• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Tsunami in Marea Neagra !!!!

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Nu vreau sa sochez pe nimeni (Dodo, te rog sa ma crezi ca sunt un om foarte, foarte bland :)):10:), dar, intr-adevar, acest fenomen este posibil si practic in Marea Neagra, nu doar teoretic. :)) Ce e drept, e rar, dar exista posibilitatea producerii de valuri seismice. Acum, Dodo, nu inseamna ca nu trebuie sa mai mergi pe litoral la noi, totusi. Prima mentiune documentara, de fapt o datare mai certa, indica anul 104 d.H cand anticul Callatis (Mangalia de azi) a fost grav afectat, inundat partial de un val seismic format in urma unui cutremur pontic foarte puternic. :12: Se pare ca seisme pontice extrem de puternice (7-7,5 grade pe scara Richter), capabile sa provoace si formarea de valuri seismice cu inaltimi maxime de 5-10 metri, se produc la intervale de cateva sute de ani, in medie cam o data la 400 de ani, cu abaterea de rigoare. Sigur, nu se compara cu ce a fost in 2004 in Indonezia (val de 20 m), dar daca esti pe plaja la Mangalia si vezi ca vine spre tine un val de 5-7 metri inaltime, nu iti va fi prea bine !!! Te arunca de nu te vezi...:)) Ultima oara fenomenul s-a manifestat in anul 1901. La 31 martie 1901, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei), circa 30 km in largul Marii Negre,s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter la o adancime de circa 15 km sub fundul marii !!!! Cutremurul a devastat coastele romanesti si bulgaresti, la o intensitate de X pe scara Mercalli; s-a format si un val seismic de circa 5 metri inaltime cu efecte locale in zona litoralului romanesc si bulgaresc. Cutremurul pontic din 1901 a fost insa resimtit si in Romania, nu doar in Dobrogea (intensitate VIII-IX la Mangalia), ci si in Muntenia si sudul Moldovei; de exemplu, la Bucuresti a avut o intensitate de V-VI pe scara Mercalli, deci a provocat ceva panica in randul populatiei. Din fericire, astfel de fenomene par a se repeta, totusi, foarte rar, la intervale de mai multe sute de ani. Ion Atanasiu aprecia, in baza datelor istorice, o recurenta de circa 400 de ani pentru cutremurele pontice distrugatoare. Epicentrele se coreleaza cu unele sisteme de fali crustale din zona litorala a Dobrogei de Sud, litoralul bulgaresc, Shabla-Kaliacra, eventual cu o prelungire a faliei majore IntraMoesice. Este vorba, evident, despre cutremure de mica adancime (5-30 km), de obicei slabe, dar care, la anumite intervale de timp (lungi), pot avea magnitudini foarte mari, capabile sa determine formarea de valuri seismice uriase. Se apreciaza ca aceste valuri, provocate de cutremurele pontice, pot avea inaltimi de cel mult 5-10 metri ! Repet, inca nu e cazul sa evitam litoralul romanesc, probabil vor mai trece niste sute de ani pana la urmatorul fenomen de acest gen ! Urmasii urmasilor...urmasilor nostri vor trebui insa sa fie atenti ! :12::)) Noi, deocamdata, putem merge linistiti la mare...
 
:17:Dodo nu se teme de tsunami caci e mai greu sa ajunga valul pana in Bucuresti:12:

Sincer nu stiam ca se pot produce seisme in Marea Neagra dar nu exclud nici o posibilitate.
Ce stiu despre Mare este ca la o adancime x, pe care nu o cunosc exista un strat de gaz.Acest gaz este extrem de periculos caci ar putea exploda(conditiile de producere a unei asemenea explozii sunt insa teoretice).
In \'99 putea sa se \"nasca\" un tsunami pe Mediterana fix sub nasul meu dar nu stiam ce este si oricum efectele lui devastatoare sunt pe uscat nu pe apa.
Sorin eu cred in destinul fiecaruia si mai stiu ca se intampla minuni: femeia gasita in Pakistan dupa multe zile de cautari, \"ata\" care te trage in alta parte decat acolo unde se intampla o catastrofa, etc.
Nu cred ca exista catastrofe, dezastre naturale,etc unde sa nu descoperim minuni. Le numim minuni deoarece nu le putem explica logic sau stiintific dar ele exista in fiecare clipa oriunde in lume.
Poate ca ar fi interesant sa discutam si despre comportamentul nostru, al oamenilor dupa asemenea intamplari.
 
