Am cumparat recent o carte foarte draguta, scrisa de un tip din Timisoara, foarte destept si fin, a activat si in presa, Marius Ghilezan. Cartea se numeste
HOTIA LA ROMANI, si e scrisa intr-un stil sarcastic, dar fin in acelasi timp. Intepator, dar in acelasi timp, cu atingere pe niste lucruri cat se poate de reale. Legate de inclinatia naturala a romanilor spre furaciune, inselaciune, invidie...Nu e vorba numai de chestia cu \"sa moara si capra vecinului\", sau de predispozitia spre barfit, sau de curiozitatea bolnavicioasa a babelor semidocte care le place sa se amestece unde nu le fierbe oala...=)) =)) =))
In esenta, accentul e pus, cum spuneam, pe predispozitia ancestrala a romanului la a fura, la a lua de la altul pe motiv ca \"ce e al tau e al meu\" si tot asa. Ca \"de ce altul are si eu sa nu am\", etc. Tonul, cum spuneam, este unul sarcastic, dar fin, in acelasi timp (ceea ce pare oarecum paradoxal). Autorul analizeaza, intre altele, o formula cu care unii parinti (in principal, din mediul rural) isi lauda copilasii:
Ce \'ot e al meu\"!!!
Ca si cum, smecheria si hotia ar fi calitati pozitive. Iata si un citat:
\"Niciunde in lume mamele nu-si dezmiarda copilul cu alintul <<Ce \'ot e>>. In familiile romanesti, in prima etapa de viata, micutului i se recita poezia:<<Catelus cu parul cret/fura rata din cotet (=)) :55: )/si se jura ca nu fura,/dar l-am prins cu rata-n gura>> :55:. La gradinita sau seara, inainte de culcare i se citesc povesti, balade, legende in care eroul principal e hotoman de cai, de inimi, de fete, iar \"nasolul\" e urat, gras, dar cu punga plina.\"
V-o recomand calduros,fiindca, indiferent daca suntem sau nu de acord cu tot ce scrie, autorul este foarte fin si pune niste probleme intr-un stil extrem de amuzant, dar si patrunzator, stil care ne mai descreteste fruntile si ne mai relaxeaza...=))
Autor: Marius Ghilezan
Titlu: HOTIA LA ROMANI
Editura: RUNA-Grupul Editorial CORINT
Anul aparitiei: 2008