu le puteam da deoparte (serviciul). In rest am spus \"nu\" cand am considerat ca e cazul, am inchis telefoanele mobile si am lasat mail-urile sa se adune. Nu am mai raspuns la messenger si m-am concentrat mai mult pe mine si pe ceea ce simteam eu.

Mai trebuie sa spun ca in acea perioada senzatia de comprimare a timpului a disparut complet?

Am trait in doua sisteme diferite in ceea ce priveste relatiile interumane: cel \"dinainte\", chiar inainte de 1995, cand nu existau telefoane mobile, si cel de acum cand suntem asaltati de un flux de informatii atat de mare incat nu reusim sa-i facem fata. Putem fi gasiti la orice ora, nu exista scuza sa nu raspunzi la telefon, prietenii se supara pe tine daca nu raspunzi la mess sau la email-uri. Esti la dispozitia celorlalti, 24 de ore din 24. Cat de normal este acest lucru?

Evident, intr-o astfel de situatie programul ne este incarcat de o groaza de probleme pe care trebuie sa le rezolvam; gandurile ne sunt acaparate de volumul mare de informatie pe care il primim de la cei din jurul nostru, chiar daca nu iesim cu zilele din casa. Aveam un telefon mobil, acum avem doua, trei, si un telefon fix, si inca un telefon VoIP.

Am venit intr-o seara acasa de la servici. De la ora 8 de cand am intrat pe usa si pana la 11 am raspuns la telefoane. Sunau in timp ce deja eram intr-o convorbire, din ce in ce mai insistent, nu mai aveau rabdare sa termin si sa ii sun inapoi. Abia la 11 am apucat sa ma dezbrac, sa ma spal si sa imi fac ceva de mancare. Cat de normala este o situatie de genul asta?

Ne-am dezvatat sa simtim, sa gandim si sa analizam noi ceea ce ni se intampla. Imediat cum patim ceva luam telefonul si sunam. Repede, sa ne descarcam oful, sa cerem un sfat, sau pur si simplu sa ne impartasim senzatiile. Traim o globalizare umana, inaintea guvernului unic mondial. Si asta ne afecteaza. Trebuie sa facem mai multe, mai repede, avem mai multe probleme, mai multe task-uri, un to do list mai lung. Si dupa ce traim juma\' de an in haosul asta, ne plangem ca nu ne mai ajunge timpul, ca suntem atat de obositi si nu am mai avut cand sa ne plimbam juma de ora intr-un parc. Pai normal ca nu am avut cand, fiindca dupa 5 minute de plimbare a sunat telefonul sau a venit un mail iar mobilul cu wifi sau GPRS a inceput sa bipaie.

Mi-a fost foarte bine in perioada de care povesteam. M-am redescoperit, mi-am redescoperit ganduri, sentimente, am redescoperit ca traiesc si ca de mine depinde sa ma opresc un pic din alergare si sa stau o clipa sa admir si peisajul.

Iar de cand cu motociclismul, constientizand foarte clar riscurile la care ma supun, am inceput sa dau mai multa valoare prezentului si sa nu mai aman o multime de lucruri personale pe care le dadeam deoparte pentru a duce la capat task-urile pe care societatea mi le punea in brate. Fiindca nu ne dam seama ca, la un moment dat, este posibil sa amanam anumite lucruri definitiv.
 
Mai trebuie sa spun ca in acea perioada senzatia de comprimare a timpului a disparut complet?
Evident, intr-o astfel de situatie programul ne este incarcat de o groaza de probleme pe care trebuie sa le rezolvam; gandurile ne sunt acaparate de volumul mare de informatie pe care il primim de la cei din jurul nostru, chiar daca nu iesim cu zilele din casa.
Ne-am dezvatat sa simtim, sa gandim si sa analizam noi ceea ce ni se intampla. Repede, sa ne descarcam oful, sa cerem un sfat, sau pur si simplu sa ne impartasim senzatiile. Traim o globalizare umana, inaintea guvernului unic mondial. Si asta ne afecteaza. Trebuie sa facem mai multe, mai repede, avem mai multe probleme, mai multe task-uri, un to do list mai lung. Si dupa ce traim juma\' de an in haosul asta, ne plangem ca nu ne mai ajunge timpul, ca suntem atat de obositi si nu am mai avut cand sa ne plimbam juma de ora intr-un parc.

