• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Clima şi seismele în România

Lime

New member
Înscris
12 Aug 2007
Mesaje
15
Scor reacție
0
Nu este pentru prima dată când se semnalează anomalii atât la nivelul Europei dar şi la nivel naţional.
sper să nu plictisesc cititorul cu conexiunile între climă şi seismele din Vrancea. În această privinţă se poate veni cu argumente şi contraargumente. Scopul este o constatare, care nu neapărat trebuie să alarmeze forumul.
Anii 70 sunt ani în care ori nu ningea de loc iarna, ori aceasta era uscată şi cu câteva zile extrem de geroase, în plină zi minus 20 grade Celsius ori ploua, tuna şi fulgera la sfârşitul lunii noiembrie, mi-aduc aminte era 27 noiembrie 1971, iar în februarie 1972 după o lipsă de iarnă, ploua în jur de 8 februarie.
În 1973, nu fost iarnă decât începând cu 11 martie, când a nins de s-a depus în Bucureşti un strat de nea de mai mult de 50 cm. Îin minte că băiatul montaniardului Emilian Cristea venise la şcoală pe schiuri.
Până şi la începutul lui aprilie, când era cald, mai era zăpadă întărită în jurul pomilor de pe străzi.
A mai văzut cineva aşa ceva de atunci?
De abia în 1976 a fost ceva mai frig, eram invitat la mare la o reuniune şi ninsese acolo vreo 4-5 cm de zăpadă.
Iar în ajunul marelui cutremur din 1977, nu a fost decât o dată, înainte de un februarie cu muguri, o lapoviţă, adică puţini fulgi apoşi, care s-au topit în contact cu solul.
Vine cineva şi spune: ce vrei să spui că şi Vrancea joacă un rol în acest concert de anomalii?
Uitaţi-vă la vremea din 2006/2007. Începând din decembrie 2006 şi până în prezent nu afost iarnă, chiar foarte cald şi vara la fel. De fapt din decembrie 2006 până în mai 2007 a fost primăvară, iar dim mai 2007 până astâzi, 22 august, o vară de foc.
Uscăciune, precipitaţii minime, doi sori, unul de deasupra capetelor noastre şi celălalt sub noi.
Iată şi o posibilă explicaţie şi pentru ploile din Vest. Să nu uităm că marile seisme vrâncene se simt până în Turcia, Moscova, Roma, Bulgaria, Grecia şi de la Roma spre Caucaz.
Anul acesta, ca şi în alţi ani, maximele de uscăciune sau termice domină tocmai aceste regiuni din răsăritul continentului.
În acest mecanism intervine şi factorul Vrancea, am spus şi factorul Vrancea.
Când eram la facultate, în 1986, o colegă, care avea bunicii din regiunea Vrancei, spunea că după periculosul cutremur din 1986 s-a astupat o gură de emisie a energiei şi aceasta se va acumula până la producerea exploziei catastrofale.
Seismologii vor zâmbi amuzaţi, ceilalţi vor crede că sunt poveşti, iar eu cred că adevărul este la mijloc. Nu a menţionat anul, luna, ziua, ceasul, ci a menţionat că seismologi americani şi japonezi au elaborat o prognoză şi anume, că în 2004-2004 se va produce un seism cu schimbare de relief.
Bineînţeles, că la acea dată - 1986 - părea plauzibil şi dsestul de îndepărtat. Sigur, ca orice prognoză în care apare timpul, este aproape imposibil să se afle data cu precizie, dar tocmai anii 2004-2005 au fost primele semne mai importante de la ultima replică vrânceană din 1990 a seismului din 1977. Iarăşi vor zâmbi seismologii.
Alţii vor zice, dar cum dovedeşti?
Eu vreau să se discut nu să dovedesc o infailibilitate imaginară.
Îneputul a fost făcut în 2004-2004.
Prin fereastra timpului, cum obişnuia să spună I.Istrate se poate vedea, dar distanţa obiectivelor este aproape totdeauna percepută din unghiul spiritual al timpului în care se emite ipoteza. De aceea, evenimentele - obiectivele sunt undeva într-un interval.
La acesta au avut acces diferiţi oameni studioşi pe căi diferite.
Enescu, Radulian, Mărmureanu au instrumentele lor de cunoaştere, astrologul şi geomantul le au pe ale lor, vizionarii alte arme. dacă toţi sunt consecvenţi pe calea lor şi au cunoştinţe solide, vor ajunge la rezultate asemănătoare, pe care însă le vor face publice cândva.
 
