• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

Draga Dodo ma gandeam la locul cel mai sigur din casa(in apartamentul meu) in cazul unui seism.Asa e nu ne putem izola , dar putem sa incercam sa ne protejam.:ack:
 
In primul rand sa nu fugi pe scari, In blocurile din RO scariel sunt cel mai periculos loc, se pot rupe. Spre exemplu in \'77 multi au murit pt ca au fugit pe scari, scarile au cazut desi blocul a ramas in picioare (asa a murit Toma Caragiu). In ap. sa ai grija sa nu fi expusa la ceva ce poate cadea peste tine(mobila, o lustra prinsa mai prost, divetse alte obiecte, etc)....
 
In timpul cutremurului miscarea pamantului la suprafata este diferita pe cele 3 directii de coordonate, de exemplu 2 orizontale si una pe verticala. In cazul cutremurelor vrancene s-a observat o directivitate a undelor seismice pe directia NE-SV. Astfel miscarile fiind diferite pe cele 2 directii orizontale (perpendiculare intre ele) si acceleratiile care actioneaza la baza constructiilor este diferita. Aceste acceleratii de la baza ct. actioneaza ca niste forte de inertie asupra c-tiei in funtie de masa totala a cladirii. Forta care va fi mai mare din cele doua directii va dicta in cea mai mare parte felul in care se va misca cladirea in timpul cutremurului.
Daca aceasta forta actioneaza perpendicular pe latura mai lunga din plan orizontal atunci miscarea constructiei va fi preponderent in aceeasi directie cu forta seismica ceea ce poate duce la amplificari ale miscarii datorita fenomenului de rezonanta (frecventa miscarilor puternice ale terenului sa fie foarte apropiate de frecventa cu care vibreaza constructia). Daunele se produc din cauza drifturilor foarte mari (diferenta dintre deplasarile relative de la nivelul planseelor consecutive raportat la inaltimea nivelului respectiv) care induc niste eforturi foarte mari in elementele de constructie (stalpi, grinzi, pereti, plansee) si care se pot concentra in anumite locuri mai slabe la constructii din cauza unor greseli de proiectare sau (si) executie.
Daca forta seismica cade perpendicular pe latura scurta miscarea constructiei va fi aproape la fel ca si in celalalt caz (adica perpendicular pe latura lunga) ceea ce nu va mai coincide cu miscarea puternica a terenului (cutremurul actioneaza pe o directie mai puternic iar cladirea se va misca in cealalta directie). Fenomenul de rezonanta are astfel o probabilitate mai mica dar nu nula(probabilitatea depinde de frecventa miscarii puternice a cutremurului si de constructie). Eu cred ca cladirile asezate cu latura mai mare paralela cu directia NE-SV vor fi mai putin afectate decat cele asezate invers.
In privinta rosturilor dintre cladiri, multe din cladirile foarte apropiate au forme si (sau) orientari diferite, din cauza asta daca ele ar fi fost unite, in timpul cutremurului ele ar fi avut tendinta sa se miste diferit una fata de cealalta chiar daca sunt unite, o parte din cladiri ar avea o anumita frecventa de vibratie si cealalta ar avea alta. Astfel o parte cladire ar vrea sa se miste pe directia est-vest de exemplu iar cealalta pe directia nord-sud. E logic ca in locul de intalnire dintre cele doua miscari apar niste eforturi imense. Pe langa asta astfel de forme (foarte lungi, L, T sau X ) dau niste probleme foarte mari pentru proiectanti.
Atunci cand cladirile sunt separate ele se vor misca independent.
 
O remarca am si eu de facut: pentru seismele vrancene, blocurile de 4 etaje sunt practic indestructibile. Este perfect normal sa scartaie, imaginati-va ce forte de frecare exista la tone intregi greutate cat au placile de beton. Atata timp cat la un seism gen 77 rezista fara sa fie avariata macar tencuiala, este evident cat de sigure sunt. Si am mai auzit remarci privind crapaturile in pereti la blocuri pe structura de grinzi. Nici un perete din cladirile pe grinzi nu are rol structural, doar cei exteriori, care formeaza un fel de centura de siguranta in jurul intregii structuri. in rest, ceilalti pereti se pot face praf, ca nu intereseaza :10: Iese doar mizerie mare dar asta e :harhar:

Concluzia: daca locuiti in bloc de 4 etaje, n-aveti treaba, eu chiar astept cu nerabdare urmatorul seism puternic, a inceput sa-mi placa :36: Numai sa aveti grija sa fixati bine obiectele mari, mobila, frigidere, boxe mari etc., asa cum am facut eu, ca sa nu fiti loviti de ele in timpul seismului, cum spune si SYL. In rest.... let it rock ! :35:

O alta chestie interesanta care s-ar putea intampla in Bucuresti ar fi ca blocurile sa ramana structural intacte, dar sa se scufunde in pamant 1-3 metri, inclinandu-se pe o parte, asa cum s-a intamplat in turcia. Infricosator, dar, din nou, inofensiv... :ack:
 
Domnu\' Emil ???!!! :harhar::10::ack::36: Nu ti se pare ca esti cam cinic ??? :51::ack::10: A spune ca \"aastepti cu nerabdare urmatorul cutremur\" (indiferent ce magnitudine va avea acesta), mi se pare o dovada de cinism ingrozitor, mai musiu !! :36: Multa lume nu ar fi de acord cu tine, ba chiar te-ar linsa daca ar auzi ce enormitati debitezi...:35: Mai bine vezi-ti de BAC si de AMDMITERE si lasa prostiile deocamdata. Spor la invatat :ack:
 
Sa stii ca sunt un tip cat se poate de blajin...:ack::harhar::35::10::10::36::51::17: Dar cand musiu Emil spune o grozavie mai mare decat el, nu se poate trece cu vederea. Singura circumstanta atenuanta e ca, fiind in focurile examenelor de bac si admitere, mnealui s-a pripit si nu a mai stiut ce spune...:36::harhar:
 
Vai ce rau esti Sorine ! :harhar:

nu critica un om cu bun simt, cum este sorin, inainte sa-l cunosti mai bine pe alexe emil. pe acest forum cred ca este pt prima data cand l-a scapat porumbelul :ack:, dar pe altele l-a scapat si mai rau, dar vb lui sorin, sa zicem ca poate e din cauza stresului dinaintea bacului si admiterii la facultate. :36:
 
Multzam fain, EarthQuake...:ack::10: Intr-adevar, una e sa iti dai cu parerea despre cutremure, asa, in mare, despre ce poate sa fie si ce nu, si alta e sa pretinda Emil ca e nerabdator sa vina cutremurul !!! :10::ack::36: Recunosc ca ma pasioneaza subiectul, mi-am facut si colectie de carti si articole de specialitate, colectia de Revue Rom de Geph. din per. 2000-2004. Asta nu inseamna insa ca tb. sa ma apuc sa spun grozavii !!! E un cinism groaznic, Emil, da-mi voie sa iti atrag atentia asupra acestui lucru...
Ce-i drept, si eu eram in astfel de focuri pre-examen acum 11 ani, si ieseam seara sa ma plimb ca sa ma racoresc, perioadele de recapitulare, focurile examenelor, stim cum sunt...:35::harhar: Si-ti doresc multa bafta...Pe bune :51::harhar:
Apropos de datul cu parere, hai ca imi fac datoria si zic ca, IN MOD NORMAL, baba V. ar cam trebui sa isi reia \"lucrul\" normal (cutremurele obisnuite de 4-5, chiar 5+), ca au cam disparut de 2 luni si mai bine, si nu e bine sa ajungem pana in toamna fara mnealor...
 
Emil esti out of service.
Bati campii!:ack:
Blocuri de 4 etj din Ploiesti au fost facute varza in \'77 si au fost mutati locatarii pana cand au fost consolidate!
Nu mai inventa aiureli.
:harhar:
Iar daca vrei un seism major pleaca in Turcia sau Indonezia.
O sa te saturi de senzatii tari desi ma indoiesc ca vei fi in stare sa fi la fel de \"curajos\" cum esti acum pe forum.
Habar nu ai ce inseamna un seism major si vorbesti ca sa nu adormi.
:36:
Iti imaginezi cumva ca va fi un film de fictiune?
Realizezi ca vor muri oameni?????????
Acesti oameni iti pot fi rude sau prieteni!!!!!!!!!!!
:35:
 
Dodo, ai perfecta dreptate...Totusi, Emil e incins acum, e in focurile examenelor si nu mai stie ce spune ! Tin minte cum eram si eu acum 11 ani, in focurile bacului, si pe urma toata vara pregatit admitere ala Politehn, se dadea in toamna :36::harhar::ack:
 
Una e sa fi in focurile examenelor alta e sa bati campii aiurea.
Am povestit cateva intamplari reale si un seism nu e o distractie.
Mor oameni!
 
Dodo, e clar si pentru mine ca omul nu stie ce spune. :harhar: Incercam doar sa zic ca poate din cauza stressului prea mare ...cine stie. Stiu si eu cum e sa fii de agitat, examene, vara fierbinte, chestii. Si Emil e la o varsta la care se ambaleaza foarte usor si, evident, risca sa sara calul si sa o ia pe aratura...:ack::harhar:
 
Cred ca ati inteles gresit.. vorbeam de un cutremur mai mic, pana in 7, nu de unul catastrofal... creedeti ca eu de abia astept sa moara oameni? in conditiile in care propriul meu tata locuieste intr-un bloc de 10 etaje ??? :ack: Nu stiu de unde ati inteles asa ceva, dar ati interpretat cam gresit...:harhar::ack::36::ack:
 
Acum o dai la intors ca la Ploiesti cand vezi ca iti sare lumea in cap ???
:ack::harhar::harhar::harhar::36::harhar::35:
Pai se stie ca alea de 6-6 si ceva nu sunt periculoase, asa ca ce ai spus mai devreme nu se sustinea, era evident ca nu se pune problema ca blocurile cu pricina sa pice la un 6,5 de pilda ! Mai bine recunoaste ca te-ai pripit, ai sarit calul sia cum incerci sa dregi busuiocul...:10::harhar::51:
 
Alexe Emil a spus:
Nici un perete din cladirile pe grinzi nu are rol structural, doar cei exteriori, care formeaza un fel de centura de siguranta in jurul intregii structuri. in rest, ceilalti pereti se pot face praf, ca nu intereseaza
 
sorinas eu am simtit cutremurul din \'77 si nu vorbesc din cartile lui Emil.
Chiar daca nu au cazut pereti si nu au fost crapaturi pot sa spun ca tencuiala picata din dreptul tocului nu era placuta.
Senzatia era ciudata caci nu am intalnit probleme.Nu am avut nici macar un cucui dar molozul ala picand iti da o stare tampita.
La un seism ca cel din \'77 cred ca Magheru devine teren arabil.
Din cate stiu putine blocuri au fost consolidate si multe nu au normative seismice.
Nu vreau sa ma gandesc cati si-au marit camerele fara sa aiba autorizatii.
 
De acord cu tine Dodo; cat despre cei ce-si modifica apartamentele dupa bunul plac sunt o adevarata problema si un adevarat pericol.
Totusi noi vecinii ar trebui sa luam atitudine in momentul in care cineva se apuca de spart pereti trebuiesc sesizate autoritatile in domeniu.
 
Eu cred ca nu numai cladirea in care locuim ne intereseaza ci si cele pe langa am putea fi oricand. Chiar daca locuim sa zicem intr-o locuinta trainica in ea stam de abia o jumatate de zi intr-o zi.
 
In fiecare zi stam acasa, mergem in magazine(unele la perterul blocurilor), mergem la servici, scoli, etc.
Nu avem cum sa stim ce modificari au facut unii in structura de rezistenta.
Problema este ca inclusiv ei si familiile lor sunt in pericol.
 
Back
Sus