• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (2)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Pai ok Dodo draga, o sa declar GREVA TACERII...:ack::harhar::harhar::harhar::36::harhar:
Am mai avut noi discutia asta, stii tu, pe celalalt forum, deci \"dincolo\". Lasa ca imi iau eu concediu si 3 saptamani nu mai auzi de mine !!! Dispar din peisaj 3-4 saptamani, uite asa ! :35::harhar:
 
ia vezi tu ce seisme au fost...ca emsc nu stie decat adancimea:ack:
 
Deci iar CUTREMUR FAGARASAN, de data asta spre zona CAMPULUNG !!! :ack::harhar:
Parerea mea e totusi ca de VRANCEA trebuie sa ne temem, in primul rand ! Nu o spun numai ca bucurestean get-beget, EarthQuake ! :harhar::harhar: Insa imi reafirm parerea ca in cel mult 1 an de acum inainte, in Vrancea se va produce un cutremur cu magnitudinea egala sau mai mare de 6,7 ! Nu e decat o parere, dar mi-o mentin ! Ceea ce s-a intamplat anul trecut, respectiv secventele seismice de la Urziceni (24-28 august 2005, Mmax=4,0), Buzau-Ramnicu Sarat (10 septembrie 2005, Mmax=4,1), Mararesti-Odobesti-Panciu (31 octombrie 2005 4,1; 15 noiembrie 2005 4,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!; 3 decembrie 2005 4,3) reprezinta ceea ce in literatura de specialitate se refera drept \"seismic swarming\". De fapt, ceea ce se pare ca a frapat oarecum la respectivele secvente seismice a fost caracterul lor migrator, de la SV catre NE !!! Urziceni, apoi Buzau-Ramnicu Sarat, apoi Marasesti-Odobesti-Panciu, practic activitatile au migrat taman in fata Curburii. Interesante dpdv stiintific, fara indoiala !
Faptul ca se reactiveaza si faliile din zona Fagarasului face problema chiar si mai incitanta !!!
Revenind la Vrancea, de ce CU CATIVA ANI PANA LA CATEVA LUNI inainte de seime de peste 6,7 grade apar activitati crustale desemnate ca \"anormale\", intr-adevar e inexplicat complet pana acum. Adica e un mister ! Insa fenomene de acelasi gen au precedat cu cativa ani si chiar cateva luni cutremurele din 1977 si 1986 ! Si sunt informatii ca si in perioada 1938-1940 au aparut astfel de manifestari seismice \"bizare\". De ce ??? Nu stiu. Se presupune, insa, ca tensiunile din zona hipocentrala Vrancea, cand incep sa creasca progresiv, se transmit cumva si la nivelul crustei terestre si REACTIVEAZA FALIILE SCOARTEI DIN ZONE ADIACENTE VRANCEI ! Este doar o teorie, fireste, dar in lipsa altor explicatii...
 
Oricum, indiferent ce se va intampla, e clar ca cel mai important lucru e sa cunoastem si sa incercam, pe cat posibil, sa respectam acele reguli minimale in caz de cutremur. Nu fugi pe scari, nu fugi in lift, fereste-te de obiectele grele ce pot cadea, asigura-ti disponibilitatea unor obiecte strict necesare, lanterne cu baterii incarcate, aparat de radio portabil cu rezerve de baterii, etc. La un moment dat tot o sa fie, asa ca n-are rost sa ne lamentam inutil, fara rost. Nu stim cand ! Asa ca, in ce ma priveste, nu are nici un rost sa fug pe campuri in nestire...:ack::harhar: Imi vad in continuare de treaba ca de obicei, si cand va sosi momentul, important e sa nu imi pierd cumpatul, sa nu fac gesturi necugetate si sa incerc,pe cat posibil, sa ii ajut pe cei din jur in situatii mai dificile ! N-are nici un rost sa ne apucam de jelanii care mai de care, asa cum au facut desteptii de la televiziunile noastre \"ancorate in realitate\", cu ocazia inundatiilor sau a gripei aviare etc.
 
Ferasca Dumnezeu sa te prinda un seism in lift, in cada, in spital(pe masa de operatie),etc.
Tot destin este dar totusi....
 
Ferasca Dumnezeu sa te prinda un seism in lift, in cada, in spital(pe masa de operatie),etc.
Tot destin este dar totusi....
Pe scara e cel mai nasol ...:harhar::ack::crybaby::36: Pe langa faptul ca scara cade prima, multa lume are inca tendinta sa o ia la sanatoasa, si se creeaza o imbulzeala groaznica !!!!
 
Pe scara e nimic.Daca tu urci sau cobori pe scari o iei la fuga pana la primul palier si te opresti acolo!
 
