• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Vulcanul subcrustal Vrancea

Lime

New member
Înscris
12 Aug 2007
Mesaje
15
Scor reacție
0
Avansez in acest al doisprezecelea ceas minus epsilon, care tinde la zero, inainte de Marele cutremur din secolul 21, provocarea la discutii privind posibilitatea existentei VULCANULUI INTRATERSTRU VRANCEA.
Cu ceva timp in urma am avansat ideea GEORITMULUI VRANCEA.
 
Avansez in acest al doisprezecelea ceas minus epsilon, care tinde la zero, inainte de Marele cutremur din secolul 21, provocarea la discutii privind posibilitatea existentei VULCANULUI INTRATERSTRU VRANCEA.
Cu ceva timp in urma am avansat ideea GEORITMULUI VRANCEA.

Lime, sincer sa fiu nu prea inteleg ce vrei sa spui. Oi fi eu mai slab cu duhul :ack:, sau poate e prea tare pentru mine.:crybaby: Cred ca ar trebui sa ne preocupam de lucruri mai concrete, si nu de abstractiuni care nu folosesc la nimeni. Fara suparare, dar trebuie sa iti spun ca nu \"achiesez\" deloc la asemenea fantezii. In fine, se poate discuta mult si bine, se pot comenta diverse ipoteze, dar cred ca ar trebui sa ramanem in anumite limite. Nu putem sa incepem sa aberam. Oamenii seriosi nu sunt interesati de asa ceva.

P.S.: Vulcanism activ nu mai exista de foarte, foarte multe milioane de ani in Carpati, Lime ! Caile de transport ale magmei spre suprafata s-au inchis de prea mult timp, pentru ca subductia din zona Cartpatilor Orientali este una relicta, care nu mai e activa la suprafata. Exista, ce e drept, unele manifestari cum ar fi mofete, ape carbogazoase etc., dar ele sunt de factura postvulcanica.
P.P.S.: Este primul si ultimul comentariu pe care il fac la acest topic, pe care il consider inutil si care cred ca e lipsit de sens sa fie dezvoltat.
Scuze ca am fost atat de direct, dar nu ne putem transforma in vehicul de idei traznite fara vreo urma de baza reala. O fi stiinta seismologiei imprecisa, si e clar ca nu se stie tot, ca raman multe mistere ale Vrancei care sunt inca nedeslusite si probabil asa vor ramane mult timp de acum incolo, chiar si dupa urmatoarele cutremure importante. Dar nici sa mergem cu fabulatia pana la niste limite exagerate.
 
