• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Telecomunicatiile in momente de criza

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Vom discuta aici cateva scenarii posibile in caz de cutremur puternic sau alte dezastre naturale, referitor la serviciile de telecomunicatii pe care le avem la dispozitie:

1. Internet
2. Telefonie VoIP
3. Telefonie fixa clasica
4. Telefonie mobila
5. Transmisii radio de voce (statii radio de emisie receptie, walkie-talkie)
6. Transmisiile de televiziune
7. Telefonie prin satelit
8. Alte solutii de telecomunicatii (adaugati si voi ca mie nu imi vine nimic in minte)

Iar scenariile ar fi:

A. Cutremur moderat (4-6 grade Richter)
B. Cutremur puternic (6-7 grade Richter)
C. Cutremur major (peste 7 grade Richter)

Din start trebuie mentionat avantajul telefoniei fixe clasice in fata celorlalte solutii de telecomunicatii. Avand un circuit separat de alimentare cu electricitate, baterii de rezerva pentru cazul in care reteaua electrica nu functioneaza, centrale telefonice construite la nivel de datacentru (din pacate doar unele - protectie antiseismica, generatoare de electricitate pe motorina, etc) intreruperea functionarii poate fi data doar de intreruperea cablurilor telefonice sau a traseelor de fibra optica. Cu un aparat telefonic simplu se poate vorbi fara sa fie nevoie de alimentare suplimentara.

Telefonia VoIP este mai vulnerabila din cauza multiplelor puncte critice care nu sunt acoperite de redundanta. Majoritatea telefoanelor VoIP sunt conectate la internet prin cablu TV (vezi UPC si RDS). O mare parte din amplificatoare si routere aflate de-a lungul retelei, montate in blocuri, sunt alimentate de la reteaua de electricitate publica si nu au nici un fel de sistem de back-up pentru cazul in care are loc o intrerupere a electricitatii.

Telefonia mobila este probabil cea mai vulnerabila in cazul unor situatii critice. Antenele care deservesc o anumita zona nu pot servi decat un numar limitat de apeluri, acesta fiind mult mai mic decat numarul mediu al posesorilor de telefoane mobile din acea zona. Telefonia mobila functioneaza perfect doar daca acest numar de apeluri nu este depasit. Dar daca toti posesorii de telefoane mobile aflati intr-o anumita zona vor incerca sa initieze apeluri in acelasi timp, antena care serveste acea zona va fi supraincarcata si se va opri, fenomenul numindu-se congestie de retea. In plus doar un mic numar de antene au redundanta la alimentare, majoritatea fiind de asemenea conectate doar la reteaua publica de alimentare cu electricitate.

Va urma. Incercati sa adaugati si voi aici informatii sau comentati subiectul.
 
Alex, ce pot sa spun chiar acum e ca in 2004, in primele 45 de minute dupa seismul din 27 octombrie nu am putut vorbi la telefonul mobil (la Connex, in prezent Vodafone). Nici SMS-uri nu puteam transmite.
 
Romtelecom a functionat in 2004 si din cate imi amintesc nu au fost probleme majore ...la telefonia fixa. In 77 au mai cazut cabluri, suna lumea disperata..desi erau toti pe strazi...etc..insa era o problem de trafic de fapt.
 
Curent electric nu am avut pana a doua zi dupa-amiaza. Telefonul insa nu a functionat aproape o luna. Foarte multe centrale telefonice au fost deranjate atunci. Au fost niste aparate care s-au rasturnat, aratau la televizor niste echipamente ca niste dulapuri, rasturnate. Centrala de care apartineam noi a avut insa niste probleme deosebite, am inteles ca se sparsesera niste acumulatori si se varsase electrolitul pe jos, iar toate aparatele din centrala fusesera complet distruse. Centrala se afla in cladirea postei, la etaj. Daca era la parter nu ar fi patit nimic.

din http://www.cutremur.net/index.php/martie-1977-cosmarul-devenit-realitate/
 
Exista forme de telecomunicatii desemnate ca fiind \"strategice\" in caz de urgenta.
De aceea radioamatorii sint obligati sa declare locatia statiilor si in caz de urgenta sa raspunda la apeluri, spre exemplu.
Telefonia mobila nu se intrerupe in caz de congestie, ci doar prelucreaza apelurile la capacitatea pe care o are la dispozitie. In oras nu e foarte vulnerabila decit daca se intimpla sa se darime cladirile care sustin noduri importante (MSC, BSC).
Telefonia prin satelit nu prea e la dispozitia tuturor, din pacate. Dar e practic infailibila.
 
