• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

Despre blocul in care locuiesti acum cred ca nu ar trebui sa iti faci nici o grija. Chiar daca spui ca in 2004 s-a miscat cam tare si a facut zgomot, este foarte bine ca s-a intamplat asa. Gandeste-te la un bat de lemn: daca lemnul este o esenta tare, rigida, cand incerci sa il indoi el se rupe. Daca este un lemn mai elastic, el nu se va rupe desi aplici pe el aceeasi forta.

Poti sa imi faci si mie un desen cu planul etajului la blocul in care ai stat tu inainte? Sunt foarte curios cum proiectau pe atunci blocurile. Nu e nevoie de un desen super-extraordinar, o schita simpla in care sa se vada camerele, usile, ferestrele scarile si liftul ar fi super.
 
Sunt nou pe forum, vroiam sa inteleg ceva daca ma ajutati un pic.
Am inteles ca de la domnul Marmureanu ca harta seismica este buna pt ca noile constructii sa tina cont de acceleratia solului. Dar pe noi, cei mai multi ne intereseaza consturctiile vechi, ca sa fiu coincis stau intr-un bloc de garsoniere facut in \'64, are 9 etaje, nu cred ca are modificari si nu are nici spatii comerciale la parter, nu are nici macar gradul III, ce sanse sunt ca sa mor in el la un eventual cutremur. Ce importatanta are T (perioada fundamentala de vibratie), cum pot sa o aflu el spunea ca este posibil ca blocurile sa intre in rezonanta cu seismul si atunci cad, cum pot afla T-ul blocului meu, sau de unde.Zona este Balta Alba.

Imi pare bine ca exista un astfel de forum credeam ca sunt singurul cu astfel de \"pasiuni\". Va salut
 
Nu stiu ce este cu unda asta T dar iti pot spune ca ai sanse sa mori cam 20%.
Zona Titan sta foarte bine din punct de vedere seismic! Mai riscant era daca aveai magazine la parter deoarece acolo e constructie pe piloni.
Bun venit printre noi marius si stai calm ca vine specialistul Alex impreuna cu sorinsov si iti vor da mai multe informatii. Alex are probleme cu computerul si face instalari iar sorinsov doarme dus. El este dimineata pe forum iar seara (pana in 22) intra in control.
Sever a explicat si el cum e cu constructiile. Vezi pe pagina de stiri( in laterala).
www.cutremur.net
Sunt si niste harti noi.
 
1. A fost acum ceva timp in revista National Geograpic un articol despre cutremurul din 1977. Acolo era o harta (partiala) faliilor pe care e Bucurestiul si din cate imi aduc aminte era un care se termina pe la Gara de Nord.
M-ar interesa daca este vreo diferenta in ceea ce priveste comportamentul unui bloc situat in apropierea marginii unei faliute si una din mijlocul ei.

2. Daca as dori sa aflu detalii despre structura blocului in care stau (care sunt stalpii de rezistenta, peretii din beton samd) stie cineva ce institutie mi-ar putea oferi detaliile astea?

3. Stie cineva daca blocurile care sunt pe langa Dambovita au vreo particularitate anume (de constructie sau de reactie in caz de cutremur)? De ex. stiu ca sunt cateva blocuri pe Regina Elisabeta care acum 2-3 ani cand au fost ploile alea mai mari in Bucuresti aveau subsolul inundat cu apa (deci probabil panza freatica e mult mai aproape de suprafata si le macina fundatia).

Daca sunt cam paralela cu subiectul/detaliile/intrebarile imi cer scuze, dar incerc sa inteleg.
 
Am intalnit si eu, in mai multe surse (carti, reviste, articole de ziar) urmatoarea asertiune. Anume, aceea ca la seismul din 1940, in Bucuresti a cazut doar Carltonul, iar restul cladirilor au fost neatinse. Sincer sa fiu, m-am mirat destul de mult acest lucru. Pana la urma, e logic ca multe cladiri sa fi fost afectate, cutremurul a fost totusi unul major, mai puternic decat cel din 1977, si desi cineva (stim noi cine...:hypocrite:) spune ca \"a fost adanc, deci nu s-a simtit la Bucuresti, totusi efecte distructive au fost si in Bucuresti, si urmele au ramas. Sever, ce spui de asta ?
 
Păi de exemplu, nu foarte departe de Carlton, Bisericii Boteanu (pe strada cu acelaşi nume, în spatele blocului Malaxa-Burileanu, care e pe Bălcescu colţ cu Rosetti), i-au căzut cele trei turle. Astea pe care le are acum cică ar fi fost făcute să fie.

Uite sursa:

http://www.revista22.ro/html/index.php?art=1489&nr=2005-02-11


Citez:
\"Va dau alt exemplu: Biserica Boteanu, o biserica frumoasa, aflata in centrul Bucurestiului turistic, a avut niste turle foarte frumoase, la cutremurul din \'40 i-au cazut toate cele trei turle, la ora actuala are turle facute in pripa si ar trebui de fapt adusa la forma initiala.\"
 
Da, si atunci de unde pana unde afirmatia pe care am mai intalnit-o, cum ca in 1940 a picat doar Carltonul, iar restul edificiilor au scapat neatinse, in Bucuresti ?? Mi se pare o afirmatie cat se poate de superficiala !
 