Nu putem sa incepem sa aberam. Oamenii seriosi nu sunt interesati de asa ceva.
Deci nu inteleg ce este atat de fantezist. Daca vine cineva si spune de lucruri pe care nu le-a vazut, nici nu a putut sa le analizeze, cine de pilda dintre geologi a luat mostre de la 90 km adancime?
Uneori legendele despre un loc sau latul, vezi Schliemann sau altii au determinat descopreiri majore. Eu nu am spus ca sunt sigur de ceea ce spun, dar oamenii din Vrancea spuneau de o gura de evacuare a energiei din strafundul acestui loc misterios.
De ce sa consideram, mai ales noi cei ce am citit ceva si suntem flexibili si nu opaci, ca se poate asa ceva??
Nu sunt lucruri concrete?
dar ce, calculele atat de laborioase si schemele de lucru ale geologilor si seismologilor crezi ca reflecta realitatea de acolo si nu din mintea noastra?
Sigur ca aceste scoli se bazeaza pe fapte reale, statistici, constatari, dar sa vorbesti atat de sigur de placi si de alte mecanisme pe care nu le-ai putut vizualiza, ce mijloace ar exista acum, paote sa foram pana la 90 km sau sa analizam cu lasere de mare putere sau cu neutrini???
Daca nu, atunci de ce sa fie o ipoteza lansata intr-un forum, o aberatie?
Sigur, raman radiatia telurica sau variatiile de electromagnetism ca ecouri ale framantarilor de jos, dar acest lucru nu inseamna ca structura acolo este asa cum a fost zugravita de seismologi cu placi. In California si alte locuri exista vizibil falia , dar ea nu se misca singura. Ea primeste un impuls de undeva. Nu inseamna daca din Vrancea se emit unde precursoare si porneste finalmente o mare zguduire ca realitatea este placa tectonica, rearanjarea, acestea sunt ipoteze pe care statistic le-au modelat geologii si seismologii şi le mai ajusteaza inca. Eu nu ma opun acestei metode, nu o sa lupt cu scoala, cu experienta a mii si mii de oameni dedicati dar, noi cei ce sunt si ei preocupati de acest capitol, de ce sa nu avansam ipoteze, care poate altora nu li s-ar parea atat de aberante. Acesta este un forum, se discuta, se gresete, se incearca si alte abordari. Daca nu vrem sau nu suntem in stare sa intelegem acestea, atunci nu vreau sa mai spun nimic. Sa nu credeti ca atunci cand Hancu a venit cu masele in suspensie eu ama sarit imediat si am spus: hahaha! Chiar am vrut sa verific teoria, dar se pare ca nu am suficiente date, chiar daca la biblioteca am gasit ceva din expunerile lui.
De ce sa fie credibil un experiment cu unde scalare, care pun in miscare, (acum de abia obiecte ultrausoare), de la o oarecare distanta, fara sa fie nevoie de motor cu carburanti sau electric sau nici macar motorul cu apa, iar o ipoteza, care vizeaza o necunoscuta, ascunsa in adancimea Terrei sa declanseze asemenea reactie?
Asteptam, cum uneori am asteptat si cu alte subiecte sa vina cineva si sa nu zica NU, ci ia sa vedem, cam curiaosa afirmatie, dar daca este un sambure de adevar???
Credeti ca imi bat joc sau nu ati vazut ca de multe ori in istorie s-au opus multi unor teze avansate de diversi oameni si s-au tot opus, pana ce nu au avut incotro chiar ei sau urmasii lor si au recunoscut ca persoana atat de nedorita sau hulita la timpul ei. Eu nu ma erijez drept svant sau cine stie ce inovator!
Am dorit sa putem discuta acest subiect si atata tot. Daca nu se poate nu ma supar, ERRARE HUMANUM EST!
Din CONTRADICTIE iese adevarul la suprafata!!!
Cu respect
LIME
 
Eu nu mai vreau sa comentez prea mult, dar te intreb ceva:
Ce intelegi prin \"vulcan subcrustal\" ? Vulcan prin definitie este acel munte, acea structura de la suprafata pamantului prin care ajung sus si se emana produsele activitatii magmatice.
Vad ca il pomenesti pe Hancu. Sincer sa fiu, nici atunci, in 2000, si nici acum nu ii dau atentie, fiindca nu merita sa comentez pe seama unui nebun. Evident, pentru isteria creata atunci nu a fost el singurul vinovat, dar oricum...
 
Lime, la ce energie te referi cand spui gura de evacuare a energiei? Sub ce forma aceasta energie?
 
Pai e normal ca se elibereaza energie, mai mare sau mai mica. Nimeni nu contesta asta. :ack::wink:
 
Pentru Lime:
Am mai spus si in alta parte, cred. In stiinta, o teorie nu e un adevar suprem, dovedit 100%. O teorie e considerata, insa, valida sau plauzibila cat timp nu i se pot gasi contraexemple, deci cazuri care contrazic flagrant ceea ce sustine respectiva teorie. Si, pana acum, nu se gasesc motive care sa contrazica flagrant ceea ce se presupune in legatura cu zona Vrancea. Ca mai sunt variante, ipoteze modificate in functie de datele mai noi analizate, se poate. Oricum nu se poate sti totul, fiindca nu se poate masura direct energia acumulata acolo jos.
Despre Hancu, mega-cutremurul care schimba relieful carpatic si vulcanul subcrustal, insa, imi pare rau dar nu vreau sa mai vorbesc, fiindca nu se fundamenteaza pe ceva cat de cat plauzibil, pe vreo ipoteza cat de cat rationala.
 
