Ai falia San Andreas, aflata la marginea a doua placi tectonice majore. Cele doua placi culiseaza una fata de alta, dar rezultatul acestui proces consta doar in producerea de cutremure crustale, nu si subcrustale.
E drept, in general in zonele unde se produc cutremure subcrustale ai de regula si cutremure crustale, dar invers nu! Pai acolo unde sunt procese de coliziune continentala si chiar de subductie, e clar ca si crusta se deformeaza, sufera diferite tipuri de actiuni care induc/stimuleaza tensiuni pe faliile locale, generand cutremure. Dar cutremurele subcrustale nu apar in toate zonele in care se produc evenimente crustale.
Au trecut aproape 2 ani de la cutremurul din 22 noiembrie 2014 din zona MARASESTI-PANCIU. Desi exista legaturi tectonic-structurale intre cauzele cutremurelor adanci si ale celor crustale vrancene, asta nu inseamna ca dupa orice cutremur crustal trebuie sa urmeze, cel putin nu imediat, unul intermediar semnificativ. Deci atentie la interpretarea corelatiilor dintre seismele crustale si cele subcrustale, e vorba de corelatii dintre cauzele tectonice ale fenomenelor seismice; toate aceste cutremure sunt doar niste efecte cvasi-instantanee.
Am exstins comentariul pentru ca vad ca se tot reia ideea asta, desi e foarte usor sa observi ca seismele subcrustale au o repartitie teritoriala mult mai limitata comparativ cu a celor crustale.