• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Chiar ma intrebam cand o sa mai aiba Grecia si un 7+. Ca asa, cutremure intre 6,0-6,9 grade au tot fost din 1956 incoace.
 
Dupa "pojarul" seismic dinspre Iran si Caucaz, era firesc sa miste si Vrancea.

Vezi atașament 4
 

Atașamente

  • hartaemsc.jpg
    hartaemsc.jpg
    136,6 KB · Vizualizări: 17
Ia uitati ce aliniere draguta: :D

Vezi atașament 5

De la sud spre nord, foarte frumos. Se mai mira cineva ca a miscat usor si Vrancea azi-noapte ?
 

Atașamente

  • EMSC-3februarie.jpg
    EMSC-3februarie.jpg
    140,6 KB · Vizualizări: 19
Raport EMSC privind seismele din Grecia, insula Cephalonia

Se face referire si la catastrofa din 1953. Intre 9 si 12 august 1953 s-au produs 3 cutremure puternice, cu evolutie progresiva ca magnitudine: primul de 6,4 grade, al doilea de 6,8 grade si al treilea de 7,2 grade. Multa lume a apucat sa fuga, desi pana la urma au fost peste 400 de morti. Este o falie de decrosare foarte periculoasa acolo.
 
Da, cred ca asta e schema de impingerepatriei recunoscatoare il vom da pe din doua, pai cum drea :d

PS: Apropo de poza cu cele patru epicentre iraniano-mesopotamo-caucaziene, riguros insirate de la sud la nord si vitzavercea, ca niste vectori seismici sadea, cum ar venea : pai daca doar aceste cutremurase de 3-4 grade baga racori in noi, astia dinspre Vest, darmite niste rachete iraniene cu raza lunga de actiune, incarcate cu ditamai flocoase nucleare ? N-au dreptate pretinii nostri nord-atlantici sa ne monteze antirachetele iraniene de la Devesel, la doi pasi de batatura mea ?:)
 
Alta frumusica, cuprinzand de data asta si micul cutremur din zona Ciprului:

Vezi atașament 6
 

Atașamente

  • harta_EMSC.jpg
    harta_EMSC.jpg
    140,1 KB · Vizualizări: 12
Iar apar miscari mici in Iran. Bine ca sunt, totusi, doar cutremure relativ slabe, fara eliberari majore de energie. Cat priveste dinamica spre nord, deocamdata "bate" mai degraba spre Grecia, prin activitate crescuta pe falia de decrosare de langa insula Chefalonia. Nu vreau sa fiu rau cu grecii, dar...mai bine sa "bata" spre ei si nu spre noi. :devil::d
 
Exact ce imi doream si eu acum cateva zile... Si nu e din rautate pt ei...ci din bunatate pt noi...:p
 
stef,e drept ca nu prea e bine sa doresti raul altuia, ca nu stii cand se intoarce...:devil::devil::devil:
 
Corect... Dar repet, nu vreau raul lor ci binele nostru. Departe de mine sa imi doresc raul acestor oameni...
 
Subscriu. Am mai adaugat ceva aici referitor la cutremurele dn Cephalonia.
 
Uite ce inseamna cutremur de decrosare: se deplaseaza acum spre Zakynthos.

Magnitude ML 4.3
Region SOUTHERN GREECE
Date time 2014-02-06 12:27:15.0 UTC
Location 37.89 N ; 21.00 E
Depth 2 km
358138.regional.jpg
 
In alta ordine de idei, asteptam cu interes sa se produca primul cutremur major al anului de gratie 2014. Pe plan mondial nu a mai fost nici un cutremur major cu magnitudinea Mw mai mare sau egala cu 7,0 din noiembrie 2013 (cutremurul de 7,7 din Marea Scotiei, Oceanul Atlantic). Suntem deja in februarie, in curand se fac 3 luni fara cutremure majore in lume. Inca nu e mult, fiindca in 2012, dupa megaseismele de decrosare din Sumatra-Ninety Ridge de la 11 aprilie si cutremurul de 7,0 din Golful Californiei-Mexic produs pe 12 aprilie, au urmat 4 luni fara cutremure majore, de abia in august 2012 au reaparut seismele majore de 7+. Parerea mea e ca in maxim o luna de acum inainte se va produce cel putin un major undeva in lume. Nu momentul e interesant, ci locul. Ma intereseaza asadar nu CAND, ci UNDE. De unde vine primul major in 2014 ? Ceva pronosticuri ? Incearca cineva ? :45: Centura circum-pacifica a fost cam linistita, seismele de pana in 6,5-6,6 grade sunt de-a dreptul fleacuri de 2 bani pentru Cercul "de foc" al Pacificului.
Sa speram totusi ca nu crapa pe mediteranean-asiatica. Mai bine sa vina din Pacific si nu de pe centura noastra. Sa vedem, repet, cred ca mai mult de o luna de acum inainte nu prea mai are cum sa intarzie un major undeva in lume. De unde va veni majorul ? Ca vad ca se cam lasa asteptat... :45::45::ph34r::ph34r::unsure::unsure:
 
Daca tot intrebi de pronosticuri, eu aproape ca as paria ca va fi undeva prin zona noastra :109: Aproape :d Apropos, ca ai spus de ultimele majore in lume, cand a fost ultimul major (>7) pe centura noastra?
 
Pai a fost marele cutremur din Pakistan de pe falia Chaman la 24 septembrie 2013, magnitudine 7,7 (urmat de unul de 6,8 grade pe 28 septembrie 2013).
 
Nu le stiu periodicitatea relativa, dar... nu ar cam fi cazul? In medie, cam la ce intervale apar MGR>7 pe centura noastra?
 
Nu, aici depinde de care sunt zonele nerupte de cel mai mult timp. Sunt ani fara cutremure de 7+ pe centura mediteranean-asiatica, dupa cum in alti ani putem avea 2-3 cutremure majore; asa s-a intamplat in 2013 cand s-au produs 2 cutremure majore, pe 16 aprilie in Iran si pe 24 septembrie in Pakistan.
 
Ma tem ca tot in Grecia, unde frecusurile de-a lungul faliei de decrosare se tin lant, se va intampla ceva mai zguduitor. Patternul grecesc e ca atunci cand se-ntampa, pai se-ntampla in mod repetat si se-ntinde pe un an-doi pana se potoleste... Doamne pazeste si fereste!
 
Cam asa e, make. In Grecia oricum nu a mai fost un cutremur major, de magnitudine peste 7,0 grade, de cel putin 25-30 de ani, daca nu mai mult. Turcia a mai avut cutremure majore in 1976, 1999 (doua) si in 2011, Iranul a mai avut seisme majore in 1978, 1981, 1990, 1997 si 2013, Italia a avut un major in 1980. Dar in Grecia...mai mult de 6-6,8 grade au fost in ultimii cel putin 25 de ani. Cred ca a fost ceva prin Marea Egee prin 80 si ceva, dar oricum, Grecia pare expusa. Ramane de vazut. Cu decrosarile nu e de gluma, oricum.
 
Back
Sus