Cutremurul din
13 noiembrie 1868 nu a fost catastrofal totusi; e drept, a avut arie macroseismica mare, orientata net spre nord-est, dar efectele pagubitoare au fost limitate ca amploare; pare a fi fost un seism de tipul
1802 sau
1940, dar de magnitudine semnificativ mai mica, cel mai probabil in jur de
6,7 grade MGR, la adancimea focale de circa
150 km. E din clasa seismelor foarte adanci din Muntii Vrancei (adancimi
145-160 km). Dar...nu e deloc obligatoriu sa fie. Vrancea nu face intotdeauna cum te astepti; uneori mai intarzie, e mai lenta asa.
In orice caz, ca parere strict personala, daca e sa fie ceva anul asta, as da sanse reduse pentru cutremur major (MGR >
7,0). Mai degraba
6,6-6,8 grade, in cel mai rau caz.
Indiferent insa cand va veni un cutremur mai mare de
6,5 grade, fie in 2013, fie in 2014, fie in 2019-2020 sau in 2024, trebuie sa fim constienti de un lucru: in general, nu cutremurul omoara, cat reactia oamenilor si constructiile ridicate de om. Nu luati in seama prostiile cu asa-zisul triunghi al vietii al sarlatanului copp, asta am zis-o si anul trecut, si acum 2 ani, si acum 3 ani, si o voi mai zice si acum, si in 2014 si tot asa...indiferent cand e sa fie. Mai devreme sau mai tarziu, Vrancea tot se va misca. Nu isi imagineaza nimeni, nici eu nu cred asa ceva, ca pana in 2050 nu vom avea cel putin un cutremur vrancean cu magnitudinea mai mare de
6,5 grade. Speram sa nu sara parleazul de
7,0 grade pe scara Richter, fiindca atunci devine intr-adevar periculos. Din pacate, trebuie sa recunoastem ca, la stadiul actual, stiinta nu poate oferi certitudini in aceasta privinta. Daca pana si in meteorologie se vorbeste despre...TIMPUL PROBABIL...:45: