• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vulcani

poate se trezesc spaniolii cu o noua insulita :clapping:
 
Imagine din data de 2 noiembrie la El Hierro

[attachment=25162:elhierro_ali_2011306.jpg]


Imaginea detaliata : aici

Eruptia are loc la o adancine de 50-100 m

Sursa
 
Katla, cel de-al patrulea vulcan ca mărime al planetei este pe cale să erupă, specialiștii temându-se că erupția ar putea să o depășească în amploare pe cea de anul trecut a lui Eyjafjallajokull, care a dat peste cap aproape tot traficul aerian din emisfera nordică a planetei.



Vulcanul Katla are un crater de aproape 10 kilometri şi este ce de-al patrulea cel mai mare vulcan al planetei, scrie Green Report. Erupţia acestuia ar putea provoca inundaţii catastrofale, provocate de topirea gheții, apă ce s-ar revărsa în Oceanul Atlantic.

Vulcanul se află sub apele îngheţate din sud-estul Islandei şi şi-a intensificat activitatea din luna iulie. Vulcanologii se tem că această intensificare a activităţii seismice indică iminenţa unei erupţii, relatează International Business Times. Katla este unul dintre vulcanii care au erupt cel mai des in Islanda, de obicei o dată la 80 de ani.

"Nu putem exclude posibilitatea unei erupţii mai mari. Katla este un vulcan foarte activ şi versatil. Are o lungă istorie de erupţii de proportie, unele dintre ele cauzând pagube considerabile", a subliniat Pall Einarsson pentru BBC.


SURSA
 
Astia chiar ca nu mai au si alte subiecte. Katla a avut o mica eruptie subglaciara in luna iunie 2011. De atunci, cam la 2-3 zile sunt "swarm"-uri de cutremure de pana la 3.5 grade. In ultimele zile acestea aproape ca lipsesc, asa ca nu stiu pe ce bazeaza articolul. Katla va erupe, DA, dar sa pretinzi ca in cateva zile, si ca va fi si o eruptie catastrofica, e prea mult...
 
E explicabil: sursa este o televiziune de MAIMUTZE ORDINARE, I-Realitatea Tv.
 
Doamne. aici aveti articolul originar al BBC
Dar in Romania se pare ca nu avem traducatori.... De la "ar putea erupe oricand" si "ar putea fi", pana la ce au scris ziarele si a aparut la "tabloiviziuni"....
 
Imagini spectaculoase de la eruptia de langa insula El Hierro

[media]


Se poate observa nu numai materialul "aruncat" de vulcan, dar si aburul care se degaja datorita temperaturilor ff mari.
 
Fierbe apa lângă Insulele Canare. BBC publică imagini spectaculoase din apele teritoriale spaniole


[attachment=25214:inv-2.jpg]


Erupţia unui vulcan subacvativ în sudul Insulelor Canare ar putea duce la apariţia unei noi insule sau extensia unei deja existente.


Cel puţin aşa susţin cei de la BBC care au prezentat imagini spectaculoase, dar şi câteva declaraţii ale locuitorilor insulei El Hierro, aflaţi foarte aproape de vulcanul care le ameninţă viaţa de zi cu zi. "Este supărat azi. Uitaţi-vă şi plecaţi" spune un pescar despre vulcan, după care completează: "Zona aceea verde este o zonă moartă. Vulcanul omoară tot. Nu se mai pescuieşte, nu se mai face cursuri de diving, nu mai sunt turişti. Doar peşti morţi la suprafaţă".

[media]


SURSA
 
Activitate tectonica cel putin interesanta langa insula Santorini, Grecia. Este vorba de un numar crescut de cutremure crustale, provocate, se pare, de catre vulcanul submarin Kolumbus, aflat la 8 km NE de insula. Acest vulcan a avut ultima eruptie in septembrie 1650, eruptie devastatoare cu mai mult de 25 de morti in Santorini, caderi de cenusa in Turcia si un tsunami... Kolumus este alimentat din aceeasi camera magmatica ca si Theira, a carui eruptie din antichitate, care a distrus insula Santorini, actual este clasificata la nivelul VEI 7.
 
Europa sta pe un butoi gigantic de publere. Un vulcan din Germania da semne ca se trezeste


Daca va erupe, ar fi capabil sa provoace o racire globala, spun specialistii, pentru ca miliardele de tone de cenusa, eliberate in atmosfera, ar bloca luni intregi lumina Soarelui.


De aceea, se ia zilnic pulsul uriasului adormit, ascuns deocamdata sub un lac pitoresc de langa Bonn.

Este vorba de lacul Laacher, din sud-vestul Germaniei. De fapt, este doar varful retezat al unui vulcan, iar sub apele sale molcome, fierbe un foc titanic.

Cutremurele mici, dar tot mai dese si apa care a inceput sa bolboroseasca, sunt semne ca lava isi croieste drum spre suprafata.

Geologii sustin ca in trecut, giganticul vulcan a erupt o data la 10 - 12.000 de ani.

Iar ultima eruptie a fost acum aproape 13.000 de ani, asa ca dezastrul ar fi aproape. Nemtii au facut si un film cu ce s-ar putea intampla.

Revenind la realitate, urmele vechilor eruptii catastrofale se regasesc oriunde in Europa.

Expertii considera ca dupa 13 milenii de somnolenta, eruptia vulcanului ar modifica radical peisajul, iar daca oamenii de pe versanti n-ar fi evacuati la timp, ar fi sute de mii de morti.

Agricultura n-ar mai exista in centrul Europei, iar transporturile si aprovizionarea cu alimente ar intra in haos.


Norul urias de cenusa care va acoperi soarele va produce o racire globala.

Asa s-a intamplat in 1991, cand vulcanul Pinatubo din Filipine a aruncat 20 de miliarde de tone de cenusa in aer, iar temperatura globala a coborat cu 0,6 grade Celsius.


SURSA
 
Alertă în Europa: Vulcanul Etna stă să erupă

[attachment=25334:etna5_54962600.jpg]


Vulcanul Etna din Sicilia si-a intensificat, joi, activitatea si se pregateste sa erupa. O coloana de cenusa poate fi deja observata deasupra vulcanului, potrivit institutului de geofizica si vulcanologie din Catania, citat de La Repubblica.

In plus, o dara de lava a fost observata pe varful vulcanului, la nivelul craterului de sud-est, indreptandu-se catre regiunea desertica Valle del Bove. Deocamdata, cursele aeriene isi respecta programul normal, insa e posibil ca mai multe avioane sa fie anulate. O celula de criza s-a reunit pe aeroportul din Catania, pentru a urmari evolutia situatiei si a decide ce masuri sa se ia.

Institutul de geofizica si vulcanologie din Catania nu a semnalat niciun cutremur provocat de activitatea vulcanului. Vulcanul Etna figureaza pe primul loc intr-un top al celor mai vizitati vulcani activi din Europa, pe locul secund fiind vulcanul spaniol Teide (Insulele Canare).


SURSA
 
Vulcanul Etna a erupt din nou



Deasupra muntelui acoperit cu zăpadă s-a format un nor de cenuşă. Autorităţile au închis aeroportul Catania din cauza norului de cenuşă care a redus vizibilitatea.
Vulcanul a erupt de mai multe ori de la începutul anului, însă geologii spun că locuitorii din zonă nu se află în pericol.
Deşi Etna este cel mai mare şi cel mai activ vulcan din Europa, erupţiile sale sunt privite mai degrabă ca un spectacol, deoarece de obicei nu produc victime sau pagube importante.

SURSA
 
Seismograma, cel putin ciudata de la Santorini, Grecia !!!

THR2.active.gif


Sursa
 
Vulcanul Etna a erupt din nou, pentru a patra oara in 2012



[attachment=25551:Vulcanul-Etna-a-erupt-din-nou--pentru-a-patra-oara-in-2012--Galerie-foto---video-.jpg]

Vulcanul Etna, de pe insula italiana Sicilia, a erupt din nou, duminica, pentru a patra oara in anul 2012.

In timpul eruptiei, Etna a aruncat in aer o coloana de cenusa care a atins intre 6.000 si 7.000 de metri inaltime peste nivelul marii, asa cum arata si fotografiile publicate de jurnalistii de la The Daily Mail.

In urma eruptiei, provocata de un crater foarte activ din sud-estul vulcanului, lava s-a scurs pe latura Vaii del Bove, intr-o zona desertica, in timp ce vantul a facut ca norul de cenusa sa se deplaseze spre est.

SURSA
 
Vulcanul Etna erupe VIOLENT din nou


Cel mai înalt vulcan activ din Europa, Etna, a erupt lavă şi cenuşă pentru a şasea oară în acest an şi pentru a 24-a oară de la începutul seriei de erupţii, în ianuarie 2011, relatează Sky News.

Pentru moment autorităţile nu eu emis nicio avertizare, iar aeroportul internaţional Catania a rămas deschis.
Erupţia vulcanului Etna, care ajunge la aproximativ trei kilometri, a fost cauzată de placa tectonică africană care a alunecat sub placa eurasiatică.
Aceasta din urmă se topeşte pe măsură ce alunecă în jos, iar magma fierbinte este forţată să iasă la suprafaţă. Cea mai puternică erupţie a vulcanului Etna datează din 1669, când vârful muntelui a fost distrus şi lava a curs în Marea Mediterană.Viitoarea erupţie este greu de anticipat, dar nu este nicio şansă ca vulcanul să rămână liniştit.


SURSA
 
Activitate seismica de origine magmatica in Insulele Canare (El Hierro):

[attachment=25892:El Hierro.JPG]
Sursa

Cutremurele au inceput in data de 25.06.2012 in jurul orelor 21.25 UTC. Adancimea este in jur de 20 km

[attachment=25893:CHIE_2011-10-10.jpg]
Sursa

Lista cutremurelor aici

De remarcat ca activitatea nu se desfasoara la locul eruptiei din primavara. Deocamdata nu se inregistreaza vibratii armonice, dar aceasta se poate schimba oricand. Poate o sa fie vorba despre o eruptie "aeriana"
 
Posibila eruptie iminenta a vulcanului Fuji.
Dupa cercetatorii japonezi, ca urmare a cutremurului din martie 2011, si mai ales a cutremurului de 6.4 de 4 zile mai tarziu, produs chiar sub vulcan, presiunea din camera magmatica ar fi crescut de 16 ori.
Tot recent s-a mai descoperit o falie de 34 km care trece chiar sub munte. Se constata o intensificare a emisiilor de gaze, eruptii hidrotermale.

Mai multe detalii aici
 
Back
Sus