• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Blocurile interbelice au urmatoarele defecte: beton slab (chiar si B 60),armare insuficienta ,fara etrieri si montata dupa ureche,blocurile au stalpii si grinzile subdimensionate marea majoritate nu rezista nic i la fortele gravitationale,grinzile si stalpii nu formeaza efect de cadru.Consolidarile de care aminteati sunt niste glume.
 
Buna seara,poate cineva sa-mi dea ceva informatii despre blocul"Y" de pe strada Rotunda din cartierul Titan? stiu ca este construit in 1967 dar nu stiu nimic despre siguranta lui!!
 
Banuiesc ca te referi la Y 1 sau Y3 . Ai mei stau in Y 2 si ala tot in '67 este facut. La cutremurul din 77 pe peretele de mijloc(diafragma centrala) aparuse o crapatura pe diagonala destul de pronuntata, in rest nu au fost probleme, asta din ce stiu de la ai mei. In subsol cand am intrat eu ultima oara parca tin minte ca diafragmele erau mai groase de 14 cm atat cat erau la blocul unde staream eu atunci, unul tip OD din 64...dar nu mai stiu sigur, cel mai bine verifici si tu. Personal am prins acolo cutremurul din 90 la etajul 7 si imi aduc aminte huruiala blocului si cum iesea praful din pereti...aa si dupa cutremurele din 86 si ala din 90 celebra crapatura a reaparut de fiecare data; semn ca acolo lucra. Nu stiu ce sa zic, conteaza f mult ce si cata armatura s-a folosit atunci la tipul asta de blocuri, e posibil sa fi fost folosita mai in exces avand in vedere ca nu erau proiecte tip ci au fost adaptari, dar nu poti sti sigur. Sper ca ti-a fost de folos.
 
Multumesc,mai astept pareri!! as dori sa stiu din ce sunt construite acele blocuri?
 
Vezi atașament 6Vezi atașament 7Vezi atașament 6Ce coincidenta! Eu am renovat anul trecut un apartament in acel bloc Y 1 la parter cred ca apt 47. Peretii au fost raschetati pana la beton,si am remarcat fisurile in x pe diafragma ce separa apartamentale. Blocul este din beton ,caramida este intre baia si dormitor si hol -bucatarie. Cred ca solutia constructiva este tip ''OD" cu o diafragma longitudinala.Partea proasta o reprezinta instalatiile sanitare-la un bloc cu10 etaje coloanele apa calda apa rece si scurgerile sunt comune la baile de la apartamentele paralele si este foarte dificil saschimbi instalatia-trebuie sa colaborezi cu vecinul


[/u][/i][/b][/quote][/code]
 

Atașamente

  • Fotografie0661.jpg
    Fotografie0661.jpg
    102,9 KB · Vizualizări: 82
  • Fotografie0662.jpg
    Fotografie0662.jpg
    104,4 KB · Vizualizări: 42
dumitru a spus:
Ce coincidenta! Eu am renovat anul trecut un apartament in acel bloc Y 1 la parter cred ca apt 47. Peretii au fost raschetati pana la beton,si am remarcat fisurile in x pe diafragma ce separa apartamentale. Blocul este din beton ,caramida este intre baia si dormitor si hol -bucatarie. Cred ca solutia constructiva este tip ''OD" cu o diafragma longitudinala.Partea proasta o reprezinta instalatiile sanitare-la un bloc cu10 etaje coloanele apa calda apa rece si scurgerile sunt comune la baile de la apartamentele paralele si este foarte dificil saschimbi instalatia-trebuie sa colaborezi cu vecinul


[/u][/i][/b]
[/code]
[/quote]

deci ca o parere,sunt sau nu rezistente aceste blocuri?
 
au fost rezistente si vor rezista si in continuare dar ca sa cumperi intr-un asemenea bloc si sa te bagi in datorii nu as sfatui pe nimeni
 
este vorba de inchiriat ci nu de cumparat! deci pot sa inchiriez fara teama?
 
Hello, stiti ceva de blocurile construite dupa cutremur in zona Titulescu? Nu spre Grivita, ca alea sunt mai vechi, ci spre Piata Victoriei. Am vazut acolo mai multe de 3 camere (caut sa cumpar in zona), toate sunt pe structura de stalpi si grinzi, facute intre '77 si '79. Par solide, au grinzi fff mari, aproape inestetic de mari. Pe de alta parte au banci si magazine la parter, deci exista un risc. Evident, toti agentii spun ca asa central se construia numai pentru cei mai de vaza membri ai partidului si ca sigur sunt bine facute, dar nu pot sa am incredere. Ei vor sa vanda, ar zice orice.
 
Bine v-am gasit, sunt nou pe forum, am si eu o curiozitate vis-a-vis de un bloc din Timisoara, zona Complexului Studentesc. Este un P+4 nemansardat (cu acoperis tigla), an constructie 1978, iar unul din locatari spune ca e bloc turnat (asta nu am vazut scris). As vrea sa stiu daca prezenta rosturilor seismice ar trebui sa ma bucure sau sa ma sperie, cladirea este in forma de L, are 3 tronsoane, rosturile nu pot sa le vad cat sunt de mari, pentru ca sunt acoperite cu fasii din tabla la exterior, locatarii spun ca tronsoanele sunt separate inclusiv la nivelul fundatiei. Se pot prevedea rosturi la cladiri turnate P+4 ? Sau sa ma astep sa gesesc pereti portanti si din caramida ? Nu am vazut grinzi vizibile in apartamente, doar pe hol, pe tronsonul din mijloc, unde am vazut grinda si stalpi, tronsonul din mijloc are 2 unchiuri de 45 de grade, pentru a forma L-ul. Din pacate nu am vazut cartea de imobil, cred ca nici nu exista, pentru a vedea detalii constructive.
 
