• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Pozitia autoritatilor si a institutiilor referitoare la cutremure

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
De ce noi putem discuta liber, putem emite pareri, putem sa ne lamurim intre noi cu tot felul de informatii iar cei de la INFP nu o fac?
Se stie ca oamenii se tem de seisme dar am senzatia ca se incurajeaza aceasta frica de cutremure in loc sa li se explice ce si cum.
Este oare atat de greu?
 
De ce noi putem discuta liber, putem emite pareri, putem sa ne lamurim intre noi cu tot felul de informatii iar cei de la INFP nu o fac?
Se stie ca oamenii se tem de seisme dar am senzatia ca se incurajeaza aceasta frica de cutremure in loc sa li se explice ce si cum.
Este oare atat de greu?
Asta cam asa e. Dar a ne gandim ca si unii ziaristi tabara tot timpul pe ei sa comenteze tot felul de aiureli ale unora sau altora, si ii inteleg ca le piere tot cheful ! Apropos, Dodo, eu am si cartulia aia mare si groasa despre cutremurul din 1977...bine, la nivelul acelor ani, aparuta in 1982. Groasa si mare...:)):)) De altfel, ma laud cu o importanta colectie de carti si articole d epe net despre cutremure, in general, si cele din Romania, in particular :)):))
 
Dar a ne gandim ca si unii ziaristi tabara tot timpul pe ei sa comenteze tot felul de aiureli ale unora sau altora, si ii inteleg ca le piere tot cheful !

Daca ar exista informatii la indemana tuturor care sa raspunda clar la toate intrebarile pe care oamenii si le pun, atunci nu cred ca ziaristii ar mai avea ce sa speculeze. Nici un ziarist nu poate porni un scandal pe teme foarte bine cunoscute si explicate stiintific.

Numai ca educatia romanilor in ceea ce priveste seismologia este aproape egala cu zero, si asta a fost un motiv pentru care am pornit site-ul asta. In alte tari (si nu vorbesc doar de tarile in care activitatea seismica este foarte mare) sunt o gramada de programe guvernamentale de informare a populatiei si de educatie referitor la toate situatiile care le-ar putea deranja cursul normal al existentei.

La noi insa, cred ca populatia este privita in continuare la nivel de turma care nu are nevoie sa afle sau sa fie educata. Poate nu asta este pozitia oficiala a institutiilor abilitate, dar daca analizam ce s-a facut referitor la aceasta problema pana acum... cam asta rezulta.
 
Are dreptate Alex.
Sunt multi care nu au uitat seismul din \'77 si care atunci erau copii.Acum sunt adulti dar tot nu au lamurita cauza seismelor, cum sa se apere, ce sa faca in timpul unui seism, etc.
Ziarele sunt pline de politica si alte tampenii in loc sa ne invete pe toti ce si cum sa facem in diferite situatii.
Este foarte adevarat ca si multi dintre noi incep sa citeasca si sa se autoeduce atunci cand au deja \"capul spart\".
Am observat ca vin foarte multi useri sa citeasca ce scriem noi dupa ce se produce un seism dar ma intreb cati din cei specializati ne ignora, in loc sa vina sa ne explice cum a facut Sorin sau cum facem fiecare dintre noi in functie de informatiile pe care le avem.
Alex a incercat sa adune tot felul de informatii de pe site-uri straine, a cautat date si a scris tot felul de articole dar nu poate cuprinde tot.
 
Dodo, si eu eram copil in 1977, ba chiar la stadiul de bebelus. 6 luni si o ziulica :)) Dupa 1990 a inceput sa ma intereseze mai serios subiectul, am strans carti, articole chiar stiintifice de pe Net (nu c avreau sa ma laud), pentru ca am vrut sa stiu mai multe. Poate si fiindca atunci, in mai 1990, cand plecam cu sufletul la gura de la scoala, auzeam lumea pe strada intrebandu-se, pe buna dreptate: \"DE CE ASA DE REPEDE ?\"...fiindca se gandeau, fireste, si la cutremurele din 1977 si 1986. Pe vremea impuscatului nici alea mici nu se anuntau, problema era ignorata cu desavarsire si nici nu se comunica nimic pentru presa. Nici acum nu se spune cine stie ce. Mai apar din cand in cand interviuri discrete ale celor autorizati, in rest...
 
In\'77 habar nu aveam ce se intampla. Se zguduia totul in jurul meu si ma uitam cu gura cascata cum se muta mobila prin casa, cum lustra da gauri in tavan, cum zanganesc geamurile, etc.
Nu auzisem cuvantul \"cutremur\" niciodata. Evident ca am sarit sa tin televizorul si o vitrina sa nu cada in loc sa fug sub o grinda.
Copil fiind aveam mult mai multa stabilitate decat parintii asa ca tineam bine pe picioare.
Am invatat apoi la scoala ce este un cutremur dar era neinteresant deoarece ceea ce era scris in carti nu se compara cu realitatea.
Dupa un timp m-am dus la biblioteca sa caut o carte despre asa ceva care sa imi clarifice fenomenul.
Mi-a cam trecut cheful de citit dupa ce am vazut o harta plina de cercuri. In acel moment am realizat ca peste tot in Romania se produc seisme si m-am impacat cu ideea.
Nu imi amintesc ce carte era, stiu ca era foarte veche si avea coperti din carton.
Nu am adunat o biblioteca de acest gen dar cu siguranta nu voi judeca un om care face asa ceva.
Ma uit in jurul meu si nu pot sa inteleg de ce daca vorbesti de seism , de fenomene paranormale, etc esti considerat tacanit.
Pe acest site sunt mai multi asemenea \"capiati\" care pot discuta in liniste acest subiect fara a se considera ridicoli.
Ma bucur ca Alex a facut acest site si ii multumesc!
 
Ma surprinde faptul ca INFP nu are o sectiune care sa publice automat date despre seismele care au loc in Romania. Gasesc informatii pe USGS sau pe EMSC dar pe site-ul INFP tacere totala. Nu inteleg care este motivul, suntem intr-o tara care are o activitate seismica deosebita, reteaua de statii de masurare a miscarilor pamantului s-a extins, toate sunt interconectate...

Inca ceva, conform unor dispozitii legale INFP ar trebui sa asigure accesul liber la datele referitoare la seismele care au loc in Romania. Cu toate acestea, baza de date existenta la ei pe site a fost ultima oara actualizata la inceputul anului 2005.
 
In alta ordine de idei, frica de cutremur este speculata si de cei din domeniul imobiliar. Apar cativa prezicatori la TV, mai vine si Hancu sa se dea in spectacol, baga ziarele pe prima pagina la greu si sa vezi dupa aia cum scad preturile la apartamentele din blocuri mai vechi de 1977.
 
INFP sunt platiti din bani publici din cate stiu eu.
Ei ar trebui sa isi asume responsabilitatea. Sunt atat de secretosi ca parca ar fi securitate nu un institut.
 
Back
Sus