• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

URGENTA, SFAT

deci a avut probleme la cutr din 77...
chestia cu buiandrugii cred eu ca nu e chiar un capat de lume. sa nu stai sub tocul usii daca e cutremur, nici la fereastra...
 
Structura de rezistenta e din beton, stilpi si grinzi. Fundat direct la adincimi de 4,50/5,50 metri pe pachetul de nisipuri cu pietrisuri. Stilpii corespund normelor actuale la clasa beton B15. Construirea metroului nu a produs fisuri caracteristice in peretii subsolului. Cam asta am putuit selecta din expertiza. Face niste recomandari de consolidare... consolidare care cred ca nu s-a produs. Blocul e impartit in 5 tronsoane, numai dintre 3 necesita mici consolidari. Chiar si fara consolidare nu a fost introdus pe lista cu risc seismic...

Multumesc mult Anda pt sfaturi si implicare; incerc sa ma lamuresc, cu exceptia riscului la cutremur apartament ma ajuta f f mult... De aceea nu il pot elimina atit de usor...
 
Buna ziua,
sunt contra cronometru, pina miine seara cel tirziu trebuie sa aleg intre doua apartamente. Am facut un credit prima casa si in final am de ales intre un apartament pe Magheru, etajul 7 din 9, intre OTV si Coloane, neinclus pe listele cu risc seismic 1, 2 si 3, iar alt apartament la parter pe Nada Florilor Colentina, bloc din 1985, cu 10 etaje. Eu am nevoie de centru, imi usureaza mult viata si imi place zona, dar, desi blocul nu e cu risc seismic, am o oarecare teama, mai ales din cauza etajului. Trebuie sa decid repede, ce m-ati sfatui din perspectiva riscului la cutremur?
Multumesc mult de tot si sper sa imi raspundeti.

Eu cred ca, in primul rand, trebuie sa te gandesti ca niciun apartament nu merita pretzul pe care il platesti. Dobanzile sunt la un minim istoric si trebuie sa iei in considerare foarte serios o dublare a ratei in urmatorii 2-3 ani.
Sfatul meu e sa incerci sa stai cu chirie si vei cumpara orice apartament doresti la jumatate de pret, in cam 12-24 de luni.
Tragedia cea mai mare in cazul locuintzelor achizitionate prin imprumut in Romania, este ca banca te obliga sa-ti asiguri viatza in favoarea ei. Tu platesti rata, banca incaseaza banii in cazul unei intamplari nefericite. Exista posibilitatea sa patzesti ceva, banca incaseaza suma asigurata, sotul/sotia raman cu ratele, iar in cazul in care nu mai pot platii sunt dati afara si din casa!!
Ganditi-va bine !!!
Bafta!
 
Inteleg ce spui, andy, dar am stat cu chirie 17 ani in Bucuresti si daca nu profit de creditul asta cu prima casa, nu am nici o sansa sa pun deoparte pentru un apartament sau garsoniera... Sunt satula de chirie si inca sunt mari, prefer sa platesc rata la banca cu speranta ca va fi al meu decit sa platesc chirie la straini, fara nici o posibilitate de a iesi din acest cerc... La mine mai rau de atit nu s epoate, de aceea prefer banca... Sunt in domeniul culturii si am salariul mic...
 
Dar ma tot gindesc la prietena mea , in lahovari, cu bloc vechi de 120 de ani... cum Dumnezeu a rezistat la atitea cutremure? E in spatele clinicii de oftalmologie, cu o arhitectura mai deosebita...
 
atunci, sa punem in balanta (dupa parerea mea)
ce e bun: locatia te ajuta, esti hotarita sa-l iei, nu e chiar asa de vechi, nu e pe lista cu buline, micile consolidari s-or referi la buiandrugii aia, fisuri nu are, unda vine pe lungime
ce e rau: ultima expertiza e cam veche, e posibil ca blocul tau sa reziste dar sa se prabuseasca (eventual peste el) cele invecinate.
sincer, eu l-as lua. nu cred ca o sa se prabuseasca.
 
atunci, sa punem in balanta (dupa parerea mea)
ce e bun: locatia te ajuta, esti hotarita sa-l iei, nu e chiar asa de vechi, nu e pe lista cu buline, micile consolidari s-or referi la buiandrugii aia, fisuri nu are, unda vine pe lungime
ce e rau: ultima expertiza e cam veche, e posibil ca blocul tau sa reziste dar sa se prabuseasca (eventual peste el) cele invecinate.
sincer, eu l-as lua. nu cred ca o sa se prabuseasca.

