• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Dupa cum spuneam, grosul activitatii seismice la nivel mondial se muta, incet-incet, spre "Cercul de foc al Pacificului". Era si de asteptat totusi, centura pacifica nu a mai dat un cutremur major cam demult, cam e timpul sa mai vedem o succesiune de cutremure importante in arealul Oceanului Pacific. Sa vedem ce mai e pe langa Vanuatu, acolo e mereu o activitate intensa.
 
Doua cutremure cu Mw > 6,5 in cateva zile si altele cu magnitudini moderate, in acelasi interval, poate arata cate ceva. Centura pacifica are "talente" in a da succesiuni de seisme mari, uneori in acelasi loc, alteori in surse diferite, dar tot la intervale relativ mici, in perioade de intensificare. Dupa cutremurul de azi nu s-a emis alerta de tsunami.
 
Daca nu ma insel, maine e si faza de Luna Noua. Sa vedem daca mai apar ceva efecte pe zone care genereaza seisme pentru care fortele care actioneaza in focare au componente verticale dominante. Cutremurele recente din Vanuatu s-au produs, se pare, pe plan de subductie, deci a existat si componenta verticala semnificativa. In urmatoarele 3-4 zile am putea sa mai vedem ceva efecte pe astfel de zone.
 
GeoX a spus:
Daca nu ma insel, maine e si faza de Luna Noua. Sa vedem daca mai apar ceva efecte pe zone care genereaza seisme pentru care fortele care actioneaza in focare au componente verticale dominante. Cutremurele recente din Vanuatu s-au produs, se pare, pe plan de subductie, deci a existat si componenta verticala semnificativa. In urmatoarele 3-4 zile am putea sa mai vedem ceva efecte pe astfel de zone.

Mda, cateva cutremure mici la intervale scurte de timp in Hindu Kush, fireste. Mici scartaieli, dar evident e vorba de cutremure la care fortele generatoare au componente verticale semnificative. Sa vedem daca "zice" si baba V. cate ceva, dupa agitatia din ultima decada a lui martie nu a mai fost nimic, ar putea, in acest context, cu ultimele cutremure mici din Asia Centrala, sa miste un pic, cat sa am si eu de facut o stire. :D
 
Micile scartaiele din zona Campulung si din fata zonei de curbura ne arata ca va mai misca in partea de SV sau este doar o echilibrare in urma seismelor anterioare?
 
O sa raspund dincolo, la topicul despre cutremurele din Romania.
Deocamdata, remarcam miscarile mici si repetate din Afganistan, stimulate de maree dar, evident, si de miscarile din Oceanul Indian si din Asia de luna trecuta.
 
Inca un cutremur mic in Hindu Kush, de adancime mare. Evident, zona sensibila in care forta generatoare are componenta mai mult verticala a reactionat prin scartaieli succesive. Sa vedem cum trece "valul" de cutremure. Bine ca sunt totusi mici.
 
Inca un cutremur in Hindu Kush. Zona a ramas foarte sensibila dupa marele cutremur din 26 octombrie 2015. In plus, sunt efecte reziduale dupa activitatea mai intensa din Oceanul Indian de luna trecuta, marele cutremur de decrosare din Sud-Vestul Sumatrei si celelalte seisme din Oceanul Indian care i-au urmat.
 
Acum 2 zile am remarcat mai multe cutremure micute in Hindu Kush, care s-au succedat in 24 de ore. Azi-noapte s-a produs un cutremur moderat in Sudul Sumatrei. Luna trecuta am avut activitate intensa in Oceanul Indian, marele cutremur de decrosare (magnitudine 7,8) din Sud-Vestul Sumatrei de la 2 martie plus alte cutremure moderate in diferite structuri geotectonice din Oceanul Indian. In plus, zona Hindu Kush a ramas foarte sensibila dupa cutremurul major cu magnitudinea moment 7,5 produs in Nord-Estul Afganistanului la 26 octombrie 2015. Asa ca evenimentul de azi s-a produs intr-un context destul de relevant, legat, evident, de dinamica placii Indo-Australiene, nici ca se putea altfel.
 
Interesante cutremurele mici care s-au produs in centrul Turciei in ultimele ore. Sursa lor pare a fi in dreptul curburii faliei Nord-Anatoliene. Niste mici scartaieli care arata propagarea unor tensiuni mititele. Sa vedem ce mai e.
 
Vorba lui real, se desprinde iar madam Australia:

Magnitude Mw 5.5
Region WEST OF MACQUARIE ISLAND
Date time 2016-04-12 12:07:55.7 UTC
Location 55.28 S ; 146.03 E
Depth 10 km


500204.global.thumb.jpg



Magnitude mb 5.0
Region WEST OF MACQUARIE ISLAND
Date time 2016-04-12 20:23:13.1 UTC
Location 53.69 S ; 140.94 E
Depth 30 km


500312.global.thumb.jpg


O ia de la sud spre nord, fireste. Da nitel din coada Indo-Australiana.
 
Deci a dat din coada Indo-Australiana la sud, langa Macquarie, si in mai putin de 24 de ore a crapat la nord in Myanmar. Este un foarte evident caz de QUOD ERAT DEMONSTRANDUM. Trebuie sa fii ori chior, ori de o foarte crasa rea-credinta, sa nu vezi, sa sa te faci ca nu vezi cum merg lucrurile de fapt cu placa Indo-Australiana. Si mai urla unii ca eu as fi isteric, cand de fapt ma bazez pe argumente confirmate de realitate.
 
Sa remarcam totusi reactia extrem de rapida a sectorului Indian dupa desprinderea celui Australian. Nu e chiar o surpriza, avand in vedere dinamica Indo-Australienei din ultimii ani, se confirma o anumita tendinta.
 
Dupa cum arata real pe chat, cutremurele din Japonia cu sursa in insula Kyushu sunt legate de o falie mare de decrosare, cu mai multe segmente:

https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Median_Tectonic_Line

Tectonic_map_of_southwest_Japan.png


Un segment al acestei falii s-a rupt la 17 ianuarie 1995, cand s-a produs cutremurul distrugator de la Kobe (Mw 6,9-7,2). Alte segmente ale faliei pot provoca seisme foarte puternice, cu magnitudini Mw pana la 7,6-8,0 grade.
 
Pericol ptr ei cu atatea centrale nucleare prin zona .... stau pe un butoi de pulbere oricum.
 
Cate ceva despre cutremurul de la Kobe din 17 ianuarie 1995, cu originea pe acelasi sistem de falii de decrosare:

http://www.britannica.com/event/Kobe-earthquake-of-1995

K?be earthquake of 1995Jan. 17, 1995) large-scale earthquake in the ?saka-K?be (Hanshin) metropolitan area of western Japan that was among the strongest, deadliest, and costliest to ever strike that country.
The earthquake hit at 5:46 am on Tuesday, Jan. 17, 1995, in the southern part of Hy?go prefecture, west-central Honshu. It lasted about 20 seconds and registered as a magnitude 6.9 (7.3


127134-004-F13DE8AB.jpg
 
V-am zis eu ca urmeaza o intensificare a activitatii seismice in Pacific. Si nu neaparat in Chile sau PNG, "Cercul de foc al Pacificului" nu inseamna doar Chile. Danezia, in Chile cutremurele de 5+ se produc saptamanal si nu au mare relevanta intotdeauna, intelegi ?
 
1. Pot influenta aceste cutremure de suprafata vulcanii activi din zonele respective?

2. Cat despre influenta in adancime visavi de aceste miscari de suprafata e o corelatie? Adica sa urmeze sa miste pe la adancime undeva in urma acestor miscari violente de suprafata din ultima perioada.
 
Eu v-am mai spus de vreo n ori ca seismele crustale nu provoaca seisme subcrustale, dar ca sunt cauze comune tectonice, atat. Dovada si ca seismele crustale sunt mult mai raspandite decat cele subcrustale, se vede foarte clar pe orice harta cu distributia seismelor la nivel global. Mereu vad ca insista unii, si mereu le raspund: nu cutremurele crustale provoaca seisme subcrustale. De ce nu avem, de exemplu, cutremure adanci in Maramures ? Pai uite de aia.
Cat priveste vulcanismul, Japonia are si vulcani activi, iar dinamica placilor tectonice influenteaza atat seismicitatea, cat si vulcanismul. Acum, daca un anumit cutremur este suficient de puternic incat sa genereze niste fisuri noi in crusta, sau sa redeschida/reactiveze unele fracturi care sa afecteze canelele prin care se ridica magma la suprafata, e alta poveste.
 
Ai falia San Andreas, aflata la marginea a doua placi tectonice majore. Cele doua placi culiseaza una fata de alta, dar rezultatul acestui proces consta doar in producerea de cutremure crustale, nu si subcrustale.
E drept, in general in zonele unde se produc cutremure subcrustale ai de regula si cutremure crustale, dar invers nu! Pai acolo unde sunt procese de coliziune continentala si chiar de subductie, e clar ca si crusta se deformeaza, sufera diferite tipuri de actiuni care induc/stimuleaza tensiuni pe faliile locale, generand cutremure. Dar cutremurele subcrustale nu apar in toate zonele in care se produc evenimente crustale.
Au trecut aproape 2 ani de la cutremurul din 22 noiembrie 2014 din zona MARASESTI-PANCIU. Desi exista legaturi tectonic-structurale intre cauzele cutremurelor adanci si ale celor crustale vrancene, asta nu inseamna ca dupa orice cutremur crustal trebuie sa urmeze, cel putin nu imediat, unul intermediar semnificativ. Deci atentie la interpretarea corelatiilor dintre seismele crustale si cele subcrustale, e vorba de corelatii dintre cauzele tectonice ale fenomenelor seismice; toate aceste cutremure sunt doar niste efecte cvasi-instantanee.
Am exstins comentariul pentru ca vad ca se tot reia ideea asta, desi e foarte usor sa observi ca seismele subcrustale au o repartitie teritoriala mult mai limitata comparativ cu a celor crustale.
 
Back
Sus