Lime, la ce energie te referi cand spui gura de evacuare a energiei? Sub ce forma aceasta energie?
Salut Alex
Imi pare bine ca am primit de la tine O INTREBARE si de la Sorin un raspuns de genul ca 100% se verifica - ce???
Am spus, cat timp nu se culeg de la fata LOCULUI mostre...
Ati vazut, ca pe MARTE exista un robot care culegea mostre. Daca oamenii de stiinta s-ar fi multumit sa zica: stim ca Marte este la cutare distanta, s-a verificat, ca este o planeta intre Terra si centura de asteroizi etc., ce sa mai vedem la fata LOCULUI???
Mai intai sa raspund la problema cu 100%...Deci se verifica ca la feed-back ipoteza lansata la inceput de geofizcieni, s-au acumulat date, deci statistic, dar cat timp nu exista exporatori directi de adancime sa nu fim asa siguri de teoriile construite pe ipoteze si experiente, oricum reflexii,
percepere in oglinda aceasta este, imi pare rau ca dezamagesc pe cei ce asteptau sa elogiez cutare metoda elaborata, eu nu elogiez, dar nici nu arunc cu bolovani \"supracrustali\" in persoane de tip Hancu, este pur si simplu ca si I.Istrate un om care nici macar original nu este, ci foarte normal pentru epoca moderna, cand orice om de bun simt si cred ca este, doar nu afurat de la nimeni, ci pur si simplu, doar a si spus, ca vrea sa alarmeze cetateanul acestei tari sau acestui oras, pe cine altcineva, caci alesii cetateanului au stat si stau in continuare si se ocupa de stiu ei mai bine si nici nu ma intereseaza, dar au AVUT TIMP LA DISPOZITIE sa ia masuri, sa repare, sa bage bani care au facut aripi de liliac sau cartita preistorica. Sa stiti şi ma scuzati de aceste consideratii, ca toate acele alarme nu au fost false, de fapt pentru EI erau aceste alarme, ei administreaza, ei poarta RASPUNDEREA. Viziunile acelea nu sunt crize, aberatii, Hancu este un om obisnuit, eu nu ii iau apararea, dar vreau sa contribui la mentinerea DEMNITATII, atat cat mai exista!
Ca sa poti determina nepasatorii sa nu zic rauvoitorii sau incapabilii sa ia masuri ca urmatorul seism sa nu provoace un dezastru umanitar, trebuie sa se iveasca OAMENI OBISNUITI care sa traga sirena. Ce s-a facut???
Timp a fost. Termenul de gratie inca va mai fi, sa se apuce de TREABA!!!
Aceasta a fost paranteza.
Acum sa-i raspund lui Alex.
Energia ce iese prin tunelul astupat!!! Iata ca incep sa se apropie viziunile stiintifica de cea populara. Acel tunel cvasi-perpendicular, acea gura de energie, nu de vant ca la furnale, nu este numai o notiune de spatiu redus, comprimat, ca urmare a pozitiei izolate a Vrancei fata de regiunile active.
Eu nu consider ca energia de care se spunea este de un singur tip ci este practic, un complex de unde atat garvitationale, electromagnetice cat si termice, dar si emanatii radioactive, gaze etc. la care aceste componente variaza in functie de activitatea din adancimea focarului, de factorul solar, de activitatea umana, de cea a altor zone si focare etc.
Iata acum citez:
V. MARZA: Analiza schimbarilor de seismicitate, predecesoare cutremurului vrancean major din 1977.
Cutremurul vrancean major din 4 martie 1977 a fost precedat de fluctuatii (in timp si spatiu) in seismicitatea minora din zona focala Vrancea.
In general s-a observat o scadere a activitatii seismice cu aproximativ 14 ani inaintea socului principal, in domeniul de adancimi 90 – 130 km care se coreleaza bine cu adancimea socului principal si postactivitatii seismice.
Pe baza caracteristicilor spatiale si temporale ale activitatii anormale se face o discutie a posibilitatilor de utilizare a fenomenului ca furnizor de informatie premonitorie.
Iar dac am sa plictisesc inca putin, voi spune ca:
Un vulcan din adancuri, care nu mai poate exploda la suprafata, miscarea magmei acestuia, acumularea gazelor, energiei, determina la un moment dat O REDISTRIBUIRE care pune in miscare placile si structurile din focar si din jurul focarului. Se produce o transformare a energiei termice etc. in energie mecanica.
Ca sa destind atmosfera cateva idei:
– T. IOSIF, SIEGLINDE IOSIF: Cutremurul vrancean din 4 martie 1977 – eveniment seismic multiplu si implicatiile seismotectonice
Se prezinta un studiu privind caracterul de multiplicitate a cutremurului din 4 martie 1977. Analiza inregistrarilor efectuate la statiile seismice romanesti a condus la
identificarea a patru socuri, intr-un interval de 9 s din care trei (M = 6.0 – 6.9) constituie componentele majore ale evenimentului.
Se explica din punct devedere fenomenologic, particularitatile manifestarilor macroseismice ale cutremurului.
Se fac unele consideratii privind miscarea tectonica provocata de socul principal, miscare care poate fi descrisa cu ajutorul unui tensor.
Alte vederi:
M. ANGHEL: Un nou model fizic pentru explicarea efectului seismo-declansator al activitatii solare si aplicatii pentru zona Vrancea
Se considera efectul de \"patura dubla\" pe care-l creeaza contactul dintre placile tectonice din zonele de subductie, acestea comportandu-se ca un condensator. Cand suma dintre energia electrostatica si cea tectonica atinge pragul de rupere se declanseaza cutremurul. Incarcarea condensatorului se realizeaza de catre curentii telurici de perioada undecenala produsi ca efect al activitatii solare asupra curentului inelar ecuatorial. Pentru zona Vrancea s-apus in evidenta prin corelare cu activitatea solara, existenta unui ritm de incarcare si declansare cu perioada de 4 cicluri solare. Cutremurul din 4 martie 1977 se incadreaza in aceasta schema.
Nu mi se pare curios nici faptul ca vietatile aflate la distanta de zona Vrancea au reactionat, paradoxal, nu???
C. RADU, A. UTALE, A. GALERIU: Fenomene biologice asociate cutremurului din 4 martie 1977
Analiza detaliata a diferitelor fenomene asociate cutremurului din 4 martie 1977 a evidentiat comportarea neobisnuita a diferitelor animale (pisici, soareci, caini, pesti, arici, cartite, broaste testoase, serpi albine etc.) si pasari (gaini, gaste, porumbei, vrabii etc.
Remarcam ca cel mai frecvente si interesante fenomene biologice s-au observat nu in zona epicentrala ci la distante mari de aceasta.
Se evidentiaza posibilitatea folosirii comportarilor neobisnuite a diferitelor animale ca prevestitori ai marilor cutremure.
I. SANDULESCU, Energetica miscarii seismice
Se prezinta in mod sintetic procesele energetice care au loc in scoarta terestra si care duc la transformarea energiei mecanice, rezultate din tectonica placilor, in
energie termica, aceasta in energie potentiala, care se declanseaza sub forma de energie mecanica, dezvoltata pe directii preferentiale. Miscarea seismica tectonica rezulta ca efect al vibratiei scoartei terestre, in rezonanta cu forta perturbatoare.