• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre teleseisme

Hop si Marea Rosie cu un cutremuras:

791725.regional.jpg


Cand misca placa Arabiei efectele se propaga spre nord pana in Caucaz. Recentele cutremure din Caucaz si Marea Caspica, desi destul de mici, intra in acest context. Arabica induce influente si spre nord. Sa nu uitam si de cutremurul moderat de pe Dorsala Carlsberg.
 
Si dupa cutremurul din Marea Rosie, respectiv miscarile din Caucaz, a urmat o mica activitate pe Nord-Anatoliana, fireste, se putea altfel ?

791734.regional.jpg
 
Un mic impuls al Indo-Australienei: cutremure in Sud-Vestul Africii, Hindu Kush si pe Dorsala Indiana centrala in mai putin de 24 de ore, urmand cutremurelor din Caucaz, Turcia si Marea Rosie, dar si celui de pe Dorsala Carlsberg. Bine ca nu au fost mari.
 
O dubla pe Indian. Morala: de fiecare data, intr-un fel sau altul, este in cauza miscarea placii Indo-Australiene. Quod erat demonstrandum. Avem, asadar, explicatia si pentru miscarile recente din Vrancea. Indo-Australiana influenteaza si Vrancea, intre altele.
 
O noua scartaiala mititica pe Nord-Anatoliana, era de asteptat in acest context:

792203.regional.jpg


S-ar parea ca au fost de fapt doua cutremure, unul dupa altul, cam la 3 minute interval.

792206.regional.jpg


Se propaga niste tensiuni mititele pe Nord-Anatoliana, ceea ce era si de asteptat in acest context.
 
Ce mai face zona de granita dintre Turcia si Iran ? Pai ce sa faca, saraca de ea, misca nitelus.

792283.regional.jpg
 
Misca usurel in China, Iran si la granita Nepal-India. Din fericire, este vorba de cutremure mici, nu ca altadata. Totusi se mentine un context pentru alte cutremure usurele in lungul marginii Euro-Asiatice si intre microplacile adiacente.
 
In ultimele saptamani s-au manifestat efectele unei usoare perturbatii cu propagarea unui mic val de tensiuni dinspre placa Indo-Australiana spre cea continentala Euro-Asiatica si pana in regiunea mediteraneana, practic a fost schema clasica, dar de o amploare moderata. Sa recapitulam evenimentele:

-14 iulie 2019: Oceanul Indian-Vestul Australiei Mw 6,6;
-23 iulie 2019: Zona Ins. Balleny Mw 6,0;
-2 august 2019: Sud-Vestul Sumatrei Mw 6,8;
-8 august 2019: Afganistan, Hindu Kush Mw 5,8;
-8 august 2019: Vestul Turciei Mw 5,8;
-21 august 2019: Dorsala Vest Indiana-Antarctica Mw 6,0;
-31 august 2019: Myanmar Mw 5,5;
-1 septembrie 2019: Fiji Mw 6,7;
-august-septembrie: mici cutremure repetate in Caucaz-Marea Caspica (10 septembrie Armenia mb 4,7);
-5 septembrie 2019: Dorsala Carlsberg Mw 5,6;
-11 septembrie 2019: Marea Rosie mb 4,9;
-12 septembrie 2019: Dorsala Indiana centrala mb 5,1;
-14 septembrie 2019: Turcia, falia Nord-Anatoliana ML 5,1;
-16 septembrie 2019: China mb 5,5;
-19 septembrie 2019: Indonezia, Java Mw 6,2/6,0/5,9;
-21 septembrie 2029: Marea Adriatica-Albania Mw 5,6/5,2.


Efectele perturbatiei au inceput sa se manifeste usor si in regiunea mediteraneana, dar sunt totusi mai putin intense decat cele din cazurile 2009, 2013, 2016 si 2018. Atunci au fost mult mai agresive.
 
Sa incercam o analiza succinta la nivel global. Cele 4 cutremure produse in iulie-august in Oceanul Indian:

14 iulie 2019: Oceanul Indian-Vestul Australiei Mw 6,6;
23 iulie 2019: Zona Ins. Balleny Mw 6,0;
2 august 2019: Sud-Vestul Sumatrei Mw 6,8
21 august 2019: Dorsala Vest Indiana-Antarctica Mw 6,0

au marcat o desprindere usoara a placii Australiene, cu un oarecare efect asupra celei Indiene. Acest proces a indus niste efecte seismice care s-au propagat destul de repede spre placa Euro-Asiatica pe partea sa continentala dar si catre regiunea mediteraneana. Din fericire, nu s-au produs cutremure mari in regiunea mediteraneana, nivelul stressului tectonic ramanand unul moderat, mai mic decat in 2009, 2013, 2016 si 2018.
 
