• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

Vezi de ce nu comentez? Faci din tantar ..armasar ...si ala stirb.
Cel mai bine este ...sa tac!!! ca sa nu imi mai sucesti cuvintele.
 
Cred nu poate sa garanteze nimeni ca toate constructiile facute dupa o data oricare ar fi ea, ar fi sigure. Cum am mai zis drumul e lung de la ideea unei constructii, la a fi data in folosinta si pana la momentul in care o loveste cutremurul. Multe lucruri se pot intampla, si bune si rele.
In privinta standardelor, la nivel international cel mai mare salt in domeniiul proiectarii din ultimii ani il reprezinta apritia in \'89 a unei teorii de proiectare elaborata de Thomas Pauly (cred ca din Noua Zeelanda) de ierarhizare a rezistentelor elementelor unei constructii (mecanism de plastificare prin grinzi si stalpii de la baza a unei structuri). In fine, aceasta teorie a fost unanim acceptata international si aplicata in majoritatea tarilor in care se proiecteaza antiseismic.
Romania a fost printre primele tari care a adaptat aceasta teorie in stasul P100/92 stas de proiectare antiseismic..
In 2007 a intrat in vigoare P100/2006 o varianta mai completa si armonizata la stasurile europene (EC8).
Daca e sa judecam din punctul de vedere al standardelor dupa care se proiecteaza in Romania, se poate spune cu buna credinta ca suntem in general in pas cu moda, si cu nivelul de cunoastere in domeniu.
 
Cateva particularitati foarte importante se regasesc in standardele romanesti fata de cele straine (cand vorbesc de tari straine ma refer in general la SUA si Japonia, UE mai putin pentru ca in occident nu prea sunt cutremure):
-La ei proiectarea se face in general pe baza unor accelerograme inregistrate in roca de baza (care la ei se afla la adancimi mici 10-20m in general) . Pe baza acestor accelerograme, in functie de stratificatia terenului, forma de relief etc. se face o transformare cu diversi logaritmi de calcul si se determina un input pt constructie pentru un amplasament dat.
-La noi, din cauza ca in Campia Romana stam pe niste straturi de loess cu grosimi f mari, + alte straturi de pamant pana la o adancime mult mai mare (cateva sute de m, pt Buc din cate stiu) e imposibil sa se gaseasca un algoritmm care sa faca legatura dintre inputul de la nivelul rocii de baza si cel care ajunge la nivelul constructiei . Astfel acest mod de abordare, nu poate fi aplicat si la noi. Din aceasta cauza la noi se folosesc direct accelerogramele masurate la nivelul solului, care reprezinta direct inputul asupra constructiei.
 
TeoX...nu mai vreau sa imi sara musiu sov in cap..dar una este pe hartia si alta in practica. Avem constructori buni, avem arhitecti, avem multi oameni cu simtul raspunderii dar ...la executie se lucreaza in bataie de joc, se lucreaza cu oameni care habar nu au constructii, etc. Inainte de 90 le era frica..acum..nu. Cu spaga se poate orice..astazi....
Sov imi suceste cuvintele cum are el chef si m-am plictisit sa dau explicatii.
 
Si in executie sunt oameni cu raspundere. Exista un program de faze in care proiectantul verifica daca executia este in concordanta cu proiectul. Nu pot sa generalizez insa si sa spun ca toate sunt bune si frumoase.
 
Da, am vazut blocuri care arata precum buncarele..si am vazut cladiri inalte cu peretii(plansee, stalpi,etc) ca foaia de hartie...
Lipsa terenurilor sau pretul lor au facut ca multe cladiri noi sa fie construite in zone \"proaste\".
Mi-e ciuda..unii fac eforturi mari ca sa aiba o casa, fac sacrificii, nu stiu ce inseamna un concediu, etc...si altii isi bat joc de tot.
Seismul din 1977 a fost uitat si multi nu realizeaza ca este o chestiune de timp...sa vina iar ceva asemanator. Intre timp sparg pereti, muta pereti, fac diverse \"inginerii\"....care pot fi fatale.
Poate ca asa trebuie sa se intample...=))
 
Romania nu va face fata din punct de vedere financiar unei calamitati precum cutremurul din ’77, in conditiile in care acesta ar produce daune de peste 5 miliarde de euro, iar asigurarile obligatorii a locuintelor nu ar reusi sa acopere decat 121 milioane de euro din pagube in primul an.
Gardianul
 
Numai ca nu se vorbeste de faptul ca societatile de asigurare sunt reasigurate la randul lor in alte tari si la alte companii. Adica ele platesc o rata de asigurare unor societati externe pentru a se asigura in cazul in care intr-o situatie extrema raman fara bani. Societatea de asigurare fiind asigurata la o alta societate mai mare pentru cazul in care va intra in incapacitate de plata va primi banii cu care va plati asigurarile din cei platiti de societatea la care este reasigurata.

Scenariul asta s-a petrecut de cateva ori in ultima suta de ani in diverse tari si niciodata nu au fost probleme la plata asigurarilor. Iar arhivele lor sunt replicate la agentia de reasigurare deci chiar daca firma de asigurare are sediile rase de pe fata pamantului ea tot va putea sa plateasca clientilor.