Da, foarte corect, concret si direct spus:). Aceasta este si perceptia mea, asupra vremurilor pe care le traiesc. Nu dau vina pe Pamint, pe globalizare, pe macrostructura si nici pe microstructura, pentru oboseala, gripa, multitudinea problemelor pe care mi le asum - obiectiv sau inutil etc.
Cu putina abilitate de a discerne prioritati, informatii, adevaruri, valori, viata ar fi mult mai ...comoda, probabil.
 
Fiecare zi este speciala sau, cel putin, ar trebui sa fie.
Anul 2012 va fi ca oricare alt an: special.
 
De ce trăim pe fugă. Eu unul, chiar am acea senzaţie a comprimării timpului. Şi chiar sunt leat < 1978. Interesant. O fi având legătură cu 2012?

Ursa, asa ziceau si parintii mei cand erau pe la vreo 40 de ani (deci prin \'80). Deci cred ca e general valabil pentru toata lumea. Sunt si studii psihologice care spun ca daca ii ceri unui copil de 2 ani sa stea 5 minute locului, pentru el este o vesnicie.
 
Ok, inainte sa dai LOCK la acest thread =)) si pe buna dreptate, as vrea sa aflu si eu ce pareri aveti despre acest zvon care a invadat internetul, si mai nou si salile de cinema :32:

Eu personal sint 99.9% convins ca voi apuca sa vad 2013. Spun 99.9% pentru ca sint destul de aerian, si poate uit sa ma asigur cand traversez noaptea :32:. Glumesc. Eu nu traversez noaptea.

PS: sa nu-mi dai ban va rog pentru un thread asa stupid :)). Dar sint curios totusi sa vad si cred altii despre treaba asta, care pe mine personal a inceput sa ma calce pe nervi :p
 
Mai era o discutie aici despre 2012, si am spus acelasi lucru: nu e nimic plauzibil in speculatiile senzationaliste ale unora. Mai mult nu am ce zice.
 
cristi, am lipit topicul tau la asta mai vechi, ca sa fie toate discutiile pe subiectul asta intr-un singur loc :p
 
cristi, am lipit topicul tau la asta mai vechi, ca sa fie toate discutiile pe subiectul asta intr-un singur loc :32:

A, scuze, am cautat dar nu am gasit vreun topic despre asta :32:. Citesc acum parerile :p. Mersi =))
 
Sunt curios care va fi urmatoarea data pentru sfarsitul lumii cand 2012 va trece si nu se va intampla nimic.

Probabil ca in 2018 va fi urmatorul sfarsit al lumii :)). Din cate tin minte primul a fost in 2000, al doilea in 2006 (6.06.2006) iar al treilea in 2012. Se pare ca la fiecare 6 ani vom avea cate un sfarsit al lumii. Al lumii cui ma intreb :32:

@ GeoX: eu stiam de 21 dec :32: Au mai schimbat intre timp probabil. Au mai gasit un calendar mayas probabil, de data asta unul din ala cu gagici :32:

Pe mine m-au enervat extrem de tare ca astia de la hollywood pt au facut si film despre asta. Nu m-as mira ca ei sa fie cei care au pornit acest zvon. Nu m-am gandit foarte mult la asta, dar iata cateva scenarii la care m-am gandit:
1. o fi vreun imbecil sadic (sau chiar convins ca ce spune e adevarat) care a convins alt imbecil si tot asa (se stie ca majoritatea oamenilor sint usor de pacalit, si cu cat gloata devine mai mare, cu atat si scenariul este mai plauzibil)
2. cum se mai spunea si in acest thread, e mai usor sa manipulezi o gloata speriata si flamanda (nu car fi foarte greu si asa)
3. producatorii filmului 2012 si-au facut reclama :98: Oricum din cate am inteles filmul e destul de plictisitor si previzibil in pofida efectelor speciale.
4. (asta e un comment de pe you tube) - strategie de iesire din criza :98:. Lumea se sperie, isi cheltuie banii in ideea de a se bucura de ultimele clipe ale vietii, si economia pogreseaza :32:. Pe cat de stupid, pe atat de plauzibil, si subliniez faptul ca sfarsitul lumii si criza au inceput cam in acelasi moment. Cel putin din cate stiu eu.

Ce ma uimeste e ca au aparut si o gramada de documentare. Si sint invitati tot felul de oameni care vorbesc acolo, si in partea de jos a ecranului le sint date si numele si ocupatia. Toti sint \"Authors\" al unei carti despre sfarsitul lumii :p. Deci cum, scrie unu iiot o carte si deja gata, are credibilitate? Cum se poate asa ceva? =))

Nu-mi aduc aminte, dar pentru sfarsitul din 200 s-au facut documentare? As vrea tare de tot sa vad unul :94:
 
Back
Sus