Cum s-ar zice, Baba Vrancioaia se comporta din ce in ce mai ciudat, dar nici Mos Fagarasu nu se simte in largul sau, adica nu se simte prea bine. O vara si o toamna cat se poate de interesante si de incitante, n-am ce zice...:ack::harhar::harhar::harhar::36::harhar::35::harhar::10::harhar:
 
Oricum, ce apare pe fotonsas (site-ul acelei firme private care vinde pagere si abonamente la 60.000 dolari/luna pentru pretinse avertizoare :ack::harhar:) nu schimba datele problemei (asta din ceea ce am inteles si eu de la cineva care chiar lucreaza in domeniu). E o perioada de calm persistent, practic, si cum se va termina nu poate da nimeni nici o garantie ! Revenind la datele alea, ele au mari imprecizii, oricum mai mari decat cele ale INFPului, asta e situatia. Apropos, ce au ei oricum nu e tot, sunt cutremure care nu au aparut pe site-ul lor, asa ca as fi mai rezervat.
In fine, vom vedea la toamna. Interesant este insa ca parca si Fagarasul a inceput sa miste. Devine incitant...:harhar::harhar:
 
Meriti o chelfaneala!
Stim cu totii ca e pe venire...dar cred ca suntem si putin inconstienti.
Este interesant fenomenul si merita studiat dar uitam ca in seisme mor oameni....
 
Problema e, draga Dodo, ca de fapt nu stim cand vine ! Variatia (scaderea brusca si puternica) a coeficientului B din relatia FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE nu este decat un precursor pe termen MEDIU al unor evenimente importante, prin termen MEDIU intelegand intre 1 luna si 1 an ! :ack: In perioadele de lacuna seismica, activitatea nu inceteaza complet, ci nu mai apar cutremure peste un prag minim de magnitudine (sa zicem 3,2 sau 3,5), sau apar intr-un ritm total diferit ! Plus ca mai apar fenomene de tip MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, Dodo, pe care tu nu le poti interpreta, asta e situatia ! :harhar::harhar::36: Repet: interesant e ce se intampla si cu Mos Fagaras !!! :35::harhar: SYL, mergi vara asta pe Transfagarasan ??? :10::harhar::51:
 
Meriti o chelfaneala!
Stim cu totii ca e pe venire...dar cred ca suntem si putin inconstienti.
Este interesant fenomenul si merita studiat dar uitam ca in seisme mor oameni....
Acuma ce vrei sa fac Dodo, sa incep cu jelaniile ca tzatzele din piatza ??? :ack: Sau ca in modul in care teelviziunile au reflectat problema inundatiilor si a gripei aviare ??? Pur si simplu incerc sa inteleg mai mult fenomenul, incerc sa inteleg de ce se intampla cutare si cutare lucru, imi dau si eu cu parerea, speculez, ca altceva nu putem face. In orice caz nu e stilul meu sa o dau pe jelanii penibile !!! :harhar::harhar::36:
 
Dodo, tu sa nu te apuci sa spui pe la colegii de servici sau la cunostinte oarecare ce si cum...:ack: Sigur ca noi putem palavragi verzi si uscate aici pe forum, dar nu-i acelasi lucru sa bati toba la toti oamenii pe care ii intalnesti ! :10::green: Treaba e prea serioasa ca sa admita glume de tot felul sau colportarea de zvonuri ! Pentru ca nu stii cand va fi, asta e cel mai important lucru !!! Iti asumi tu sarcina de colportoare ??? :harhar::harhar::36: La urma urmei, nimeni nu stie exact ce se intampla in maruntaiele alea infernale la 80-160 km adancime !!! Si mai ales in presa...e jale, stiu cum sunt gazetarii !!! :51::angel::10: Cand ma uitam la crainici si la reporterii care prezentau de la inundatii si gripa aviara, m-a pufnit rasul, erau penibili in ultimul hal !!!! Baietii de la Realitatea TV erau niste caraghiosi ! Antena 1 la fel de neprofesionisti ! Nu vorbesc de tipii de la ProTV, catastrofa, ce mai !!! Musiu Catalin Radu Tanase a debitat de mai multe ori nistre traznai si niste aberatii de m-am crucit, nu altceva !!!! :35:
 
Asa ca sa nu care cumva sa trancanesti, draga Dodo...:ack::harhar::harhar::harhar::36:
 
