• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre teleseisme

E interesant ca dupa seria de cutremure de ieri de langa coasta statului Oregon

772761.regional.jpg


a urmat acum un cutremur in Nordul Californiei, langa Eureka, pe la terminatia SA, cred:

772860.regional.jpg


A fost pe langa zona de tripla jonctiune Mendocino. Mai la nord e zona de subductie Cascadia, la sud e falia San Andreas.

Cascade_Volcanic_Arc.jpg - Click image for larger version  Name:	Cascade_Volcanic_Arc.jpg Views:	0 Size:	119.6 KB ID:	6241

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Mendocino_Triple_Junction

https://en.wikipedia.org/wiki/Mendocino_Fracture_Zone

Zona de tripla jonctiune Mendocino si zona de fractura Mendocino marcheaza zona de "intalnire" dintre placa Gorda, placa Nord-Americana si placa Pacifica, in apropierea Capului Mendocino din Nordul Californiei. Ar fi tranzitia de la miscarea de translatie/culisare de la sud (pe falia San Andreas) la zona de convergenta de la subductia Cascadia.
Zona de subductie Cascadia (Vancouver) e in asteptare pentru un megaseism ca in 1700 (Mw 9). Cred ca e una dintre putinele zone de megathrust care nu s-a rupt in ultimele decenii. Canadienii asteapta un mare cutremur cu tsunami acolo in urmatorii 100-200 de ani. De la megaseismul din 26-27 ianuarie 1700 nu a mai avut loc o rupere masiva pe planul de subductie Cascadia-Vancouver. The Big One in America de Nord va fi megaseismul de subductie de la Vancouver, si nu cutremurul de pe San Andreas.
 
Cutremurul din Marea Banda a fost insotit de o activitate destul de intensa in Papua, spre partea pacifica a Indoneziei. Cred ca putem avea in vedere un efect al miscarii spre Est a Australienei. Totusi, daca nu apar reactii repetate cel putin moderate in Oceanul Indian (asa cum s-a intamplat anul trecut dupa marele cutremur cu Mw 8,2 de la 19 august din Fiji), reactii care, de asemenea, sa fie urmate de o intensificare mediteraneana cu/fara reactie asiatica, atunci nu e cazul sa acordam prea multa importanta acestor cutremure.
 
Se mentine o anumita sensibilitate seismica si in regiunea Ins. Commander-Marea Bering. Pe 20 decembrie 2018 in acesta zona s-a produs un cutremur major cu magnitudinea Mw 7,4. Un alt cutremur major, cu magnitudinea Mw 7,7 grade, s-a produs tot acolo pe 17 iulie 2017.
 
Activitatile seismice din Albania, nu prea intense, pot fi corelate cu un stress tectonic mititel exercitat asupra microplacii Adriatice. Din fericire, nu e vorba deocamdata de tensiuni majore, mai vedem daca si cand se mai propaga cate ceva de la Est spre Vest. Deocamdata nu putem discuta despre un stress tectonic regional semnificativ, este departe de ceea ce a fost in 2018, 2016, 2013, 2009, 2005 s.a.m.d.
 
Cutremurul de azi de pe Dorsala Carlsberg a fost localizat mai la sud fata de sursa cutremurului din 29 aprilie (Mw 6,2), care a avut de fapt epicentrul in zona de tranzitie de la Dorsala Carlsberg la fractura Owen. Acum sursa a fost mult mai la sud. Acum cateva zile, pe 25 iunie, am avut un cutremur moderat tot de 5,8 grade Mw si pe Dorsala Indiana de Sud-Est, deci mai la sud fata de cutremurul de azi.
 
Hai ca a venit un cutremur moderat si la Sud de Australia, in partea sudica a Oceanului Indian. Sa vedem ce mai apare. Ieri a miscat adanc in Vanuatu, la extremitatea estica de la Pacific a Australienei.
 
Cele 3 cutremure produse in Oceanul Indian in ultimele 10 zile, e drept la un interval maricel de la seismul din 29 aprilie din zona de tranzitie dintre Dorsala Carlsberg si fractura Owen (Mw 6,2):

25 iunie: Dorsala Indiana de Sud-Est Mw 5,8

773247.global.thumb.jpg


2 iulie: Dorsala Carlsberg Mw 5,8

774609.global.thumb.jpg


si
2 iulie: Sud Australia Mw 5,7

774675.global.thumb.jpg


ne arata efectele unei usoare deplasari spre nord a placii Indo-Australiene, in contextul miscarilor din extremitatea estica a Australenei (Marea Banda, Kermadec).
Aceste cutremure s-au produs in contextul seismelor majore din extremitatea estica a Australienei: cutremurele din Kermadec si Marea Banda. Asta arata ca mereu marile cutremure din extremitatea estica a Australienei au efecte induse si in Oceanul Indian. Anul trecut, dupa marele cutremur din Fiji de la 19 august (Mw 8,2) s-au produs 8 cutremure de 5,5-6,0 grade in Oceanul Indian intre 1 septembrie si 21 octombrie.
 
Cutremurul de ieri din Sudul Californiei s-a produs in zona unui sistem de falii aproximativ paralele cu San Andreas. Contextul e mai complex, legat de o succesiune de seisme produse in ultimele saptamani in lungul coastei de Vest a Americii de Nord. Astfel, pe 22 iunie s-a inregistrat o secventa de cutremure moderate in apropierea coastei statului Oregon. Pe 23 iunie s-a produs un cutremur moderat, dar ceva mai puternic decat cele din secventa de langa Oregon, in Nordul Californiei, zona Eureka, langa zona de tripla jonctiune Mendocino. Mai la nord de Mendocino e zona de subductie Cascadia, la sud e falia San Andreas. Zona de tripla jonctiune Mendocino si zona de fractura Mendocino marcheaza zona de "intalnire" dintre placa Gorda, placa Nord-Americana si placa Pacifica, in apropierea Capului Mendocino din Nordul Californiei. Ar fi tranzitia de la miscarea de translatie/culisare de la sud (pe falia San Andreas) la zona de convergenta de la subductia Cascadia.
Tot ieri s-a produs un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment 6,2, in zona Ins. Queen Charlotte, mai la nord de Cascadia. Incep sa apara probleme seismice pe coasta vestica a Americii de Nord.
 
Hop si Golful Bengal, trebuia sa caraie si el un pic, sa nu se lase mai prejos dupa miscarile din Oceanul Indian.

775281.regional.jpg
 
Sa vedem ce se va intampla la Parkfield. Ne cam apropiem de intervalul de mare probabilitate pentru urmatorul cutremur semnificativ de pe segmentul Parkfield al faliei San Andreas. Dupa marele cutremur de la Fort Tejon din 1857 (Mw 7,9), in medie cam la 15-22 de ani au revenit cutremure cu magnitudini in jur de 6,0 la Parkfield. Ultimul cutremur s-a produs in septembrie 2004 si a venit cu foarte mare intarziere, americanii il asteptau in perioada 1988-1993 si cutremurul mult-asteptat a venit abia in 2004, cu mare intarziere. Au monitorizat diversi factori precursori, dar nimic, cutremurul a venit foarte tarziu si fara precursori evidenti. Probabil cutremurul de la Coalinga din 2 mai 1983 (Mw 6,2) a amanat cutremurul de la Parkfield asteptat si prognozat pentru 1988-1993 pana in 2004. Acum, da, se apropie intervalul pentru Next Quake la Parkfield. Vine sau nu vine ? Ultima data a venit in septembrie 2004, culmea cu aproape o luna inainte de cel din Vrancea. Ultimul cutremur cu magnitudinea de 6,0 in zona Parkfield s-a produs la 28 septembrie 2004, cu cel putin 11 ani mai tarziu decat il prognozasera americanii. Vine sau nu vine in urmatorii ani un nou cutremur la Parkfield, pe San Andreas ?
 
Cateva cuvinte, la rece, despre cutremurele din California din ultimele zile. Au fost niste cutremure cu mecanisme de decrosare produse in partea sud-estica a Californiei, din fericire nu pe falia San Andreas, ci pe un sistem de falii paralele cu San Andreas. Mai la est de aceste falii se afla falia care a produs marele cutremur din 1872 de la Lone Pine (Mw 7,4-7,7). De aceea se pune problema daca se mai poate rupe ceva pana la acea falie. Totusi, un alt cutremur mare la Lone Pine, ca in 1872, este improbabil; fiind cutremur de tip intra-placa, recurenta lui se masoara in sute sau chiar mii de ani. Pe de alta parte, succesiunea acestor evenimente arata ruperi rapide ale unor segmente de falii cu mecanism de decrosare. Mecanismul de decrosare favorizeaza transferul foarte rapid de stress tectonic intre segmente adiacente ale faliilor si chiar mai la distanta. Transferul de stress e mai rapid in cazul cutremurelor produse pe falii de decrosare, comparativ cu ceea ce se poate observa in cazul marilor cutremure de subductie. Este un mare noroc ca aceste seisme nu s-au produs totusi pe falia San Andreas. Daca ruperea primara se producea pe San Andreas, se putea induce un efect progresiv in cascada ce ar fi putut duce la ruperea unui segment masiv din partea sudica a faliei San Andreas, generand un cutremur de tipul celui de la Fort Tejon din 1857 (Mw 7,9). Mare noroc au avut californienii, totusi! Daca se rupea San Andreas, era mai nasol.
 
O oarecare agitatie a Australienei, cu efecte pana departe spre Arabica, unde a scartait in Golful Aden, dar chiar si in Turcia, din fericire de mica amploare:

779450.regional.jpg


Este aproape de zona cutremurelor din Estul Turciei din 1983 si 1984 (Erzurum si Oltu). Repede s-a propagat un mic val de tensiuni, in mai putin de 24 de ore de la cutremurul din Oceanul Indian-Vestul Australiei, a ajuns o reactie mica in Turcia;
 
Foarte interesanta mica reactie turceasca, a venit din zona Erzurum-Oltu, sursa a cutremurelor din 1983 si 1984, care, evident, au precedat cutremurul din Vrancea din 1986.
Despre efectele cutremurului din Turcia de la Erzurum din 30 octombrie 1983 (Mw 6,9): https://www.nytimes.com/1983/10/31/...turkey-leveling-villages-and-killing-500.html

Cutremurul din 1983 a avut o continuare moderata la 18 septembrie 1984 (ML 5,5) in zona Oltu, la Nord de Erzurum.
 
Ce putea sa urmeze dupa cutremurele din Golful Aden ? Pai, ca de obicei, scartaieli seismice in Iran. Asa se intampla mereu, dupa miscari in Golful Aden urmeaza cutremure in Iran. Asa misca placile/sub-placile, sunt motive tectonice pentru asta.
 
Cutremurul recent din Vestul Turciei s-a produs intr-o zona de grabene, nu departe de regiunea Usak-Simav, unde se produc, de obicei, destul de frecvent cutremure moderate. Zona de grabene Usak-Simav este cunoscuta prin astfel de cutremure. Ceva mai rar pot avea loc si cutremure puternice, asa cum a fost cutremurul major de la Gediz (Ms 7,2) produs la 28 martie 1970. La 19 mai 2011 un cutremur cu magnitudinea Mw 5,8 s-a produs in aceeasi zona de grabene. Aceste grabene nu sunt legate direct de marile falii NAF si EAF, totusi activitatea seismica este stimulata de dinamica vestica a placii Anatoliene.
 
Dupa cutremurul din Oceanul Indian a urmat un cutremur moderat in Hindu Kush. Impulsul pentru Indiana nu a fost cine stie ce, asa ca nici miscarea seismica rezultata nu a fost decat una moderata. Nu este un context agresiv in acest moment.
 
Dupa Oceanul Indian si Afganistan, vine si Caucazul, "statie" tipica in propagarea tensiunilor. Nu sunt probleme.

787746.regional.jpg


Asa se misca lucrurile, pleaca din Indian si ajunge pe continent si o ia de la Est spre Vest. Clasic.
 
A reinceput agitatia seismica in Sudul-centrul Californiei, aparent niste replici intarziate ale cutremurelor din iulie, dar sa vedem, ele pot arata cum se redistribuie niste tensiuni locale.
 
Back
Sus