Am vazut azi la Realitatea ca vom avea un aparat de alerta tsunami la Mangalia.
 
Am vazut azi la Realitatea ca vom avea un aparat de alerta tsunami la Mangalia.
Draga Dodo, sa stii ca eu nu spuneam povesti de adormit copii cand m+am referit la tsunami in Marea Neagra. :)) Si, de altfel, tot ce am scris eu pe acest forum se refera la lucruri reale cat se poate de serioase, nu inventii. Si la cutremurele fagarasene, si la cele pontice. Deci nu sunt basme. :))
 
Am vazut azi la Realitatea ca vom avea un aparat de alerta tsunami la Mangalia.
Asa ca, Dodo draga, daca esti pe plaja la Mangalia si incepe sa sune alarma, stii ca trebuie sa o iei la fuga pentru a scapa cu viatza de furia valului seismic ! :))
 
Nu am spus ca sunt minciuni:ack:
Am spus doar ca cei de pe Litoral vor avea un aparat care sa anunte tsunami. Ieri am vazut asta:13:
 
Nu am spus ca sunt minciuni:ack:
Am spus doar ca cei de pe Litoral vor avea un aparat care sa anunte tsunami. Ieri am vazut asta:13:
O chestiune spinoasa, Dodo: mai toata lumea se gandeste automat la Vrancea cand e vorba de cutremure. Multi nu stiu ca exista zone si in alte locuri din tara, uneori destul de periculoase. Cine stia despre zona banateana pana la cutremurele din 1991 ??? BTHW, voi reveni cu detalii despre cutremurele pontice, si, mai general, despre cutremurele din Dobrogea, cu exemple, intr-un topic separat. Pana atunci, Dodo, nitzelus de rabdare, ca n-au intrat zilele in sac...:)):))
 
Dodo stia ca sunt seisme peste tot in Romania dar nu stia de tsunami:ack:.
Am vazut poze cu undele seismice si mi-a fost clar ca sunt seisme si in Dobrogea, Banat, Vrancea, etc
 
Dodo stia ca sunt seisme peste tot in Romania dar nu stia de tsunami:ack:.
Am vazut poze cu undele seismice si mi-a fost clar ca sunt seisme si in Dobrogea, Banat, Vrancea, etc
Pai Dodo, mai nimeni nu stia...E firesc, daca fenomenul e rar. Totusi, legea de fier spune, Dodo, ca ce s-a intamplat in trecut e probabil sa se petreaca si in viitor. Gandeste-te ca in anul 104 d.H., anticul Callatis a fost distrus partial de un astfel de val seismic ! :))
 
Nu mai stiu cum se numea cartea si din ce an era, dar imi amintesc ca era veche si ponosita. Avea coperti cartonate si mica ca si format.
Dupa ce am vazut mai multe harti, destul de simple ca desen mi-a trecut cheful de citit.
Cert este ca stiam cat de \"instabila\" este Romania dar de tsunami nu stiam.
 
Nu mai stiu cum se numea cartea si din ce an era, dar imi amintesc ca era veche si ponosita. Avea coperti cartonate si mica ca si format.
Dupa ce am vazut mai multe harti, destul de simple ca desen mi-a trecut cheful de citit.
Cert este ca stiam cat de \\"instabila\\" este Romania dar de tsunami nu stiam.
Pai de vreme ce epicentrul e in mare, la 30 km de coasta, de capul Shabla-Kaliacra, iar focarul e la mica adancime, e de asteptat ca la o astfel de magnitudine (7-7,5) sa se formeze si valuri seismice uriase...
 
Da, dar crezi ca turistii de pe plaja au fost vreodata constienti de pericol?
Nu cred si oricum nu prea stiu ce ar trebui facut, unde ar trebui sa se adaposteasca cei de acolo.
Logic ar fi sa alerge catre hoteluri si sa fuga in sus pe scari dar alte variante de salvare nu prea stiu.
Sa nu uitam ca in ultimii ani la mare au aparut si tornade( mai bine zis au fost filmate).
 
Daca tu imi dai soricioaica eu trebuie sa accept?
:))
 
Daca tu imi dai soricioaica eu trebuie sa accept?
:))
Comparatia e nesustenabila :)) Oricum, Dodo, pdf-ul e curent, la moda, trendy daca vrei. E bine sa fii trendy, Dodo. Sau n-ai A.Reader-ul ? :))
 
No way. Nu imi place pdf si gata si nu deschid.
 
Back
Sus