ipman, bun-venit pe forum, in primul rand. Foarte interesant ce ai spus, multumim pentru explicatie. :crybaby::ack:
 
Exista forme de telecomunicatii desemnate ca fiind \\"strategice\\" in caz de urgenta.
De aceea radioamatorii sint obligati sa declare locatia statiilor si in caz de urgenta sa raspunda la apeluri, spre exemplu.
Telefonia mobila nu se intrerupe in caz de congestie, ci doar prelucreaza apelurile la capacitatea pe care o are la dispozitie. In oras nu e foarte vulnerabila decit daca se intimpla sa se darime cladirile care sustin noduri importante (MSC, BSC).
Telefonia prin satelit nu prea e la dispozitia tuturor, din pacate. Dar e practic infailibila.

Salut ipman si bine ai venit pe forumul nostru!

Spune-mi te rog daca cunosti vreo oferta disponibila si pentru utilizatorii obisnuiti de telefonie prin satelit (stiu ca Orange, pe vremea cand era Dialog a avut o oferta de genul asta, la inceputuri, dar acum am vazut ca nu mai are nimic de genul asta).
 
Am vazut acum ceva timp la oficiul Romtelecom din Posta Vitan oferta firmei Thuraya. Aici este site-ul firmei care ofera serviciile de telecomunicatii si probabil Romtelecom sint dealeri.
 
E posibil sa se fi schimbat destule intre timp.
Dar oricum ... topicul a adus o informatie utila.

In caz de dezastru ar fi buna o statie de emisie-receptie in benzile CB (circa 27MHz) sau PMR (circa 446Mhz) care sint independente de alte aparate si pot comunica doar intre ele, pacat ca nu si la distante foarte mari.
De asemenea este util un \"scanner\" adica un receptor radio cu o gama foarte larga, de la un teoretic zero pina la 1,3GHz. Cu el puteti asculta multe conversatii normale sau de urgenta.
 
ipman, ai putea sa ne spui care sunt statiile de radio-emisie disponibile utilizatorilor obisnuiti fara a fi necesara o autorizatie din partea autoritatilor?

Cand am fost intr-o calatorie cu un grup de prieteni, acestia foloseau niste staii de emisie-receptie care functionau pe o frecventa pe care o mai utilizau si altii (de ex cand treceam pe langa hipermarket-uri auzeam angajati de acolo vorbind intre ei).

Poti sa dai exemple de niste aparate de emisie receptie bune si eventual niste preturi si firme de unde se pot achizitiona acestea?
 
Da, sigur.
Am specificat mai sus cele doua frecvente \"libere\" in care poti comunica fara licenta: CB (Citizen Band) la 27MHz si PMR (Personal Mobile Radio) la 446MHz.
Probabil ca prietenii tai aveau PMR, din cele care se gasesc la toate supermarket-urile. CB se gasesc mai greu, sint mai rare. De obicei le folosesc soferii de TIR pe camione curent.
Alinco face statii bune si se gasesc aici
Yaesu este o alta marca de renume si se gaseste aici
Preturile incep pe la 60EUR si merg cit de sus va tine buzunarul.
 
CB-urile de ce sunt mai rare? Este vreo diferenta calitativa sau de putere intre transmisiile in CB fata de PMR?
 
CB-urile sint mai rare pentru ca sint mai mari, au nevoi energetice mai mari (circa 10-12 acumulatori sau baterii) si de aceea importatorii nu se agita.
Este diferenta de putere: in CB se poate emite legal cu 4w si in PMR cu doar 0,5w.
Calitatea este multumitoare pentru comunicatii mobile in ambele benzi.
 
Radioamatorii si Protectia Civila
Consideratii practice privind Reteaua Nationala de Urgenta

citez un fragment:

\"Traficul pentru populatie (pentru terti) in situatii de primejdie apare ca efect al unor situatii in care s-au produs pierderi de vieti omenesti sau distrugeri de bunuri materiale, cand sistemele conventionale de comunicatie sunt perturbate sau suprasolicitate (cazul special al cutremurelor, de exemplu). El se limiteaza la la vehicularea de informatii stricte privind persoanele din zonele afectate si au ca scop principal informarea rudelor aflate la mare distanta, chiar pe alte continente, iar ca efect imediat, stoparea periculosului fenomen de panica.

