• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre teleseisme

Este o mica agitatie regionala: Turcia, fractura Owen, cateva scartaieli prin zona Caucaz-Caspica. Ne spune ceva ?
 
Se desprinde usurel si Africa din placa Antarctica:

748926.global.thumb.jpg
 
Cutremurele din Marea Rosie de aseara si cel minor din Pakistan de azi s-au produs intr-un context de activitate usoara a placii Indo-Australiene. Au fost cateva cutremure moderate in Macquarie, unul mititel in zona de fractura Owen, deci se propaga un mic efect perturbator global generat de Indo-Australiana. Nimic nou.
 
Cutremurul de azi din Oceanul Indian s-a produs in apropierea structurii Ninety Est Ridge si a avut, evident, mecanism de decrosare. Intreaga structura a ramans oarecum sensibila si pare a reactiona uneori ca din senin la anumite perturbatii. Se stie ca la 11 aprilie 2012 aceasta structura a generat cele mai mari cutremure cu mecanisme de decrosare, doua seisme la interval de cateva ore, primul cu magnitudinea Mw 8,6 si al doilea cu Mw 8,2. La 2 martie 2016 s-a produs un cutremur cu magnitudinea Mw 7,8 pe extensia sudica a acestei structuri oceanice. Este, de asemenea, interesant ca perioada martie-aprilie pare a fi optima pentru cutremure pe Ninety Ridge. In martie 1928 s-a produs un alt cutremur mare pe acolo, cu magnitudinea Mw 7,7-8,1.

https://www.researchgate.net/publica...12_Mw_86_event

Si astazi fenomenele de la 11 aprilie 2012 raman considerate ca fiind de exceptie. S-a desprins violent partea indiana, si rezultatele s-au vazut pana in Vrancea: cutremurele din 2013, 2014, 2016 si 2018.
 
Ceva agitatie in Oceanul Indian si unele zone adiacente in ultima vreme, din fericire doar la nivel moderat. Sa vedem cat mai dureaza. Vad ca misca discret si Coana Sumatra...:O)>:):bnn3::D
 
Un mic cutremur s-a produs si pe fractura Owen. Bine ca a fost mic. :D Totusi, e de notat ca in lungul fracturii Owen pare a se realiza un fel de "ajustare" a miscarilor relative dintre Indo-Australiana si Arabica.
 
Cutremurul de azi din Turcia nu este foarte important pentru noi, deoarece nu s-a produs pe vreuna dintre cele doua falii majore: NAF, EAF. De interes raman cele doua falii majore: Nord-Anatoliana si Est-Anatoliana. Nord-Anatoliana s-a tot rupt in secolul XX de la Est spre Vest, incepand din 1939. Est-Anatoliana s-a rupt semnificativ in secolul XIX, dar in general se rupe mai rar comparativ cu NAF. Asa ca asta e motivul pentru care nu prea mai sunt cutremure mari in Turcia. Si nu este doar o coincidenta faptul ca la acest inceput de secol nu apar cutremure mari pe EAF si pe NAF, in timp ce nici Vrancea nu da cutremure semnificative, oricum ramanand cu magnitudini sub 6,0 (dupa 2004).
 
Acum o luna s-a produs un cutremur moderat si pe coasta vestica a Turciei, spre Marea Egee: Cutremur Turcia 20 februarie .
Deocamdata, insa, nu avem o activitate semnificativa pe EAF sau pe NAF. Cand va mai creste activitatea pe aceste falii majore mai discutam.
 
O foarte mica si discreta "vibratie" pe Adriatica, fara probleme:

752360.regional.jpg
 
Hop si Mama Turcia, din fericire cu oarecare discretie la Est:

752461.regional.jpg
 
Asa se propaga mereu: pleaca din Oceanul Indian si ajunge spre regiunea mediteraneana trecand pe la Arabica si eventual si prin Asia centrala. Q.E.D. Fenomenul este foarte logic. Au fost cele doua cutremure moderate din Macquarie, pe urma miscarile repetate din Marea Rosie, acum a ajuns "valul" si pe Anatoliana si spre Adriatica. Din fericire, este totusi vorba de cutremure care nu sunt mari. Daca erau cutremure mari de cel putin 6-7 grade, da, mai era discutie.
Nu sunt mari, totusi, e un mic val de tensiuni care a ajuns in regiunea mediteraneana dupa cutremurele moderate din Oceanul Indian.
 
Activitate crescuta in regiunea Nicobar, Nord-Estul Oceanului Indian, deci indicii pentru o usoara deplasare spre NE a placii Indo-Australiene.
 
Ceva miscari, destul de slabe, apar si pe Adriatica, inclusiv cutremurul din Croatia de acum cateva zile. Ceea ce arata, din nou, ca tensiunile dinspre Oceanul Indian ajung pana departe, inclusiv la microplaca Adriatica.
 
Mecanismul de focar al cutremurelor din zona Nicobar este de decrosare, ceea ce sugereaza o culisare a partii Indiene. Partea Indiana a alunecat spre Nord-Est, probabil din cauza tendintei de desprindere a Australienei de la sud.

GNXQA.jpg


Aceste serii de cutremure, chiar si moderate, care tot apar in Oceanul Indian pot sugera, alaturi de cutremurele din Mayotte, un inceput timid al unui proces complex de desprindere a Australienei de Antarctica. Probabil ca fenomenele vor aparea in mod repetat pana cand se va produce, in sfarsit, marele Zvac. Nu stim cand se va intampla asta.
 
Cand Australiana se desprinde de Antarctica, ea impinge si in Indiana, care, la randul ei, culiseaza usor spre NE, si induce astfel de cutremure cu mecanisme de decrosare in zona Nicobar.
 
Aceasta mica miscare de la granita Nepal-India este si ea o consecinta a miscarii nord-estice a Indo-Australienei:

755274.regional.jpg

Sa ne amintim si de recentele cutremure din Pakistan produse pe sistemul faliei Chaman. Lucrurile sunt corelate bine totusi.
 
Cutremurul produs in aceasta seara pe falia Est-Anatoliana pare a avea sursa aproape de zona cutremurului din 8 martie 2010 (Mw 5,9) de la Palu, provincia Elazig. Mecanismul de focar este de tip decrosare, fireste:

GNYVI.jpg


Acum vreo saptamana-doua au fost mai multe miscari mai la Nord de Malatya. Oare falia Est-Anatoliana "ne spune" ceva ca perspective ? Oare mai e ceva care s-ar putea rupe ?
 
Back
Sus