• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Succesiunea celor 2 seisme foarte violente este interesanta, desigur. Se poate discuta daca seismul de magnitudine Mw=8,1 din Samoa de ieri ar fi favorizat, cumva, declansarea cutremurului de 7,8 de azi din Sudul Sumatrei. Greu de spus, dinamica placilor tectonice e complicata, iar distanta dintre cele 2 zone nu e chiar foarte mica. Circumstantele ar fi magnitudinile apropiate si intervalul scurt intre cele 2 evenimente.
 
Ceea ce au in comun cele 2 seisme majore (cel din Samoa si ce din Sumatra) ar fi placa Indo-Australiana si mai ales sectorul Australian al acesteia. In Samoa, placa Pacifica se subduce sub cea Indo-Australiana (deci a fost o presiune enorma a placii Pacifice in cea Australiana). Cutremurul din Sumatra a avut originea aproximativ la contactul dintre sectorul Australian si cel Indian, tot intr-o zona de subductie, cumva pe \"coborarea\" placii Australiene sub sectorul Burma aflat in legatura cu placa Euro-Asiatica (extremitatea sa sud-estica). Interesant este ca in ultimii ani, placa Indo-Australiana a fost aproape intotdeauna dinamizata de un fenomen seismic de mare anvergura petrecut in extremitatile sale de sud si est. Astfel, la 21 decembrie 2004 s-a produs un seism de magnitudine Mw 8 in extremitatea de sud a Australiei, in zona insulei Maquarie. A urmat dezastrul de la 26 decembrie 2004 (Mw=9,3 Sumatra, Simeulue-Nicobar India); procesul a continuat prin seismul de la 28 martie 2005 (Mw 8,7 insula Nias), iar la 8 octombrie 2005... surprinza de proportii: a rabufnit violent Pakistanul (seism de magnitudine Mw 7,6 in Kashmir, cu numeroase seisme secundare de magnitudini 6-6,7 care au aparut inclusiv in Hindu Kush pana in decembrie 2005). La 12 septembrie 2007, un seism violent, de magnitudine Mw 8,4 s-a produs in Sumatra (cap Mentawai), urmat de seisme de 7-7,4 in zona Mentawai in februarie 2008; a urmat rabufnirea din Asia centrala, cutremurele din Tibet (M 6-7,2), China (Mw 7,9), Kirgistan, Caucaz, Pakistan, sudul Iranului (sept 2008).

Ideea pe care vreau sa o scot in evidenta este aceea ca intotdeauna se dezlantuie ceva mare, mare de tot in extremitatea sudica sau cea estica a sectorului Australian, dupa care fenomenul pare a se propaga, uneori, si catre alte directii.
 
Foarte corect. Totusi diferenta este ca acum perturbatia -destul de semnificativa - se propaga de la est la vest si nu de la sud la nord. Sa vedem ce va urma.

O imagine care ne poate ajuta sa intelegem mecanismul producerii seismelor in zona respectiva.

Earthquake_Depths.jpg
 
Desi ordinea seismelor a fost de la est la vest - Samoa/Sumatra - totusi cred ca acestea au aparut datorita unei miscari spre E, NE a placii australiene, pentru ca in Samoa a fost crustal iar in Sumatra subcrustal. Sa vedem daca perturbatia se va propaga spre Golful Bengal si Hindu Kush.
 
Ieeeee, a miscat Dorsala Carlsberg, ieeeee ! :ack: :ack: :32: :32: :94: :32: :92: :32:
In ultima vreme a fost cam liniste pe acolo... =)) =))
 
Dupa seismele din Andaman, India si Iran au aparut microseismele din \"varful\" placii arabice. Acum sunt patru microseisme care contureaza foarte bine varful placii respective. Sa vedem daca seismele din Dorsala Carlsberg vor induce o miscare suplimentara a placii arabice.
http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home&sub=gmap
 
Cutremurele din noaptea de 7 spre 8 octombrie din Oceanul Pacific au constituit cea mai violenta secventa seismica inregistrata, pe plan global, de la inceputul acestui an si chiar din ultimii cativa ani. Succesiunea mai multor seisme majore (Mw > 7,0) intr-un interval de cateva minute pana la cateva ore, in lungul aceleiasi Centuri seismice, justifica acest calificativ. De mult timp nu am mai vazut o secventa seismica atat de violenta. Bine ca e departe de noi, din fericire.
Sunt ingrijorat pentru Japonia. Am in vedere tendinta de propagare spre nord-nord est, tendinta amplificata in urma seismului de magnitudine 8,1 din Samoa. Repet: sunt foarte ingrijorat pentru Japonia !!!! =)) =)) :ack: :ack:
 