Asa incerc sa ma conving si eu... Ca nu e o oferta minunata, dar nici, poate, atit de periculoasa... Nu e ca si cum as lua un apt in bloc cu bulina.. Dar acest \"poate\" ma omoara... Nici nu pot trai cu frica ca urmeaza sa mor la primul cutremur... Am sunat-o pe inginera care a expertizat blocul si se intoarce din vacanta peste 2 saptamini, nu pot amina incheierea contractului...
 
Daca nu e clasat, in mod \"obiectiv\", la clasa \"prabusit cu certitudine\", am o sansa... restul oricum depinde doar de Dumnezeu... Pot sa stau la marginea Bucurestiului si tocmai atunci sa fiu in vizita la o prietena in centru, daca e sa mor, tot mor, dar ideea e sa nu intru singura in gura lupului ca atunci nu mai e vorba de destin, ci de prostie... Asta incerc sa analizez acum... Cum a spus parca si Wlady.... poate sunt si interese economice la mijloc... :harhar:... Pina vine cutremurul, oscilez eu suficient de tare...
 
nu stiu de ce, toata lumea are impresia ca la un viitor cutremur mare, totul se va prabusi. eu nu cred ca e asa. probabil ca vor fi avarii, poate chiar serioase, dar de prabusit, nu cred ca se vor prabusi. si vorba ta, e posibil sa nu fii acasa si sa o patesti in alta parte. mai intra si miine pe aici si vezi ce parere mai au si altii :harhar:
 
Multumesc mult de tot, sunteti tare draguti...

Am vazut acum ca pestii se agita inainte de un cutremur mare.. Urmatoarea achizitie: un acvariu, cu siguranta...
 
AishaA, problemele la blocurile vechi de obicei sunt:

- la momentul construirii cunoasterea stiintifica in domeniul constructiei antiseismice nu exista, sau exista la nivel incipient
- in unele cazuri s-a construit prost, cu materiale de constructii proaste
- ce s-a stricat la alte seisme nu s-a mai consolidat

Dar exista si multe blocuri vechi care au fost executate ingrijit si au fost proiectate bine, astfel incat nu au avut probleme la nici un cutremur.

Nu exista pentru nimeni certitudinea ca un bloc vechi o sa cada sau unul nou o sa reziste. Sunt foarte multe variabile la mijloc. Faptul ca nu are bulina este un lucru bun, inseamna ca respecta niste norme care au fost verificate atunci cand s-a facut expertiza.
 
Toata aceasta graba cu \"trebuie sa decid pana maine\" este o capcana clasica, am mai intalnit-o. Nu recomand sa se decida asa. Nu are legatura cu hartile acelea, sunt absurde, pana una alta. Proiectantii aceia au fost buni la vremea lor, dar inainte de 1960 nu erau atatea cerinte clare iar fortele de calcul erau foarte, foarte mici. Poate are si parter slab dar fiind insiruit nu s-a simtit efectul, inca. De gasit altceva, de preferinta dupa 1978.
 
Nu va jucati cu hartile acestea, anumite date sunt scrise gresit de ziaristi iar stiintific nu sunt decat un articol ca si altele de acest gen.
Nu sunt validate de seisme puternice asa cum cere stiinta.
 
la chestia cu pestii: esti departe de Vrancea. Am acvariu cu vreo 7 tipuri de pesti, toti tropicali. Mi-a luat mult timp sa ii inteleg si tot nu o pot face complet. O singura specie mi-a atras atentia pana acum si aia cu putin timp inainte. Insa e enorm de greu sa spui o sa fie sau nu o sa fie.
Ce iti este scris aia e. A fost o emisiune la NG cu unul care nu se mai urca in avion. Era pe autostrada pe pod cand a fost lovit la propriu de un avion ce ser prabusea.

Evident acum nu inseamna sa ai pretentii de la o masina de 2 stele ca siguranta sa se comporte ca una de 5 stele. Insa in spatele tuturor acestor cifre este marketingul.

Atentie imensa la contractul de imprumut, mai ales la ce scrie despre dobanda. Uimitor, preturile nu vor mai scadea mult timp, daca vor scadea la jumatate fata de acum degeaba vor scadea pentru ca nu vor mai fi bani pe piata, intelegeti ce vreau sa spun.

Insa unul dintre principiile marketingului este acela cu oferta limitata!
 
Insa unul dintre principiile marketingului este acela cu oferta limitata!

:harhar:
Pacat de scoala romaneasca.... A ajuns sa ne faca sa gandim pe dos.
Principiu sau neprincipiu.... Logica economiei de piata ne spune ca numai cererea e limitata. Oferta e PRACTIC nelimitata si vine ca un raspuns la cerere!
Daca in cativa ani se tripleaza cererea de coca-cola, compania va produce de trei ori mai multe bauturi racoritoare.
Daca intr-o tara creste spectaculos populatia si e nevoie de mai multe locuinte dezvoltatorii le vor construi.
Nu e insa cazul Romaniei, cu un deficit de populatie de peste 10% in ultimii 10 ani si cu sute de mii de locuintze construite si nevandute, in ultimii 3 ani!
 
nu vor mai fi bani pe piata, intelegeti ce vreau sa spun.
Eu nu intzeleg, imi pare rau.
Daca nu vor mai fi bani pe piatza, cei care au bani sau care au servici sigur, vor fi intr-un mare avantaj. Nu trebuie sa te gandesti la ce se va intampla cu \"vai, economia romaneasca\" daca esti un simplu angajat. Trebuie sa te gandesti in primul rand la propriul buget.
Multi patroni au facut anul trecut milioane , iar cand economia s-a impotmolit au inceput sa scada salariile, in dorintza de a prezerva profitul.
In cazul in care \" nu vor mai fi bani pe piatza\" venitul tau real in domeniul culturii se va dubla, chiar daca cel nominal va ramane indentic.( numai in cazul in care nu te incarci cu o rata pe viatza, care se va dubla in 5 ani)
Oricum, \"banii de piatza\" in Romania au fost, in ultimii ani, de natura speculativa sau trimisi de cei ce lucreaza in strainatate.
Bafta!
 
Multumesc mult de tot, sunteti tare draguti...

Am vazut acum ca pestii se agita inainte de un cutremur mare.. Urmatoarea achizitie: un acvariu, cu siguranta...



Nu poti sa stai toata viata cu chirie, in speranta ca se va intampla ceva. Eu am facut credit ipotecar acum un an de zile. Am cumparat la un pret exorbitant, in plina isterie imobiliara cand preturile cresteau cu 2000 de euro pe saptamana. N-am asigurare de viata, nu e obligatorie. Platesc doar asigurarea la casa. In cazul in care se prabuseste blocul (si am norocul sa nu fiu acasa), banca isi primeste banii de la asigurator, dar asta nu inseamna ca-mi mai acorda vreun imprumut pentru alta casa. Acum, preturile in zona, sunt aproape la jumatate. Dar nu ma mai incadram in noile conditii de creditare, deci....Cand se vor debloca creditele imobiliare, preturile vor sari din nou. Cu siguranta. Oricum, daca poti sa faci credit in perioada asta, eu zic ca n-ai nimic de pierdut. Ce-am cumparat eu cu 75 000, tu poti lua acum cu 50 000. Ca se va prabusi sau nu, n-ai nici o garantie. Cu nici un bloc pana la urma.
Si ca sa completez povestea Andei cu individul caruia ii era frica de avioane, am vazut si eu o stire de genul asta. Un individ care s-a invoit de la munca pentru ca nu vroia sa iasa din casa intr-o zi de vineri 13. Acasa, l-a intepat o viespe, a intrat in soc anafilactic si a murit.
Asa ca.....eu dupa 10 ani de chirie, eram satula de proprietari nebuni si isterici, carora trebuia sa le cer voie sa-mi iau catel, papagal, sa bat cuie in pereti si tot asa.Bafta!
 
\'AishaA\' pid=\'26221\' dateline=\'1249830198\' a spus:
Multumesc mult de tot, sunteti tare draguti...

Am vazut acum ca pestii se agita inainte de un cutremur mare.. Urmatoarea achizitie: un acvariu, cu siguranta...



Cand se vor debloca creditele imobiliare, preturile vor sari din nou. Cu siguranta.




Cu sigurantza ca preturile nu-si vor mai reveni la ce au fost.Niciodata. Daca ai cumparat cand erau cele mai scumpe ,imi pare rau pentru tine. Sincer.
Nu locuiti in NY si nici in Africa. Dezvoltarea bucurestiului s-a terminat. Nimeni nu o sa mai investeasca acolo. In urmatorii 10 ani chiar daca vrea sau nu vrea guvernul, infrastructura se va dezvolta dupa norme europene. Cu drumuri si utilitati in zonele acum izolate, piata imobiliara in marile orase se va prabusi.
Trebuie sa stiti ca in lumea civilizata, 90% din populatia oraselor o reprezinta cei ce traiesc sub media veniturilor. si asa va fi si in Romania.
Bafta
 
Mie nu-mi pare rau. Oricum, rata mea la banca echivaleaza cu pretul chiriilor din acel bloc. Nu mai ai bani, inchiriezi si casa tot a ta ramane. Solutii exista. Cererea a fost si va fi intotdeauna foarte mare in Bucuresti. Pentru ca este principalul centru universitar. Criza asta n-o sa tina decat 2-3 ani. Oamenii vor dori intotdeauna sa cumpere o casa pentru copilul care vine sa studieze in Bucuresti, nu mai zic de chirii. Si degeaba spun unii ca e mai ieftin in zonele limitrofe ale Bucurestiului. Daca stai 10-12 ore la munca si mai faci inca 2-3 pe drum, dus-intors, te lipsesti. Ma rog, ideea e cat de sigure sunt aceste locuinte. Dar si aici intervin multe alte chestii. Poti sa stai tu si la Casa Poporului, cutremurul te poate prinde oriunde. Doar n-o sa refuzi sa mai socializezi pentru ca prietenii tai stau intr-un bloc cu bulina sau construit inainte de 77. Plus de-asta cunosc cazuri concrete, si-au luat locuinte in blocuri construite in ultimii 3 ani si e vai si amar ce-au patit. De la sifoane de pardoseala infundate si inundatii in masa, pana la pereti care s-au lasat si nu s-au mai inchis usile si ferestrele. Au fost nevoiti sa tai tot rigipsul si sa distruga toate finisajele \"incluse\" in pretul de vanzare.
Important ar fi ca populatia sa fie informata corespunzator, sa se incerce o diminuare a unor eventuale pagube, sa se faca expertize si mai ales, statul sa sustinta toate aceste lucruri, pentru majoritatea locuintelor sunt construite de stat. Si asa cum dezvoltatorii sunt acum amendati si trasi la raspundere, tot asa, statul ar trebui sa aiba o anumita responsabilitate fata de cei care locuiesc in imobilele construite de acesta, indiferent de regimul politic sub care au fost ridicate.
In 80% din cazuri, intervine panica. Chiar si eu, la ultimul cutremur, cel din Marea Neagra, am ramas blocata, n-am stiut cum sa reactionez si unde sa ma adapostesc. Daca era mai mare, putea sa-mi cada neonul de deasupra in cap si gata. Nu-i nevoie sa cada toata cladirea ca sa patesti ceva.
\'noriki\' pid=\'26508\' dateline=\'1250241535\' a spus:
\'AishaA\' pid=\'26221\' dateline=\'1249830198\' a spus:
Multumesc mult de tot, sunteti tare draguti...

Am vazut acum ca pestii se agita inainte de un cutremur mare.. Urmatoarea achizitie: un acvariu, cu siguranta...



Cand se vor debloca creditele imobiliare, preturile vor sari din nou. Cu siguranta.




Cu sigurantza ca preturile nu-si vor mai reveni la ce au fost.Niciodata. Daca ai cumparat cand erau cele mai scumpe ,imi pare rau pentru tine. Sincer.
Nu locuiti in NY si nici in Africa. Dezvoltarea bucurestiului s-a terminat. Nimeni nu o sa mai investeasca acolo. In urmatorii 10 ani chiar daca vrea sau nu vrea guvernul, infrastructura se va dezvolta dupa norme europene. Cu drumuri si utilitati in zonele acum izolate, piata imobiliara in marile orase se va prabusi.
Trebuie sa stiti ca in lumea civilizata, 90% din populatia oraselor o reprezinta cei ce traiesc sub media veniturilor. si asa va fi si in Romania.
Bafta

 
Back
Sus