Deci nu vreau sa ma intelegi gresit: nu sunt contra ideilor noi, ba dimpotriva. Dar despre Vergil Hancu, despre un asa-zis mega-cutremur care va darama Carpatii si despre vulcan subcrustal consider ca nu e cazul sa vorbesc, sunt alte subiecte mult mai interesante si cu o baza cat de cat reala.
 
Lime, la ce energie te referi cand spui gura de evacuare a energiei? Sub ce forma aceasta energie?
Salut Alex
Imi pare bine ca am primit de la tine O INTREBARE si de la Sorin un raspuns de genul ca 100% se verifica - ce???
Am spus, cat timp nu se culeg de la fata LOCULUI mostre...
Ati vazut, ca pe MARTE exista un robot care culegea mostre. Daca oamenii de stiinta s-ar fi multumit sa zica: stim ca Marte este la cutare distanta, s-a verificat, ca este o planeta intre Terra si centura de asteroizi etc., ce sa mai vedem la fata LOCULUI???
Mai intai sa raspund la problema cu 100%...Deci se verifica ca la feed-back ipoteza lansata la inceput de geofizcieni, s-au acumulat date, deci statistic, dar cat timp nu exista exporatori directi de adancime sa nu fim asa siguri de teoriile construite pe ipoteze si experiente, oricum reflexii, percepere in oglinda aceasta este, imi pare rau ca dezamagesc pe cei ce asteptau sa elogiez cutare metoda elaborata, eu nu elogiez, dar nici nu arunc cu bolovani \"supracrustali\" in persoane de tip Hancu, este pur si simplu ca si I.Istrate un om care nici macar original nu este, ci foarte normal pentru epoca moderna, cand orice om de bun simt si cred ca este, doar nu afurat de la nimeni, ci pur si simplu, doar a si spus, ca vrea sa alarmeze cetateanul acestei tari sau acestui oras, pe cine altcineva, caci alesii cetateanului au stat si stau in continuare si se ocupa de stiu ei mai bine si nici nu ma intereseaza, dar au AVUT TIMP LA DISPOZITIE sa ia masuri, sa repare, sa bage bani care au facut aripi de liliac sau cartita preistorica. Sa stiti şi ma scuzati de aceste consideratii, ca toate acele alarme nu au fost false, de fapt pentru EI erau aceste alarme, ei administreaza, ei poarta RASPUNDEREA. Viziunile acelea nu sunt crize, aberatii, Hancu este un om obisnuit, eu nu ii iau apararea, dar vreau sa contribui la mentinerea DEMNITATII, atat cat mai exista!
Ca sa poti determina nepasatorii sa nu zic rauvoitorii sau incapabilii sa ia masuri ca urmatorul seism sa nu provoace un dezastru umanitar, trebuie sa se iveasca OAMENI OBISNUITI care sa traga sirena. Ce s-a facut???
Timp a fost. Termenul de gratie inca va mai fi, sa se apuce de TREABA!!!
Aceasta a fost paranteza.
Acum sa-i raspund lui Alex.
Energia ce iese prin tunelul astupat!!! Iata ca incep sa se apropie viziunile stiintifica de cea populara. Acel tunel cvasi-perpendicular, acea gura de energie, nu de vant ca la furnale, nu este numai o notiune de spatiu redus, comprimat, ca urmare a pozitiei izolate a Vrancei fata de regiunile active.
Eu nu consider ca energia de care se spunea este de un singur tip ci este practic, un complex de unde atat garvitationale, electromagnetice cat si termice, dar si emanatii radioactive, gaze etc. la care aceste componente variaza in functie de activitatea din adancimea focarului, de factorul solar, de activitatea umana, de cea a altor zone si focare etc.
Iata acum citez:
V. MARZA: Analiza schimbarilor de seismicitate, predecesoare cutremurului vrancean major din 1977.
Cutremurul vrancean major din 4 martie 1977 a fost precedat de fluctuatii (in timp si spatiu) in seismicitatea minora din zona focala Vrancea. In general s-a observat o scadere a activitatii seismice cu aproximativ 14 ani inaintea socului principal, in domeniul de adancimi 90 – 130 km care se coreleaza bine cu adancimea socului principal si postactivitatii seismice.
Pe baza caracteristicilor spatiale si temporale ale activitatii anormale se face o discutie a posibilitatilor de utilizare a fenomenului ca furnizor de informatie premonitorie.
Iar dac am sa plictisesc inca putin, voi spune ca:
Un vulcan din adancuri, care nu mai poate exploda la suprafata, miscarea magmei acestuia, acumularea gazelor, energiei, determina la un moment dat O REDISTRIBUIRE care pune in miscare placile si structurile din focar si din jurul focarului. Se produce o transformare a energiei termice etc. in energie mecanica.

