• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Cutremurele si constructiile

:33:Ce datorie?
Dodo nu e moderator ca sa mute topic.Alex e seful cel mare.
 
Sa stii ca da. Mi-a spus cineva ca multe vile se fac la gramada cu fundatie de jum. de metru.Au dat la stiri astazi ca unele case noi au termen de garantie 1an.:ack:
 
Nu are legatura orientarea cu lungimea de unda, ci cu faptul ca 90% din blocuri au baza de forma unui dreptunghi cu latimea mult mai mica decat lungimea. Astfel, cele lovite de unda pe lateral, pe latura mica (adica se balanseaza de-alungul latimii) sunt mult mai vulnerabile decat cele lovite de unda frontal (balans de-alungul lungimii, [aiurea mai suna] :ack: ). Gandind logic, daca disproportionezi teoretic baza fundatiei la ceva de genul lungime=100*latime, obtii o structura cu un echilibru extrem de precar, la fel cum si baza culaturi egale (patrat) ar fi cea mai stabila.

In concluzie, cladirile cele mai vulnerabile sunt cele orientate pedirectia NE-SV, iar cele mai \"ferite\" cele orientate mai multpe directia NV-SE. Dar in nici un caz est-vest, cum pretinde SYL... :harhar:
 
aveam impresia ca nu echilibrul precar, respectiv rasturnarea este pericolul principal ci tensiunile interne care duc la fisuri.
Pai este unul si acelasi lucru. Fortele sunt cu atat mai mari cu cat raportul laturilor e mai mare. Imagineaza-ti un biscuit. De rupt il rupi obisnuit indoindu-l intocmai asa cum vorbim noi despre blocuri, aplicandu-i forte pe directia latimii (adica practic pe directia grosimii biscuitelui). Dar este cam greu sa-l rupi tragand de el in lung :ack: Si ai dreptate si cu faza cu lungimea de unda. :harhar: Tocmai de aceea, blocurile mai lungi sunt construite din module, fiind practic mai multe blocuri asezate unul langa celalalt, dar total separate din punct de vedere mecanic.
 
Salutare!!!
Sunt nou pe acest forum si sunt foarte interesat de tot ceea ce se intampla legat de acest fenomen numit cutremur.(poate unde am fost socat de cele intamplate in 1977 si datorita starii de deteriorare a blocului unde locuiam, care aproape s-a daramat)
Scuze daca nu am postat unde trebuia!
 
Bun venit printre noi.
Poate ca ar trebui sa ne povestesti cum a rezistat blocul tau la seismsi ce tip de constructie este.
Mereu descoperim cate ceva nou din experienta altora.
 
Salutare!!!
cum a rezistat blocul? nu stiu asta ma intreb si eu; este un imobil construit in 1959 cu structura bin beton si pereti din caramida. in timpul cutremurului din 1977 a avut un balans f mare si toti peretii de la parter etajul 1si 2 s-au crapat ff tare , in unele locuri se putea vedea la vecini, iar scarile erau si ele deterorate la toate imbinarile se vedeau armaturile.
Prin anul 1980 a fost renovat adica numai pe afara ca sa dea bine la aspect ptr ca era si afara f deteriorat, cazuta tencuiala crapat .
Interesant este ca in zona este un cvartal de 12 blocuri dispuse pe laturile unui dreptunghi si din aceste 12 blocuri doar 3 au fost afectate major, celelalte neavand nici macar o crapatura.toate aceste blocuri afectate erau orientate pe directia se-nv.
Paradoxal a mai fost un bloc situat exact in aceeasi pozitie care nu a avut de suferit.
Urmatoarele cutremure 86 si 90 au trecut fara altfel de urmari, nu au mai avut de suferit decat avarii minore.La o masuratoare efectuata (nu mai retin de cine anume)s-a constatat ca blocul este aplecat cu cateva grade fata de normal.
In anul 2001 am vandut acest apartament( parintii)si ne-am mutat intr- constructie mai rezistenta (zic eu) bloc din placi prefabricate construit in 1984. Dupa cutremurul din 2004 nu prea mai am aceeasi parere deoarece l-am auzit\" scartaind\"
 
Unde stai acum, bloc din placi prefabricate o sa te legeni dar atat.
Sunt blocuri foarte elastice.
Blocurile de 4 etj sunt ok.
Oricum interesanta este povestea despre blocul in care ai locuit.
Sa vedem ce spun Alex si sorinsov.
 
In anul 2001 am vandut acest apartament( parintii)si ne-am mutat intr- constructie mai rezistenta (zic eu) bloc din placi prefabricate construit in 1984. Dupa cutremurul din 2004 nu prea mai am aceeasi parere deoarece l-am auzit\\" scartaind\\" cam tare si facand cam multa galagie(mi s-a parut totusi ca s-a miscat cam tare, eu locuiesc la ultimul etaj, adica 4)
cam asta este povestea constructie in care am locuit.
As fi incantat de parerile si opiniile voastre!:ack:

E normal ca un bloc de prefabricate sa scartaie la un cutremur, stai linistit nu e nici o pb. Si oricum dintre toate tipuriel de blocuri cele din prefabricate sunt cele mai rezistente, si fiind doar de 4 etaje cu atat mai mult e mai rezistent.
 
SYL a spus:
sorinas a spus:
In anul 2001 am vandut acest apartament( parintii)si ne-am mutat intr- constructie mai rezistenta (zic eu) bloc din placi prefabricate construit in 1984. Dupa cutremurul din 2004 nu prea mai am aceeasi parere deoarece l-am auzit\" scartaind\"
 
Ce stiu este despre Turcia este ca au folosit nisip de plaja care nu este bun pentru constructii.
Am vazut blocuri construite inainte de seism si care au rezistat perfect.
Erau prefabricate si 10 etaje.
Am vazut insa blocuri care nu stiu din ce sunt dar nu le vad bine la un seismmajor: Pantelimon, Militari, Etc.
Sunt crapate intre scari dar au fost \"aranjate\" la fatada.
Mai sunt o serie de blocuri vechi, anii 60-66 si care au tot multe scari 8-10, cu 10 etj care nu sunt in siguranta.
 
Din cate stiu eu cele mai rezistente sunt blocurile din prefabricate, apoi cele \"turnate\" si ultimele sunt cel cu grinzi...
Referitor la cele din prefabricate e oarecum logic sa fie mai rezistentept ca au o anumita \"mobilitate\" intre placi....
 
Salutare!!!
Revin si va intreb : unde pot gasi si eu pe net ceva despre modul cum se construiesc aceste blocuri din prefabricate, ma puteti ajuta cu aceasta informatie>??? multumesc
 
Blocurile prefabricate sunt facute din niste placi turnate care au in interior un fel de plasa metalica.
Erau aduse cu utilaje speciale si imbinate ca un puzzle.
Aveau niste terminatii de sarma care se sudau la fata locului si care se incastrau in stalpii de beton(se turna ulterior).
Desi pareau extrem de fragile si unele aveau gauri la rosturi iti spun ceva: am vazut asemenea blocuri inainte si dupa seismul din \'77 si nu au avut deterioari.
Nu mi-a venit sa cred dar este purul adevar.
Daca un bloc de 10etj nu a patit nimic(erau mai multe de fapt si nu erau finisate ca lumea la acel moment) cu siguranta blocurile cu 4 etj sunt extrem de sigure.
 
Blocurile cu 4 etaje nu au stalpi de rezistena, nu au nevoie pt ca nu sunt inalte.
Intr-adevar placiel de prefabricate sunt din beton cu armatura de fier (se numeste \"fier-beton\") si acest betob are rezistenta mult mai mare decat beton simplu (de zeci sau chair sute de ori).
 
Salutare!!!
As vrea sa intreb si eu, desi cred ca intrebarea este cam idioata,
care este locul cel mai sigur in cazul unui seism , in blocurile cu 4 nivele construite din prefabricate?
Dupa parerea mea cred ca nici unul , ptr ca practi nu ai unde sa te adapostesti; singura chestie este daca cade sau nu cade!
Parerea voastra care ar fi?
multumesc:worthy:
 
Te gandesti ca te poate surprinde seismul pe strada si sa cada un bloc peste tine iar locuinta ta sa fie intrewaga?
Poti fi la prieteni, magazin, piata, etc
Ce faci? Te izolezi de tot?
Te muti la tara si stai numai in curte fie vara sau iarna?
Hai sa fim seriosi!
 
Back
Sus