Va ramasesem dator cu ceva, si va spun acum despre acel seminar din 2004...asta ca sa nu mai ciripeasca Dodo :ack::harhar: Dodo, vezi, serios vorbesc, ai grija si nu vocaliza cine stie pe unde despre cutremur, ca risti sa intri in colivie :harhar::harhar:...si se inchide usita coliviei dupa tine si mai poti doar sa canti \"de dupa\"...:36::harhar::35:
Pe 4 martie 2004 a fost organizat la Casa de Cultura a Studentilor (stiti unde, aia din Preoteasa...) un seminar public consacrat riscului seismic in Romania. Eu aflasem de pe Net despre acest seminar, si fiind public m-am infiintzat in seara zile de 4 martie 2004, la 5 jumate, la locul de desfasurare. Seminarul propriu-zis a inceput la 6, dar eu ma protzapisem din timp pe un loc cat mai bun ...:10::32::51: Au sustinut prezentari reprezentanti ai INFP, ai autoritatilor statului cu responsabilitati in domeniu (Protectia Civila), ai societatilor de asigurari, etc. Din punctul meu de vedere, cea mai interesanta expunere a apartinut reprezentantului INFP, directorul lor stiintific, Mircea Radulian. Coerenta, la obiect, sobra...fara contradictii. Omul a vorbit despre caracteristicile zonei Vrancea, fara detalii tehnice extrem de sofisticate, dar totusi atingand aspecte foarte interesante. A vorbit cate ceva despre adancimile la care se produc cutremurele, despre mecanisme de focar (lucruri generale), despre cutremure din trecut, si, fireste, despre viitorul cutremur major vrancean, dar fireste fara sa se angajeze in ceva sigur. Normal. In principiu, in legatura cu acest cutremur, se crede totusi ca ar putea rupe etajul de la 110-130 km, desi nici acest lucru nu e foarte sigur. Despre cat de mare ar putea fi acest eveniment, Radulian a spus ca personal nu isi poate asuma raspunderea sa declara ceva sigur, fiindca sunt mai multe opinii, fiecare cu argumente si contra-argumente. In orice caz, daca o rupere declansata undeva la 110-130 km se \"sincronizeaza\" cu etajele adiacente, ideea e ca in acea sinistra situatie e groasa treaba, fiindca apare un cutremur ca in 1802, o rupere foarte ampla !!! Totusi, nu e deloc obligatoriu sa se intample chiar asa acum. Ar putea la fel de bine, zicea Radulian, sa cedeze partial si sa amane un eveniment ca cel din 26 octombrie 1802 pentru inca 100 de ani !!!! In orice caz, spunea dansul, sunt mai multe teorii in privinta viitorului cutremur vrancean important, si fiecare dintre ele are argumente pro si contra. De asemenea, a reiterat faptul ca un cutremur vrancean intermediar devine extrem de periculos pentru Romania la magnitudini strict mai mari de 7,0 (Ms). Seismul din 31 august 1986, desi de magnitudine Ms=7,0 pe scara Richter, nu a fost catastrofal in Romania, dar s-au inregistrat totusi probleme in Basarabia: la Chisinau s-au daramat 4 blocuri si au fost vreo 100 de morti; tot atunci, in mai multe regiuni din sudul Basarabiei s-au semnalat tasari ale solului si chiar lichefieri !!!!! Radulian a mai vorbit si despre reteaua lor seismica, care s-a modernizat oricum fata de ce aveau in 1977 si 1986 !
Cam asta a spus Radulian la acel seminar. Repet, mie mi s-a parut o expunere serioasa, sobra, la obiect si realista din toate punctele de vedere.
E, Dodo, esti multumita ??? Ca sa nu ma mai pisezi atata la cap, sa nu imi mai tot ciocani precum ghionoaia si sa imi ciripesti ca se aduna nu stiu ce kilometri :10:)) :36:)))) :)):):)))
 
Cine e ghionoaie:ack::ack::ack:?:harhar:
RUSINE!!!!!!!!!
Conteaza mult si durata seismului!
Una e sa te zgudui 15 secunde , alta 136 secunde ca in \'86!
 
Dodo, cutremurul din 1986 nu a durat 136 de secunde !!! Ai cronometrat tu zguduirea, urmarind acul secundarului ??? :36::harhar::35:
In realitate, cutremurul din 1986 a durat 56 de secunde ! Dar sa iti repet ce am mai spus. Nu confunda durata miscarii efective a terenului cu durata aparenta a miscarii cladirii pe care o resimti tu la etajul 10 ! :10::harhar: In al doilea rand, si voi reveni maine cu detalii, nici nu stiti cat de scurt este, in realitate, fenomenul fizic generator al cutremurului. Noi resimtim EFECTUL PROPAGARII UNDELOR SEISMICE, plus ca vin diverse trenuri de unde rezultate din procese de reflexie si refractie a undelor de volum care traverseaza discontinuitatile din structura Terrei ! In cazul seismului din 1977, FENOMENUL GENERATOR al cutremurului a durat cam 15-17 secunde, atat timp a actionat forta respectiva in zona focala, atat a durat efectiv ruperea !!!! Realizezi, Dodo, complexitatea fenomenului ??? 15-17 secunde a fost durata efectiva a procesului de rupere in zona focala a cutremurului din 1977 !!!!! Este fantastic, dupa parerea mea, realmente fantastic !!!! :ack::51::harhar:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus