• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vulcani

Cutremur de 3.8 grade in craterul vulcanului Katla..

O eruptie pare iminenta, iar daca privim istoria acestui vulcan scenariul se potriveste perfect: intai erupe eyjafjallajokull, iar katla urmeaza la cateva luni sau un an distanta.

Avand in vedere ca si acesta este un vulcan subglacial, oare nu riscam aceleasi probleme ca si cu eyjafjallajokull ?.

Lava incinsa + gheata = particule fine care se propaga pe distante mari
 
stam cu ochii pe Katla, sa vadem ce ne pregateste :32:
 
Ca urmare a activitatii geo-termale din data de 8 si 9 iulie,provocata de magma de sub vulcanul Katla, in ghetarul [font=Georgia,]Mýrdalsjökull, s-au format , cel putin, 3 noi caldeire. De asemenea, se inregistreaza un mare numar de fisuri aparute in ghetar. Autoritatea civila pentru situatii de urgenta din Islanda avertizeaza asupra riscului extrem din acesta zona.[/font]
[font=Georgia,]
[/font]

[font=Georgia,][attachment=24437:570983.jpg]
[/font]

[font=Georgia,]
[/font]

[font=Georgia,]Sursa[/font]
 
Filmare din 16 iulie a ghetarului [font=arial, sans-serif]Mýrdalsjökull (Katla) : Video[/font]
 
Vulcanul Kizimen din Kamceatka a erupt. Cod galben pentru cursele aeriene


Vulcanul Kizimen din Peninsula Kamceatka a aruncat vineri cenuşă la o înălţime de trei kilometri, în timp ce experţii se aşteaptă la o erupţie şi mai puternică a vulcanului în următoarele ore sau zile, transmite Interfax, citată de Agerpres.

Este mare probabilitatea ca erupţia vulcanului Kizimen să fie una de marţi proporţii, potrivit geofizicienilor ruşi.

În regiune a fost declarat 'cod galben' de alertă pentru avioane, conform filialei Kamceatka a Serviciului de Geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei. Aceasta înseamnă că gazele şi cenuşa aruncate în aer pun în pericol transportul aerian.

Kizimen este unul din cei 29 de vulcani activi din Peninsula Kamceatka, fiind situat pe versantul vestic al crestei Tumrok, pe teritoriul rezervaţiei naturale Kronotski, la 265 km nord-est de Petropavlovsk-Kamceatski, centrul administrativ al peninsulei.

Sursa SURSA
 
Alerta in insulele Canare dupa "swarm-ul" din ultimele zile. Este posibila o eruptie vulcanica pe insula El Hierro, cunoscuta pentru prabusiri de versanti cu produceri de tsunami.


Detalii
 
O noua erupţie a vulcanului Merapi din Sumatra. Sâmbătă a fost ridicat gradul de alertă pentru 15 vulcani din Indonezia, incluziv Krakatoa şi Bromo.


Sursa
 
Eruptie vulcanica submarina in SUA, la 250 mile de coasta statului Oregon: detalii

O noua eruptie a vulcanului Karangetang din insula indoneziana Sulawesi : detalii
 
În Niger, districtul Arlit, a avut loc un eveniment geologic neobişnuit, posibil o erupţie. Este vorba despre mişmari tectonice, fum şi căderi de pietre lângă minele de uraniu din districtul Arlit. Sursa s-ar părea că este muntele Air, despre care s-a crezut ca activitatea sa s-a terminat de foarte mult timp.

Sursa
 
Intensificare a eruptiei vulcanului Etna. Coloana de fum si o "spectaculoasa" fantana de lava acompaniaza ceea ce pare a fi o intensificare e explozitivitatii acestui vulcan.

Imagini aici

Sursa
 
Alertă sporită în Indonezia. Numărul cutremurelor sub vulcanul Anak Krakatau din strâmtoarea Sunda a crescut la un nivel calificat drept "high". În data de 2 octombrie, între orele 12 am şi 6 pm au avut loc 4291 cutremure vulcanice, de adăncime şi suprafaţă, ceea ce a determinat instituirea nivelului 3 de alertă pentru acest vulcan.
Sursa