Eu personal cred ca tocmai caracterul imprevizibil al Vrancei da dureri de cap si seismologilor, si celor care fac preziceri. Cert este ca in ultimii ani se pare ca nici un model nu a mai functionat asa cum se asteptau oamenii sa functioneze. Sincer sa fiu, nu m-ar mira daca ne-am trezi cu un seism de 7+ pe nepusa masa, servit ca surpriza de baba Vrancea :ack:.

Am urmarit si eu un timp declaratiile lui Marmureanu, lui Enescu, Istrate, comedia de Hancu si ce a mai circulat. Am incercat sa inteleg care este sablonul care s-ar putea obtine din activitatea seismica de pana acum. Numai ca Vrancea se joaca cu cei care incearca sa-i descifreze intentiile. Este aproape imposibil sa faci o predictie care sa foloseasca in mod real oamenilor. Si asta este si motivul pentru care ma axez mai mult pe prevenirea, limitarea si reducerea efectelor negative care urmeaza unui seism puternic. Si cred ca e mai de folos daca cineva invata cum trebuie sa reactioneze si cum sa se comporte in timpul si dupa un cutremur decat daca ar sti cand urmeaza sa se intample.

Din cate am reusit sa aflu a existat o singura predictie care a functionat, daca tin eu bine minte in China. A fost cu evacuarea populatiei, etc. Dupa cutremur lumea s-a intors la casele lor. La cateva saptamani/luni dupa aceea, nu mai tin minte exact, s-a produs un nou cutremur puternic la care metodele de predictie nu au mai functionat. Deci a fost si reversul medaliei. Procentul de predictii corecte fiind atat de mic face ca predictia in sine sa nu poata avea o valoare reala.

Cu tot respectul pentru Istrate, l-am urmarit ani la randul, si nu a fost nici o predictie pe care a facut-o care sa se fi adeverit. Iar mai nou, permanent vede ca vor fi cutremure. Si eu daca as zice in fiecare zi ca maine o sa fie cutremur, pana la urma o voi nimeri.

Deci ma intorc la ceva ce poate sa imi ofere mai multe satisfactii decat predictia in sine: pregatirea si educatia populatiei pentru a se descurca in caz de cataclism. E greu de lucrat cu oameni care prefera sa se gandeasca cum ca mai e foarte mult pana la un cutremur mare, sau ca \"oricum nu o sa scapam de el\" si nu isi pun problema ce or sa faca atunci cand chiar o sa se intample.
 
Ca o completare la ceea ce a spus Alex, si fara sa combat ideea de predictie ca atare, indiferent de metoda (fie ca e vorba de verificarea unor ipoteze stiintifice, fie prin considerarea comportamentului neobisnuit al animalelor si, de ce nu, al altor factori inca insuficient cunoscuti, ba poate chiar deloc !),as reaminti aici ca in Japonia, dupa catastrofalul cutremur de la Kobe din 17 ianuarie 1995, s-a pus foarte serios problema renuntatii la programul national de predictie seismica. Bine, japonezii sunt intr-o situatia foarte speciala, la ei cutremurele nu au chiar o singura sursa majora, plus ca sunt amenintati de tsunami. La noi, Vrancea e singura sursa generatoare de cutremure majore pe care un om le poate \"apuca\", la scara vietii sale, cam de 2 ori, poate chiar de 3 ori. Prin urmare, seismele majore vrancene sunt suficient de rare pentru ca lumea sa ajunga la un moment dat sa uite, dar suficient de dese pentru a constitui amenintari serioase pentru generatiile mai tinere si mai varstnice. Practic, nici un om din Romania (ma refer la adulti) nu poate pretinde, pana la urma, ca nu a apucat un cutremur, mai mare sau mai mic.
Scuze pentru poliloghia oarecum offtopic...:crybaby:
Desigur, natura e inca misterioasa si tainele ei nu sunt pe de-a intregul cunoscute. Totusi, eu sunt destul de rezervat vis-va-vis de legaturi intre fenomenele meteo si cele seismice, si mai ales cele din Vrancea, care sunt generate la adancimi mari (cutremure subcrustale sau intermediare). Stiu ce se spune \"din batrani\", ca seismele mari ar fi aparut in sau dupa ani cu fenomene meteo cu caracter extrem sau mai iesit din comun. Din pacate, acest lucru nu este dovedit de un numar suficient de cazuri. Eu sunt mai preocupat de aspectele pur stiintifice, recunosc acest lucru...:ack::hypocrite: Or, in stiinta, o teorie nu e ceva care sa fie dovedit cu certitudine, mai ales in domeniul atat de complex al seismologiei. O teorie e considerata corecta doar in masura in care nu se gasesc sau nu se pot gasi contra-exemple, deci cazuri care nu confirma teoria respectiva. Repet, sunt rezervat in a face corelatii cu fenomenele meteo. Nu o exclud, dar cred ca nu poate fi probata prin suficiente exemple pentru a putea trage o concluzie care sa fie mai probabil valida. Eu cam asa vad lucrurile.
Si da, cred ca e mai practic sa stim ce facem atunci cand, Doamne-fereste, chiar se intampla nenorocirea. Findca, pana la urma, dincolo de statistici, de modele, de \"pattern\"-uri, de scheme mai mult sau mai putin precursoare, fenomenul seismic ramane unul extrem de complex, de misterios si de haotic ca mod de aparitie si de desfasurare. Un om de stiinta american sustinea ca \"un cutremur stii cum incepe, dar nu stii cum se termina\". Ce parere aveti de aceasta afirmatie ?:crybaby:
 
Salut,
Eu nu vreau sa iau apararea nicunui on care face predictii, fie ei seismologi ori oameni cu darul viselor.
I.Istrate s-a bazat aproape exclusiv pe mesaje. In ceea ce priveste descifrarea mesajelor, aici este o taina. Nu inseamna ca unul care a primit mesaje nu a primit ceea ce trebuie. dar trebuie decodificate.
La I.Istrate ori nu a functionat capacitatea sa de decodificare ori aceste mesaje sunt lansate in scopul pregatirii oamului pentru asa ceva. Nu este vorba numai de pregatirea materiala, locuinte etc. dar si de una care tine de antecedentele fiecaruia, de avertismente, lasati-o mai moale cu goana dupa vant etc.
Eu vad in mesajele lui I.Istrate nu neaparat incapacitatea sa de a localiza in timp evenimentul, ci chiar ajutorul pe care il da oamenilor, tragamd semnalul de alarma, reparati-va viata, casele, atitudinea. Oricum, un om cinstit, credincios nu trebuie sa se teama. Acest tip de mesaje cu data amanata serveste individului, pentru ca acesta sa ia aminte si nu paoata sa zica...nu am stiut.
In ceeea ce priveste pe Hancu, acesta a spus ca poate dovedi ca a prezis cu precizie cutremurul din 26 decembrie 2004 din Indonezia.
Nimeni nu s-a gandit ca acest cutremur s-a declansat la exact doua luni dupa cel din Vrancea şi nu invers, deci ar fi putut avansa ipoteza inversa, ca evenimentele din Indonezia au fost influentate de cel de pe 27 oct. 2004 (exista o preferinta pentru aceasta data mai bine zis perioada, fiindca cel din 1802 a fost pe 26 oct. sau cel de pe 11 nov.1940). In plus, in 2004, dupa parerea mea s-a reactivat focarul, mai ales ca seisme de tip miscare de leganare preponderent orizontala nu au mai fost din 1940. ca şi cum o ia o platforma la vale. In 1977, 1986 si 1990 miscarile au fost compuse, cel putin asa cum le-am perceput eu si altii. Dupa relatari, in 1940 cutremurul a fost de impingere, in directie pseudo-orizontala.
Evenimentele din Indonezia au georitmul lor. Cu cat ai mai multe date, ai indoieli mai mari si nu poti obtine un scenariu plauzibil,deoarece este ca si cum ai patrunde intr-un labirint. Nu totdeauna numarul informatiilor determina si gradul de acuratete al predictiei.
 