Rosturile seismice permit tronsoanelor sa se miste diferit la cutremur. Dupa noile coduri de proiectare rosturile sunt mult mai mari,deoarece in 77 s-au produs avarii prin lovirea tronsoanelor. Pereti portanti de caramida nu sunt ,poate fi o structura mixta ,monolit si stalpi-grinzi (cadre).
 
Salutare.am decis sa achizitionez un apartament in craiova,brazda lui novac.blocul este construit din panauri prefabricate fiind un bloc experimental (nu stiu la ce se refera) construit de nemti in1974.din ce am citit pe internet si pe forumuri acest bloc se incadreaza in clasa 2 de grad seismic.unii zic ca la un cutremur de magnitudine mare, blocul sar prezenta foarte bine deoarece aceste blocuri din prefabricate sunt rezistente , altii zic ca sunt cele mai proaste fiind construite din "biscuiti" plus multe alte comentarii pe care nu mi le amintesc. in acest moment nu stiu ce sa fac sa cumpar acest apartament sau nu. astept pareri si sugestii.va multumesc frumos
 
Craiova1988, bun venit pe forum. Eu sunt din Bucuresti si locuiesc intr-un bloc P+4 din prefabricate de beton armat, sunt multumit din punct de vedere al comportamentului la seism. S-a dovedit ca genul asta de blocuri reactioneaza bine la cutremurele vrancene caracterizate prin perioade mari ale miscarii solului (in conditiile din Bucuresti).
 
bine v'am gasit si multumesc pt raspuns. acum o alta intrebare ar fi cu ce au fost imbinate aceste prefabricate..??unii zic ca sa bagat sudura la greu altii zic ca sa turnat beton armat la imbinare..???
o alta intrebare ar fi daca stie cineva ce inseamna aceste '' blocuri experimentale ''. ??? au in structura lor beton armat ????
 
Prefabricatele au mustati de fier beton care se sudeaza intre ele ,iar spatiul ramas se monolitizeaza cu beton.
 
Poate cineva sa imi confirme o afirmatie facuta si aici pe forum ca blocurile aflate in constructie in '77 au fost terminate dupa proiecte modificate? Am cumparat recent un apartament intr-un bloc care se afla in constructie la etajul 1 in anul 1977. In fata lui este un bloc aflat in constructie la etajul 7 sau 8 in acelasi an. Din cate am inteles intre cele doua blocuri exista modificari constructive majore inclusiv la fundatie. Exista si situatia in care daca avem o constructie avansata nu mai poate fi modificata?
 
Am auzit si eu acest lucru dintr-o sursa de incredere. Cel care mi-a spus este inginer constructor si la vremea cutremurului din '77 lucra intr-un institut de proiectare. Mi-a spus ca dupa cutremur s-au refacut calculele pentru structurile de rezistenta si practic s-au facut consolidari pentru blocurile aflate in cosntructie dupa noile calcule.
 
sergiu_psc a spus:
Am auzit si eu acest lucru dintr-o sursa de incredere. Cel care mi-a spus este inginer constructor si la vremea cutremurului din '77 lucra intr-un institut de proiectare. Mi-a spus ca dupa cutremur s-au refacut calculele pentru structurile de rezistenta si practic s-au facut consolidari pentru blocurile aflate in cosntructie dupa noile calcule.

Asta a fost si dilema mea. Eu am cumparat un bloc care a fost inceput la sase luni dupa cutremur din '77 si terminat in '78 luna iunie (zona doamna Ghica) exact cand a intrat in vigoare noul cod. Si nu stiam daca a prins noul cod sau nu. Vreau sa va spun ca fata de contractul proprietarului si aici ma refer la suprafata utila totala din contractul initial in prezent cand am facut cadastru vreau sa va spun ca suprafetele sunt cam cu 1.5 metri mai mici. Deci clar ca ceva s-a intamplat. Eu am riscat. Oricum blocul este pe cadre si prefabricate. Grosimea prefabricatelor am avut ocazia sa masor este de 35 cm.
 
Salut,

Am mai pus intrebari aici si mi s-a raspuns, dar... am intrebari suplimentare. Locuiesc in Constanta, intr-un bloc din 1976, din placi de beton. Cam asta e tot ce stiu despre bloc. As vrea sa stiu cat de sigur e si care ar fi cel mai sigur punct din apartament. Pentru ca, in mod surprinzator, ultimu cutremur s-a simtit bine. Stau la etajul 4 din 4, si desi mi s-a spus ca blocurile din placi de beton sunt printre cele mai sigure constructii...ma intreb daca faptul ca la un moment dat, prin plafon s-a infiltrat apa (in repetate randuri), nu a afectat rezistenta acestuia. Eu ca punct de siguranta la un seism, am dormitorul (care e cel mai la interiorul blocului). In dormitor nu am nici corpuri suspendate, nici sifonier. Dupa parerea mea, daca ma prinde noaptea un cutremur, nici nu are rost sa ma dau jos din pat, pentru ca e fix pe colt patul. Cu toate astea, al meu barbat se teme sa nu cada plafonul ( in ideea in care mustatile de metal din placa sa nu se fi sudat prost, sau sa nu fi ruginit). Este tocul usii mai sigur? Sau ce alte optiuni as avea in cazul unui 7+?
Stiu ca teoretic vorbind, dobrogea sta relativ bine in caz de seism, cu toate astea...e mai bine sa fiu informata :). De lucrat lucrez in spital, iar acolo, tot teoretic, constructia e facuta sa reziste la seisme puternice, deci ramane sa ma asigur in apartament.

Astept cu drag pareri.
 
Back
Sus