\"Scarcely a building in the entire city was unscarred.\" Ia ghici tu unde am postat eu asta.
 
La topicul dedicat seismului din 1940 ? Ia sa verific...:hypocrite:
 
Ati vazut ce se face la metrou la Obor? Va tine la cutremur? :harhar: :hypocrite: :biggrin:
 
Nu. Chiar, ce fac conncret ? Nu am mai ajuns prin acea zona de mult timp. Oricum, banuiesc ca sapa serios daca au ajuns sa inchida si statia de metrou ! :hypocrite:
 
Pun tramvaiul pe deasupra metroului. La inceput am crezut ca fac un pod elegant pe deasupra intersectiei dar nu! Pun tramvaiul de nivel cu Colentina - Mosilor. Construiesc doua poduri de unde incep coborarile spre pasaj pana la partea centrala de nivel. Vor sa treaca cu tramvaiul pe unde au fost intrarile la metrou asa ca trebuie sa le mute. Ca sa termine mai repede (oare cum construiesc :hypocrite:) au inchis simultan ambele intrari, prin urmare si statia :biggrin:. Au spart betonul in marginile pasajului pana la armatura, au facut niste gauri late cat doua linii de tramvai si adanci cred de peste 1m si bineinteles o sa incarce acolo cu beton pentru noile linii de tramvai
 
Construcţiile noi, ridicate în România sunt sensibile la cutremure, toate din cauza lipsei de rigurozitate din industrie. Jurnaliştii de la „Ziua” au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte tragedia pe care ar putea s-o provoace un cutremur de o magnitudine ridicată. Dezvoltatorii imobiliari, în goana după profit, aleg de cele mai multe ori soluţia cea mai ieftină, dar nu şi cea mai sigură pentru cetăţeni.

„Haosul din construcţii ar putea ieşi la iveală abia în urma unui cutremur devastator, similar cu cel care a lovit România în 1977”, atrag atenţia jurnaliştii de la „Ziua”.
Antena3
 
Constructii noi cu probleme graveSi presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, recunoaste ca, pe langa riscul ca unele proiecte imobiliare sa fie blocate din lipsa de finantare, o alta problema este si standardul acestora de calitate.\"Nu sunt toate la nivel de calitate. Insa nici noi nu putem intra cu clientii pe santier sa verificam lucrarile, este interzis de lege. Teoretic, cumparatorul are garantia calitatii lucrarii din partea statului, care aproba constructia, in special proiectul de rezistenta. Singurul sfat pentru cumparatori ar fi sa se documenteze despre lucrarile anterioare ale dezvoltatorului, pentru a avea o imagine despre seriozitatea acestuia si sa fie extrem de atenti in momentul in care citesc contractul\", a afirmat Cleciu. Dezvoltatorii gandesc ca, cu cat obtin aprobari pentru mai multe etaje, cu atat profitul e mai mare, deoarece se va duce mai mult pe verticala, insa nu este asa. Deja, la mai multe niveluri subterane, investesti mai mult in structura, nu mai poti construi pe beton, trebuie structura metalica etc\", a adaugat Cleciu.
Ziua
 
<sever>
- Scriu deci a 3-a oara ca pe Antena 3 a aparut un articol cu COnstructiile noi din Romania nu rezista la un cutremur puternic iar opinia mea era ca macar pentru cele noi avem mijloace sa le controlam, iar daca nu ne plac, oprim darea in exploatare si gata.
 
Iata o bucata din Blocul Malaxa inainte de 1940 si se vad turlele.
 
Eu stau pe langa Casa Radio. De un an au inceput sa lucreze la ea. Lucratul asta presupune inclusiv dinamitarea peretilor. Problema e ca pe langa faptul ca nu anunta cand dinamiteaza, atunci cand o fac depasesc orice urma de decenta, iar toate geamurile din casa (inclusiv termopanele!!!) se cutremura de zici ca e casa bantuita si toate alarmele masinilor incep sa piuie. Intrebarea mea e, cat de mult este influentat blocul (situat la vreo 50-100 de m de zona de detonare) de dinamitarile respective?
 
Firma a angajat un institut sa masoare vibratiile, asa ca stiu cat este nivelul si asa stabilesc cata dinamita pun.
 
Buna tuturor! Ma numar si eu printre cei care traiesc cu spaima unui cutremur in Bucuresti. Vreau sa va intreb daca aveti ceva detalii legate de siguranta cladirilor istorice care acum adapostesc institutii de invatamant superior (ex. sediul Polizu al Politehnicii, sediul din Povernei al SNSPA). Din ce se vede pe dinafara, au fost renovate. Dar au fost oare si consolidate? Nu sunt pe listele cladirilor cu risc seismic, dar asta nu ma linisteste foarte tare gandindu-ma la vechimea lor.
 
Back
Sus