• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Apar dintr-o date multe cutremure mici si moderate in Pakistan, Afghanistan (Hindu Kush), Iran si Nepal-India (Muntii Himalaya). Ce e acolo, fratilor ??? ;) =)) =)) Plezneste ceva in lantul de munti tineri HYMALAYA-HINDU KUSH ??? =)) =)) :p Plezneste IRANUL ??? Cand crapa TURCIA ??? :p =)) Crapa sau nu crapa TURCIA ??? :55: =))
S-a produs si un cutremur de 6,4 in sud-vestul oceanului Indian. Ce se intampla acolo ? :55:
 
Au loc destul de multe cutremure si in Iran, cu deosebire in partea de sud, in zona stramtorii Hormuz, in legatura cu miscarea placii tectonice Arabe ! =)) E foarte interesant ce se intampla acolo !! ;) Stiti doar ca in septembrie, zona aceea a fost zguduita de un seism ceva mai puternic, de 6,2 grade pe scara Richter. Zona epicentrala a acestor cutremure corespunde, se pare, cu marginea sudica a Placii tectonice Arabe !! Stiti doar ca placa Araba are o miscare de impingere de la sud catre nord, o dinamica extrem de interesanta; aceasta dinamica a placii Arabe influenteaza si subplacile vecine, platoul iranian, placa Anatoliei, cea Caucaziana si, evident, microplaca Marii Negre !!!
 
Ciudat cutremurul din Suedia. As zice ca a fost un seism mai puternic decat ceea ce este obisnuit pentru acea zona. Dar, precum vedem, cutremure sunt posibile oriunde. Stiti doar ca la inceputul acestui an, in februarie, in nordul Norvegiei s-a produs cel mai puternic cutremur care a zguduit vreodata aceasta tara; seismul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter !!!!
 
Cutremurele produse in ultimele zile in Italia, atat in sudul peninsulei, cat si episodul seismic din nordul Italiei, zona Parma, nu sunt neobisnuite. Este o activitate seismica tipica pentru lantul muntos al Apeninilor. Desigur, este legata de miscarea placii Africane, care impinge spre nord-nord vest. Nici seismul foarte adanc (260 km) din sudul Italiei, de acum cateva zile, nu e nefiresc. In partea sudica a Italiei, in special in Sicilia si in zona arcului tirenian-calabric din Mediterana se produc foarte frecvent seisme de mare adancime, atat intermediare (60-300 km) cat si adanci (cel mai adanc seism din Italia producandu-se la circa 465 km adancime). Nu e ceva neobisnuit.
Interesant e ca, totusi, in Italia nu s-a mai produs un seism foarte puternic (M > 6,0 pe scara Richter) din anul 1980. Dupa seismul din zona Neapole-Avellino din 23 noiembrie 1980 (M=6,8-7,0), toate cutremurele din Italia nu au mai depasit 5,7 grade pe scara Richter. Astfel de cutremure au mai avut loc in 1984 si 1997 in provincia Umbria-Marche; seismele din septembrie 1997 care au lovit sever provincia Umbria (2 socuri la interval de cateva ore, de 5,5-5,7 grade pe scara Richter) au afectat foarte grav catedrala Sf. Francisc de Assissi, care a trebuit sa fie refacuta, din cauza distrugerilor foarte grave; un om a fost ucis tocmai de replica puternica ce a urmat socului principal, si nu de primul cutremur. De asemenea, un seism de 5,5 grade pe scara Richter a distrus o scoala in octombrie 2002, cateva zeci de copii fiind ucisi sub daramaturi. Aceste cutremure, desi cu magnitudini nu prea mari (sub 6,0 pe scara Richter), sunt foarte distrugatoare din cauza adancimilor mici la care se produc. E adevarat, asa cum spuneam mai sus, in sudul Italiei, in Sicilia si Calabria, se produc nu numai cutremure de suprafata (10 km adancime), ci si seisme foarte adanci, pana la 300-460 km adancime. Acestea nu produc nici un fel de pagube. Celebru a ramas marele cutremur de la Messina; la 28 decembrie 1908, un cutremur extrem de violent (7,2-7,5 grade pe scara Richter), urmat de un val seismic enorm, a distrus orasul Messina, bilantul fiind tragic; efectele acestui cutremur au fost descrise amanuntit de Axel Munthe in celebra sa Carte de la San Michele. Scriitorul suedez descrie efectele seismului, inclusiv in plan social. Intr-adevar, acest cutremur din 1908 a fost, probabil, cel mai puternic seism produs in Italia in cursul secolului XX. Alte cutremure mari au mai avut loc in 1915, 1920, 1968, 1976 si 1980. Cutremurele din mai-septembrie 1976 au afectat foarte grav regiunea Friuli-Venezia Giulia,la granita cu Austria si Slovenia; a avut loc, atunci, un soc principal de 6,7 grade pe scara Richter si intensitate IX-X pe scara Mercalli, in ziua de 6 mai 1976; au urmat foarte multe replici, cu magnitudini de pana la 6,0-6,5 pe scara Richter, care au aparut pana in luna septembrie 1976.
Dupa cum vedeti, Italia este o tara cu activitate seismica ridicata. Si tineti seama ca in cele expuse mai sus, m-am referit numai la cutremurele tectonice, nu si la seismele de origine vulcanica, legata de activitatea vulcanilor Vezuviu, Etna, Stromboli...
 