Se pare că şi şirul seismelor din Insulele Canare vor avea ca "final" o erupţie. Conform Institutului Gegrafic Naţional, pe insula El Hierro se înregistreză deformări ale solului de peste 35 mm. Până la acestă oră, în zonă s-au înregistrat peste 9250 cutremure. Datele seismice indică nu numai mişcări magmatice dar şi ridicarea acesteia spre suprafaţă. Riscul extrem de mare al unei erupţii a determinat închiderea tunelului "Tunel del Golfo", care face legătura între insulele Frontera şi Valverde. Insula El Hierro are cel mai mare număr de conuri vulcanice din Canare, peste 500.
Sursa
 
La ora 02.45 UT a început o intensă activitate seismică în caldera vulcanului Katla din Islanda.
Cele mai mari cutremure, conform EMSC au fost:


3.9 la 1km adâncime la ora 02:50:38
4.1 la 1 km adâncime la ora 04:11:51


Harta de la Institutul Islandez arată dispunerea cutremurelor în calderă
[attachment=25070:Katla.JPG]

Link

Cel mai probabil, în maxim câteva ore, va fi o erupţie. Ramâne de vazut cât de mare...
 
Imagini spectaculoase de la ultima eruptie a vulcanului Etna

[attachment=25078:6224143891_746bc2cb8b_z.jpg]

[attachment=25077:6223985694_769540d84b_b.jpg]

[attachment=25079:350x.jpg]

Sursa
 
Se pare ca pe insula El Hierro evenimentele se precipita.
Seismogramele arata cutremur armonic continuu...
[attachment=25082:CHIE_2011-10-10.jpg]

Sursa

Update
Exista informatii despre o eruptie submarina la aproximativ 3 mile de insula El Hierro. Deocamdata nu se stie inca la ce adancime.
Sursa
 
Viitoare supereruptie in Bolivia ???

Un raport geologic al unui grup de cercetatori din care sace parte si profesorul Shan de Silva de la universitatea de stat din Oregon a prezentat pentru OurAmazingPlanet o posibila viitoare eruptie a unui nou supervulcan. Este vorba despre vulcanul Uturuncu din Bolivia. De Silva a relatat ca, de la inceputul folosirii satelitilor, s-a constatat o constatnta ridicare a solului pe un diametru de aproximativ 70 km in jurul vulcanului. Aceasta ridicare provocata de injectie de magma este de 1-2 cm pe an, ceaa ce o face una din cele mai rapide de pe Terra. Vulcanul Uturuncu, se mai spune in articol, este inconjurat de cel mai mare numar de supervulcani. Acest vulcan, de 6000 m, este incadrat la acelasi nivel VEI 5 ca si St Helens. Datele istorice arata ca acest vulcan erupe cam la 300000 ani, ori acesta e timpul de la care nu s-a mai inregistrat nici o eruptie in zona. Estimarea geologilor este ca influxul de magma care provoaca ridicare solului este de 1 mc pe secunda. De Silva spune ca monitorizarea va continua pentru a se putea determina ce se va intampla in continuare.

Sursa
 
Vulcanul Etna a erupt din nou. Aeroportul Catania, închis pentru scurt timp din cauza fumului şi a cenuşei

[media]


Erupţiile, cu o înălţime de 100 de metri, sunt vizibile în apropiere de Sicilia. Aeroportul învecinat Catania a fost închis luni pentru scurt timp din cauza fumului şi a cenuşii vulcanice.

Potrivit postului de televiziune ITN, aceasta este cea de-a 17-a erupţie a vulcanului de la începutul anului.

Etna, cu o altitudine de 3.295 de metri, este cel mai înalt vulcan activ din Europa. Acesta figurează pe primul loc într-un top al celor mai vizitaţi vulcani activi din Europa, pe locul secund fiind vulcanul spaniol Teide (Insulele Canare).

SURSA
 
Erupţia unui vulcan subacvatic spaniol provoacă închiderea unui port

[media]

Activitatea unui vulcan subacvatic a determinat autorităţile din Spania să închidă portul de pe insula El Hierro, anunţă MSNBC. Toate navele aflate în apele din împrejurimile insulei au fost redirecţionate către o altă insulă, iar avioanelor li s-a interzis să zboare deasupra zonei sudice a insulei.

SURSA
 
8707.jpg


Mai multe imagini de la eruptia deocamdata submarina aici : [url="http://www.flickr.com/photos/noticiacanaria/sets/72157627949353539/"]http://www.flickr.com/photos/noticiacanaria/sets/72157627949353539/[/url]
 
Back
Sus