Dar, sa ne aducem aminte cum se face manipularea maselor, din ceea ce spunea Bogdan Ficeac referitor la tehnicile de manipulare: frica va exista intotdeauna. Atata timp cat poti sadi frica, rezultatul va fi o scadere a posibilitatii de ratiune a individului. Acesta nu va mai judeca la capacitatea maxima si ii poti retine atentia sau il poti intoxica cu orice fel de informatii, chiar daca acestea nu sunt corecte sau reale.
 
Daca ne uitam la criza financiara din SUA, nu par chiar atat de sigure nici asiguraile acestea. Asa ca la o calamitate nu putem fi chiar atat de siguri pe asiguratori.
 
Dodo, o observatie pentru tine...:(:)harhar::green::40::40::40::40: Cutremurul din 27 octombrie nu a durat chiar 3-4 secunde !!! Eu am simtit si unda P, saltatul brusc initial. Si au trecut cel putin 15 secunde din momentul in care am sesizat primul saltat, trepidatia initiala, pana cand a inceput miscarea orizontala, de leganare. Si daca te gandesti ca, intotdeauna, IN CAZUL CUTREMURELOR INTERMEDIARE VRANCENE (adancime 60 km<h<220 km), DIFERENTA DINTRE MOMENTUL SOSIRII UNDEI P LA BUCURESTI SI MOMENTUL SOSIRII UNDEI S LA BUCURESTI ESTE DE 18-19 SECUNDE, IN MEDIE, rezulta clar ca seismul din 204 nu a durat deloc cateva secunde. Acum, depinde ce intelegi tu, draga Dodo, prin cateva secunde. :):harhar::worthy:

Foarte interesant GeoX. Cunosti insa si cat este diferenta dintre momentul sosirii undei P si momentul sosirii undei S pentru orasul Iasi?
Cautand pe net sumar nu am reusit sa aflu.
 
cauta distanta dintre vrancea si iasi in linie dreapta, stii ca unda P are viteza de 8 km/s iar unda S 5 km/s si poti sa calculezi chiar tu :((
 
Din experienta ultimelor cutremure, pt Iasi e undeva intre 15 si 20 de secunde distanta. Stiu ca in 2004 am avut timp sa-mi dau seama despre ce e vorba, sa ma ridic din pat, sa merg un pic prin casa si abia apoi a venit S-ul. La cel din aprilie am stat si-am meditat, lumea din jur a avut timp sa se intrebe, sa-si dea seama ca nu stie, sa faca o gluma.
 


Page title:
Seismic Wave Demonstrations and Animations



[attachment=3470:200907/post_1636_1247132063_acf0783e3ad6a6d9c17e34fa1585c16a.attach] \"Pwave.gif\", singurul care a intrat aici! ... [attachment=3471:200907/post_1636_1247132602_0b84628728414bf7e8631d4e103d3771.attach]
- clik ptr. a mari si anima.


animatele se pot gasi pe:
http://web.ics.purdue.edu/~braile/edumod/waves/Pwave.gif
http://web.ics.purdue.edu/~braile/edumod/waves/Swave.gif
http://web.ics.purdue.edu/~braile/edumod/waves/Rwave.gif
http://web.ics.purdue.edu/~braile/edumod/waves/Lwave.gif


Articolul intreg,
http://web.ics.purdue.edu/~braile/edumod/waves/WaveDemo.htm

 


High Quality Earthquake Animations from USGS.

Principal Features Illustrated by Animations:
- Earthquake ruptures begin at a point (called the hypocenter) and propagate outward over the fault surface at about 3km/s (slightly slower than the seismic waves it radiates).
- The region subjected to the strongest shaking generally corresponds to the area toward which the rupture propagates.
The geometry of the fault dictates how the ground deforms.
- Earthquakes on strike-slip faults produce strong shaking in the horizontal direction, whereas earthquakes on thrust faults produce strong shaking in both the horizontal and vertical directions.


Main page:
http://pasadena.wr.usgs.gov/office/baagaard/research/animations/animations.html


Example:
Strike-Slip Earthquake
- Magnitude: 7.0
- Average offset: 2.0m


[attachment=4104:200907/post_1636_1248763386_67b4fb518715eb422c2ecd4713083ae0.attach][attachment=4105:200907/post_1636_1248763397_f137b1e8b87b1415be16ff9059502d18.attach]

See it mooving:
http://pasadena.wr.usgs.gov/office/baagaard/research/animations/StrikeSlipSurf.gif

 
nu cred ca e chiar asa. presupun ca si turnurile au fundatie serioasa iar cel care le-a proiectat a tinut cont de tot ce trebuie. sever cred ca ne poate spune mai multe.
 
Sincer, si mie mi se pare exagerat. Si, in plus, din categoria "refuz sa cred". Tocmai de aceea voiam sa pun in discutie acest articol aici, unde isi pot spune parerea oameni care se pricep.

Ma mira insa lipsa unei replici din partea inginerilor proiectanti.
 
Back
Sus