• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Pe plan extern, am observat o usoara crestere a numarului de cutremure in cateva locuri pe falia nord-anatoliana. E adevarat, au fost cutremure mici, cu magnitudini in jur de 3 grade, dar am notat o tendinta de crestere a numarului de cutremure pe nord-anatoliana, nu peste tot, in special pe la extremitatea nord-vestica, catre Marea Marmara, dar si pe partea centrala a nord-anatolienei. Nu putem spune daca treaba asta are vreo semnificatie, deocamdata.
 
Este putin probabil ca seismul de magnitudine 5,8-6,0 produs ieri seara in vestul Turciei sa aiba vreo influenta asupra zonelor seismogene din Romania. Mai degraba cred ca ar bate spre Grecia, Marea Egee. Dovada si faptul ca a fost precedat si urmat de cutremure in zona Insulei Creta. Nici cutremurul de anul trecut din provincia Elazig, estul Turciei, de magnitudine 6,0 grade, nu a fost suficient de puternic pentru a influenta Vrancea.
Numarul mare de replici este normal pentru un cutremur crustal. Cutremurul din 8 martie 2010 din estul Turciei a avut zeci de replici in primele 24 de ore, dintre care una a avut magnitudinea 5,5. Ramane de vazut, insa, ce se va intampla in zona Istanbul. Observasem ca in ultima vreme a crescut usor activitatea seismica in cateva zone, e drept izolate, de pe falia nord-anatoliana. Am vazut si cateva seisme mici spre Marea Marmara. Istanbulul asteapta demult un cutremur mare. Mai multi specialistii cred ca de fapt s-ar putea sa se produca o serie de seisme, de magnitudini 6-7 grade, in zona Istanbulului, in locul unuia major de 7,5 grade.
 
O criza seismica a izbucnit din nou in sud-vestul placii Arabiei, intr-o zona de divergenta care separa Arabica de Africana. Deja numaram 3 socuri principale de magnitudini 5 si peste 10 cutremure de 4,3-4,9 grade. Prin modul de manifestare, criza seamana bine cu cea din noiembrie 2010. Deosebirea consta in faptul ca activitatea seismica este deplasata mai la vest fata de "sediul" crizei seismice de la 14 noiembrie 2010. Placa Arabica a culisat spre nord, si cred ca este posibil ca in urmatoarele luni sa se manifeste influente seismice asupra sudului Iranului. Va reamintesc ca dupa criza seismica de la 14 noiembrie 2010, au urmat cutremurele din sud-estul Iranului din 20 decembrie 2010 (Mw=6,5) si apoi 27 ianuarie 2011 (Mw=6,0). E posibil sa avem o activitate mai ridicata in sudul Iranului in urmatoarele luni. Ramane de vazut...
 
GeoX link a spus:
Placa Arabica a culisat spre nord, si cred ca este posibil ca in urmatoarele luni sa se manifeste influente seismice asupra sudului Iranului. Va reamintesc ca dupa criza seismica de la 14 noiembrie 2010, au urmat cutremurele din sud-estul Iranului din 20 decembrie 2010 (Mw=6,5) si apoi 27 ianuarie 2011 (Mw=6,0). E posibil sa avem o activitate mai ridicata in sudul Iranului in urmatoarele luni. Ramane de vazut...

Iata ca am avut dreptate :32: :32: La cateva zile dupa criza seismica de la vest de golful Aden, s-a manifestat o activitate seismica in sudul Iranului. Sigur, nu a fost ceva major, dar oricum dinamica placii Arabice (care cauzeaza si manifestarile seismo-vulcanice din Eritreea) afecteaza si Iranul. Nu e prima data cand se observa aceasta corelatie.
 
Cutremurul produs ieri in zona de granita dintre India si Nepal, la poalele muntilor Himalaya, de magnitudine moment 6,9 grade, pare a fi fost cel mai puternic produs in zona respectiva din anul 1988. Desigur, India a mai avut cutremure (de exemplu, unul de 7,7 grade in 2001), dar nici unul in zona himalaiana de la granita cu Nepalul. In 1988, in Nepal s-a produs un cutremur de 6,7 grade. De altfel, de mai multi ani s-au lansat avertismente privind posibilitatea producerii de cutremure puternice in Nepal. Evenimentul de ieri pare a confirma aceste avertismente (elaborate pe baza unor studii stiintifice).
 
Cutremurul produs azi in estul Turciei nu reprezinta un pericol major pentru Romania. Cred ca eventuala influenta asupra Vrancei va fi nesemnificativa, in orice caz la noi nu se pune problema unui cutremur mai mare de 5,8-6,5 grade, deocamdata. Turcia este departe de nivelul activitatii seismice de altadata, cand avea des seisme de peste 6,5-7 grade pe scara Richter. Anul asta de abia a putut 4 cutremure de 5-5,8 grade: doua in vestul Turciei (de 5,8 si de 5,0 grade), doua in estul Turciei (de 5,2 grade si 5,5 grade). Anul trecut a fost unul de 6,0 in estul Turciei. Presiunea nu e mare, asa ca nu e cazul sa ne ambalam ca gata, vine...E si daca o sa fie un cutremur de 5,8 grade in Vrancea, ce mare chestie ?
 
Un cutremur de magnitudine egala sau mai mare de 6,0 nu s-a mai produs, pe plan mondial, din 22 septembrie (seismul din Tonga). Ma astept ca in curand sa reinceapa seismele de 6-7 grade, si chiar peste. Ramane de vazut unde. Normal ar fi sa inceapa din Pacific-Japonia, posibil America de Sud sau chiar Indonezia. Daca nu apar surprize...
 
ia sa-l vezi pe adminu lui istrate cum preia ideea si da alerta pt un 6 :clapping:
 
Il acuz de plagiat. Si nu-l mai scapa nici madam jana procuroarea-advocata... :clapping: :55: Poate doar nenea doftorasul sa ii trateze interiorul :lol:
 
Cutremurul de magnitudine 7,2 produs duminica in estul Turciei, in zona lacului Van, desi cu un epicentru apropiat de cel al seismului din 24 noiembrie 1976, a avut totusi un mecanism diferit, fiind un cutremur de compresiune, spre deosebire de cel din 1976 care a fost unul de decrosare. Asta nu inseamna ca nu vor rezulta influente asupra Vrancei. Totusi aceste influente vor fi, probabil, pe un termen mai lung, si nu la fel de puternice ca in 1977. De fapt, e vorba de procesele care au generat acest cutremur, si care vor influenta, in timp, si Vrancea. Vom vedea din 2014 incolo, teoretic de atunci ar trebui sa se creeze conditii pentru un eveniment vrancean mai semnificativ.
Numarul mare de replici nu este anormal, este tipic pentru un cutremur crustal de magnitudine 7,2. Cea mai puternica replica a avut magnitudinea 6,0. In general, diferenta de magnitudine dintre socul principal si cea mai puternica replica ar trebui sa depaseasca 1 grad, si se respecta, in acest caz, regula asta: soc principal de magnitudine Mw=7,2 si replica de magnitudine Mw=6,0.
Oricum, a fost cel mai puternic seism produs in Turcia dupa cele care au lovit nord-vestul acestei tari la 17 august si 12 noiembrie 1999, care au avut magnitudini de 7,4 si 7,2 grade; seismele din 1999 au afectat zonele Izmit si Duzce, din nord-vestul Turciei, aproape de capatul vestic al faliei nord-anatoliene.
 
Facand un bilant al activitatii seismice pe partea asiatica din aria continentala, trebuie sa remarc faptul ca incepand din noiembrie 2010 activitatea a fost mai ridicata. Astfel, pe parcursul unui an, s-au succedat seriile de seisme din Golful Aden, cutremurele din sud-estul Iranului din 20 decembrie 2010 (de 6,5 grade) si 27 ianuarie 2011 (de magnitudine 6,0), seismul major de 7,2 grade din sud-vestul Pakistanului din 18 ianuarie 2011, seismele de 6,4 si 6,8 din regiunea China-Myanmar din februarie-martie 2011, seismele de 6-6,2 grade din Tadjikistan si Afganistan, cutremurul de 6,9 grade din India-Nepal, un alt seism moderat de 5,5 grade din sudul Iranului, cutremurul major din estul Turciei din 23 octombrie (de 7,2 grade) si acum seismele din China, Sichuan-Gansu si Xinjiang. Deci un an cu o activitate seismica mai bogata a regiunii continentale transasiatice (urmarind, cumva, marginea placii euro-asiatice, contactul acesteia cu placa Indiana, dinamica placii Arabice si a celei Anatoliene). Cum s-ar zice, un an mai interesant. Sa vedem in continuare ce va mai fi...
 
In urma cutremurului de magnitudine moment 7,3 produs aseara in nordul Sumatrei nu s-a format tsunami, desi focarul a fost superficial. Acest lucru s-ar explica prin faptul ca seismul a fost unul de decrosare, fiind initiat de o miscare in plan orizontal intre flancurile unei falii. Nu a fost un cutremur de subductie, care sa fie asociat si cu miscare in plan vertical, cu denivelarea fundului Oceanului Indian. Asta ar diferentia acest cutremur de alte seisme majore din zona Sumatrei.
 
In ultimele zile s-au produs mai multe cutremure moderate, cu magnitudini de pana la 5-5,4 grade, in regiunea euro-mediteraneana, dar si in Iran. Nu cred ca aceste seisme au vreo legatura directa si imediata cu cele din Romania. Sigur, e vorba de o dinamica a subplacilor de la convergenta dintre africana, anatoliana, arabica, egeica si euro-asiatica. In ce masura se va manifesta si Vrancea, nu se poate spune. Totusi, eu cred ca Vrancea isi va continua ritmul ei normal de activitate, iar daca se va produce si un seism de 5-6 grade pe scara Richter, nu e bai. Pentru Vrancea, e ceva nesemnificativ. Oricum, interesante mi se par seismele din nordul Italiei, vad ca apar si la adancimi mai maricele, de 30-60 km. De asemenea, s-au repetat cutremure in Grecia, zona Dodecanese-Creta, Marea Egee. Grecia si Italia au nivel ridicat de activitate seismica.
 
Activitate seismica importanta in Kermadec in aceasta seara. De asemenea, mai multe seisme in Pacific, Japonia, Filipine si Indonezia. E de asteptat ca urmatorul seism major sa se produca undeva in centura circumpacifica. Sa vedem daca mai paraie in Kermadec...
 
Pe plan mondial, remarcam activitatea mai importanta din zona pacifica, si in special:
-cutremurele mai frecvente din Japonia din ultimele zile;
-cutremurele produse in ultimele 24 de ore in ambele capete ale sistemului tectonic san andreas-california, atat la nord (cutremur de Mw=5,7 in nordul Californiei, zona Eureka), cat si la sud, la granita cu Mexicul. Sistemul tectonic californian este foarte interesant.

Din fericire, zonele seismice din Turcia de est si nord-vestul Iranului, care ne pot influenta, sunt practic inactive. Lucru care se reflecta, dupa cum vedem, si in nivelul scazut al activitatii seismice vrancene. E foarte clar acest lucru. Asadar, deocamdata nu avem motive de ingrijorare. Spuneam si la topicul de comentarii la seismele din Romania, cred ca anul asta magnitudinea maxima nu va trece de 4,7-4,8 grade pe scara Richter, fata de 5,4 grade cat a fost in 2011.
 
Foarte interesante seismele din vestul Americii de Nord. Intervalul foarte scurt dintre ele si magnitudinea apropiata. Cel de luni s-a produs la Eureka, pe terminatia faliei San Andreas, capatul nordic. Cel de azi a avut epicentru la nord-vest de Eureka, in Pacific, aparent pe terminatia zonei de subductie Cascafia. Sa vedem, coasta de vest a Americii de Nord este vulnerabila...
 
Pe plan mondial, remarcam ca, spre deosebire de perioada decembrie 2010-octombrie 2011, nu mai apar cutremure importante, cu magnitudini de peste 6,0, oe "frontul" de est, euro-asiatic, incepand din Turcia pana in Asia Centrala, Asta spune multe. Asa ca, sincer, imi pare teribil de rau pentru prezicatorii de duzina care caraie in nestire prin diverse coclauri ale netului, si care chitaie ca vine, vine...nu stiu ce. Saracii de ei, astea le sunt capacitatile...
Momentan, centura seismica mediteranean-asiatica a intrat in somnolenta relativa, nu mai da cutremure notabile (macar de 6 grade). Asa ca e normal si ca in Romania sa scada activitatea seismica. Ce mai deziluzie pentru prezicatori, profeti si specimene de soiul asta...
 
Am primit pe e-mail, pe grupul de discutie Eethquake de la YahooGroups, comentarii, observatii referitoare la seismul produs pe falia New Madrid in urma cu cateva zile:



http://planetark.org/wen/64753



Temblor Rattles New Madrid Earthquake Zone In Missouri


Date: 22-Feb-12
Country: USA
Author: Bruce Olson
A small earthquake centered in the New Madrid Seismic Zone in southeastern Missouri was felt in several states in the Midwest early on Tuesday but no damage or injuries were reported, authorities said.
The 4.0 magnitude quake was centered about 9 miles east-southeast of Sikeston, Missouri, and hit at 3.58 a.m. Central Time, U.S. Geological Survey spokesman Don Blakeman said.
Officials said people in several states, including Missouri, Arkansas, Illinois, Tennessee, Indiana and Kentucky, reported minor rattling of dishes and slight swaying of buildings.
The New Madrid fault sees "many, many" small quakes in the 2.0 to 3.0 range but the 4.0 quakes, "while not usual are not out of the ordinary," Blakeman added.
The New Madrid zone is a 150-mile stretch of land between Memphis, Tennessee, and St. Louis that crosses parts of the six states where the quake was felt.
The most famous New Madrid quakes came from December 1811 to February 1812. The town of New Madrid on the Mississippi River was destroyed by the last quake that was estimated at a 8.0 magnitude and reportedly caused church bells to ring as far away as Boston.
The biggest quake in the fault zone since then was in 1895 centered in Charleston, Missouri, with a 6.6 magnitude that toppled chimneys in St. Louis and Memphis and caused heavy damage in Charleston.
The U.S. Geological Survey said it had heard from nearly 300 people on Tuesday who reported feeling the early-morning quake.
(Editing by Peter Bohan)





© Thomson Reuters 2012 All rights reserved

http://planetark.org/wen/64753

Este reluat un articol, de fapt, referitor la acest eveniment. Falia New Madrid-Mississippi este cunoscuta in special din cauza marilor cutremure din 1811-1812, cele mai mari produse in zona continentala nord-americana, cu urmari dezastruoase pe scara foarte larga, afectand puternic multe state nord-americane.



Si inca unul:


[WorldEarthquakes] Mw 3,8 SOUTHEASTERN MISSOURI, USA



[font=Arial, Helvetica, sans-serif][font=Arial, helvetica, clean, sans-serif]You can only imagine if this M 3.8 was felt in 13 states, how devastating the New Madrid M 7.7, 7.5 and 7.7 earthquake series
of 1811-1812 were without faults in the central and eastern USA
to disrupt and slow the action! See the local shake map below.

Sandi


This event has been reviewed by a seismologist.

Magnitude 4.0
Date-Time Tuesday, February 21, 2012 at 09:58:43 UTC
Tuesday, February 21, 2012 at 03:58:43 AM at epicenter
Time of Earthquake in other Time Zones

Location 36.850°N, 89.409°W
Depth 5 km (3.1 miles)
Region SOUTHEASTERN MISSOURI
Distances
16 km (9 miles) ESE of Sikeston, Missouri
27 km (16 miles) SW of Cairo, Illinois
197 km (122 miles) NNE of Memphis, Tennessee
310 km (192 miles) SE of JEFFERSON CITY, Missouri

M-type=body wave magnitude (Mb), Version=7
Source Magnitude: USGS NEIC (WDCS-D)
Location: USGS NEIC (WDCS-D)

Event ID usb000834r
------------------------------------------------

MISSOURI
12/02/21 09:58:43.01

Epicenter: 36.873 -89.281
MW 3.8

Depth 8 No. of sta: 32
Source: USGS/SLU REGIONAL MOMENT TENSOR

Shake Map

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/shakemap/global/shake/b000834r/

New Madrid 1811-1812 Earthquakes

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/states/events/1811-1812.php#summary

Tectonic Summary

EARTHQUAKES IN THE NEW MADRID SEISMIC ZONE
The New Madrid seismic zone of southeast Missouri and adjacent States is the most seismically active in North America east of the Rockies. During the winter of 1811-1812 three very large earthquakes devastated the area and were felt throughout most of the Nation. They occurred a few weeks apart on December 16, January 23, and February 7. Hundreds of aftershocks, some severely damaging by themselves, continued for years. Prehistoric earthquakes similar in size to those of 1811-1812 occurred in the middle 1400's and around 900 A.D. Strong, damaging earthquakes struck the southwestern end of the seismic zone near Marked Tree, Arkansas in 1843 (magnitude 6.3), and the northeastern end near Charleston, Missouri in 1895 (magnitude 6.6). Since 1900, moderately damaging earthquakes have struck the seismic zone every few decades. About twice a year people feel still smaller earthquakes that do not cause damage.

Earthquakes in the central and eastern U.S. are typically felt over a much broader region than in the western U.S. East of the Rockies, an earthquake can be felt over an area as much as ten times larger than a similar magnitude earthquake on the west coast. A magnitude 4.0 eastern U.S. earthquake typically can be felt at many places as far as 100 km (60 mi) from where it occurred, and it infrequently causes damage near its source. A magnitude 5.5 eastern U.S. earthquake usually can be felt as far as 500 km (300 mi) from where it occurred, and sometimes causes damage as far away as 40 km (25 mi).

FAULTS
Earthquakes everywhere occur on faults within bedrock, usually miles deep. The earthquakes of the New Madrid seismic zone occur within a large network of faults called the Reelfoot rift. The rift formed about 500 million years ago, when this region was stretched in the northwest-southeast direction. Along a northeast-southwest zone at least 70 km (40 mi) wide and 500 km (300 mi) long, the rocks in the rift were slowly dropped down about 1-2 km (1 mi) along some of the faults. Now the region is undergoing east- west shortening, and the ancient faults of the Reelfoot rift are being reactivated to generate earthquakes. Today the Reelfoot rift and the New Madrid seismic zone are 2,000 km (1,200 mi) from the nearest plate boundary, which is in the Caribbean Sea.

The network of faults in the seismic zone is buried beneath hundreds to thousands of feet of sand and mud. Four of the largest faults are recognized as alignments of abundant small earthquakes, and movements along two of these faults dammed rivers and created lakes during the earthquakes of 1811-1812. A few more deeply buried faults were detected during oil and gas exploration, and a few small faults are known from geologic mapping. However, many earthquakes occur away from the few known faults, so there must be additional, unknown faults that can generate earthquakes in the seismic zone. Accordingly, the best overall guide to seismic hazard in the New Madrid seismic zone is the earthquakes themselves.

E vorba despre seismul acesta:

Magnitude mb 4.3
Region SOUTHEASTERN MISSOURI
Date time 2012-02-21 09:58:42.0 UTC
Location 36.88 N ; 89.40 W
Depth 2 km
Distances 186 km W Clarksville (pop 111,694 ; local time 03:58:42.8 2012-02-21)
16 km E Sikeston (pop 17,026 ; local time 03:58:42.8 2012-02-21)
6 km SE Bertrand (pop 710 ; local time 03:58:42.8 2012-02-21)
[/font]
[/font]
 
Cred ca iar se pregateste ceva mare (de magnitudine cel putin 7,5-8) undeva in Japonia sau Fiji, poate Kurile...Desi eu inclin spre Japonia, dupa cum merg lucruirile. Japonia "freamata" aproape la fel ca inainte de megaseismul de magnitudine moment 9 din 11 martie 2011.
 
Urmeaza mari cutremure in zona pacifica. Placa pacifica impinge foarte puternic spre vest, din Fiji si Tonga pana in Kamceatka, Creste progresiv activitatea seismica in Fiji, Japonia si Kurile. In zona Japoniei, frecventa seismelor moderate a devenit similara celei din perioada anterioara megaseismului din 11 martie. Situatia e periculoasa acolo.
 
Back
Sus