• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Cutremurele de decrosare sunt oricum interesante. Sa vedem ce a fost pe centura mediteranean-asiatica in ultimii ani.

11 august 2012, 2 cutremure succesive de decrosare in nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR (magnitudini de 6,4 si 6,3 grade), urmate de o activitate destul de ridicata in Iran in cursul anului 2013;

24 si 28 septembrie 2013, 2 cutremure puternice de decrosare, de 7,7 si 6,8 grade in Pakistan pe falia Chaman. Activitatile post-soc ale acestora au fost neasteptat de slabe. Eu ma astept ca in anii urmatori sa fie ceva probleme in Asia Centrala, probleme legate direct sau indirect de zona de subductie Makran si de falia Chaman, falie de decrosare care are uneori niste manifestari destul de surprinzatoare. A fost o oarecare surpriza faptul ca la numai 78 de ani de la marele cutremur din Pakistan de la Quetta produs la 31 mai 1935 (magnitudine 7,7), falia de decrosare Chaman s-a rupt dn nou, este foarte adevarat ca pe un segment mai sudic asa. Eu cred ca tensiunile de pe falia Chaman au fost induse de cutremurele din zona de subductie Makran: 18 ianuarie 2011 Pakistan SV, Dalbandin Mw=7,2 adancimne 80 km si 16 aprilie 2013 Iran SE, Khash-Saravan granita cu Pakistanul Mw=7,8 adancime 87 km. Cred ca seismele majore subcrustale produse in zona de subductie Makran in 2011 si 2013 (in legatura cu interactiunea Indiana-Arabica-Euro--Asiatica) au indus niste tensiuni suplimentare pe segmentele sudice ale faliei de decrosare Chaman, cu urmarile cunoscute.

26 ianuarie si 3 februarie 2014, 2 cutremure de decrosare in Grecia, zona insulei Cephalonia, de magnitudini 6,1 si 6,0, cu numeroase seisme mai mici ulterioare, atat replici cat si miscari in zone adiacente. Cred ca tensiunile de acolo pot fi puse in legatura cu dinamica spre vest a platoului Anatolian, dar si cu anumite procese din zona de subductie a arcului Helenic. Grecia este foarte expusa la noi probleme seismice, dar ramane de vazut cand si cat de serioase vor fi acestea.
 
Creste usor activitatea seismica in Japonia, ma refer la seismele moderate cu magnitudini in jur de 5,0 sau peste aceasta valoare. Sa vedem...
 
Pe bune, tocmai ma pregateam si io sa fac remarca asta... oops. E posibil ca de acolo sa sara iepurele ? Doamne fereste.
 
Sa vedem. Din ce am observat, in zonele de subductie activa din Pacific, atunci cand incep sa se inmulteasca, pe termen scurt, seismele moderate, cu magnitudini in jur de 5,0 sau peste, e semn ca pe undeva pe acolo, eventual in zone adiacente, poate sa crape. Sa vedem daca se mentine...si intr-adevar vine ceva. De regula, dupa roiul de moderate intins de cateva zile, cel mult 2 saptamani, urmeaza o aparenta pauza, de regula scurta, si apoi...TROSC, PLEOSC!...
 
Se pare ca se pregateste sa crape pe undeva prin Japonia sau poate in Kurile-Kamceatka. Pare a fi inceput swarm-ul initial, dar trebuie sa vedem mai exact localizarea. Daca e in fata planului de subductie, atunci ar urma in scurt timp un blocaj, urmat de ruperea majora. Daca nu, atunci e mai greu de spus.
 
Ei, daca citesti la topicul similar pentru cutremurele din Romania si la cel de Pariuri seismice, vezi ca eu as miza pe un cutremur de magnitudine 3,5+, posibil 4-4,8 grade, pana la sfarsitul saptamanii; am scris inainte de cutremurul din Azerbaidjan, si pe niste considerente in care evident am facut abstractie de evenimentul din Caucaz: la ora aia nu se produsese inca. :D Sa vedem, uneori e cu "unde dai si unde...crapa". :devil: Ooops, vorba ta. :D
 
A mon avis, mareele terestre provocate in special de luna noua / luna plina si seismele din nord-vestul si din sudul Iranului, unde incepe placa tectonica ce se intinde pana in coastele Slab-ului de la Vrancea, la care se adauga forta gravitationala pe care miezul "Planetei-Ou", cum ii zic eu, o exercita asupra imensului Pietroi de subt muntii Vrancei si Buzaului, sunt elementele cele mai importante in genealogia cutremurelor vrancene. Ori de cate ori se misca spre vest placa impinsa de seismele de decrosare iraniene, penduleaza si Slab-ul vrancean, mai puternic sau mai slab, aidoma limbii unui orologiu ce de regula e oprita, pentru ca orologiul e defect, dar care incepe sa se balangane, daca o impingi usurel.

Si inca ceva : dintr-o modesta cercetare statistica a subsemnatului (pe care poate o sa-mi fac timp s-o public aici) rezulta ca doar intr-un singur an, in trecut, s-a intamplat sa aiba loc cutremure importante si in Iran, si in Turcia, si in Grecia si in Romania : in 1953. Din pacate, nu am dispus de date din care sa-mi pot face o idee despre influenta, de-a lungul unei perioade mai indelungate, a cutremurelor iraniene moderate asupra seismelor turcesti, grecesti sau romanesti, insa din ceea ce mi-am dat seama observand fenomenul intr-o perioada recenta, aceasta influenta e absolut certa.

Sa speram insa ca nu va fi nimic serios, nici de data asta.
 
In 1953 nu a fost ceva prea mare in Romania, nici macar un 5,5. Asa, cutremure mai mici, de 4,8-5 grade, sunt cam in fiecare an.
Dar ce zici de anul 1990, cand dupa seismele din Vrancea a venit marele cutremur din nord-estul Iranului la 21 iunie ?
 
Da, se pare ca exista si vitavercea - adica marile seisme iraniene sa fie determinate de marile sau importantele pendulari sau ruperi ale Slab-ului vrancean -, si e absolut firesc sa fie asa.
 
Multumesc. Daca stiam, nu ma mai munceam... oops. Observasem si io, in micuta mea cercetare, aceste date, insa nu ma gandisem totusi sa leg cutremurul iranian din dec 1939 de marele cutremur ro din nov 1940. Sunt acolo, cred, si alte legaturi cam fortate.

Raman la parerea mea ca mai interesant ar fi sa se stabileasca eventuala corelatie dintre cutremurele iraniene moderate si cutremurele moderate sau importante dinspre vest, inclusiv pana in zona Slab-ului nostru sau pana-n zona insulelor ionice, e.g.


Apropo, my friend : in ce Forum de pe your blog as putea publica Planeta-Ou, daca nu e cu supalare... ?
 
Cel din 1939 a fost in Turcia, la Erzincan, nu in Iran. :p
 
Make, aici e un forum mai pragmatic si orientat spre lucruri cu un anumit profil. De principiu, nu se obisnuieste sa se puna linkuri spre bloguri sau alte forumuri, e o cutuma totusi destul de cunoscuta si acceptata pe majoritatea forumurilor. O sa ma mai gandesc pana maine, oricum, as vrea sa citesc totusi mai atent ce scrii pe blogul tau. Mai vorbim maine oricum si vedem. Dar,fara suparare, de principiu nu punem linkuri la alte forumuri si nici nu facem copy-paste de acolo. Incercam sa mentinem un caracter relativ unitar, in acord cu specificul acestui forum. Sper ca nu te superi ca te aman un pic cu un raspuns mai clar, dar crede-ma ca am si eu momente mai stresante si sunt destul de tracasat cu chestii foarte prozaice ca sa ma pot concentra tot timpul si la lucruri fata de care nu am asa afinitati. Nici macar nu am apucat sa citesc ce ai scris. Azi de exemplu am avut o zi cam stresanta, din anumite motive pe care nu doresc sa le comentez.
In alta ordine de idei, revenind la topic, nu e chiar acelasi lucru Turcia cu Iranul. Cutremurul din 1939 a rupt o zona intinsa din jumatatea estica a faliei nord-anatoliene, nu e acelasi lucru cu sistemul tectonic iranian.
 
Nu e absolut nicio problema, my friend. O sa dezactivez linkul si considera ca nu te-am rugat nimic.
 
O sa iti citesc blogul, m-ai facut curios. Dar azi chiar sunt intors pe dos, pe bune. Din motive diverse...De abia reusesc sa ma uit la olimpiada de la Soci...asa, sa zic ca m-am uitat.
Sa revin la subiect: legat de cutremurele din Iran si Turcia, pana acum au rezultat niste corelatii cu cutremurele mari, macar de la magnitudini de 6,5 in sus. Pentru cutremurele mai mici, e mai greu de zis.
 
Ba eu, sincer sa fiu, tocmai ca n-am observat cine stie ce corelatii in cazul cutremurelor mari, si de aceea zic c-ar trebui vazut ce se intampla cu seismele moderate iraniene sau turcesti (despre care n-am gasit o statistica asemanatoare romplus-ului nostru, care se pare ca e un unicat mondial, o chestie foarte buna, in orice caz).
 
Back
Sus