• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Dupa cum vedeti, activitatea seismica semnificativa, pe plan mondial, este concentrata in Cercul de Foc al Pacificului. Cutremurele din Vanuatu, Ecuador, Insulele Mariane, miscarile seismice repetate din Papua-Noua Guinee arata foarte clar acest lucru. Centura seismica mediteranean-asiatica nu da cutremure, practic observam o lipsa totala de evenimente semnificative pe centura care duce din Mediterana pana in centrul Asiei. Sigur, veti spune, au fost cateva cutremure in Iran acum cateva saptamani. Asa e, dar de notat ca lucrurile s-au calmat si nu se mai intampla nimic. E de bine, chiar foarte bine pentru noi, cred eu. Apreciez ca oricum sunt sanse minime sa apara miscari seismice majore pe centura Mediterana-Asia pana la sfarsitul acestul an. Nu ma hazardez la anii urmatori, dar cred totusi ca anul asta marginea continentala a Eur-Asiei va fi foarte linistita dpdv seismic, nu vor fi evenimente demne de interes. :D :D :)
 
Cutremurele produse ieri si azi in Iran si Turkmenistan nu sunt totusi iesite din comun. Este vorba de zone seismica oricum foarte active. La 30 iulie, in nord-estul Iranului a mai avut loc un cutremur de 5,6 grade. Tot in iulie, in sudul Iranului a avut loc un seism de 5,8 grade. Dupa cum vedeti, nici macar de 6,0 nu poate...Asa ca nu cred ca e nimic grav pentru noi. Seisme de 4-4,8 grade in Vrancea vom mai avea in toamna asta, e sigur asta. Dar sunt evenimente nesemnificative.
 
Pe pland mondial, cutremurele mai semnificative continua sa fie concentrate pe "sectorul" Asia-Pacific, Indonezia-Cercul de foc al Pacificului. Din fericire, marile cutremure continua sa nu "vina" spre directia Asia-Europa (Mediterana). Practic, se poate spune ca directia Iran-Turcia-Romania (Vrancea) se afla intr-o mare zona de "umbra" seismica. Din acest motiv, probabilitatea de a avea o miscare seismica semnificativa in acest an este neglijabila. De asemenea, nu prea sunt sanse ca Romania sa fie afectata de un cutremur important mai devreme de 2013-2014. Nici chiar dupa 2014 nu e obligatoriu sa avem cutremur foarte puternic (de magnitudine peste 7,0). Oricum, daca se mentine si in urmatorii ani actuala tendinta observata in evolutia seismicitatii pe plan mondial, cutremurul vrancean asteptat sa se produca pana in 2022-2024 aproape cu certitudine nu va depasi magnitudine MGR=6,5-6,7 (scara Richter), deci seismul va fi semnificativ mai slab chiar decat cel din 31 august 1986, necum 1977 sau 1940. Situatia externa ne este foarte favorabila.
Oricum, chiar si in ipoteza in care in 2011-2012 ar aparea seisme majore pe directia Asia-Pacific, nu e obligatoriu sa urmeze chiar imediat cutremur in Vrancea, probabil ca va mai trece un timp. Oricum, ultima prognoza a prof. Enescu arata ca de abia prin 2018-2020, Vrancea va fi pregatita pentru un cutremur de magnitudine MGR=6,4-6,5 (scara Richter). Deci un maxim de 6,5 grade de abia prin 2018-2020 !!!! ;) :rolleyes: :rolleyes: Potentialul Vrancei este foarte scazut, si nu creste prea repede, din fericire, ceea ce face ca, cel putin deocamdata, riscul seismic in Romania sa ramana destul de scazut.
 
Priviti cum sunt distribuite seismele pe plan mondial: http://www.seismo.ethz.ch/eq/latest/index_EN?list=w
Observati concentrarea pe Indonezia-Australia-Pacific, densitatea ridicata de epicentre de acolo, comparativ cu directia opusa, Asia-Europa (Mediterana). Doar 2 seisme in zona Iranului, si alea relativ mici, oricum de magnitudine sub 6,0. Asa ca situatia nu este critica, oricat ar cotcodaci madam Carmen Harra, oricat ar urla la Socoloa mosneagul Ioan Istrate si alte specimene...
Este foarte clara zona de "umbra seismica" in care ne aflam. Din partea mea, istratii n-au decat sa se arunce de pe bloc sau sa fuga in padure sa ii pape ursii ;) :rolleyes:
 
In continuare, activitatea seismica importanta pe plan mondial este concentrata in "Cercul de foc al Pacificului". Pe "centura mediteranean-asiatica" nu se produce nici un cutremur de magnitudine egala sau mai mare de 6,0 iar seismele de magnitudni 5 sunt rare. Q.E.D.
 
Pe plan mondial, in ultimele 48 de ore notam urmatoarea evolutie: cutremur usor in estul Turciei, ieri, cu multe replici si seisme pe langa Van de mai mica magnitudine (tot Turcia de est), cutremur de 6,3 grade in Hindu Kush la circa 190 km adancime. Astazi, a miscat zona Mauritius si dupa Mauritius a ciripit un pic si zona golfului Aden. Manifestari seismice diversificate, dar demne de urmarit, fiindca sunt legate de o anumita dinamica a placilor tectonice. Nu e ceva alarmant, totusi trebuie notat ca seismul din Afganistan de ieri s-a produs dupa o perioada relativ lunga in care seismicitatea cea mai intensa, pe plan mondial, era concentrata pe zona Pacific, Asia-Pacific. Practic, zona asiatica continentala nu mai contribuia cu nimic la seismicitatea globala a Pamantului, ceea ce mi s-a parut oarecum ciudat. Cutremurul din Hindu-Kush a aparut, cumva, ca o usoara tentativa de "corectie" a acestui dezechilibru major.
 
Cutremurele produse ieri in Serbia si Vestul Turciei nu au nici o legatura cu Vrancea. In cel mai rau caz, pot exista "ecouri" in Banatul romanesc in urma miscarilor seismice din centrul Serbiei. De altfel, un cutremur de 2,2 grade s-a si produs aseara langa Timisoara.
 
Astazi s-a intensificat activitatea seismica in regiunea Yemen-Golful Aden, la marginea sud-vestica a placii Ararbiei. Cutremurele nu au fost foarte puternice (cel mai puternic a avut magnitudinea 5,3), totusi se remarca numarul mare de seisme. Pana la ora 15h06min UTC s-au inregistrat 33 de cutremure cu magnitudini de peste 4 grade, intr-un ritm destul de ridicat. Ma intreb daca aceasta activitate seismica nu poate fi corelata cu ceva manifestari vulcanice la capatul nordic al riftului est-african. In orice caz, este implicata si marginea sud-vestica a placii Arabiei.
 
Cutremurul de magnitudine 6,5 produs aseara in sudul Iranului a fost cel mai puternic seism care a lovit Iranul dupa cel din 26 decembrie 2003, de magnitudine 6,5-6,6 grade, care a distrus orasul Bam (30.000 de morti). De altfel, observam ca epicentrul cutremurului de aseara se afla cam la 100 km sud-est de Bam, deci e posibil ca aceeasi forta cara a declansat seismul de la Bam din 2003 sa fi generat si cutremurul de aseara. Cutremurul a fost resimtit pana la granita cu Pakistanul si cu Afganistanul.
 
Doua cutremure cu magnitudine in jur de 7 in 24 de ore, nu prea am vazut.
Alta ciudatenie, cutremurul din Chile, desi de suprafata, a fost simtit ca unul de adincime, si nici nu prea a avut replici.
 
Creste din nou activitatea seismica in Indonezia. Este probabil un nou cutremur major undeva in Indonezia, daca se continua asa. Am observat ca seismele indoneziene mai mari (de magnitudini peste 6,5-7,0) sunt precedate de un numar mai mare de cutremure moderate, de 5-5,9 grade, care apar in diferite puncte ale arhipelagului indonezian. Asadar, Indonezia pregateste ceva semnificativ, cred eu. E bine pentru noi, oricat ar cobi anumite cucuvele batrane si stricate ;) ;) :32:
 
Paradoxal, seismul major nu s-a produs in Indonezia, ci taman de cealalta parte a placii Indo-Australiene, pe latura sa vestica, in Pakistan. A fost intr-adevar un cutremur de magnitudine mare, care insa din fericire nu a provocat pagube mari, deoarece a fost adanc si a zguduit mai intens zone mai slab populate. Totusi cutremurul a fost resimtit in regiunea araba (in Emiratele Arabe Unite), in Iran, in Afganistan, in Pakistan si intr-o buna parte din India, inclusiv la New Delhi. A fost cel mai puternic seism care a lovit Pakistanul dupa anul 2005. Exista cateva deosebiti substantiale intre seismul din 8 octombrie 2005 (de magnitudine 7,6) si cel din 18 ianuarie 2011 (magnitudine 7,2):
-epicentrul: daca in 2005 epicentrul a fost localizat in provincia Kashmir, la granita cu India, intr-o zona dens populata, de data asta epicentrul a fost in sud-vestul Pakistanului, la granita cu Afganistanul si cu Iranul;
-adancimea focala: daca in 2005 seismul a fost superficial (adancime 10 km), acum s-a produs un cutremur de adancime relativ mare, oricum subcrustal. Originea acestui cutremur este legata nu de o simpla falie crustale, ci de coliziunea continentala dintre placa Indiei si placa Euro-Asiatica, o coliziune frontala puternica;
-datorita adancimii focale mari, seismul nu a avut urmari catastrofale, spre deosebire de cel din octombrie 2005, cand au murit 70.000 de oameni.
Iata ca au fost norocosi pakistanezii de data asta. Si iranienii au fost relativ norocosi, in cazul seismului crustal de magnitudine 6,5 din 20 decembrie 2010, cutremur care s-a produs intr-o zona slab populata, spre deosebire de cel din decembrie 2003.
 
Cutremurul de astazi din sud-estul Iranului (Mw=6,0) s-a produs cam in acelasi loc cu seismul de magnitudine 6,5 din 20 decembrie 2010, la circa 120 km sud-est de orasul Bam (distrus de un cutremur cu magnitudinea 6,3 la 26 decembrie 2003). Interesant e ca seismul de azi a avut 2 pre-socuri, primul fiind cel mai puternic, de 4,9 grade. Dupa seismul din 20 decembrie anul trecut, replicile au fost destul de putine, si relativ slabe (maxim 4,8 grade), de aceea cred ca era de asteptat sa urmeze un nou cutremur in aceeasi zona. E de remarcat, in cazul seismelor din 20 decembrie 2010 si 27 ianuarie 2011, faptul ca iranienii au fost destul de norocosi, deoarece zona epicentrala e una slab populata, spre deosebire de cazul cutremurului din 26 decembrie 2003, care a afectat grav un oras dens populat, provocand distrugeri si numeroase victime.
 
Cutremurele din Iran sunt o consecinta a activitatii seismice mai ridicate inregistrate in Golful Aden in noiembrie 2010. Aproape intotdeauna, intensificarea activitatii seismice in Yemen-Aden duce la stimularea seismica a sudului Iranului. Nu pare a fi o situatie alarmanta pentru Romania, observati ca Turcia nu se lasa miscata, si se pare ca vor mai trece foarte multe decenii pana cand in Turcia de Est va avea loc un cutremur de magnitudine peste 7,0. Mai devreme de 2050-2060 nu ar fi posibile seisme foarte mari in estul Turciei. Sigur, vor fi cutremure acolo de 5,5-5,9 grade, poate ceva de 6,2-6,4 grade. Dar nu peste 7,0.
 
Cred ca seismele foarte adanci din Marea Celebes "ne spun" ceva. Avand in vedere localizarea acestora intre Indonezia si Filipine, cu legatura spre "lantul" Filipine-Japonia, cred ca aceste cutremure, desi nu foarte puternice, "ne spun" ca urmatoarele cutremure majore pe plan mondial (de magnitudini peste 7,0) se vor produce fie in Indonezia, fie in Filipine, cu o probabilitate de peste 90%.
 
va mai aduceti aminte ce spunea Marmureanu acu ceva vreme in legatura cu Pacificul? iata ca avea dreptate ;)
 
Cutremurul de azi din Germania nu este o noutate. Originea acestuia este legata de grabenul Rinului, o asociere de falii in trepte, in care blocul crustal central este coborat in raport cu blocurile laterale. Acest graben urmareste toata valea Rinului. In 1992 s-a produs, pe acest sistem de falii crustale, un cutremur de magnitudine 5,6-5,8 grade, cel mai puternic seism produs in Germania in ultimii 100 de ano. Evenimentul a afectat zona Roermond, la granita cu Olanda, dar a fost resimtit in toata Germania, in Belgia chiar si in Franta. In Germania, cutremurele nu pot depaso o magnitudine maxima cresibila de 6,0 grade, dar sunt de suprafata, de mica adancime, avand originea legata de acest graben al Rinului.
 
De ce nu es posibil sa se produca, prea curand, un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,7-7,0 in Estul Turciei ? Pentru ca in intervalul 1939-1976-1983, sectoare consecutive ale sistemelor de falii care actioneaza in acea parte a Turciei s-au rupt succesiv, in progresie de la est spre vest. Fiecare sector se rupe prin cate un cutremur de magnitudine 7,0 sau mai mare la intervale variind intre 100-180 de ani, in medie. Daca facem ucalcul simplu, rezulta ca mai devreme de 2040-2050, Estul Turciei nu are cum sa fie zguduit de cutremure mari, de magnitudini in jur de 7,0 sau peste 7,0. Eu inclin chiar sa cred ca urmatorul mare cutremur in Estul Turciei se va produce abia prin 2060, chiar mai tarziu.
 
GeoX link a spus:
De ce nu es posibil sa se produca, prea curand, un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,7-7,0 in Estul Turciei ? Pentru ca in intervalul 1939-1976-1983, sectoare consecutive ale sistemelor de falii care actioneaza in acea parte a Turciei s-au rupt succesiv, in progresie de la est spre vest. Fiecare sector se rupe prin cate un cutremur de magnitudine 7,0 sau mai mare la intervale variind intre 100-180 de ani, in medie. Daca facem ucalcul simplu, rezulta ca mai devreme de 2040-2050, Estul Turciei nu are cum sa fie zguduit de cutremure mari, de magnitudini in jur de 7,0 sau peste 7,0. Eu inclin chiar sa cred ca urmatorul mare cutremur in Estul Turciei se va produce abia prin 2060, chiar mai tarziu.

mey geo ieshti sigur???? parca aia de la discovery iereau plin de sesizare cum ca tre sa rupa ceva p=acolo ....
orishicum am facut o integrala (grafica obvious) pe o perioada de la 1500 incoa shi io crez sincer ca nu avem shanse chiar asha de rozee. dupe tendintz ar pica un 2013 p=acolo c=un debout sesizabil de 6 shi.
obvious tzin cont de varianta ca vrancea nu shtie statistica da neah...atunci istem both la fel de pa langa in pareri...vine ce=o venii cand vrea. what about de maine? ;)
 
Back
Sus