Ca sa destind atmosfera cateva idei:
– T. IOSIF, SIEGLINDE IOSIF: Cutremurul vrancean din 4 martie 1977 – eveniment seismic multiplu si implicatiile seismotectonice
Se prezinta un studiu privind caracterul de multiplicitate a cutremurului din 4 martie 1977. Analiza inregistrarilor efectuate la statiile seismice romanesti a condus la identificarea a patru socuri, intr-un interval de 9 s din care trei (M = 6.0 – 6.9) constituie componentele majore ale evenimentului.
Se explica din punct devedere fenomenologic, particularitatile manifestarilor macroseismice ale cutremurului.
Se fac unele consideratii privind miscarea tectonica provocata de socul principal, miscare care poate fi descrisa cu ajutorul unui tensor.
Alte vederi:
M. ANGHEL: Un nou model fizic pentru explicarea efectului seismo-declansator al activitatii solare si aplicatii pentru zona Vrancea
Se considera efectul de \"patura dubla\" pe care-l creeaza contactul dintre placile tectonice din zonele de subductie, acestea comportandu-se ca un condensator. Cand suma dintre energia electrostatica si cea tectonica atinge pragul de rupere se declanseaza cutremurul. Incarcarea condensatorului se realizeaza de catre curentii telurici de perioada undecenala produsi ca efect al activitatii solare asupra curentului inelar ecuatorial. Pentru zona Vrancea s-apus in evidenta prin corelare cu activitatea solara, existenta unui ritm de incarcare si declansare cu perioada de 4 cicluri solare. Cutremurul din 4 martie 1977 se incadreaza in aceasta schema.
Nu mi se pare curios nici faptul ca vietatile aflate la distanta de zona Vrancea au reactionat, paradoxal, nu???
C. RADU, A. UTALE, A. GALERIU: Fenomene biologice asociate cutremurului din 4 martie 1977
Analiza detaliata a diferitelor fenomene asociate cutremurului din 4 martie 1977 a evidentiat comportarea neobisnuita a diferitelor animale (pisici, soareci, caini, pesti, arici, cartite, broaste testoase, serpi albine etc.) si pasari (gaini, gaste, porumbei, vrabii etc.
Remarcam ca cel mai frecvente si interesante fenomene biologice s-au observat nu in zona epicentrala ci la distante mari de aceasta.
Se evidentiaza posibilitatea folosirii comportarilor neobisnuite a diferitelor animale ca prevestitori ai marilor cutremure.
I. SANDULESCU, Energetica miscarii seismice
Se prezinta in mod sintetic procesele energetice care au loc in scoarta terestra si care duc la transformarea energiei mecanice, rezultate din tectonica placilor, in energie termica, aceasta in energie potentiala, care se declanseaza sub forma de energie mecanica, dezvoltata pe directii preferentiale. Miscarea seismica tectonica rezulta ca efect al vibratiei scoartei terestre, in rezonanta cu forta perturbatoare.
 
In acest caz, poate am putea discuta de un vulcan energetic, luand in considerare anomaliile de care vorbeai in perioada cutremurelor, nu despre un vulcan obisnuit.
 
Pana una alta, Lime, nu mi-ai adus contra-argumente clare care sa contrazica indubitabil modelele actuale pentru Vrancea. Nu mi-ai adus argumente care sa sustina ideea unui super-cutremur gigantic care sa scufunde Campia Romana. Hancu si Istrate nu mai merita comentati.
 
Si inca un lucru, Lime. Fara sa vreau sa fiu un gigi contra asa, de florile marului, mi se pare complet inutil sa incepem sa ne jeluim ca \"Au, au, vine cutremurul si murim toti, vai ce nenorocire e, sfarsitul e aproape\"...etc,etc,etc...:ack::crybaby: La ce foloseste o astfel de viziune ? Stim ca vom avea cutremure, mai mari sau mai mici, asta e, nu le putem impiedica sa se produca. Nu se stie cand va fi un cutremur major, iarasi consider cumva ca a tot arunca populatiei ideea ca vine sau nu vine in urmatorii 1 sau 3 sau 5-7 este insuficient si nu rezolva lucrurile. In Romani oamenii nu prea gandesc in perspectiva, ce va fi peste 5 ani, de exemplu. Asta e situatia. Ceea ce putem face e sa incercam sa fim pregatiti atunci cand se va produce fenomenul, sa nu reactionam haotic, sa incercam sa ii ajutam pe cei din jurul nostru care au nevoie de ajutor dupa un astfel de fenomen. Nu vom putea fi pregatiti chiar 100%, si nici nu vom sti sigur dinainte cand va veni cutremurul. Dar nici sa ne jeluim ca vai, vine prapadul, se apropie sfarsitul si nu mai e nimic de facut.
 
Pana una alta, Lime, nu mi-ai adus contra-argumente clare care sa contrazica indubitabil modelele actuale pentru Vrancea. Nu mi-ai adus argumente care sa sustina ideea unui super-cutremur gigantic care sa scufunde Campia Romana. Hancu si Istrate nu mai merita comentati.
Inca o data. Eu nu am scos nimic \"original\", in afara de ideea VULCANUL VRANCEA.
De fapt, in lumea actuala, informatia este o arma cu doua taisuri - poate manipula, poate construi, in sensul ca este utilizata pentru a elucida un caz sau poate fi luata ca literatura si uneori, un pic de romantism nu strica.
Ne bazam de multe ori pe zvonuri sau informatii deformate. Este exact ca in cazul departarii de sursa. Efectul mai pastreaza matricea focarului sau percepem fenomene distorsionate, pe care le luam ca adevar?
Niciodata, insa, nu am fost de acord cu negarea din start, sigur ca poate m-am revoltat ca nu sa-a potrivit cu ceea ce stiam pana atunci, de aceea am inceput sa verific mai multe surse.
Daca se poate si neobisnuitul poate fi un semn, ca la munte.
Imi place mentiunea cu vulcanul energetic!
Iata ca se poate porni o discutie!
Pe curand si sper sa nu ne ia seismul inainte, sa mai avem timp sa elaboram poate macar un fir conducator, mai solid.
Cu respect
 
Eu am o alta teorie. Am inceput sa o intuiesc azinoapte cand stateam cu baietii la coltu blocului si beam bere si mancam seminte. In momentu ala am inceput sa am o revelatie transcedentala (din care cauza am si inghitit o samanta cu tot cu coaja) referitor la cat de mult sa inrait lumea pe pamant si din cauza asta sa vezi ce o sa avem de suferit. Iam dat sms si lui Istrate si lui Hancu sa le zic ca in sfarsit iam inteles si in plus voiam sa imprumut de la Hancu niste particule in suspensie ca sa pot sa prevad urmatoarele cutremure care vor transforma planeta dar care nu vor avea loc. Speram ca macar dupa revelatia asta sa castig si eu un Logan cu capacu de la urmatoarea bere Tuborg da\' nam avut noroc. Cred ca din cauza ca apocalipsa tocmai anceput. Primu efect: nu mai nimeresti capace cu Loganuri la Tuborg. Al doilea efect lam vazut in drum spree casa: cutremur care a durat pana am ajuns eu in pat dar care na avut nici un efect asupra cladirilor si in plus a fost si invizibil ca nu la mai simtit nimeni altii decat eu.

Iar teoria vulcanica este cat se poate de revelatoare. Eu de mult ma uitam la filme cu vulcani si ma gandeam ca ce misto ar fi sa vad unu mai deaproape si dupa aia cand am mai crescut mam angajat la o vulcanizare da tot nam vazut nici un vulcan inca. Trebuie sa se eziste ca nare cum altfel. La inceput eu credeam ca cutremurele e facute de alceva si am asteptat infrigurat sa vina alea de care vorbeau Hancu si Istrate da din cauza apocalipsei cred ca sau anulat. Da\' e clar ca vulcanii e de vina! Da vezi? Ce lume rea! Sa rada de suspensia domnului Hancu!
 
Update: mi sa tulburat suspensia. cred ca nu trebuia sa o las la soare.
 
Am vizitat mai demult Vulcanii noroiosi.
Este o regiune stranie.
Un membru al acestui for presupune existenţa unui vulcan care genereaza cutremure la anumite intervale de timp!?
M-am uitat in catalogul Romplus si am constatat ca spatial exista o variatie a epicentrului in ceea ce priveste coordonatele si alta variatie pe verticala - adica adancimea unde se produce impactul placilor sau prabusirile tectonice.
Se poate porni si de la aceste doua variabile si construi niste modele preliminarii.
 
Sihast, in primul rand bun venit pe forum. La cat mai multe mesaje...:crybaby::ack:
Cat priveste modelele, trebuie spus ca actualele modele presupun existenta unui bloc litosferic \"scufundat\" aproape vertical, desprins total sau partial din placa tectonica ce s-a subdus candva in lungul Carpatilor Orientali. Ca argumente in favoarea acestui model se aduc concentrarea hipocentrelor intr-un volum relativ ingust, cvasivertical, cu extensie spatiala orizontala destul de mica, apoi faptul ca in crusta terestra activitatea seismica este mult mai scazuta decat in zona subcrustala, iar in al treilea rand interesanta ramane izolarea relativa a sursei seismogene Vrancea comparativ cu alte zone seismice generatoare de cutremure adanci.
In ceea ce priveste vulcanul, trebuie totusi notat ca muntii de la Curbura nu s-au format prin eruptii vulcanice, ci prin incretire, in urma coliziunii dintre mai multe placi/sub-placi tectonice.
 
Citind despre asa-zisul vulcan din Vrancea, informatie culeasa in acest forum, V.Marza evidentiaza o reducere a activitatii seismice (desi spune despre etajul 90-130 km) cu 14 ani inainte de alt seism semnificativ, adica mai mare de 6,7 grade.

Am aflat ca exista un etaj care doarme:whistling: de mai mult timp intre 110-140 km, atunci ori transferam concluzia lui V. Marza si pentru acest etaj si ne asteptam 2004+14 egal 2018!

Cu conditia sa admitem ca ruperile nu se succed in functie de perioade determinabile ci perioade gen serie de numere prime! Mai bine spus, un fel de joc de zaruri, dar care are o lege pe care inca nu o cunoastem!
 
Sihast, o sa creez un topic in care sa trec in reviste ideile vehiculate in legatura cu regularitatile pe termen lung in producerea cutremurelor importante din Vrancea. Merita un topic separat...
 
Se spunea intr-una din emisiunile de zilele astea referitoare la cutremure (nici eu nu mai stiu care si pe ce post) ca ar fi venit \"japonejii\" la noi si ar fi studiat nus\'ce munti prin zona Vrancei si au ajuns la concluzia ca in 20 de ani se va reactiva nus\'ce vulcan. Cica s-ar fi alocat si fonduri pentru cercetare in directia asta si s-ar fi creat nu\'s ce insitut.

Scuze pentru asa detalii ambigue, insa aveam mintea si ochii carpiti de somn. Insa va garantez ca nu visam si nu bausem :sad:

Stie cineva ceva de asta?
 
Back
Sus