Raspandirea radioamatorilor pe toata suprafata tarii, dotarea foarte buna, aparatura performanta cu alimentare independenta, foarte buna pregatire si disciplina in trafic rezultate din mile sau zecile de mii de legaturi radio (QSO-uri) poate oferi singura posibilitate intr-o astfel de situatie pentru colectarea si vehicularea in timpul cel mai scurt a unor informatii extrem de utile.\"

Mai multe la:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=261

Un alt articol interesant este la:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=250

si citez un fragment:

\"Pe data de 14 decembrie 2005 in Bucuresti va avea loc un mare exercitiu de dezastru, respectiv se simuleaza un cutremur de 8,4 grade Richter, cu zeci de mii de morti, sute de mii raniti, un milion de sinistrati... FRR a participat la sedintele de hotarire a exercitiului la nivel de guvern si a propus citeva amendamente (din partea \"societatii civile \" din care facem parte). Respectiv actionarea la 100 de locatii in Bucuresti (la 30 de locatii sistemul guvernamental de emergenta se epuizeaza, respactiv celelalta locatii trebuiesc asistate de societatea civila care trebuie incurajata si antrenata), si alta propunere este ca in primele 6 ore sa nu se foloseasca energia electrica de la prize 220v, doar sisteme alternative de energie electrica. Propunerile au fost acceptate pentru exercitiu. \"


PS: Si eu sunt radioamator. Am indicativul YO4HCU
 
Am si eu o intrebare pentru cunoscatori.
Am pus ochii pe un aparat VHF. Ce inseamna VHF? Ce latime de banda foloseste? Ce altceva se mai gaseste pe latimea asta? Trebuie licenta sa ai asa ceva? Ce bataie au cu o antena buna si fara repetitoare?
Multumesc.
 
Cred ca cel mai fiabil este in caz de cutremur Romtelecom. In 1977 cel putin, a functionat normal. Ce l-a \"ingenuncheat\" a fost suprasolicitarea. Alte retele de telefonie fixa sigur ca sunt sanse sa functioneze dar... cand se opreste curentul, RDS nu mai merge ;). Probabil nici UPC sau altele asemanatoare.
In ce priveste telefonia mobila, mai fiabile mi se par cele cu densitate de antene mai mare adica Vodafone si Orange. Cel putin Vodafone in Bucuresti stiu ca, din motive de densitate de abonati, are instalate mai multe antene decat e nevoie ca sa se asigure simpla conectare cu telefonul. In caz de cutremur, o parte din antenele de pe blocuri nu vor mai functiona. Fie vor cadea, fie se va opri curentul, etc. Ma astept totusi ca sistemul sa continue sa functioneze. Orange cred ca este in aceeasi situatie. Cosmote nu stiu, poate au mai crescut si ei ca densitate de antene.
Ce e de facut daca incepe un cutremur: pui mana pe telefon - recomand Romtelecom, Vodafone sau Orange - si suni INAINTE sa se termine cutremurul pana se dezmeticeste lumea si incepe sa dea telefon ca sa apuci legatura. Momentul optim este cand miscarile verticale inceteaza si persista numai cele orizontale ca din acel moment mai dureaza cam 20 de secunde. Dupa, suna toti si nu mai prinzi cateva ore.
 
Ce e de facut daca incepe un cutremur: pui mana pe telefon - recomand Romtelecom, Vodafone sau Orange - si suni INAINTE sa se termine cutremurul pana se dezmeticeste lumea si incepe sa dea telefon ca sa apuci legatura. Momentul optim este cand miscarile verticale inceteaza si persista numai cele orizontale ca din acel moment mai dureaza cam 20 de secunde. Dupa, suna toti si nu mai prinzi cateva ore.

citi crezi ca au prezenta de spirit sa faca asta?
 
Problema e ca daca te zgaltaie prea tare... e risc sa formezi gresit numarul ;)
 
Dupa ce s-a terminat cutremurul iti mai raman vreo 20 de secunde pana cand reteaua \"se incinge\". Am testat asta la ultimul cutremur.
 
Back
Sus