• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Cutremurul de azi din Vrancea (de la ora 13:28 UTC) a fost mai interesant prin localizarea epicentrului, care s-a aflat la vest de Muntii Vrancei, practic in interiorul Curburii carpatice, langa Intorsura Buzaului, la nord-est de Brasov. Prin urmare, hipocentrul s-a aflat, cumva, pe latura vestica a blocului litosferic \"scufundat\" la Curbura Carpatilor.
 
si a fost urmat de unul tot interesant si ca localizare si ca adincime, mi se pare mie

Magnitude unknown
Region ROMANIA
Date time 2009-02-23 at 17:46:49.5 UTC
Location 46.66 N ; 26.26 E
Depth 200 km
Distances 32 km S Piatra neamt (pop 102,688 ; local time 19:46 2009-02-23)
28 km NW Moinesti (pop 23,981 ; local time 19:46 2009-02-23)
15 km NW Zemes
 
Am observat azi .nr. mare de cutremure din vestul Turciei si din Grcia.Reprezinta ele oare un factor de risc pt. Vrancea?
 
cele din Grecia nu, iar cele din Turcia sint prea mici ca sa aiba vreo influenta
 
Atunci ce magnitudine trebuie sa aiba un cutremur in Turcia ca sa fie influentata Vrancea?
 
din pacate nu-ti pot da un raspuns exact, dar in jur de 6 cred.
 
Pentru a exista o legatura intre seisme din Turcia si seisme moderate vrancene (de cel putin 5,5 grade Richter, nu discutam aici despre seismele minore anuale de 4,0-5,0 pe scara Richter, care formeaza fondul natural de seismicitate specifica Vrancei), ar trebui, teoretic, ca magnitudinea seismelor din Turcia sa depaseasca 6,0 pe scara Richter. Totusi, corelatia nu se manifesta identic de fiecare data, se intampla uneori ca seismele din Vrancea sa preceada cutremure semnificative in Turcia.
 
Magnitude mb 5.0
Region SOUTHEAST INDIAN RIDGE

Date time 2009-02-25 at 16:08:02.1 UTC
Location 42.06 S ; 88.36 E
Depth 33 km
Distances 2670 km SW Perth (pop 1,446,704 ; local time 00:08 2009-02-26)
2533 km SW Busselton (pop 10,214 ; local time 00:08 2009-02-26
Cel mai mare cutremur din lume pe ziua de azi
 
Da, la coltul de sud-vest al placii Indiene, intr-o zona de rift oceanic, sau dorsala oceanica (lant muntos submarin).
 
Stiu ca nu are legatura dar ati observat numarul mare de cutremure din Europa din ultimele zile(din Grecia,Italia si Turcia,chiar daca s-au produs in partea asiatica)sau asta e doar impresia mea ca necunoscator al domeniului?
 
Da rares, dar sunt totusi cutremure mici. Oricum, in general in Grecia si Turcia se produc foarte des astfel de cutremure. Anul trecut, de exemplu, in Grecia s-au produs 5 sau 6 seisme de 6-6,9 grade. Aceste zone seismice sunt, oricum, foarte active.
 
Cutremurul de azi din Oceanul Arctic a fost cam de 3-4 ori mai puternic, ca energie eliberata, decat seismul de 6,2 grade produs in nordul Norvegiei la 20 februarie 2008. Cutremurul s-a produs la marginea nordica a placii Euro-Asiatice, pe sectorul european al acesteia, in Oceanul Arctic. In general, Oceanul Arctic are activitate seismica destul de slaba, totusi in ultimii 2 ani a inceput sa creasca. La vremea respectiva, cutremurul din 20 februarie 2008 a fost considerat cel mai puternic seism resimtit in Norvegia in ultimii 150 de ani.
 
Pana acum nu s-au produs prea multe replici ale cutremurului major din Tonga (Pacific) de aseara (7,9 grade). De regula, astfel de cutremure crustale violente sunt urmate de foarte multe replici. Nu m-ar mira daca s-ar mai produce in curand un seism puternic in acea zona (magnitudine peste 6,0 pe scara Richter).
 
La putin timp dupa cutremur a erupt si un vulcan submarin din zona.

Eruptie spectaculoasa a unui vulcan subacvatic in apropiere de Tonga, in sudul oceanului Pacific

O eruptie spectaculoasa a unui vulcan subacvatic a fost inregistrata joi in apropierea statului Tonga, in sud-vestul insulei Tongatapu, o zona in care sunt grupati 36 de vulcani, relateaza AP.

Hotnews
 
Cutremurul care s-a produs azi-noapte in centrul Italiei a fost cel mai puternic seism care a zguduit Italia dupa 1980. De la seismul de 6,8-7,0 grade pe scara Richter din 23 noiembrie 1980, in Italia nu s-a mai produs nici un seism de magnitudine mai mare sau egala cu 6,0. Au avut loc cutremure moderate, de 5,5-5,7 grade, asa cum a fost cel din septembrie 1997, care a avariat grav catedrala Sf. Francisc de Assissi, sau cel din octombrie 2002 (5,5 grade), care a provocat daramarea unei scoli si moartea unor elevi.
Ma cam asteptam la un seism mai mare pe acolo, mai ales dupa seria de cutremure din Grecia de anul trecut. Dupa Grecia, a miscat Italia..:smile: :)
Nu exista o legatura cu Vrancea, in Italia e vorba de actiunea placii Africane, care nu mai conteaza asa mult pentru noi.
 
Cutremurele din Grecia de anul trecut si cel de azi din Italia au fost provocate, in mod evident, de o anumita presiune a placii Africane, care impinge de la sud-vest catre nord-est. Pentru Vrancea, actiunea placii Africane nu mai conteaza atat de mult, dar nu exclud posibilitatea ca aceasta presiune sa influenteze microplaca Moesica; aceasta impinge mai tare spre Carpatii Meridionali, deci spre zona Fagaras. E doar o ipoteza, evident. Dar am observat ca in ultimele luni a crescut, treptat, numarul seismelor locale fagarasene.
 
Mai e de remarcat faptul ca seismul de 6,3 grade pe scara Richter din Italia a avut mai multe socuri precursoare, care s-au produs duminica seara, foarte tarziu, in aceeasi zona. Cel mai puternic cutremur precursor a avut magnitudinea 4,8 ! In ceea ce priveste replicile, cea mai puternica replica de pana acum a avut magnitudinea 5,1.
 
Directorul Institutului de Fizica a Pamântului din Bucuresti ne asigura ca seismul din Italia nu va avea nici o influenta în România. “Este un cutremur de suprafata, în care energia se împrastie într-o zona restrânsa, de câteva sute de kilometri patrati, cu efecte devastatoare. În Vrancea, vorbim de o disipare pe mii de kilometri patrati, sustine Marmureanu. Adâncimea cutremurelor din România este de 130-150 de kilometri. Sunt deci etaje geologice diferite. Avem si noi cutremure de suprafata în zona Banatului, în Dobrogea sau Delta Dunarii, dar nu cu aceste caracteristici. La noi, cutremurele se produc la minimum 10-15 kilometri adâncime”.
Gardianul
 
M-am uitat aseara pe teletextul televiziunii italiene Rai Uno, si intr-adevar intensitatea cutremurului, iin zona epicentrala, a fost de VIII-IX grade pe scara Mercalli.
 
In ultimele cateva zile, placa Indo-Australiana a fost activa cam pe toate directiile, producand seisme moderate atat pe flancul estic, cat si pe cel vestic. Cred ca aceste cutremure sunt normale, deoarece nu observam o concentrare clara intr-o anumita directie. Este normal sa apara astfel de cutremure (de magnitudini 5-6 pe scara Richter) pe toate partile acestei placi, asa cum au fost seismele din Indonezia (Mentawai), Mauritius-Reunion, mijlocul Oceanului Indian si zona de fractura Owen (in partea de nord a Dorsalei Carlsberg).
 
Back
Sus