• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

Sorin,

Intrebarea nu este cel mai bine pusa...Depinde de perioada istorica a constructiei, implicit de practicile de alc?tuire si/sau calcul ale vremii, normativele aplicate, daca tineau seama de cutremure etc., calitatea executiei la santier, starea de intretinere si reparatiile sau consolidarile dupa seisme.
In cazul cutremurelor de Vrancea si a zonei de S-E a Romaniei, cladirile inalte dinainte de 1940, respeciv de pana in 1977 au fost cel mai puternic solicitate. Cele inalte pre-1940 nu erau decat in f. putine cazuri calculate sau macar alacatuite spre a tine seama de seism. Cele dintre 1942..1950 si 1977 au fost calculate si la seism, dar valorile epocii erau reduse. La cele inalte se credea ca vor fi mai putin solicitate dar de fapt in 1977 inregistrarea de la INCERC a dovedit ca seismele de Vrancea au alt continut spectral decat cele de suprafata, tip California sau Banat, sa zicem.
Prefabricatele tip panouri mari cu 5 si 9 niveluri au reprezentat o categorie fata de care existau initial multe temeri dar in Romania au fost testate pe modele si imbinari la scara mare la INCERC. In 1977 s-au comportat foarte bine.
Cladirile curente mici cu zidarie de caramida s-au comportat bine atunci cand aveau cel putin fundatii de beton si centuri de beton armat pe conturul zidurilor sub acoperis. Aceasta lectie s-a invatat din 1940 si s-a transmis din fericire in toata tara, ceea ce a limitat avariile la aceste tipuri de case.

Sever
 
Dodo, din graba am crezut ca intrebarea este de la Sorin..
Dar el are cartea...

Sever
 
:crybaby:Numai lui sorin i-ai raspuns:crybaby:
Eu cu monolitul meu ce fac? E din \'76 dar in \'77 era aproape gol si s-a comportat perfect.
Am vazut si eu blocuri din prefabricate care s-au comportat excelent in \'77!
Nu imi venea sa cred.
 
Blocul meu e construit in 1974, si e de tipul referit oarecum peiorativ sub numele de \"cutie de chibrituri\". Prefabricate de beton armat, P+4. S-a comportat bine, se pare, la cutremurul din 1977, nu s-a crapat nimic (bine, adevarul e ca nu ma iau numai dupa faptul ca nu vad eu crapaturi si automat inseamna ca e OK). Dar eu am retinut totusi ca astfel de blocuri sunt mai bune pt conditiile din Bucuresti, avand o perioada proprie de 0,3-0,4 secunde, fata de cea a miscarii pamantului de 1,5 secunde, deci nu ar intra in rezonanta.
 
Cartea o voi cumpara oricum!
Niciodata nu poti da atatea informatii pe un forum cate scrii in carte.
O carte o scrii in liniste, te documentezi, etc si abia apoi o tiparesti.
Pe forum esti mereu contra cronometru.
 
Dodo,

Monolit nu spune tot.
Nu stiu de tip de structura de rezistenta are, anul daca e pre 1977 etc. Daca nu are BCA poate are caramida....Daca ar fi beton (pereti structurali sau diafragme pe stil vechi) poate a fost mai rigid si s-a comportat mai bine in 1977, daca exista atunci. Tot ce exista inalt in 1977 era subdimensionat cumva, ceva fisuri pot exista de atunci.
Daca are spatii comericale la parter, pot fi niste probleme.
Sorin are dreptate, la comportare a ajutat si decuplarea rezonantei cladirilor rigide.

Sever
 
AAAAAAAA. Corect. Am gasit un articol interesant dar nu il dau la nimeni:harhar:
Scrie de constructii acolo.
Deci sa revin: bloc monolit \'76, fara magazine, vreo 2 mini pereti de BCA restul beton!, proiect de diploma al arhitectei, gata in februarie \'77.
Nu pot sa bat un cui cu ciocanul dar...sunt niste microfisuri:ack:
Sunt pe orizontala si mici cat vf-ul de ac.
In 2004 am crezut ca bate vantul desi am trecut prin destule seisme.
Se comporta destul de rigid dupa umila mea parere.
In \'77, \'90 seara, \'86 am simtit cutremurele in bloc de caramida cu beton 10etj turn.
Acolo erai ca barca pe valuri:ack:
 
Nu rezulta inaltimea - nr de etaje al cladirii din 1976-77...Cat este ?
Fisurile orizontale nu pot avea relatie cu seismul, doar cu tehnologia, dar pot fi si in tencuiala doar...

Sever
 
Bloc turn 10 etj.
Nu ma tem asa mult de fisuri caci pot fi in tencuiala desi..ma rog...pot fi un pic mai adanci.
Eu as vrea sa stiu daca peretii care sustin caloriferul( intre camera si balcon si care sunt numai jumatate de fapt ,caci restul sunt geamuri) sunt foarte importanti in cazul unui seism.
 
Dodo,

Daca este turn, parter si 10 etaje, poate fi monolit, in diafragme, dar executat in cofraje glisante. Din acea categorie (tip Z, E ?) fiind rigide s-au comportat destul de bine, desi uneori au aparut fisuri la stratul exterior de peste izolatia termica inclusa in cofraj.
Tehnologia glisarii explica fisurile orizontale care sunt din antrenarea betonului semiintarit prin aderenta de catre cofrajul miscator, era dificil de ales exact momentul pasului urmator. Este posibil sa ai loggie dar nu stiu daca acel perete - parapet este de beton...Oricum, peretii mai grosi din caramida contribie la rigidizarea structurii.

Acea transformare pe care o fac unii destul de ilegal, este nerecomandabila mai mult din motive care tin de izolarea termica a zonei de balcon dupa ce taie parapetul...Daca parapetul exterior al balconului il mai izolezi, oricum este dificil sa izolezi tavanul si planseul spre vecini, acea zon? o sa \"traga\" iarna.

Sever
 
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Vecinii mi-au spus ca blocul a fost construit ca un turn de fabrica. Este numai beton caci am incercat sa bat cuie si nu am reusit.
Acele fisuri sunt pe aproape toti peretii. Pe unul este verticala microfisura( perete exterior catre o latura a blocului), doi pereti interiori au orizontal.
BCA este folosit in interior si numai langa usi.
Trecand prin seismul din \'77 stiam ca trebuie sa ma interesez inainte de toate de tipul de constructie al blocului si de avarii. Evident conta foarte mult si anul in care a fost construit blocul.
Din cate am auzit de la vecini arhitecta era mai tot timpul prin zona caci era proiectul ei de diploma.
Mi se pare deasemeni foarte bine izolat termic.
Vecii mei au daramat pereti portanti( parca asa se numesc) ca sa largeasca o camera si au pus termopan. Au mutat caloriferul in balcon.
Totusi am auzit ca in unele blocuri oamenii au mutat bucataria in balcon din lipsa de spatiu si personal mi se pare mare inconstienta.
Desi am balcon loggie nu as face astefel de combiunatii caci balcoanele nu sunt la fel de solide. Cade balconul, se rup tevi de gaze, etc si...sa te tii explozii.:ack:
Oare acesti oameni se gandesc inainte sa faca modificari?
Un tip imi explica nonsalant ca vecinul de la parter a taiat nu stiu ce stalp si a pus altul in loc caci si-a facut modificari in casa.
Daca un asemenea bloc pica cine e de vina?
Vrancea..nu!
Constructorii...nu!
Arhitectul ...nu!
Inconstienta unui om !
 
si nepasarea oamenilor din jur, e o cauza pt ca daca stii ca s-au creat nereguli e bine sa iei masuri, chiar daca dupa aceea te ia drept dusman...

in fond nu faci altceva decat sa-ti salvezi viata, pt ca o avarie mai serioasa in structura unei constructii poate avea efecte castrofale chiar si fara un seism. cu alte cuvinte se poate prabusi.

sa nu uitam ca in ultimii ani s-au prabusit destule cladiri pe tot globul aparent din senin, si mai ales in lipsa unui seism. e drept ca in unele cazuri au fost de vina si constructorii, arhitectii, materialele proaste de constructie, dar au fost si cazuri cand au fost distruse cu buna stiinta structurile de rezistenta, mergandu-se pe ideea... lasa ca tine... si n-a tinut.

e mai bine sa previi, decat sa-ti para rau.
 
E prima oara cand postez dar va citesc threadurile de ceva vreme!

Din cate am inteles pana acum, blocurile pe grinzi sunt cele mai putin rezistente la cutremur. Eu stau intr-un bloc de 8 etaje construit in \'82 si sunt 99% convins ca e facut drin grinzi dar are si un perete intreg din beton in el : acest perete separa doua dormitoare la mine in apartament, si mai departe, ma separa pe mine de vecinul de palier. Acest perete merge deci pe toata latimea blocului. In tot apartamentul mai sunt 2-3 asemenea pereti ( intre bai, alt perete comun cu vecinu ).

Blocul meu este deci pe grinzi sau nu ? Este \"sigur\" tinand cont anul de fabricatie ? Teoretic, intr-un asemenea bloc, la ce etaj ar fi cel mai bine sa locuiesti in caz de cutremur catastrofal ?

Scuze daca pun intrebari de incepator dar chiar nu ma pricep deloc in aceasta materie!
 
Din cate stiu eu blocurile cu grinzi se numesc de fapt constructii pe cadre. Sunt foarte sigure la seisme deoarece sunt mult mai flexibile dar te cam dai cu capul de pereti si crapa peretii de BCA.
Cum BCA-ul este o creta poroasa nu cred ca poti pati cine stie ce, poate cateva cucuie mici si julituri.:biggrin:
Faptul ca blocul este construit dupa 1977 ar trebui sa te linisteasca deoarece dupa seismul din martie \'77 au aparut noi reguli pentru constructii.
Nu trebuie sa iti faci griji caci locuiesti intr-o cladire destul de sigura(in caz ca nu s-a umblat la structura de rezistenta a blocului pentru largirea spatiului.)
Daca blocul tau cade e clar ca se duce cel putin jumatate de Bucuresti...
Bun venit printre noi si sa stii ca nimeni nu s-a nascut invatat.:biggrin:
 
mersi pentru raspuns! cred ca m-a linistit..sort of :biggrin:
stii cumva pana la ce grad pe scara Richter ar trebui sa reziste un asemenea bloc ?

Si vorbind de BCA... am un perete la un dormitor care e din BCA subtire ( 5 sau 7 cm cred ) si care se clatina rau de tot. Gen daca imping usor in el incepe si se clatina de sus. Are plasa de buzau in el si este deci cat de cat intact dar se clatina urat. Crezi ca ar fi o idee buna sa-l daram cat mai curand tinand cont ca toti se asteapta la un cutremur maricel ?
 
Din cate stiu eu blocurile sunt facute sa reziste pana la 8R.
Problema este alta: multi locatari au facut modificari in casa si nu au tinut cont de normele de securitate.
Oricum nu ai de ce sa iti faci probleme si nu cred ca trebuie sa darami peretii in asteptarea unui seism.. Nimeni nu stie cand va fi sau cat de mare. Poate veni peste 10 ani....sau 20....sau astazi.
Citeste cu atentie ce a scris Alex Click
 
Cred ca mai periculoasa este o lustra care se sparge in timpul unui seism decat un biet perete de BCA.
Trebuie insa sa iti ancorezi mobila inalta( corpuri de biblioteca, etc) si sa eviti sa pui obiecte masive pe etajere, pereti, etc.
Unii pun vaze mari pe etajere sau bibelouri.
 
mersi pentru raspuns! cred ca m-a linistit..sort of :biggrin:
stii cumva pana la ce grad pe scara Richter ar trebui sa reziste un asemenea bloc ?

Si vorbind de BCA... am un perete la un dormitor care e din BCA subtire ( 5 sau 7 cm cred ) si care se clatina rau de tot. Gen daca imping usor in el incepe si se clatina de sus. Are plasa de buzau in el si este deci cat de cat intact dar se clatina urat. Crezi ca ar fi o idee buna sa-l daram cat mai curand tinand cont ca toti se asteapta la un cutremur maricel ?

Salut

blocurile din categoria celui in care stai tu sunt concepute sa reziste la 8 grade. Chiar daca valoarea asta a intensitatii cutremurului este depasita, nu te astepta ca blocul sa se darame, insa vor apare avarii mai mari.

Referitor la peretele ala de BCA eu iti recomand sa nu il darami. Eventual cheama niste mesteri zugravi/zidari/etc si roaga-i sa restabileasca rigiditatea peretelui la colturile de prindere. De ce zic ca e recomandat sa nu il darami: chiar si peretii de umplutura care nu fac parte din structura de rezistenta indeplinesc un rol in timpul unui cutremur. Ei preiau din fortele care actioneaza asupra stalpilor si grinzilor, si prin faptul ca se crapa sau se distrug ei \"consuma\" aceasta energie (pana si craparea si distrugerea lor este luata in calcul la proiectarea unui bloc). In acest fel stalpii si grinzile sunt mai protejate de catre acesti pereti de umplutura in caz de cutremur.
 
Oricum, situatia la un viitor cutremur puternic trebuie sa ne preocupe si sa aplicam masurile de consolidare si comportare care care ne pot salva casa si viata

Sever are perfecta dreptate. Dormim pe o ureche si daca vine un seism major dam vina pe oricine mai putin pe noi.
Iarna nu e ca vara si seismul din Vrancea nu asteapta sa ne facem noi socoteli.
Din \'77 si pana acum a trecut ceva timp dar niciodata nu s-au gasit bani si timp pentru consolidari.
 
sorinas a spus:
Salutare!!!
cum a rezistat blocul? nu stiu asta ma intreb si eu; este un imobil construit in 1959 cu structura bin beton si pereti din caramida. in timpul cutremurului din 1977 a avut un balans f mare si toti peretii de la parter etajul 1si 2 s-au crapat ff tare , in unele locuri se putea vedea la vecini, iar scarile erau si ele deterorate la toate imbinarile se vedeau armaturile.
Prin anul 1980 a fost renovat adica numai pe afara ca sa dea bine la aspect ptr ca era si afara f deteriorat, cazuta tencuiala crapat .
Interesant este ca in zona este un cvartal de 12 blocuri dispuse pe laturile unui dreptunghi si din aceste 12 blocuri doar 3 au fost afectate major, celelalte neavand nici macar o crapatura.toate aceste blocuri afectate erau orientate pe directia se-nv.
Paradoxal a mai fost un bloc situat exact in aceeasi pozitie care nu a avut de suferit.
Urmatoarele cutremure 86 si 90 au trecut fara altfel de urmari, nu au mai avut de suferit decat avarii minore.La o masuratoare efectuata (nu mai retin de cine anume)s-a constatat ca blocul este aplecat cu cateva grade fata de normal.
In anul 2001 am vandut acest apartament( parintii)si ne-am mutat intr- constructie mai rezistenta (zic eu) bloc din placi prefabricate construit in 1984. Dupa cutremurul din 2004 nu prea mai am aceeasi parere deoarece l-am auzit\" scartaind\"
 
Back
Sus