Legatura seismotectonica dintre Vrancea si cutremurele cu mecanisme de decrosare din regiunea anatolian-pontic-caucaziana
In 1668 s-a produs cel mai puternic cutremur cunoscut pe NAF (Mw 8,0), precedant cutremurul vrancea din 1681. De notat ca intervalele in care reactioneaza Vrancea pot varia, dar asta nu schimba bazele modelului.
La prima vedere pare cam mult un interval de 13 ani intre cutremurul de pe NAF si cel din Vrancea, dar cu sigurata exista o explicatie. Uneori Vrancea nu este pregatita sa raspunda foarte repede prin cutremure de magnitudine mare, caz in care initial vom avea doar cutremure de magnitudine medie. In aceasta situatie va fi necesara propagarea tensiunilor tectonice sub forma unor "valuri" succesive pentru a se produce un cutremur major.
In perioada 1673-1674 s-au produs mai multe cutremure puternice in Indonezia, indicand propagarea tensiunilor din Oceanul Indian spre Asia. In 1679 apar doua cutremure importante, primul pe 4 iunie in Armenia si al doilea pe 2 septembrie in China, langa Beijing (Mw 8.0), indicand efectele acestei propagari. Cutremurul din Armenia, din apropiere de granita cu Turcia, desi mai putin cunoscut si cu o magnitudine subevaluata prin unele cataloage, trebuie sa fi fost totusi foarte puternic, pentru ca a ruinat fortareata din Erevan si numeroase manastiri, biserici si temple si a facut peste 7000 de victime.
Atunci cand ne referim la estul Turciei ca zona de influenta pentru activitatea seismica din Vrancea, trebuie sa o facem in sens ceva mai larg, incluzand si unele regiuni din Armenia sau nord-vestul Iranului. Astfel se dezleaga misterul intervalului de 13 ani, prin modul de propagare a tensiunilor tectonice in valuri succesive, cutremurul vrancean din 19 august 1681 apare la ceva mai mult de 2 ani de la cel din Armenia.