Acest cutremur de pe Dorsala Indiana face parte din "concertul" seismic Indian-Asiatic care a inceput in iulie-august si care are acum efecte si in regiunea mediteraneana. Pana la urma va reactiona si Vrancea la acest "concert" seismic. Imi e greu acum sa spun daca va fi un cutremur de 5,0-5,4 grade ML sau totusi va veni ceva din seria 2005, 2009, 2013, 2016 si 2018 (ML=5,6-5,8). Am dubii, asteptam sa vedem ce mai apare in Est si cum mai misca in crusta la noi.

Erata: sa nu uitam nici cutremurul de pe Dorsala Carlsberg din 29 aprilie (Mw 6,2)-de fapt mai la extremitatea nordica a acesteia.
 
Cred ca acel cutremur din 29 aprilie din extremitatea nordica a Dorsalei Carlsberg a avut o anumita contributie la "agatarea" placii Arabiei, cu un impact pe termen scurt si mediu. Imediat dupa el, in mai, s-a intensificat activitatea si in Vrancea.
 
Cutremurul din Canare, alaturi de cel din Marea Nordului, ne arata ca, in afara de stressul regional din zona mediteraneana, exista un mic efect perturbator care a afectat cam toata partea europeana a placii Euro-Asiatice, perturbatie care s-a transmis de la Est spre Vest.
Deci perturbatia seismica initiata in Oceanul Indian in iulie-august a avut efecte care s-au propagat destul de repede catre continent si de la Est spre Vest, cuprinzand si partea europeana. Cutremurul de azi din Marea Marmara vine cumva in continuarea unor scartaieli seismice usoare de pe falia Nord-Anatoliana si in acelas context general din ultimele 2-3 luni. Nu pare a avea totusi mecanism de decrosare, dar se inscrie in nivelul actual de stress tectonic din regiunea mediteraneana.
 
In ultimele saptamani, in Turcia cutremurele par a fi migrat de la Est spre Vest, au inceput la granita cu Iranul si s-au propagat in lungul faliei Nord-Anatoliene, trecand pe un segment central cu un cutremur moderat si ajungand destul de repede spre capatul vestic al NAF in Marea Marmara. Anul asta au mai fost si alte doua cutremure moderate, pe 20 martie si 8 august, dar nu pe NAF ci mai la sud, in zona Denizli la grabenul Usak-Simav. In ultimii ani activitatea in Turcia a fost destul de modesta totusi.
 
In ultima vreme, falia Nord-Anatoliana a devenit un pic mai activa, spre deosebire de anii trecuti, cand avea lungi perioade de tacere si cand mai misca erau doar cutremure foarte mici. Din fericire, activitatea actuala de pe NAF nu este la un nivel periculos. Totusi, as remarca faptul ca actuala actjvitate de pe NAF vine dupa cutremurele mici si moderate produse in ultimii ani pe falia Est-Anatoliana (EAF). Nu este ceva nou, dupa scartaielile de pe EAF urmeaza miscari pe NAF, asa se intampla mereu. Bine ca totusi nu sunt cutremure mari.
 
Eu zic ca suntem iar norocosi pentru faptul ca transferul de la EAF spre NAF s-a rezumat doar la cutremure moderate. Probabil ca daca se produceau cutremure mai mari, sa zicem cu magnitudini Mw de 6,5-7,0 grade, am fi putut avea si in Vrancea un cutremur mai puternic. Asa, se rezuma doar la seisme moderate, din fericire.
 
Falia Nord-Anatoliana s-a rupt aproape complet intre 1939 si 1999, se pare ca ar fi ramas ceva spre Marmara, dar mai pot trece decenii pana va crapa acolo. Falia Est-Anatoliana s-a rupt intens intre 1789 si 1905, nu prea mai are potential. Asta explica multe.
 
Da, se pare ca avem un inceput de secol ceva mai linistit. Cel mai puternic factor de influenta al seismicitatii din Vrancea ramane NAF.
 
O activitate seismica de nivel minor spre moderat s-a manifestat ieri in California, indicand, aparent, o tendinta de migrare dinspre faliile active in iulie catre falia majora San Andreas. Sa vedem ce mai apare, asteptam cu interes urmatorul cutremur cu magnitudinea in jur de 6,0 de la Parkfield, cam ii vine timpul, pentru ca precedentul seism a venit (cu mare intarziere fata de prognoza 1988-1993) in septembrie 2004.
 
Cutremure moderate repetate in Tonga, cu o frecventa in usoara crestere. Oare se pregateste ceva mare pe acolo ? Anul trecut a crapat in Fiji (19 august si 6 septembrie), oare acum se pregateste in Tonga ?
 
Back
Sus