• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

The August 11, 2012 M 6.4 and M 6.3 earthquakes in northwestern Iran occurred as a result of oblique strike-slip faulting in the shallow crust of the Eurasia plate, approximately 300 km east of the plate boundary between the Eurasia and Arabia plates. The two earthquakes are separated by just 10 km in an east-west direction. Focal mechanisms, describing the style of faulting for the earthquakes, suggest slip on either fault planes striking roughly east-west, or those striking roughly north-south. Because these earthquakes are intraplate events, away from the main plate boundary structures in the region, precise identification of the causative fault(s) is difficult at this time, though their offset suggest they may be associated with an east-west striking structure.

Deci se pare ca a fost o mica decrosare. Nu stiu daca e legata de falia majora de decrosare responsabila de marile cutremure de la Tabriz din 1721 si 1780, cutremure care au fost, se pare, niste "antemergatori" pentru evenimente care au indus marile seisme vrancene din 1738, 1790 si 1802.

On a broad scale, the seismotectonics of this region are controlled by the collision of the Arabia and Eurasia plates; at the latitude of the earthquakes, the Arabia plate moves almost due north with respect to the Eurasia plate at a rate of approximately 26 mm/yr. To the south of today’s earthquakes, towards Iraq and the Persian Gulf, tectonics are dominated by the Zagros fold and thrust belt. To the west, in Turkey, tectonics are dominated by strike-slip faulting on the East (in southern Turkey) and North (in northern Turkey) Anatolian fault zones, accommodating the westward motion of the Anatolian block as it is being squeezed by the converging Arabian and Eurasian plates. The August 11, 2012 earthquakes occurred in the broad, elevated Turkish-Iranian Plateau region between these regimes and the Alborz Mountains further east. The events are consistent with the distributed, dominantly strike-slip mechanisms of historic earthquakes nearby, and with the orientation of mapped faults in the region.
Over the past 40 years, seven earthquakes of M 6 or greater have occurred within 300 km of today’s events. The closest was a M 6.1 earthquake in February of 1997, approximately 100 km to the east, which caused 1100 fatalities. In October of 2011, a M 7.1 earthquake struck the region of Van in eastern Turkey, near the Iranian border 300 km to the west of the August 11, 2012 earthquakes, resulting in over 500 fatalities.

Ceea ce e interesant au fost niste activitati seismice moderate (maxim 5,5 grade pe scara Richter), pe "linia" Zagros, la granita Iranului cu Iraqul. Ma intreb totusi daca nu exista o cauza comuna generala atat a seismului din Turcia din 23 octombrie 2011, cat si a multiplelor evenimente de la granita Iran-Iraq, precum si a seismelor de ieri din nord-vestul Iranului.
 
De asemenea, pare a fi vorba despre niste cutremure intra-placa, de aceea identificarea precisa a faliei generatoare si a tipului acesteia nu e usoara. Oricum, nu cred ca nu exista nici o legatura intre miscarile de pe lina Zagros, cele 2 cutremure de ieri din nord-vestul Iranului si chiar seismul din Turcia de la Van.
 
GeoX
[font=helvetica, arial, sans-serif]Posted 20 July 2012 - 09:11 AM[/font]
[font=helvetica, arial, sans-serif]Continua activitatea seismica intensa in zona Kurilelor. E foarte posibil sa se produca, in viitorul apropiat, un cutremur foarte mare in nord-vestul Pacificului, undeva in Kurile-Kamceatk-Japonia; apreciez ca magnitudinea ar putea atinge Mw 7,5-7,9 grade. Pe plan mondial, nu a mai fost nici un cutremur major (de magnitudine moment mai mare sau egala cu 7,0) de mai mult de 3 luni !! E cel mai lung interval fara seisme majore in lume. Si se adune niste tensiuni, in zonele care se tot agita. Mai multe cutremure succesive de 5-6 grade in anumite zone critice nu detensioneaza lucrurile, ci sunt semn al cresterii tensiunilor. Pana cand...BUUUM, bubuie !!! Rabufneste ! E foarte posibil sa rabufneasca in Japonia sau in Kurile-Kamceatka-Extremul Orient Rus, nu as exclude nici zona Aleutinelor din acest \"joc\". Poate chiar si Alaska, au fost si acolo mai multe secvente de cutremure mici. Asadar, atentie sporita pe traseul Japonia-Kurile-Kamceatka-Aleutine-Alaska !!! [/font]

Deci am avut dreptate ? Am zis ca vine un mare cutremur undeva in nord-vestul Pacificului, extremul Orient, si ca e probabil ca magnitudinea sa atinga 7,5-7,9 grade (Mw) ??? Am zis ? Am zis, si s-a confirmat inclusiv in ceea ce priveste magnitudinea.
Nu pretind, acum, ca stapanesc tainele predictiei seismice, e ceva oricum nerezolvat, si cine afirma contrariul e un superficial. Dar, fara suparare, nu mai primesc lectii de morala de la persoane disperate si turbate de pe alte forumuri, care se uita orbeste la tot felul de site-uri obscure cu asa-zise preziceri, nici una nu le-a nimerit, si care persoane au tupeul, nerusinarea si obraznicia sa imi dea mie peste nas. Un astfel de specimen lucreaza in imobiliare si pretinde ca vine nu stiu ce cutremur in Romania, ca a vazut ea pe n site-uri, si ca e vai si amar, ca o mierlim cu toti. Tanti, i-as zice eu acelei fiinte, du-te draga in padure si stai 10-12 ani acolo, vezi poate te papa ursul. In 10-12 ani de acum incolo e sigur ca vine si un cutremur de 6,6-7,0 grade in Vrancea. Depinde cand si in ce conditii de manifestare si in ce influente externe. Sa ma mai scuteasca moralizatorii de serviciu de pe alte forumuri, ca le si zic doua de ii aranjez. Pai ce e asta, nu ???

Acum, era destul de evident ca se pregateste un mare cutremur in lume, nu mai fusese seism major din 12 aprilie 2012. Era evident ca urmeaza ceva in nord-vestul Pacificului, au tot fost secvente de seisme de 5,5-6,3 grade in Kurile-Kamceatka-Aleutine-Extremul Orient Rus. De regula, in centura pacifica, cand apar astfel de concentrari de cutremure in anumite zone, e foarte probabil sa urmeze ceva mare, adesea nu exact in zona cutremurelor respective, dar relativ aproape, in regiuni adiacente. Am apreciat ca magnitudinea e probabil sa fie intre 7,5-7,9 grade, deoarece pe plan mondial a lipsit un seism din aceasta clasa de magnitudini de la inceputul anului. Au fost cutremure de 7,0-7,4 grade (cel de 7,4 in Mexic), si apoi cele 2 megaseisme de decrosare din Sumatra, de 8,6 si 8,1. Lipsea "de la apel" intervalul 7,5-7,9!!! Si, ce sa vezi, iata ca s-a produs un cutremur de 7,7 in nord-vestul Pacificului.
 
Ramane de vazut daca acest cutremur, de magnitudine 7,5+/-0,2 grade, foarte mare si foarte adanc, va avea anumite efecte "perverse" asupra zonelor seismice sensibile adiacente, care includ Japonia, Kamceatka, Kurile, chiar si Aleutinele...
 
O noua replica, cu magnitudinea 5, s-a produs in seara asta in nord-vestul Iranului, dupa ce ieri in aceeasi zona s-a produs o alta replica de magnitudine 5-5,2. Nu e ceva iesit din comun, e normal pentru cutremurele crustale. Cele 2 seisme succesive de magnitudini 6,4 si 6,3 produse la 11 august la 60 km nord-est de Tabriz au dezechilibrat bine scoarta, ceea ce necesita multe miscari subsecvente de reechilibrare a blocurilor crustale, pana se reaseaza stratele dislocate.
Pe de alta parte, producerea mai multor cutremure succesive nu e o noutate pentru Iran. In urma cu 1-2 ani in sud-estul Iranului, la est de Bam, s-au produs 2 cutremure la interval de circa o luna: 20 decembrie 2010 magnitudine 6,5 si 27 ianuarie 2011 magnitudine 6,0. In iulie-august 1981 s-au produs 2 cutremure puternice la interval de circa o luna in estul Iranului, provincia Kherman, primul de magnitudine 6,7 si al doilea de 7,1 grade. Iata deci ca producerea mai multor cutremure puternice consecutive nu e o premiera pentru Iran, tara cu risc seismic foarte ridicat.
 
The 1927 Crimean earthquakes occurred on June 26 and September 11–12, 1927 in the waters of the Black Sea, hitting the Crimean peninsula. The June earthquake hit with a force of 6-7 on the Richter scale,[sup][1][/sup] while the one in mid-September was reported to have been up to 9 on the Richter scale near the city of Yalta.[sup][2][/sup]
During the September earthquake, observers reported seeing large fiery flares erupting from the Black Sea ranging from 20 to 500 meters high.[sup][3][/sup] These flames were probably caused by the combustion of methane eruptions triggered by the earthquake.[sup][3][/sup]
Decades later, the maximal expected earthquake intensity was reestimated from 6 to 9 on the Richter scale, resulting in the abandoning of the construction of the Kerch Nuclear Power Plant after almost 10 years of construction


Stie cineva mai multe despre acest cutremur, cum adica 9 pe Richter, nu e prea mult?
Astfel de cutremure din Crimea ne pot afecta pe noi ?
 
Este o greseala. Au confundat, in primul rand, magnitudinea cu intensitatea. Cutremurul din 1927 din Crimeea-Marea Neagra a avut magnitudinea 6,8 si intensitatea locala IX pe scara Mercalli. Plus ca nu exista magnitudine 9 pe scara Richter. Textul e oricum plin de erori grosolane.
Intensitatea cutremurelor nu se evalueaza pe scara Richter, si pe scara Mercalli de XII grade. E o aberatie ce e acolo.
 
Textul acela o fi postat de niste ruznaci...or cum rusii sunt betivi prin natura, mari consumatori de spirtoase din fundul Siberiei, e clar ca sub influente bahic-dionisiace au incurcat borcanele :98: :12: :12:
 
Atunci inseamna ca am postat gresit, am crezut ca am dat lovitura cu un mare cutremur de pe langa noi pe care nimeni altcineva nu l-a gasit in afara de mine. :98:
Totusi o lista cu cutremurele din Crimea se poate gasi pe undeva?
 
O sa caut, acum insa nu prea am timp, dau zor cu ceva de terminat, de abia respir...
 
Cutremure succesive cu magnitudini de maximum 5.5 sudul Californiei/ granita cu Mexic 26.08.2012.
#!
Partea masculina a familiei pare foarte distrata in aceste imagini. :98:
 
interesant ca au doi ciini, dar nici unul nu pare sa fi simtit ceva.
vad ca toti sint calmi, inclusiv copiii
 
Cutremurele din sudul Californiei s-au produs pe falia San Andreas in apropiere de El Centro, zona cunoscuta in special pentru seismul de 6,9 grade din 18 mai 1940 (cu efecte locale foarte distrugatoare) precum si pentru un alt seism, ceva mai mic, produs in Imperial Valley in 1979 (magnitudine de "numai" 6,5 grade).
 
Cutremurul major produs astazi in Filipine confirma ceea ce am spus. Dupa pauza de 4 luni din aprilie pana in august, cand pe plan mondial au lipsit cutremurele majore, iata ca in august 2012 am avut 3 seisme majore, toate in centura pacifica, succedate in cateva saptamani: Marea Ohotsk Mw 7,7, Salvador Mw 7,4 si Filipine Mw 7,6. Nu e nimic nefiresc, se compenseaza lacuna de 4 luni. Nu vine sfarsitul lumii, nu incepe sa crape seismic planeta noastra, sunt niste detensionari normale dupa cele 4 luni in care nu s-au mai produs cutremure majore (Mw=7,0+).
Mai cred si ca seismul din Marea Ohotsk, foarte adanc, a indus un efect pe placa Filipinelor. Real a avut dreptate, de asemenea, in privinta asta :12: :12: :98: Iata ca a miscat placa Filipinelor.
De asemenea, cele 3 mari cutremure din august 2012 nu au nici o legatura cu Romania, suntem deocamdata feriti de seisme importante.
 
Avem din nou activitate seismica in crestere in nord-vestul Pacificului, Kamceatka-Kurile-Japonia, similara celei care a precedat marele cutremur de magnitudine 7,7 produs in luna august in Marea Ohotsk la 600 km adancime. Cutremurul din august de acolo a fost cam pervers, fiind de mare adancime nui a provocat pagube, dar cu certitudine a destabilizat crusta terestra prin zonele adiacente. Sunt posibile in perioada urmatoare cutremure mari prin nord-vestul Pacificului, pe acolo... Cutremurele majore de foarte mare adancime din zonele de subductie tind sa destabilizeze zonele crustale adiacente. Asa ca...acolo va misca tare in viitorul apropiat.
 
Despre seismul din Queen Charlotte:


--- In [email protected], Joyce Simmons <on-eagleswings@...> wrote:
>
> http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb000df7n.php
>

Tectonic Summary

The October 28th, 2012 (October 27 at the location of the epicenter) M 7.7 earthquake south of Masset, Canada, occurred as a result of oblique-thrust faulting near the plate boundary between the Pacific and North America plates. At the location of this event, the Pacific plate moves approximately north-northwest with respect to the North America plate at a rate of approximately 50 mm/yr.

This earthquake is likely associated with relative motion across the Queen Charlotte fault system offshore of British Columbia, Canada. Studies of tectonics in this region suggest plate motions are taken up by strike slip faulting parallel to the plate boundary, accompanied by lesser amounts of thrust motion to accommodate the oblique nature of the plate motion vector between the two plates with respect to the orientation of the main plate boundary fault structure. This oblique component of plate motion may involve either underthrusting of the western edge of the Pacific Plate beneath North America, or be taken up on crustal faults within the North America plate. The October 28th earthquake is consistent with either scenario.

This region of the Pacific:North America plate boundary has hosted 7 earthquakes of magnitude 6 or greater over the past 40 years – the largest of which was a M 6.6 earthquake in 2009, 80 km to the south east of the 2012 earthquake. In 1949, a M 8.1 earthquake occurred closer to the Pacific:North America plate boundary, likely as a result of strike-slip faulting, approximately 100 km northwest of the October 28th earthquake, near the northern extent of Haida Gwaii region (formerly Queen Charlotte Islands).
 
Un alt comentariu pornind de la cutremurul din vestul Canadei:



[font=Arial, Helvetica, sans-serif][background=rgb(242, 242, 242)] [californiadisasters] B.C. earthquake causing concern in Washington[/background][/font]



[font=Arial, Helvetica, sans-serif][font=Arial, helvetica, clean, sans-serif] B.C. earthquake causing concern in Washington



[background=black]
4fabb933f69d0a0d2d7dc358d3b3b4e37576d17a.jpg
[/background]


by GLENN FARLEY / KING 5 NewsNWCN.com
Posted on October 29, 2012 at 5:44 PM
Updated yesterday at 6:00 PM



SEATTLE – At the Seismology Lab at the University of Washington, there is concern that the 7.7 magnitude earthquake that occurred on the British Columbia coast over the weekend could affect Washington.

“Earthquakes trigger more earthquakes," said Washington State seismologist John Vidale, who has long studied how different fault zones in Southern California affect each other, and is looking at the potential for the same effects here.

“We need to watch the whole region with extra care,” said Vidale.

The earthquake caused virtually no damage to the sparsely settled group of islands known as Haida Gwaii, formerly named the Queen Charlottes. The quake did cause a small tsunami in Hawaii, but it was the sirens and the warnings that attracted the most attention.

But scientists who study these things say even though there were no collapsed buildings or boats washed inland, make no mistake, a magnitude 7.7 is a big earthquake, considered one of the most significant along the northwest coast in 60 years.

The quake was widely felt in British Columbia, and showed up on instruments in Washington.

Scientists also looked to see if the quake affected volcanos in Washington, and will remain on alert for at least several more weeks. So far, everything is quiet.

The problem, says Vidale, is that the West Coast, from Alaska to northern California, is under tremendous geologic pressure as it’s forced up against the basin that forms the Pacific Ocean.

Release the pressure in a major way along one fault, and it can then add to the pressure on another fault. As of early Monday afternoon, more than 130 aftershocks were recorded, including one more than 100 miles south of the quake’s epicenter, thought to be on the Cascadia Subduction zone.

The subduction zone threatens a much larger quake of approximately a magnitude 9 from the northern tip of Vancouver Island to Cape Mendicino California. The Haida Gwaii quake is not located along a subduction zone.
http://www.nwcn.com/...l&fDomain=10212
[/font]
[/font]
 
Cutremurul major de ieri din Japonia a avut epicentrul la circa 230 km est de Sendai, aproape de zona in care s-a produs megaseismul de subductie de magnitudine moment 9,0 din 11 martie 2011. Era de asteptat sa mai apara seisme majore acolo, la fel s-a intamplat si dupa megaseismele din Sumatra, zona a continuat sa fie sensibila un timp.
 
Back
Sus