• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Iata o statistica (publicata in Revue Romain de Geophysique) privind repartitia pe ani a cutremurelor vrancene cu magnitudinea mai mare sau egala cu 5,0 si cu adancimi focale intre 80-170 km , deci seisme intermediare numai (subcrustale), incepand din 1978.
Anul Numarul de cutremure de magnitudine 5-5+
1978 2
1979 2
1980 1
1981 1
1982 0
1983 3
1984 2
1985 4
1986 5 (inclusiv replica seismului din 31 august)
1987 3
1988 1
1989 0
1990 4
1991 2
1992 3
1993 1
1994 1
1995 0
1996 1
1997 3
1998 1
1999 2
2000 1
2001 3
2002 2
2003 1
2004 2
2005 3
2006 0
In 2007, pana acum nu s-a produs nici un cutremur de magnitudine 5.
Prin urmare, in perioada 1978-2005 s-au produs 54 de cutremure adanci cu magnitudinea mai mare sau egala cu 5,0. Din 2006, 0...:whistling::whistling::unsure:[/b]
 
Am mai spus aici despre un model de etapizare al anomaliilor precursoare pentru cutremurele importante, anomalii care s-ar desfasura pe durata mai multor ani. O sa repet, fiindca mi se pare important:
1.Activitate normala, eventual cu mici variatii ale seismicitatii de fond (acest stadiu lipseste si nu e considerat ca atare in alte clasificari, dar in varianta lui Enescu si Marza este inclus).
2.Prima faza de activitate mai scazuta, cu o durata variabila, mai mare de 6 luni (depinde de particularitatile zonei seismice).
3.Roi precursor de termen lung/schema de activizare/intensificare a activitatii seismice, mai neta in volumul focal al viitorului cutremur major.
4.A doua faza de activitate scazuta, mai pronuntata si mai indelungata decat prima.
5.In final, socul principal apare dupa o accelerare progresiva si destul de rapida a activitatii seismice, la sfarsitul celei de-a doua faze de acalmie.
Enescu si Marza iau in considerare aceste etape de desfasurare a anomaliei precursoare pentru cutremurele vrancene puternice.
 
Putem spune ca suntem in a doua faza de activitate scazuta?
 
Greu de spus. Enescu si Marza considerau ca o astfel de anomalie se desfasoara pe un termen mai lung, de ordinul anilor. Deci nu e ceva pe termen foarte scurt.
 
2003 1
2004 2
2005 3
2006 0
In 2007, pana acum nu s-a produs nici un cutremur de magnitudine 5.
Prin urmare, in perioada 1978-2005 s-au produs 54 de cutremure adanci cu magnitudinea mai mare sau egala cu 5,0. Din 2006, 0...:whistling:[/b]

interesant acel sir :unsure:... 1,2,3 si in loc de \"the big one\", a urmat \"the missing one\". a schimbat baba partitura. :unsure: :sad: :wink: ne-a facut-o si o sa ne-o mai faca si in viitor. :wink: :wink: :wink:.

revenind la cele seismicitoare, si eu inlin sa cred ca nu se va produce prea curand un seism fie el si de 6 grade, exact asa cum spune Alex, dar in acelasi timp nici unul de peste 7, ca posibila cauza faptul ca nici la est de noi, pe directia care ne intereseaza nu se produc seisme nici macar de 5.5. cert este ca placa indiana are mai multe tipuri de manifestare si e foarte posibil ca si de aceea ,mai mult sau mai putin oficial s-au avansat niste ani 2005-2006 pt faptul ca nu s-a stiut cum se va manifesta \"micuta\" placa indiana. cu alte cuvinte, placa indiei e generalul si vrancea soldatul. :smile:
 
Ceea ce e interesant e ca nici pe plan mondial nu au mai fost cutremure majore (de magnitudine peste 7) de mult timp, mai exact de la 1 aprilie. Nici un seism major de cateva luni bune ! :whistling::whistling::unsure:
 
poate ca activitatea seismica la nivel global s-a mai calmat si pentru faptul ca ultimii ani au avut parte de o activitate mai intensa, si oricum nu cred ca v-a dura foarte mult acest lucru, cercul de foc al pacificului nelipsind de la post. :whistling:
 
In medie, anual au loc 16-18 cutremure majore, deci cam 1 sau 2 pe luna.
Nici centura mediteranean-transasiatica nu se lasa mai prejos, evident in functie de \"faptele\" domnilor curenti de convectie astenosferici...:whistling::harhar::unsure:
In ceea ce priveste statistica cutremurelor de la noi din perioada 1978-2005 (ma refer la seismele vrancene intermediare de magnitudine mai mare sau egala cu 5,0), din cataloagele online dar si din ceea ce s-a publicat in revista romana de geofizica rezulta urmatoarea distributie pe etaje de adancime a acestor cutremure (perioada 1978-2005):
-adancime 75-100 km: 6 cutremure
-adancime 100-120 km: 6 cutremure
-adancime 120-140 km:19 cutremure
-adancime 140-160 km:17 cutremure
-adancime 160-180 km:6 cutremure

Nimic surprinzator, nu ?? Voi reveni mai pe seara cu detalii, dar oricum se vede care e \"zona\" cea mai activa.
 
Lasa ca mai e destul timp pana la sfarsitul anului, ca sa se produca si acel seism de 5 grade, pe care-l astepti cu multa nerabdare. :whistling:

Per ansamblu nu cred ca e ceva neobisnuit, faptul ca inca nu s-a produs un seism de 5 grade, deoarece in lista cu seismele de cel putin 5 grade corespunzatoare fiecarui an din perioada 1978-2005 au fost si perioade cu activitate scazuta, fara seisme de 5 si anul imediat urmator, doar cu unul, iar in cazul nostru anul inca nu a trecut si oricum natura nu se ghideaza dupa statistici. :unsure:. Si a mai fost si perioada mai agitata din 2003-2005 cu 6 seisme de cel putin 5 grade, fara cel de 6 grade din oct 2004, deci e explicabil oarecum, de ce acum, linistea poate fi considerata mai prelungita. Si in plus de asta, momentan depindem si de placa indiana, iar daca aceasta hiberneaza, 99% hiberneaza si vrancea.
 
N-as putea spune ca il astept neaparat cu nerabdare...:unsure::harhar:, mai ales ca \"regula\" e ca vine cand nu te gandesti...:unsure: Doar ca sunt foarte curios daca va fi cam la aceeasi adancime cu cele din 2005 (145-150 km) sau la alta adancime...:whistling::sad::harhar::wink:
 
Totusi, in perioadele de influenta dominanta a uneia dintre 2 cele 2 mari placi pot aparea si cutremure date de cealalta placa. Daca suntem pe influenta predominant asiatica, nu inseamna ca placa africana nu poate sa mai dea deloc cutremure. De regula, in perioadele de influenta predominant asiatica, 2 treimi din cutremure au planele de falie NE-SV (fiind date, deci, de miscarea microplacii Marii Negre), iar restul au planele de falie NV-SE (deci sunt declansate de microplaca Moesica). Si invers, in perioadele de influenta majoritar africana, 60-70% din totalul cutremurelor au planele de falie NV-SE si restul au planele de falie NE-SV. Nuanta, foarte importanta, ce e drept, e aceea ca in perioadele de influenta predominant africana, chiar si cutremurele care nu se incadreaza in tendinta majoritara ca mecanism de focar nu sunt mari, in timp ce indiferent de perioada, placa africana nu poate sa dea niciodata cutremure mai mari de 6,5-6,7. E cam abstracta treaba asta, dar mi se pare importanta.
 
