• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

URGENTA, SFAT

AishaA

New member
Scor reacție
0
Buna ziua,
sunt contra cronometru, pina miine seara cel tirziu trebuie sa aleg intre doua apartamente. Am facut un credit prima casa si in final am de ales intre un apartament pe Magheru, etajul 7 din 9, intre OTV si Coloane, neinclus pe listele cu risc seismic 1, 2 si 3, iar alt apartament la parter pe Nada Florilor Colentina, bloc din 1985, cu 10 etaje. Eu am nevoie de centru, imi usureaza mult viata si imi place zona, dar, desi blocul nu e cu risc seismic, am o oarecare teama, mai ales din cauza etajului. Trebuie sa decid repede, ce m-ati sfatui din perspectiva riscului la cutremur?
Multumesc mult de tot si sper sa imi raspundeti.

Buna ziua,
sunt contra cronometru, pina miine seara cel tirziu trebuie sa aleg intre doua apartamente. Am facut un credit prima casa si in final am de ales intre un apartament pe Magheru, etajul 7 din 9, intre OTV si Coloane, neinclus pe listele cu risc seismic 1, 2 si 3, iar alt apartament la parter pe Nada Florilor Colentina, bloc din 1985, cu 10 etaje. Eu am nevoie de centru, imi usureaza mult viata si imi place zona, dar, desi blocul nu e cu risc seismic, am o oarecare teama, mai ales din cauza etajului. Trebuie sa decid repede, ce m-ati sfatui din perspectiva riscului la cutremur?
Multumesc mult de tot si sper sa imi raspundeti.

Eu ti-as sugera sa alegi a doua varianta chiar daca nu este in centru, trebuie sa iei in considerare ca este totusi un bloc mai nou, ai avantajul ca esti si la parter. Eu asta as face daca as fi in locul tau. Asta daca ar fi sa punem siguranta pe primul loc, banuiesc de asta ai si pus intrebarea. Desi amplificarea undelor este mai mica in zona Magheru decat cea din Colentina, cladirea este mult mai veche si oricum va fi afectata.
Am anexat si doua harti ale hazardului seismic pentru Bucuresti.

Multumesc mult de tot pt raspuns, iau in considerare toate sfaturile. Dar in Colentina, daca e blocul de 10 etaje, nu se amplifica unda? Nu se darima toate in capul meu? Am expertiza de la cel din Magheru, dar nu prea inteleg, e limbaj de specialitate iar eu sunt de alta formatie.Sa inteleg ca vechimea blocului e problema sau si zona in sine... la Magheru? Citeam tot aici pe forum ca e posibil ca sapaturile sa fi afectat blocul. Un etaj inferior, sa zicem 2 sau 4 ar fi mai de preferat , in acelasi bloc?

Am sa va agasez astazi cu intrebari.
Unde este mai safe? La parter sau la etajele inferioare? Daca sunt inconjurata pe Nada Florilor de blocuri cu 10 etaje, al meu fiind tot de 10, nu complica situatia? Unii spun ca blocurile acestea din anii 60 au fost construite cu mai multa seriozitate si ca ar fi mai rezistente. Daca la expertiza nu l-au incadrat pe listele cu risc seismic, nu e un semn pozitiv? Am o prietena care locuieste in Lahovari in bloc cam de la 1890... a rezistat la atitea cutremure, cum e posibil? In final, am sa aleg ceea ce este mai sigur, sper, dar vreau sa fiu convinsa ca nu resping un apartament bun intr-o zona buna dintr-o simpla teama...

si eu as alege blocul din Colentina. nu stiu exact care e situatia pe Magheru, dar e posibil ca celelalte blocuri sa vina peste al tau in caz de cutremur. si dincolo de chestia cu cutremurul, Magheru este o zona poluata si zgomotoasa, scumpa, pestrita... gindeste-te la mai multe atunci cind alegi o locuinta. daca il vrei ca sediu de birou, se pune altfel problema.

E cu deschidere la spate, nu spre bulevard si e f liniste. In afara de cutremur, nu am alt motiv sa il resping, dar acesta e suficient de serios. Eu am o problema locomotorie si imi usureaza mult situatia daca locuiesc in centru. Desigur, riscul in caz de seim schimba toata scara valorilor...

Uff, am investigat un pic si Nada Florilor... Element bun, se p[are ca si Cartarescu a locuit acolo... Vesti proaste, de la jumatatea strazii e tiganie, desi nu sunt dintre cei agresivi... Sunt confuza si trebuie sa decid repede... Ce e mai periculos... cutremurul sau tigania?

Tigani sunt peste tot, eu zic ca ce e mai important este sa treci cu bine peste viitorul cutremur major si apoi poti sa schimbi multe lucruri. Nu ai precizat in ce an este contruita cladirea de pe Magheru. Mie nu imi inspira prea multa incredere cladirile din zona respectiva si tind sa cred ca datorita unor interese in domeniul imobiliarelor se neglijeaza anumite aspecte legate de siguranta in caz de cutremur.

in principal conteaza vecinii de pe scara unde stai. dar daca o sa-ti urle manelele zi de zi si noapte de noapte, nu stiu ce faci... ce stii despre blocul din Magheru? cit de aproape de el sint blocurile subrede? in ce an a fost construit? de cine? poti pune expertiza aici?

offf... e din 1960, construit de Aznavorian si Nedelescu. A rezistat la cel din 1977, e chiar pe mijloc, intre OTV si Coloane, in fata copacilor cum ar veni. A fost expertizat de Georgeta Pop si Serbanescu in 1996 si nu l-au incadrat in clasa de risc seismic. ma ingrijoreaza insa si etajul... 7. Unii spun ca poate fi afectat din cauza sapaturilor de la metrou...

in principal conteaza vecinii de pe scara unde stai. dar daca o sa-ti urle manelele zi de zi si noapte de noapte, nu stiu ce faci... ce stii despre blocul din Magheru? cit de aproape de el sint blocurile subrede? in ce an a fost construit? de cine? poti pune expertiza aici?

Acesta e blocul, scara mea ar fi in dreptul copacilor, dar pe spate. Mai atasez o poza cu intrarea.

\'anda\' pid=\'26186\' dateline=\'1249819859\' a spus:

Acesta e blocul, scara mea ar fi in dreptul copacilor, dar pe spate. Mai atasez o poza cu intrarea.

Am expertiza pe hirtie doar, nu si in format electronic. :harhar:

deci a prins toate cutremurele din ultimii 50 de ani...din 1996, cind a fost expertizat, au mai trecut vreo doua cutremure peste el...sint 13 ani de atunci, e posibil sa mai fi patit ceva intre timp.
in privinta etajului, nu cred ca e o problema, daca blocul e solid; chiar daca o sa te sperii de la zguduiala, o sa fii in siguranta. in legatura cu sapaturile de la metrou, nu stiu ce sa zic. cit de departe de bloc trece metroul?
la instinct si tinind cont de ce ai nevoie, l-as lua pe cel din Magheru.

Am expertiza pe hirtie doar, nu si in format electronic. :harhar:
daca ii faci o poza clara (eventual pe bucati), se poate atasa ca orice poza

Eu continui sa va sicii pt ca vad ca sunteti mai documentati. Blocurile care au cazut pe magheru mi se pare ca erau majoritatea pe colt; al meu nu e, e la mijloc. Conteaza cum vine unda seismica? Data trecuta a fost pe lungime, daca vine perpendicular ar putea fi mai grav? Pe de alta parte, oare nu o fi creata aceasta fobie fata de Magheru, pur si simplu pt ca e o zona mai cunoscuta? Exista o discrepanta reala intre numarul si gravitateaq avariilor din centru raportat la alte zone sau e pura publicitate? Nu spuneti ce vreau sa aud, spuneti adevarul, chiar daca nu imi convine.

nu ne sicii, daca stim iti spunem. sa nu crezi ca ce am spus, am spus fiindca asta vrei sa auzi. eu asta as face. crezi ca e usor sa-ti dau un sfat si daca patesti ceva sa te gindesti ca mai bine nu ma ascultai?
eu nu as sta in tiganie, mai bine oriunde altundeva.
blocul pare ok. e mai bine ca unda sa vina pe lungimea blocului.

blocul ala ce fel de fundatie are? e din cadre? stii ceva despre structura lui?

Selectez ce mi se pare semnificativ din expertiza:
dupa cutremurul din 1986, avariile nereparate dupa cutremurul din 1977 s-au evidentiat mai mult si au aparut unele fisuri in buiandrugii injectati

Eu am terminat ASE-ul si zilnic treceam pe langa blocul ala si ma gandeam cum s-ar simti cutremurul la ultimul etaj, sincer mie nu imi inspira prea multa siguranta blocul tau nu are tocmai o orientare pe directia de propagare a undelor seismice, care pentru Vrancea este de obicei de la NE la SV cum poti sa vezi si din imaginea atasata. Acum depinde, pot fi multi factori nu depinde doar directia de propagare, intensitatea, adancimea si chiar localizarea epicentrului in Vrancea pot influenta radical efectele unui cutremur.
Daca ne gandim la confort si la avantajul legat de zona ar fi excelent dar luand in calcul vechimea imobilului, zona cu sapaturi de la metrou despre care inca nu am aflat cum se comporta la un cutremur mai mare decat cel din \'90, cladirile mult mai vechi din imprejurimi si faptul ca ultima expertiza a fost efectuata in 1996 adica acum 13 ani :harhar: nu putem spune ca este un loc tocmai sigur in cazul unui eveniment de proportii :harhar: Eu, daca as fi in locul tau si daca as pune pe primul loc siguranta as alege altceva.

Back
Sus