• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Am zis ca oricum nu ai chiar toate cutremurele de 4+ din lume, pentru ca nu acopera prea bine cercul pacific. Iar de 7+, ce sa zic, oricum trebuie sa fie ceva undeva. Nu cobesc, dar stii bine ca in medie avem cam 16-20 cutremure majore in toata lumea, or de aproape 4 luni nu mai e nimic. A mai fost asa ceva in 2012, din aprilie pana in august. Asa ca, make, nu cobesc (ar trebui sa spun altfel, stii si tu cum), ci pur si simplu spun ca e de asteptat sa reapara seismele majore, si ca sunt curios de pe care centura seismica a planetei va sari "iepurele". Asta e, n-ai ce-i face, tot o sa apara ceva major in lume. Nu cred ca vine de la noi, dar totusi este important pana la un punct sa vedem de pe care centura seismica vine.
 
Indiferent cate seisme 4.0+ s-ar ascunde pe Pacifica, pragul critic ramane cam acelasi, din punctul meu de vedere. Si desigur ca tu nu vrei sa cobesti, my friend, insa - asa cum spunea prietenul meu Nichita Stanescu si dupa cum se gandea, ab ovo, din vechime - cuvintele atrag realul.

Insa iti inteleg, desigur, curiozitatea pur stiintifica. In ce ma priveste, as vrea sa nu mai vina niciun 7+, nicaieri, nicicand. Duca-se pe pustii ! :)
 
Obiectia mea majora tine insa de faptul ca simpla limiare la cutremurele de 4+ din lume nu tine cont de tipologia seismelor vrancene, de proprietatea de clusterizare si de ritmicitatea specifica Vrancei. Ei da, astea sunt totusi importante, fiindca doar simpla contorizare a cutremurelor din toata lumea nu ajuta sa poti banui cum se poate manifesta Vrancea. Eventual poti face unele corelatii, dar e obligatoriu sa tii cont de specificul Vrancei. De pilda, noi nu mai asteptam prea curand un seism major de tip 4 martie 1977.
 
Problema e ca cele 28 de seisme inregistrate la aceasta ora pe Worldwide earthquakes with M4.0+ ne sugereaza o viruletza crescanda a mareei terestre globale, lucru ce-l pare indica si seismograma tremolata de la Muntele Rosu, specifica, dupa parerea mea, perioadei anterioare unui seism de mica sau de moderata amplitudine, cel mult, in zona Slab-ului nostru.
 
Dac? nr. seismelor de pe Worldwide earthquakes with M4.0+ar bate vantul prin pamant, cu vba Baciului Vrancean, ceea ce ne face sa ne asteptam in continuare, in zilele sau orele urmatoare, la cutremure mici sau moderate in zona Slab-ului vrancean sau prin preajma... Parerea mea (a se preciza).
 
care parere ar putea fi gresita. desi mai mult ca sigur vor fi in continuare cutremure mici, conform obiceiului babei
 
Nu cred ca bate vantul prin pamant, iar variatiile numarului zilnic de cutremure de magnitudine peste 4,0 din lume nu prea au ceva cu Vrancea, mai ales cu tipologia seismelor vrancene.
Raman la parerea ca mai interesant e sa vedem unde si cand se va produce primul major (magnitudine 7+). Ca vad ca se lasa asteptat. Si orice s-ar spune, trebuie sa fie si cutremure majore in fiecare an, in diverse zone din lume,pe marile centuri seismice ale Pamantului.
 
anda a spus:
care parere ar putea fi gresita. desi mai mult ca sigur vor fi in continuare cutremure mici, conform obiceiului babei

Sigur ca da, insa prin "zilele sau orele urmatoare" eu inteleg maxim 48 de ore. Si e aproape sigur ca daca seismul de alaltaieri a fost spre capatul de N-E al Slab-ului, iar cel de azi spre capatul de S-V, urmatorul va fi pe centru, spre a se respecta faimosul balans vrancean.
 
E interesant ca dupa miscarea de pe Carlsberg a urmat imediat pe Owen, dupa cum dupa Mentawai a urmat iar Nordul Sumatrei si Nicobar.Aceeasi deplasare accelerata spre nord. Si s-au vazut deja consecintele acestui proces: reactivarea faliilor Chaman si Althyn Tagh, miscarile seismice din Iran etc. Tineti cont de faptul ca in 2012 s-a petrecut ceva intr-adevar exceptional in Oceanul Indian: cel mai puternic cutremur cu mecanism de decrosare, produs la 11 aprilie 2012 in zona Ninety Ridge pe la vest de Sumatra, dar nu pe planul de subductie, deci nu pe structura care a generat megaseismele din 2004, 2005 si 2007. Sunt consecinte care se manifesta in timp, mai rapid sau mai lent, in functie de anumite sensibilitati locale si regionale.
 
Fierbere mare prin Pacific, in special pe coasta de vest a Americii de Sud (cutremurele din Peru si cele din Chile), dar si a Americii de Nord (cutremurul de langa Eureka, coasta nordica a Californiei). Nu m-ar mira daca primul cutremur major din acest an se va produce undeva pe "Cercul de foc al Pacificului", sa vedem daca vestul Americii de Sud sau poate ceva pe coasta vestica a Americii de Nord.
 
Ceva agitatie si in Papua-Noua Guinee. Nu m-ar mira sa apara la un moment dat ceva mare si pe acolo sau intr-o zona vecina. Ieri a fost o serie de cutremure moderate succedate in interval scurt.
 
Cutremurul de azi din regiunea insulelor indiene Nicobar, nord-estul Oceanului Indian, desi cu mecanism de decrosare (se pare ca nu a fost compresiune pe plan de subductie), confirma totusi tendinta de miscare spre nord-est a marii placi Indo-Australiene. Este vorba despre un proces geotectonic deosebit de complex, in cursul caruia Indo-Australiana tinde sa "'agate", succesiv, si placile sau subplacile vecine, intr-un mod aproape sincron de-o parte si de alta, cate est si catre vest, consecutiv. Ca o confirmare a ceea ce spuneam, iata ca la cateva ore dupa cutremurul de magnitudine 6,3 din Nicobar, s-a si produs un cutremur mic in vestul Uzbekistanului. Placa s-a deplasat spre nord, evident. Sunt consecinte foarte evidente ale megaseismelor de decrosare din structura Ninety Ridge produse la 11 aprilie 2012 langa Sumatra (magnitudini 8,6 si 8,0).
Sa recapitulam un pic ce s-a intamplat incepand din 2012:


11 aprilie 2012 decrosari masive langa Sumatra, pe structura Ninety Ridge, cam in aceeasi zona unde in 1928 s-a produs un cutremur major de magnitudine 7,7;
26 iulie 2012 cutremur de magnitudine 6,7 in zona Mauritius-Reunion, pe dorsala din vestul Oceanului Indian (este drept, MULT MAI SLAB decat cutremurul major de magnitudine 7,7 produs in zona Chagos in 1983 dar si decat cutremurul de 7,6 grade produs pe Dorsala Carlsberg in 2003);
11 august 2012 2 cutremure succesive cu magnitudini de 6,4 si 6,3 grade in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR;
9-14 ianuarie 2013 roi de cutremure pe Dorsala Carlsberg;
9 aprilie 2013 cutremur de magnitudine 6,3 in sud-vestul Iranului, pe linia Zagros;
16 aprilie 2013 cutremur major de magnitudine 7,8 in sud-estul Iranului, zona KHASH-SARABAN, langa granita cu Pakistanului, focar subcrustal la 87 km adancime;
11 mai 2013 cutremur puternic de magnitudine 6,2 in sudul Iranului, la nord-est de Hormuz, pe o mica zona de decrosare;
27 mai 2013 cutremur de magnitudine 5,8 pe fractura Owen, cel mai puternic din ultimii cel putin 50 de ani in aceasta zona de decrosare;
24 septembrie 2013 cutremur major de magnitudine 7,7 in sud-vestul Pakistanului pe falia Chaman, falie de decrosare care a fost reactivata de tensiunile din Oceanul Indian, la fel ca in cazul seismului de la Quetta din 31 mai 1935, care a venit la 7 ani dupa seismul major de pe Ninety Ridge din 1928;
28 septembrie 2013 un alt cutremur puternic pe falia Chaman, Pakistan, magnitudine 6,8;
2 octombrie 2013 cutremur de magnitudine 5,7 pe fractura Owen;
4 octombrie 2013 cutremur de magnitudine 6,4 pe un segment sudic al Dorsalei Oceanului Indian;
6 octombrie 2013 hopaaaa...se trezeste si madam Vrancea care binevoieste sa dea un cutremur de 5,6 grade la adancimea de 135 km cu epicentrul intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE, pe clusterul central din Muntii Vrancei. Cutremurul a fost precedat, cum bine stim, de roiul de seisme din Galati, induse de niste tensiuni asociate deplasarii spre nord-vest a blocului dobrogean si interactiunii blocului litosferic vrancean cu crusta terestra din fata arcului carpatic;
20-23 noiembrie 2013 roi de cutremure moderate la granita dintre Iran si Iraq;
28 noiembrie 2013 cutremur moderat in sud-vestul Iranului;
23 decembrie 2013 cutremur moderat in Marea Rosie;
10 februarie 2014 cutremur moderat in Azerbaidjan;
24-25 februarie 2014 roi de cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg;
14-15 martie 2014 cutremure moderate pe Dorsala Carlsberg si pe fractura Owen;
21 martie 2014 cutremur de magnitudine 6,3 cu mecanism de decrosare in zona Nicobar.


Procesul continua, evident. Vom vedea, cred eu, si anul asta ceva consecinte ale tensiunilor majore generate si propagate in Oceanul Indian incepand din 2012. Sa vedem cam pe unde se vor propaga, mai departe, aceste efecte. Lucrurile sunt foarte interesante.
 
Discutiile/comentariile de tot felul despre cutremurele din Romania, chiar si cu anume divagatii si diverse corelari, se fac aici: Comentarii cutremure zilnice din Romania.
Pe de alta parte, discutia despre fenomenel geotectonice/seismice din Oceanul India o voi continua la topicul despre structuri geotectonice din Oceanul Indian, dar aici voi mai face comentarii punctuale la evenimentele curente. Am facut anterior doar o trecere analitica in revista a evenimentelor produce incepand din 2012. Se pare ca anul 2012 ramane in an de referinta, s-a intamplat ceva atunci, si de fapt stim ce s-a intamplat in Oceanul Indian in 2012. Toate evolutiile seismice actuale legate de placa Indo-Australiana "se trag" de la marile miscari din 2012.
 
Apropo de corelarea dintre cutremurele importante din Oceanul Indian si procesele seismo-tectonice din Romania, iata inca o chestie:

-marele cutremur din Andaman produs in 1941

La 26 iunie 1941, in regiunea insulelor Andaman din nord-estul Oceanului Indian s-a produs un mare cutremur cu magnitudinea estimata la 7,7-8,1 grade. Interesant e ca fenomenul a urmat cutremurului vrancean major din 10 noiembrie 1940; oricum arata o relativ buna corelare intre geodinamica/procesele seismice din Oceanul Indian si intensificarea activitatii seismice din Vrancea. Asa ca: atentie la evolutiile din Oceanul Indian, mai ales acum dupa ce s-a intamplat in 2012.
 
O sa discutam in curand si despre zona de subductie din Chile, care uneori poate da megaseisme relativ apropiate in timp. Zona e foarte lunga si exista sanse, intr-adevar, pentru un alt cutremur mare acolo, chiar la numai cativa ani fata de cel de magnitudine 8,8 din 27 februarie 2010.
 
GeoX a spus:
Fierbere mare prin Pacific, in special pe coasta de vest a Americii de Sud (cutremurele din Peru si cele din Chile), dar si a Americii de Nord (cutremurul de langa Eureka, coasta nordica a Californiei). Nu m-ar mira daca primul cutremur major din acest an se va produce undeva pe "Cercul de foc al Pacificului", sa vedem daca vestul Americii de Sud sau poate ceva pe coasta vestica a Americii de Nord.


Ei, se pare ca se pregateste Chile pentru un cutremur foarte mare, posibil 7,5-8,5 asa. Sa vedem, in zona Arica nu a mai fost cutremur mare de pe la 1868, se pare.
 
Cateva detalii despre seismul din regiunea Arica din 1868 gasim aici:

Megaseismul din Chile, regiunea Arica, 13 august 1868

Megaseismul este creditat cu o magnitudine Mw de 8,5-9,0 grade, si a provocat si un tsunami sever.

Cutremurele din actuala serie par a indica o potentiala rupere a segmentului care a generat megaseismul din 1868. Marele pericol il reprezinta insa nu seismul ca atare, cat tsunami. Daca nu se va forma un tsunami serios, atunci nu e de asteptat sa fie distrugeri extreme pe scara larga. Daca insa se lasa cu tsunami mare ca in 1868, atunci treaba devine mai grava.
 
Interesant cutremurul din nordul Oceanului Indian:

Magnitude mb 5.4
Region NORTH INDIAN OCEAN
Date time 2014-03-27 04:00:15.0 UTC
Location 4.28 N ; 86.72 E
Depth 10 km
Distances 816 km E of Colombo, Sri Lanka / pop: 648,034 / local time: 09:30:15.0 2014-03-27
747 km E of Galle, Sri Lanka / pop: 93,118 / local time: 09:30:15.0 2014-03-27


De remarcat, cu deosebire, mecanismul de focar de tip DECROSARE.

Mecanism de focar: EMSC

GVN06.jpg
 
Revin la topic, ca asa e normal. E interesant seismul din nordul Oceanului Indian, cu mecanism de decrosare, desi magnitudinea nu a fost mare. Sunt niste procese complexe legate de dinamica Indo-Australienei.
 
Back
Sus