• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

Salut toti forumistii!
Sunt nou pe forum si pentru inceput as vrea sa felicit toti participantii la discutii pentru informatiile pretioase discutate aici.
Referitor la constructii, am vazut ca parerile sunt impartite. Personal nici eu n-am o parere (daca imi permit sa am una, nefiind specialist) buna despre constructiile de dupa 1990.
Eu stau intr-un bloc P + 4 , fara magazine la parter, din caramida (cred) construit inainte de 1977 din cartierul Titan, zona p-ta Minis. Sunt multe blocuri aici de 4 etaje. La cutremurele anterioare s-au comportat f bine. La mine in bloc nu este nicio crapatura si, din cate am inteles de la vecini, nici n-au fost. Muncitorii care au venit la mine pentru renovari au spus ca este un bloc facut "cu burta plina": peretii foarte grosi si in general mare risipa de material. Acum nici nu stiu ce sa cred. Voi ce parere aveti? Totusi este un bloc vechi.... Nu cred ca nu cunoasteti zona. Sunt aproximativ 10-15 blocuri de acest gen in zona p-ta Minis (in perimetrul: B-dul Basarabiei, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si Lucretiu Patrascanu).
Multumesc anticipat!
 
Salut Paraipan si bun venit pe forum.
Dupa cum spuneam, nu sfatuiesc pe nimeni sa se mute intr-un bloc construit dupa 1990, decat daca are posibilitatea reala de a se documenta referitor la modul cum a fost proiectat si construit. Goana nebuna dupa profit si lipsa de responsabilitate, tipice perioadei post revolutionare, si-au pus amprenta - asa cum era de asteptat - si in domeniul constructiilor. Nu spun ca tot ce s-a facut este compromis din start, exista multe cazuri in care s-a lucrat corespunzator. Dar si destule situatii in care nu s-a tinut cont de zonarea seismica, s-au construit cladiri dupa proiecte incompatibile cu seismicitatea specifica Romaniei, s-au folosit materiale proaste/necorespunzatoare din motive de reducere a cheltuielilor si multe altele.
Desi normele si reglementarile specifice aparute dupa 1990 sunt mult mai dure, controlul aplicarii acestora lasa mult de dorit atat datorita unor colaborari defectuoase intre institutiile abilitate cat si altor factori lesne de inteles :D de aceea situatia e oarecum paradoxala.
Nu cred ca trebuie sa-ti faci mari probleme referitor la siguranta blocului in care locuiesti, chiar daca este destul de vechi. Sigur ca odata cu trecerea timpului materialele sunt supuse unui proces inevitabil de imbatranire, dar tinand cont de faptul ca imobilul are doar 4 etaje este mult mai imun la cutremure comparativ cu unul de 8 sau10. In Bucuresti sunt afectate in general cladirile inalte, in zona Iasi (de exemplu) situatia este inversa, cladirile mai joase sunt vizate datorita unor manifestari zonale specifice a cutremurelor vrancene.
Desi normele seismice nu erau chiar la nivelul cel mai potrivit inainte de ' 77 macar se respectau.
Asa cum am recomandat si altora, cea mai buna inspectie a unei cladiri se face la fata locului de catre o persoana competenta si dezinteresata.
 
Buna ziua,
O intrebare de necunoscator in ale constructiilor / rezistentei materialelor. Doresc sa cumpar un apartament , intr-un bloc construit intre 1955 -1960 , fara magazine la parter , D+P+2+M. Peretii sunt in majoritate din caramida rosie ziduri destul de groase ( foarte asemanator cu Gara Buftea sau Ploiesti Vest sau orice gara CFR mai veche ) . Fisuri importante nu sunt vizibile pe nicaieri, dar nu imi dau seama ce structura de rezistenta are blocul. Grinzile, daca exista, nu se vad;

Intrebarea ar fi care sunt pasii, sau cum se poate face o expertiza care imi spuna si mie cat de riscant e sa locuiesc aici. Care sunt sansele unui asemenea bloc in cazul unui cutremur major avand in vedere ca a fost construit inainte de 1962 cand au fost introduse primele normative normale de calcul la cutremur a constructiilor .

Multumesc anticipat
 
Raspuns primit de la dr. ing. Emil-Sever Georgescu (INCERC):

In principiu, la aceasta inaltime nu ar fi probleme.
Dar in anii 60 candva s-au utilizat plansee din fasii prefabricate care nu erau legate pe contur cu nici o centura iar zidurile erau de 30 cm caramida cu goluri. Deci planseul nu a asigurat rolul de a face sa lucreze structura verticala solidar, nu asigura "saiba" sau diafragmarea orizontala.

Au fost niste blocuri P + 4 in Ploiesti Nord (1963...1964) care in 1977 s-au ferfenitzit si le-au zburat colturile, aproape de colaps...Au fost cu greu consolidate iar acel proiect nu s-a mai facut. Pagina 252...254 din cartea de la Ed Academiei despre cutremur, 1982. Dupa 1952 a fost grad 8 de calcul la Ploiesti, deci ceva teama de vecinatatea Vrancei era, desi acel 8 de atunci era tot slab numeric, dar oricum nu cum s-au jucat cu Bucurestiul de l-au adus in 1963 la 7 fata de 8 in 1952.

Deci daca nu se vad grinzi, poate ca de aceea nu se vad, ca sunt fasii cu goluri, trebuie sa se vada pe tavan in interior, in lung fisuri sau dungi denivelate ori chituite la cca. 60 cm interval, latimea fasiei.

In cazul in care ar avea centuri care sa fi legat acele fasii, ar explica o comportare buna pana acum. Dar te poti baza ???

Numai un proiectant batran poate identifica acea serie de blocuri in functie si de cartier si de aspect.
 
Buna seara,poate cineva sa-mi dea ceva informatii despre blocul"Y" de pe strada Rotunda din cartierul Titan? stiu ca este construit in 1967 dar nu stiu nimic despre siguranta lui!!
 
Fiind prima postare pe forum tin sa va salut efortul depus pentru o cat mai buna informare in acest domeniu spinos.
As vrea cateva detalii in ceea ce priveste siguranta(detalii constructive, defecte,consolidari etc) seismica pentru blocul BRD - Dorobanti.( )
 
Back
Sus