O droaie de cutremure in sud-vestul Turciei. Nu ar trebui sa ne preocupe, in principiu. Totusi, daca se produce in sfarsit un seism mai puternic in Turcia, e interesant unde anume. Oricum, un cutremur de 6-7 grade in vestul Turciei nu e suficient pentru a \"stimula\" declansarea unui cutremur vrancean major, ci, in cel mai rau caz, poate \"favoriza\" un seism vrancean mai slab, cu magnitudinea sub 7,0 pe scara Richter. Asa s-a mai intamplat in anul 1894, cand dupa un cutremur de 6,7 grade Richter produs la 10 iulie in Marea Marmara, langa Istanbul, a urmat un cutremur vrancean de 6,9 grade pe 31 august acelasi an. Oricum, sub 7,0 grade, de retinut acest lucru !!!
 
Ceea ce este interesant in legatura cu ultimul cutremur din Pakistan este localizarea epicentrului, care nu se afla in partea continentala, ci in domeniul marin, practic la marginea de nord-vest a Oceanului Indian. Coroborat cu detaliile tectonice, vedem ca epicentrul s-a aflat cumva in zona \"oblica\" a placii Indiene, in partea dinspre placa Araba. Acest detaliu este cel cu adevarat interesant. Oricum, anul asta au fost multe cutremure in Pakistan si Afghanistan (in speta, in muntii Hindu Kush), dar acum s-a produs un cutremur si in zona oceanica, deci in afara coastei Pakistanului. Comportarea acestei placi tectonice este mereu interesanta, fiindca e capabila oricand de anumite surprize si \"reveniri\" catre anumite directii \"preferate\"...;) =))
 
Interesante ultimele cutremure din Pakistan si Afganistan. Desi nu au fost foarte puternice, totusi sunt de interes pentru \"centura estica\", din care facem si noi parte (Vrancea). Vorbeam aseara cu Andy, si Andy se mirca ca nu au urmat nici un fel de replici semnificative dupa seismul din sud-vestul Pakistanului (nordul Oceanului Indian). Si iata ca, la numai cateva zile de la seismul din Pakistan, s-a produs alt cutremur maricel, dar foarte adanc, in Afganistan, cu epicentrul in muntii Hindu Kush ! Foarte interesante procesele care au loc acolo ! Se framanta bine pamantul p-acolo ! Anul 2008 a adus o intensificare semnificativa a activitatii seismica in intreg lantul muntilor Hindu Kush, din Kirgistan pana in Pakistan si Afganistan.
Am mai observat ceva. Imediat dupa cutremurul din Pakistan (cu epicentrul situat in Oceanul Indian, s-a produs un cutremur mic, de circa 5 grade, pe Dorsala Carlsberg (marginea vestica a placii Indiei). Dupa cutremurul de azi noapte din Hindu Kush (Afganistan): hop, tzust, iar cutremur pe Dorsala Carlsberg !!! Foarte interesante procesele de acolo !!!!
 
A aparut si replica la seismul de 6,0 din sud-vestul Pakistanului (epicentru in nordul Oceanului Indian)! Era de asteptat sa apara macar o replica de aproape 5 grade pe scara Richter. Oricum, placa Indiana este foarte activa, dupa cum vedem.
 
Cutremurele din Papua-Noua Guinee nu sunt totusi surprinzatoare. Aproape anual se produc, in zona, seisme importante. Regiunea Papua-Noua Guinee se incadreaza in asa-numitul Cerc de foc al Pacificului, iar activitatea seismica este provocata de subductia placii Pacifice. In 1998, 2 seisme consecutive, cu magnitudini de 7,0 pe scara Richter, au provocat valuri seismice uriase tsunami care au avut consecinte foarte grave, peste 2000 de morti si distrugeri considerabile.
Vedem ca in Afganistan continua sa se produce seisme maricele. De 6 luni a crescut activitatea seismica in muntii Hindu Kush, comparativ cu perioada anterioara, si vad ca tendinta se mentine. Nu exclud in seism major in zona...
 
De aproape 6 luni activitatea seismica din zona muntilor Hindu Kush a crescut, si continua sa creasca in numar de seisme si magnitudine. Daca in perioada 2006-mijlocul anului 2008, in muntii Hindu Kush avea loc relativ putine seisme, cate un cutremur de 4,7-5,2 grade la interval de 1-3 luni, de 6 luni numarul cutremurelor din zona a crescut considerabil. A crescut semnificativ si magnitudinea lor. In prezent, situatia din zona e asemenatoare cu ceea ce s-a intamplat dupa cutremurul din Pakistan din 8 oct 2005, care a avut epicentrul insa mai la est, in Kashmir. Probabilitatea unui cutremur major in Hindu Kush este mare.
 
Cred ca probabilitatea unui cutremur mai puternic in Hindu Kush, in cursul acestui an, este foarte mare. In zona se acumuleaza energii, \"la greu\"...=)) =)) =)) Fiind vorba de cutremure de adancime, ma tem ca aceste seisme care au avut loc in ultima vreme nu contribuie la detensionarea zonei, ci arata ca se acumuleaza energie, tot mai multa energie. Acest fenomen se datoreaza presiunii pe care India o exercita asupra Eur-Asiei, presiune care a crescut considerabil in ultimele 6 luni. Se anunta lucruri foarte interesante...;)
 
Foarte slaba activitatea seismica de azi, in toata lumea. Nici macar un cutremur de minim 5-5,5 grade pe scara Richter, undeva in lume...:harhar: :rolleyes:
Sa vedem unde crapa...:rolleyes: Apropos, la noapte avem Luna Plina...:unsure:
 
:harhar: :rolleyes: :unsure: :(( :(( :(( :( :p :p :p parerea mea despre luna plina :rolleyes:
 
Legat de cutremurele din Noua Caledonie (ultimul de 6.8).
Vulcanul Yasur este in alerta de nivel 3... asta inseamna ca erupe :harhar:
 
In ultimele 24 de ore au aparut, din nou, o multime de cutremure in Bulgaria, in special in partea de est. Daca va uitati pe harta de la EMSC, observati cum seismele bulgaresti se grupeaza, cumva, tangetial fata de limita presupusa a microplacii Marii Negre. Oricum, aceste mici cutremure sunt consecinta frecarilor intre microplacile tectonice care actioneaza in aceasta regiune, in principal a raporturilor de culisare cu frecare/alunecare intre microplaca Marii Negre si cea Moesica. Alunecarea si deplasarea treptata, de la sud-est catre nord-vest, a microplacii Marii Negre determina, in mod progresiv, sensibilizarea seismica zonelor-limita, situate la marginea acestei microplaci. Aceste procese de sensibilizare seismica se \"rezolva\" prin acumularea unor tensiuni elastice si eliberarea acestor tensiuni prin cutremure care au loc in lungul zonelor-limita.
 
Ciudat cutremurul din sud-estul Turciei. Sa vedem revizuirea. In orice caz, e neobisnuit de adanc pentru Turcia !!! :harhar: :rolleyes: :rolleyes: :unsure: :(( Daca si dupa revizuirea finala ramane tot cu o adancime mai mare de 40-60 km, se cheama ca s-a produs un CUTREMUR SUBCRUSTAL, DE MARE ADANCIME, in Turcia !!!!! :(( :(( :(
 
L-au readus la normal, in fine :harhar:
 
Vedeti ce interesanta e localizarea cutremurelor de azi din Estul Turciei ? Taman in coltul de sud-est al Marii Negre !!! De fapt, langa marginea sud-estica a Marii Negre. Foarte interesanta localizare...:harhar: :rolleyes: :rolleyes:
 
Sa mai comentam un pic ce se mai intampla, din punct de vedere seismic, pe plan extern. Apar foarte multe cutremure in Turcia, roiuri de seisme din ce in ce mai dese, pe ambele flancuri majore ale placii Anatoliei, atat in vestul Turciei, dar, ceea ce e interesant, si in estul Turciei, la contactul cu platoul Iranian si cu marginea de nord-vest a Placii Arabiei. Observam, de asemenea, foarte multe cutremure in Caucaz; seismul de azi s-a produs la o adancime destul de mare, se pare de 80 km, ceea ce il face mai deosebit (ma refer la cutremurul din zona Marii Caspice).
Foarte interesant este si faptul ca s-au produs mai multe cutremure cu magnitudini de 4,4-4,6 grade pe scara Richter in Marea Rosie, pe flancul vestic al Placii Arabiei. Respectivele evenimente, desi minore ca magnitudine, denota totusi o deplasare a placii Arabiei, deplasare care se face catre nord-nord vest. In acest proces de deplasare cu culisare, placa Arabiei se freaca de placile vecine, ceea ce genereaza tensiuni elastice care se rezolva prin cutremure.
 
Astazi au avut loc mai multe cutremure mici in Serbia. Un eventual seism mai puternic acolo ar putea si simtit in Banat, Oltenia si vestul Munteniei. Un astfel de cutremur, produs la 8 aprilie 1893, in centrul Serbiei (M=6,5) a fost resimtit si in Romania in Oltenia si Banat.
 
Back
Sus