• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Pana una alta, trebuie vazut totusi ce mai misca la est de noi. Sa vedem ce mai apare pe plan mondial, ma refer la seisme majore.
 
Corect!

Orice punct seismogenic de pe Planeta-Ou depinde de seismicitatea global?, alou :).
 
Creste usor-usor agitatia seismica pe pacifica. Nu m-ar mira daca primul cutremur major din acest an s-ar putea produce totusi undeva pe centura circumpacifica. Vad ca misca pe langa Chile. Sa vedem de unde va veni primul 7+.
 
Acum a aparut si japonezu ista de 6.7 si am ajuns deja la nr 30 pe Worldwide earthquakes with M4.0+... oops. Sa speram ca se va opri aici. Oricum, fata de ghiulele seismice ce se trag in juru-i, Slab-ul nostru se tine inca bine.
 
Nu cred ca seismele din Pacific sunt relevante pentru Vrancea. Oricum, luna martie a inceput mai linistit la noi, s-ar putea sa avem o activitate mai redusa. Mai degraba cred ca pacifica ar putea pregati primul major al anului, ramane de vazut.
 
My friend, mie nu mi-au trebuit decat cateva luni de studiere, de altfel nu aprofundate, a problemei seismicitatii, ca sa-mi dau seama ca aceasta grea chestiune nu poate fi abordata decat daca o privim global si-n special daca o legam de problema mareei terestre. Asa am descoperit Avionul EMSC si faptul ca intre mareea terestra si numarul de seisme de 4+ de pe harta EMSC globala exista o legatura ca de la cauza la efect. Astfel, totdeauna cand undeva pe Terra apare un seism important sau major, acest lucru se intampla, mai mult ca sigur, pe fondul unei virulente deosebite a mareei terestre, ceea ce se traduce pe harta seismicitatii globale EMSC printr-un numar crescut de seisme 4+ (de la 25 in sus, in orice caz); de exemplu, alaltaieri, cand au aparut cele doua seisme de 6+ din Pacific, nr-ul seismelor de 4+ de pe EMSC era de 30. De aceea am spus ca atunci cand nr-ul seismelor de 4+ din ultimele 24 de ore din lume va fi de cel putin 36 (asta insemnand o virulenta cu totul deosebita a mareei terestre), ne putem astepta sa miste mai zdravan si Slab-ul de la Vrancea, care altfel pare destul de stabil si nu se misca asa, cu una, cu doua.

Parerea mea, pai cum naiba.
 
Nu e suficient, daca nu tii cont de ce se intampla intern in Vrancea, dar si de situatia regionala de la est, sud-est de Marea Neagra.
 
Desigur ; insa a tine cont de situatia globala, inseamna sa tii cont in primul rand de globalitatea vecina, cum ar veni, nu ?

Cat despre situatia interna a Slab-ului, eu cred ca se exagereaza importanta acesteia. In fond, avem cam aceeasi situatie, care dureaza de peste zece milioane de ani, daca nu ma-nsel : un fragment din fosta placa subdusa subt placile mai mari din vecinatate s-a rupt si actualmente se scufunda lent in magma fierbinte din astenosfera, fara ca asta sa-l fi afectat cine stie ce (altfel, s-ar fi topit de mult). Singurul fenomen notabil este ca sub atractia fortei gravitationale Slab-ul vrancean e absorbit spre miezul de fier al Pamantului, iar totodata e adsorbit sau animat in sens invers, de mareea terestra, iar aceste tensiuni divergente produc infricosatoarele rupturi, din cand in cand. Asta pana cand "gatul" Slab-ului se va rupe total, iar henormul fragment de roca se va desprinde definitiv de soartza de deasupra sa.

Repet, parerea mea.
 
Dar asta nu explica si de ce nu avem cutremure mari chiar asa de des, comparativ cu Japonia si Indonezia. Doar 2 cutremure majore pe secol, totusi. Sigur, daca le mai adunam si pe cele de magnitudini 6,6-7,0 grade se fac vreo 4-5 cutremure. Nu e asa mult comparativ cu alte tari, e mult relativ insa la caracterul aparent izolat al sursei seismice.
 
Evident ca problema e mult mai complexa, iar de la un punct incolo ma depaseste, pur si simplu. Io sunt un ins intuitiv, nu homuletz de stiinta :) Nu dau decat o idee directoare, pe care se pot insaila teze de doctorat infloritoare si amaruntitoare, atata tot...oops. Acum tre sa ma retrag. Mai vbim.
 
A mai existat in 2012 o perioada de 4 luni si cateva zile fara cutremure majore pe plan mondial. Au fost megaseismele de decrosare de langa Sumatra din 11 aprilie (pe structura Ninety Ridge, diferita de zona de subductie care a dat megaseismele din 2004, 2005 si 2007, dar probabil "stimulata" de evenimentele respective), apoi un cutremur major pe 12 aprilie in Golful Californiei-Mexic, dupa care nu s-a mai produs nici un cutremur de magnitudine 7,0+ pana in luna august 2012. Acum avem aproape 4 luni, mai lipsesc de fapt 12 zile pana la completarea acestui interval. Sa vedem unde apare primul major din acest an.
 
Ei ce spuneam, Pacifica, draga de ea, tot Pacifica misca. Bine, inca nu e major, asteptam in continuare sa vedem primul major al anului. Oricum, centura circumpacifica ar avea prima sansa. Ramane de vazut, evident. Pana una alta, iata un cutremur de magnitudine 6 foarte adanc in Vanuatu. Normal pentru subductia din Pacific de acolo.
 
Nu stiu daca ati remarcat ca in perioadele de relax ale mareei terestre, deci intre cele doua varfuri de Luna Noua / Luna Plina (plus sau minus 3-4 zile in jurul lor), numarul global al seismelor de +4.0 nu depaseste decat in mod exceptional cifra de 25 buc, cum ar veni... QED :)
 
Ce vedem pe EMSC nu e suficient pentru centura pacifica. Nu toate cutremurele de magnitudini peste 4,0 din lungul "Cercului de foc al Pacificului" sunt date pe EMSC, deci nu e asa simplu. Datele EMSC sunt mai relevante, in ceea ce priveste cutremurele de magnitudini 4,0+, pentru zona mediteraneana si regiuni adiacente acesteia, eventual Orientul Mijlociu, Turcia, Iran, Pakistan, Afganistan, India, China. Dar deja pe zona pacifica e o anumita insuficienta, de aceea doar o privire pe emsc-csem.org nu e suficienta. De exemplu, datele privind cutremurele foarte adanci din Fiji si din alte zone de subductie pacifice sunt mai complete pentru magnitudini de peste 5,0+. Iata deci ca nu e o imagine foarte relevanta. Cat despre zona noastra, a nu tine cont de specificul Vrancei si de regularitatile care caracterizeaza activitatea seismica vranceana, e o greseala. Avem intr-un secol cel mult 2 cutremure catastrofale (MGR > 7,0), dar mai apar totusi alte 2-3 seisme cu magnitudini MGR intre 6,7 si 7,0. De aceea eu sunt mai rezervat la rezumarea problemei doar la simpla contorizare a cutremurelor de 4+ date pe EMSC in toata lumea, la fiecare Luna Noua si Luna Plina. Adica, doar un anumit prag minim al numarului de cutremure la nivel global nu e un indicator suficient.
 
Pana una alta, sa revenim la chestiunea majorelor pe plan mondial. In 10 zile se fac 4 luni fara cutremure de magnitudini 7,0+ asa ca asteptam sa vedem ce si cum. Care centura seismica majora "deschide balul". In 2012 a mai existat o perioada de 4 luni si cateva zile fara cutremure cu magnitudini egale sau mai mari de 7,0.
 
Da, sigur, problema nu e deloc simpla. De fapt, repet, eu n-am facut decat sa schitez o idee.

Interesant ce spui despre cutremurele din Pacifica omise de pe EMSC. Si care ar fi motivul omiterii ? Inseamna ca tre sa maresc pragul cu nr. minime de cutremure ? :45:
 
Pai stiam ca EMSC-ul nu "acopera" centura pacifica pentru cutremure prea mici. Si e normal sa fie asa. Acolo sunt multe zone de subductie, or e clar ca detectia si localizarea cutremurelor mici de acolo e mai dificila. Plus ca ar trebui sa primeasca date de la centrele seismologice locale, ceea ce nu e cazul pentru regiunea euro-mediteraneana si central-asiatica, mult mai bine "acoperite" cu date provenind de la multiple centre seismologice. Asa ca atentie totusi la chestia asta.
 
In sfarsit, 3.2 Vrancea... Ca din intamplare, nr seismelor pe Worldwide earthquakes with M4.0+ a ajuns la 27. Si creste, se pare, pe masura ce ne apropiem de Luna Noua urmatoare.
 
Nu e foarte relevant asta, carcotesc eu :p:p. Asa cum spuneam, numarul de cutremure din Pacific e oricum subevaluat. Iar cutremurul de azi din Vrancea face parte din clasa celor cu aparitie aproape saptamanala; sigur ca mai sunt si variatii. Cutremurele de 3-3,5 grade sunt putin relevante pentru Vrancea.

Revin la "castravetele" meu. Astept sa apara primul 7+ pe plan mondial, ca intarzie sa se arate. Sa vedem unde va crapa.
 
Nici eu n-am zis ca e relavant altceva decat nr crescut de seisme de pe Worldwide earthquakes with M4.0+. De fapt, de-acum sunt aproape convins ca un nr. de 30 de seisme M4.0+ pe Worldwide earthquakes se asociaza cu cel putin un seism de M6.0+, iar de la 35 in sus tre sa ne asteptam aproape sigur la un M7.0+, inclusiv - doamne fereste - in Vrancea.

Apropo, nu mai cobi, please, cu acel 7.0+ pe care-l astepti cu nerabdare, fiind curios de unde va sari, caci stii cum se spune : iepurele sare de unde nu te-astepti... :)

Doamne fereste sa nu sara de subt picioarele noastre! :shock:
 
Back
Sus