Cutremurele din noaptea de 7 spre 8 octombrie din Oceanul Pacific au constituit cea mai violenta secventa seismica inregistrata, pe plan global, de la inceputul acestui an si chiar din ultimii cativa ani. Succesiunea mai multor seisme majore (Mw > 7,0) intr-un interval de cateva minute pana la cateva ore, in lungul aceleiasi Centuri seismice, justifica acest calificativ. De mult timp nu am mai vazut o secventa seismica atat de violenta. Bine ca e departe de noi, din fericire.
Sunt ingrijorat pentru Japonia. Am in vedere tendinta de propagare spre nord-nord est, tendinta amplificata in urma seismului de magnitudine 8,1 din Samoa. Repet: sunt foarte ingrijorat pentru Japonia !!!! =)) =)) :ack: :ack:

am citi undeva despre un efect observat si studiat cum ca daca avem un seism \"important\" la un cap al unei falii in cca 1 luna raspunde capatul celalat, exmplul se dadea pe o falie cu evenimente in zona kurile la japonia...parca.
acum pe plan local deci e explicabil roiul acesta incepand de acum o saptamana da daca ne gandim la hotarul tectonic de la indonezia si terminat la noi....him eu totusi as aorda mai multa atentie evenimentelor.
 
cris, am ramas precum avatarul tau. =))
 
Revin cu unele comentarii referitoare la seismul din 30 sept din Sumatra si, mai genera, in legatura cu situatia seismica de acolo. O serie de studii efectuate in ultimii 2 ani arata ca, totusi, mai exista energie multa acolo, energie care inca asteapta sa se elibereze. Exista o portiune a zonei de subductie care nu s-a detensionat, ci se pare ca a ramas blocata, nerupta, undeva in dreptul coastei de vest a Sumatrei. Studiile au ajuns la o concluzie groaznica pentru locuitorii Sumatrei: zona este predispusa la un nou mega-seism, comparabil cu cele din 26 decembrie 2004, 28 martie 2005 sau 12 septembrie 2007, in orice caz un mega-seism cu magnitudinea Mw in jur de 8,5 grade, capabil sa genereze chiar un nou tsunami devastator. Nu se stie sigur cand ii va lovi aceasta urgie, nu e sigur daca energia care inca a ramas acumulata pe sectorul blocat se va elibera brusc, printr-un singur seism, extrem de violent, sau prin mai multe cutremure majore de magnitudini 7,5-8. E sigur insa ca seismul de magnitudine Mw 7,6 din 30 septembrie nu a eliberat mai nimic din energia acumulata acolo, ba mai mult, un pericol mortal, un eveniment de mari proportii poate lovi zona in viitor. Cand ??? Ramane de vazut. E sigur ca aceasta energie ramasa trebuie sa se elibereze, fiindca blocajul acelui sector nerupt nu se poate mentine la nesfarsit. Cu cat blocajul va avea o durata mai mare, cu atat seismul care ameninta zona va fi mai puternic.
E clar un lucru: locuitorii Sumatrei nu au scapat de amenintarea unui nou mega-seism. Ceva mare si rau li se pregateste, si ar putea face din nou prapad pe acolo. =)) =)) :ack: :ack:
 
Saptamana trecuta am avut 2 seisme de magnitudine 5 pe Dorsala Carlsberg. La putin timp a urmat seismul de 4 grade din Vrancea. Azi dimineata s-a produs un seism mai maricel, de magnitudine 6,1 grade Mw, tot pe partea Dorsalei Carlsberg. Nu cred ca se pune problema unui cutremur mare la noi, dar un eveniment de magnitudine un pic mai mare decat a celui de saptamana trecuta, asa la 4,5-5 grade, ar fi posibil.
 
Dupa cutremurul de ieri dimineata de magnitudine 6,1 de pe Dorsala Carlsberg-zona Mauritius-Reunion (Oceanul Indian), la 24 de ore s-a produs un seism de magnitudine in jur de 5 la granita Iran-Iraq. Interesant... =)) =)) :ack: :ack: :32:
 
Situatia din Indonezia este foarte fierbinte, dupa cum vedeti. Zona fierbe efectiv dpdv seismic. Intrebarea este: soseste, in sfarsit, marele seism de magnitudine Mw=8-8,8 grade asteptat sa rupa ultimul sector nedislocat inca din sud-vestul Sumatrei ??? :ack: =)) =)) :ack: :32: :32: :32:

In orice caz, spun asa: saracii oameni, ii ameninta, se pare, o noua mega-nenorocire ! :94: :32: :92:

Intrebarea este urmatoarea: ce se intampla cu placa Indo-Australiana dupa ce se va rupe si ultimul sector nerupt din zona Sumatrei ?? Stiti doar ca Marmureanu spunea ca asteapta inca un cutremur extrem de mare in zona Sumatrei, lasand sa se inteleaga ca acest mega-seism ar urma \"sa termine treaba\" pe acolo. M-as hazarda la urmatoarea speculatie: cu cat acest ultim mega-seism din seria inceputa la 26 decembrie 2004 intarzie mai mult, adica trec mai multi ani pana la producerea lui, cu atat e mai bine pentru noi, pentru ca dupa acest mega-seism placa Indo-Australiana nu va mai apuca sa genereze tensiuni foarte mari spre noi, deci nu vom avea cutremur mai mare de 7,0 grade, ci doar un eveniment de maxim 6,8. Practic, ar fi bine ca acest \"ceva care tine ocupata placa Indo-Australiana\" sa intarzie sa se produca pentru o perioada cat mai lunga de timp. Pentru ca din momentul in care in zona Sumatrei se rupe si ultimul sector printr-un ultim mega-seism de magnitudine Mw in jur de 8,5 grade, atunci lucrurile ar putea deveni mai complicate si pentru noi. E o speculatie ceea ce am spus, evident. Dar e o parere...
 
Zippy, asta e doar o speculatie, din cate inteleg eu. Pe ce anume te bazezi cand faci asemenea afirmatie?
 
Cutremurul de aseara din Afganistan nu este o surpriza, zic eu. Zona aceea din muntii Hindu Kush este, oricum, una activa dpdv seismic. In toamna lui 2008 s-au produs mai multe cutremure de 5,9 pana la 6,6 grade acolo, in Kirgistan, Pakistan si Afganistan. De asemenea, in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 s-au produs 3 seisme de magnitudini 5,9 in Hindu Kush. In aprilie 2009 aceeasi zona a fost afectata de 2 cutremure superficiale cu magnitudini relativ mici (5,5 grade), care insa au provocat pagube importante in localitatile situate in zona epicentrala.
Deci nici acest seism nu este o surpriza.
Sa facem o recapitulare:
-seism in China 6,2 Qinghai (acum vreo 2 luni asa);
-seism in Caucaz, Georgia 5,9 (luna trecuta);
-seism in Mauritius de 6,1 grade (acum vreo 2 saptamani);
-aglomerare de seisme de magnitudine 5-5,5 pe Dorsala Carlsberg;
-seism in Hindu Kush de 6,2 grade (aseara)
Nu e ceva alarmant in ceea ce priveste influenta asupra noastra, dar totusi ne putem astepta la alte seisme perceptibile in Vrancea, la magnitudini in jur de 5 grade, poate chiar 5,5.
 
A miscat iar Dorsala Carlsberg !!! Ieeeeee... :55: :98: :98: :smile: :rolleyes:
 
Acum nu trebuie sa credem ca ne ameninta un seism major chiar acum. Eu cred totusi ca actualul context seismic extern dar si intern poate fi favorabil producerii unui cutremur vrancean de magnitudine comparabila cu a celui din 25 aprilie (M=5,5).
 
Luna trecuta am avut un seism de magnitudine 5,9 in Georgia, la est de Marea Neagra. Aseara s-a produs un cutremur de 6,2 in Hindu Kush, iar acum 2 saptamani un seism de 6,1 grade in Mauritius-Reunion, pe Dorsala Carlsberg. Tot pe Dorsala s-au produs mai multe seisme de magnitudine 5-5,5. Apreciez ca in aceste conditii nu este de asteptat un seism vrancean de magnitudine peste 7,0 acum, dar este posibil sa se produca un seism de magnitudine 5-6.
 
Back
Sus