Am si eu o intrebare: ce intelegi prin directie \"pseudo-orizontala\" ? :57::57::crybaby::crybaby:
Cat ii priveste pe hancu si istrate,nu iau in serios si nici nu cred ca merita sa vorbesc despre ei. Nu spun ca previziunile pur stiintifice sunt mai exacte, dar pana una alta nimic din ce au spus dansii nu s-a confirmat. Au isterizat o tara intreaga cu marele cutremur din 15 ianaurie 2000 sau din 7 septembrie 2001, si unii oameni au suferit infarcturi din cauza lor ! :57: Si te contrazic cand spui ca e important ca ne atrage atentia la ce va fi candva. :harhar: Pai e logic pentru toata lumea ca mai devreme sau mai tarziu va fi un cutremur in Vrancea, mai mare sau mai mic, sau mai multe seisme de mai mica amploare, vom vedea. :ack: Nu trebuie sa vina domnul istrate sa avertizeze si sa isi lanseze pe la televiziuni pretinse mesaje pe care le-ar auzi noaptea ! :3: In fine, sunt multe de spus, dar ajungem offtopic. Recunosc ca si eu mai divaghez, mea culpa, voi incerca sa ma mentin in linia topicului.
Repet: nu cred ca se poate dovedi o legatura clara, certa, intre fenomenele seismice si cele meteorologice. A, da, ca pot fi anumite perturbatii electromagnetice sau stari de ionizare deosebita a atmosferei joase, fenomene care pot genera, de exemplu, ceea ce este cunoscut sub numele de \"misterioasele lumini ale cutremurelor\", perfect de acord. Si sustin ca acestea sunt chiar incitante si interesante, finndca nu s-a ajuns, din cate stiu, la o explicatie coerenta a aparitiei acelor fenomene in anumite cazuri si in altele nu.
 
Cu seceta nu vad vreo corelatie, cel putin pe cutremure majore:

Conform Wikipedia: In România au existat următoarele intervale de secetă prelungită: 1894-1907, 1945-1951, 1983-1994, 2000-2003.

Offtopic:
Tare as vrea sa stiu totusi daca localnicii vorbesc de o astupare a vreunui gura de energie, asta inseamna ca exista un \"folclor\" al zonei in ceea ce priveste cutremurele. Oare l-a studiat careva? Si oare ce concluzii o fi tras? E.g. Stiti cum erau unele basme in care se spunea ca Fat-Frumos a mers pana la capatul pamantului, acolo unde se bateau muntii cap in cap? Nicolae Densusianu zicea ca de fapt era vorba de zona Vrancei.
 
Legat de problema clima si seisme. Ar putea exista o corelatia si ma gandesc ca tensiunile acumulate in placite tectonice influenteaza activitatea vulcanica, iar aceasta din urma influenteaza vremea si clima.

Pana la urma clima este influentata atat de energia pe care Pamantul o primeste de la Soare dar si de energia interna a pamantului.

Sau poate ca atunci cand ploua mult, scoarta terestra isi creste greutatea, cand e seceta scoarta e mai usoara. Functie de cum s-au acumulat tensiunile, aceste variatii de greutate pot provoca cutremurele. Aceasta variatie de greutate poate fi infima comparativ cu fortele implicate. Sa ne gandim la doi barbati puternici care fac skandenberg si sunt in echilibru. Daca un copil slab vine si trage mainile celor doi intr-una din parti, poate determina astfel care va fi castigatorul.

Tocmai de aceea cutremurele sunt foarte imprevizibile pentru ca sunt foarte multe variabile implicate.

Legat de Istrate si viziunile unora, eu nu inteleg ceva: Daca visele si viziunile provin de la altcineva (entitate spirituala), atunci de ce acea entitate este atat de enigmatica? Ori nu transmitea nimic ori transmitea ceva clar. Nu are sens ca cineva sa-i spuna altcuiva o informatie neclara si in final nefolositoare. Sau poate ca de fapt scopul final este ca oamenii sa fie pregatiti si nu sa stie cineva exact data.

Cum se spune si-n biblie ca oamenii nu stiu nici ceasul nici ora sfarsitului lumii, dar e bine ca oamenii sa fie pregatiti in fiecare moment si sa vegheze. Cam asa e si cu cutremurele: Mai important este ca oamenii sa fie pregatiti, si sa stie ce-au de facut in cazul cutremurului decat sa-si piarda timpul si energia in scopul predictiei acestora.

Pana la urma si Hancu a fost bun la ceva: Eram in armata (parca in anul 2000 sau poate 1999) si dupa o emisiune a lui Hancu, a doua zi, a venit capitanul la noi si ne-a explicat ce avem de facut in caz de cutremur. Pana atunci nu ne spusese nimeni ce avem de facut daca vine un cutremur mare. Facusem alarme, etc. dar de cutremur nu se discutase.

Util ar fi ca atunci cand vine cineva sa sperie lumea cu cutremure, sa vina si cu informatii legate de ce trebuie sa faca lumea inainte, in timpul, si dupa un cutremur. Decat un Marmureanu care apare la TV doar ca sa ne linisteasca, mai bine un Hancu, sau un Istrate, dar care sa se concentreze mai mult pe informarea populatiei despre ce au de facut in caz de cutremur. Din pacate nici Marmureanu nici ceilalti nu vin cu astfel de informatii.

Noroc cu cutremur.net...:unsure::hypocrite:
 
Multumim, CuTremuratule :D :ack: :ack:
In orice caz, in cazul seismelor adanci din Vrancea, nu stiu cum ar putea influenta fenomenele atmosferice declansarea cutremurelor, dat fiind faptul ca sursa acestora nu este in scoarta terestra, ci in partea superioara a mantalei, deci la mare adancime. Sigur, ar putea fi invers: procesele pregatitoare ale unui seism major, procese ajunse in faza terminala (deci imediat inainte de declansarea cutremurului) ar putea influenta atmosfera, prin fenomene de ionizare, etc. Dar fenomenul oricum nu este elucidat...:unsure: :hypocrite: :unsure:
 
Sorine, inca stim foarte putine despre mecanisme si factori care influenteaza, asa ca totul e posibil. Dar, parerea mea, decat sa negem categoric influentele, mai bine studiem cum trebuie si apoi putem trage o concluzie \"da dom\'le, uite, ploaia influenteaza cutremuru\' si cutremuru\' influenteaza grindina\" sau \"nu dom\'le, nu e nici o corelatie\". Dar intai trebuie studiat, pentru ca zilnic se descopera cate ceva nou.
Din pacate, omuletii care ar trebui sa faca aceasta se \"bazeaza\" pe unele teorii formulate acum ceva vreme si nu mai incearca nimic nou. Pacat, pentru ca daca nu studiem si nu facem corelatii, ajungem ca Imperiul lui Asimov. Parerea mea.

Bogdan
 
Din cate tin minte, in Bucuresti, cu cateva ore inainte de seismul din 1986, a fost o vijelie, au izbucnit \"ca din senin\" rafale de vant, dar fara ploaie...:hypocrite: :unsure:
 
Da, dar totusi, o furtuna, un vant nu se incadreaza la clima. Zic eu...:hypocrite:
 
Da, dar totusi, o furtuna, un vant nu se incadreaza la clima. Zic eu...:hypocrite:


Asa este. Imi permit sa citez de la:

http://www.inmh.ro/index.php?id=195


\"Vremea este starea in continua schimbare a atmosferei terestre. Starea atmosferei la un moment dat este caracterizata prin totalitatea valorilor parametrilorelementelor meteorologicie: temperatura, presiunea atmosferica, vant, precipitatii, nebulozitate etc., masurate sau observate pentru un anumit loc sau regiune geografica.

Clima este “o sinteza a vremii” pentru un loc particular sau o regiune geografica data pe perioade lungi de timp (minimum 30 de ani). Cu alte cuvinte, clima este definita de proprietatile statistice ale variabilelor de stare ale atmosferei. Pentru caracterizarea climei de regula se folosesc mediile parametrilor meteorologici pe acest interval lung de timp: temperatura, presiunea atmosferica, vant, precipitatii, nebulozitate etc\"

Deci ca sa vorbim de clima trebuie avuta in vedere o perioada de 30 de ani....

Titlul ar trebui sa se se schimbe din \"Clima si seismele in Romania\" in \"Vremea si seismele in Romania\". Oricum ar trebui verificat daca exista vreo corelatie intre vreme si cutremure, si nu cu amintiri (ca ploua ori ca era vant) ci cu date exacte de la INMH cu datele de la INFP.

Problema este ce zona din Romania luam in calcul. Doar zona afectata de cutremurele vrancene?

(in prima postare in care spuneam de vulcani si alte, nu am fost atent ca de fapt titlul e clima si seismele in ROMANIA, si nu in lume).
 
Conexiunea vreme-seism este mai potrivita si nu clima-seism!

Clima este o functie relativ constanta in functie de zona geografica.

Vremea variaza in functie de clima.

Clima nu influenteaza seismul si nici invers!

Trebuie demonstrat daca vremea se abate de la tipar, in cazul unui cutremur major cum a fost cel din 1977.
Sigur ca am observat in anumiti ani, in cazul seismelor de 5 grade, care s-au simtit putin la Bucuresti, ca dupa seism vremea s-a racit!
Ca de multe ori seismele au venit pe vreme uscata!Sau chiar mai calda decat in mod obisnuit!

Daca luam in calcul si seismul major din 1940, acesta a avut loc spredimineata si era burnita! Nu era ger sau frig deosebit!

In 1977 a fost cald, neobisnuit de cald! In ianuarie 1977 de abia s-au semnalat in Bucuresti cativa fulgi de zapada, in rest a plouat, tendinta era spre vreme de toamna-primavara! In februarie, copacii erau inmuguriti!

In 1974, pe aceeasi data de 4 martie, pe marginea lacului IOR din Balta-Alba, un copil statea cu picioarele in apa lacului! era deci foarte cald!

In 1973, tot in perioada imediat premergatoare marelui cutremur, vremea a fost deosebit de capricioasa! A viscolit incepand cu 11 martie si s-a depus un strat mai mare de 50 cm de zapada in Bucuresti, tin minte la scoala venise fiul alpinistului Emilian Cristea cu schiurile!

Dupa 1970, iernile erau scurte, destul de uscate, de abia spre 1976 s-a mai racit, ca in 1977 sa fie foarte cald!
Nu mai spun ca in ianuarie 1977, in Piata Unirii unde pe vremea aceea Dambovita era acoperita de o platforma pe care circulau masini si tramvaie, erau o sumedenie de guzgani in tufisuri si nu numai o noapte, ci nopti la rand! Acestia in general sunt sensibili la undele telurice!

In anul 1990, la fel dupa trei saptamani de iarna, dupa 25 decembrie 1989, de pe 12 ianuarie 1990 s-a incalzit treptat, nu a mai nins, in februarie era deja timp de primavara, iar pe 30 mai 1990 era vreme cu cer acoperit, fara precipitatii!

In 1986, dupa cum am citit pe forum, la fel, fusese o zi caniculara, uscata, iar seara a izbucnit un vant cu praf, s-a racit brusc, iar la vreo 2-3 ore s-a petrecut evenimentul!

In 2004, era cald pentru 27 octombrie, dupa aceea s-a mai racit, evident ori ca era toamna ori ca exista o oarecare legatura cu descarcarea de energie!

Din cronici se stie ca in 1838, cand a mai fost un mare cutremur, era foarte frig!

Ar fi interesant sa putem cerceta organizat si mai amanuntit acest capitol de conexiuni!
 
Din cate tin minte, in Bucuresti, cu cateva ore inainte de seismul din 1986, a fost o vijelie, au izbucnit \\"ca din senin\\" rafale de vant, dar fara ploaie...:hypocrite: :biggrin:

dar asta a fost doar în bucureşti; stii să fi fost şi în zona epicentrului aşa ceva?
 
Din pacate, nu stiu cum a fost vremea in zona Curburii atunci...
 
Sincer sa fiu, nu stiu, e greu de spus. Greu de facut vreo legatura...
 
Sincer sa fiu, nu stiu, e greu de spus. Greu de facut vreo legatura...

Nu mi se pare interesant ca a izbucnit furtuna \"din cer senin\", doar saltul de la temperatura caniculara de pe 30 august dupa-amiaza si vremea rece spre orele 11 noaptea a fost iesit din comun, bineinteles nu UNIC
!
 
sorinsov a spus:
Din cate tin minte, in Bucuresti, cu cateva ore inainte de seismul din 1986, a fost o vijelie, au izbucnit \\"ca din senin\\" rafale de vant, dar fara ploaie...:sad: :32:
dar asta a fost doar în bucureşti; stii să fi fost şi în zona epicentrului aşa ceva?

Da, la Galati si Constanta de asemenea, au fost furtuni puternice iscate din senin, seara.
Chiar in memoria mea a ramas fixata amintirea unei stari...ciudate din acea seara, constientizate dinaintea evenimentului). Nu stiu daca in anii aceia aveam inca, groaza cutremurelor, cred ca abia dupa seismul din 1990 mi-a \"intrat in oase\" ...teroarea pamintului dezlantuit si de necontrolat (prin teroare sa nu intelegeti tendinta saritului pe geam:)) , panica oamenilor imi da luciditate, abia dupa ce trece pericolul ma apuca devastarea:)) ). Si scuze de offtopic.
Am mai citit aici pe forum si sunt de acord cu acea opinie: miscarile seismice ample pot fi precedate de fenomene meteorologice declansate in zona epicentrului care se propaga cumva pe arii diferite. Dar clima in general este supusa unui nr atit de mare de variabile zonale si globale in final, incit o teorie care sa deceleze aceste variabile (pt a asocia abaterile de la tiparul climatic - si a propos, mai exista un tipar valabil in anii acestia ? - cu intensificarea deplasarii placilor) mi se pare mai greu de formulat chiar decit insusi modelul cutremurelelor din Vrancea.
 
dar cite astfel de manifestari ale vremii au fost, fara sa fie nici un cutremur?
 
Back
Sus