Cutremurele produse in ultimele zile in Italia, atat in sudul peninsulei, cat si episodul seismic din nordul Italiei, zona Parma, nu sunt neobisnuite. Este o activitate seismica tipica pentru lantul muntos al Apeninilor. Desigur, este legata de miscarea placii Africane, care impinge spre nord-nord vest. Nici seismul foarte adanc (260 km) din sudul Italiei, de acum cateva zile, nu e nefiresc. In partea sudica a Italiei, in special in Sicilia si in zona arcului tirenian-calabric din Mediterana se produc foarte frecvent seisme de mare adancime, atat intermediare (60-300 km) cat si adanci (cel mai adanc seism din Italia producandu-se la circa 465 km adancime). Nu e ceva neobisnuit.
Interesant e ca, totusi, in Italia nu s-a mai produs un seism foarte puternic (M > 6,0 pe scara Richter) din anul 1980. Dupa seismul din zona Neapole-Avellino din 23 noiembrie 1980 (M=6,8-7,0), toate cutremurele din Italia nu au mai depasit 5,7 grade pe scara Richter. Astfel de cutremure au mai avut loc in 1984 si 1997 in provincia Umbria-Marche; seismele din septembrie 1997 care au lovit sever provincia Umbria (2 socuri la interval de cateva ore, de 5,5-5,7 grade pe scara Richter) au afectat foarte grav catedrala Sf. Francisc de Assissi, care a trebuit sa fie refacuta, din cauza distrugerilor foarte grave; un om a fost ucis tocmai de replica puternica ce a urmat socului principal, si nu de primul cutremur. De asemenea, un seism de 5,5 grade pe scara Richter a distrus o scoala in octombrie 2002, cateva zeci de copii fiind ucisi sub daramaturi. Aceste cutremure, desi cu magnitudini nu prea mari (sub 6,0 pe scara Richter), sunt foarte distrugatoare din cauza adancimilor mici la care se produc. E adevarat, asa cum spuneam mai sus, in sudul Italiei, in Sicilia si Calabria, se produc nu numai cutremure de suprafata (10 km adancime), ci si seisme foarte adanci, pana la 300-460 km adancime. Acestea nu produc nici un fel de pagube. Celebru a ramas marele cutremur de la Messina; la 28 decembrie 1908, un cutremur extrem de violent (7,2-7,5 grade pe scara Richter), urmat de un val seismic enorm, a distrus orasul Messina, bilantul fiind tragic; efectele acestui cutremur au fost descrise amanuntit de Axel Munthe in celebra sa Carte de la San Michele. Scriitorul suedez descrie efectele seismului, inclusiv in plan social. Intr-adevar, acest cutremur din 1908 a fost, probabil, cel mai puternic seism produs in Italia in cursul secolului XX. Alte cutremure mari au mai avut loc in 1915, 1920, 1968, 1976 si 1980. Cutremurele din mai-septembrie 1976 au afectat foarte grav regiunea Friuli-Venezia Giulia,la granita cu Austria si Slovenia; a avut loc, atunci, un soc principal de 6,7 grade pe scara Richter si intensitate IX-X pe scara Mercalli, in ziua de 6 mai 1976; au urmat foarte multe replici, cu magnitudini de pana la 6,0-6,5 pe scara Richter, care au aparut pana in luna septembrie 1976.
Dupa cum vedeti, Italia este o tara cu activitate seismica ridicata. Si tineti seama ca in cele expuse mai sus, m-am referit numai la cutremurele tectonice, nu si la seismele de origine vulcanica, legata de activitatea vulcanilor Vezuviu, Etna, Stromboli...