Partea mai complicata ar fi cum isi dau ei seama, cum determina ca un cutremur are un plan de falie cu o anumita orientare sau cu alta. Marmureanu zicea ca au metode deterministe, clare, care cica le permit sa spuna pentru fiecare cutremur de care tip e. Intelesesem ca s-ar lua in consideratie, intre altele, inregistrarile de la statiile seismice din tara, cu deosebire cele din sudul si estul tarii, si s-ar analiza polaritatea undei P pe respectivele inregistrari. In ideea ca daca unda P ar avea o polaritate de un anumit tip, sau sa zicem o anumita forma, aceasta ar corespunde unui cutremur generat printr-o miscare de un anumit tip. Problema e ca pentru unele cutremure solutiile de mecanism de focar ar rezulta ambigue, sau datele asociate cu acestea nu sunt suficient de clare.
In orice caz, faza interesanta ramane aceea ca si daca ne aflam intr-o perioada in care dominante sunt cutremurele cu un anumit plan de falie, pot continua sa apara si seisme care au mecanism diferit de cel dominant, deci cutremure care sa nu se inscrie, neaparat, in tendinta dominanta in ceea ce priveste planul de falie.
 
Ca sa continui ideea inceputa. Sa zicem ca se iau si se analizeaza inregistrarile seismice de la statiile din Moldova, situate la est de zona epicentrala Vrancea. Daca primul impuls de pe seismograma are polaritate pozitiva (adica e \"deasupra liniei de zero\"), tinand cont de faptul ca aparatele de inregistrare ar avea si ele o anumita inertie, inseamna ca miscarea initiala in focar a fost una in sens opus fata de pozitia respectivei statii fata de epicentrul determinat instrumental, deci compresia a actionat intr-o directie care se stabileste dupa astfel de \"indicatii\". Cel putin asa am inteles eu ...:whistling::whistling::unsure::whistling:
 
Evident ca ceea ce am spus referitor la modul de determinare a directiei planului de falie este o versiune cat se poate de simplista, dar ca principiu de baza asta ar fi abordarea de la care se porneste atunci cand se stabileste ce tip de cutremur a fost.
 
Cu putin timp in urma, la emisiunea 6!VINE PRESA de pe B1TV s-au facut niste comentarii despre ce se va intampla in Bucuresti la urmatorul cutremur major. Marmureanu a avut o interventie telefonica. Nimic nou, evident, in ceea ce a spus. Stiam ca nu vine pana in 2010, stiam ca daca e mai adanc de 130 km...bla, bla, bla :whistling::harhar:, ca daca e mai sus de 110 km...bla...:unsure:. Nu spune nimic cum e cand e intre 110-130 km, dar si asta e in \"linie\"...:unsure: A mai spus un lucru pe care il banuiam, anume faptul ca seismul din 1838 a fost de acelasi tip cu cel din 1977, ca directivitate. Intr-adevar, toate descrierile acelui seism par a indica efecte mult mai severe in Muntenia, si in special in Bucuresti, fata de Moldova. Dumnealui a incheiat, filozofic, cu ideea ca seismul oricum nu il putem opri sa se produca...:sad::harhar::wink:
 
P.S. Stiu ca dod va zice din prima \"Nuuuu!\"

Explicatie. Astia care fac MyBBoard au dat-o in bara destul de urat cu ultimul update pe care l-au trimis. Adica update-ul a stricat niste functiuni (nu mai poti face logout, au balarit setarile de useri) si nici pana acum nu au venit cu nici o solutie.

M-am gandit sa trecem cu forumul asta pe Simple Machine Forum (SMF). Avantaje: nitzel mai stanili, upgrade-uri de board mai usoare. In unele locuri au mai putine functii, in altele mai multe. De test am deschis aici http://cutremur.net/smforum/index.php

Daca va place, mergem pe SMF. Daca nu, ramanem pe asta si speram sa isi revina cei care fac MyBBoard.

Ar fi super daca am ajunge la o concluzie cat mai repede :whistling:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus