Dupa cum merg lucrurile, s-ar parea ca nici in 2013 nu prea ar fi sanse mari sa simtim macar un cutremur de vreo 5,5 grade asa. Desi sunt unele variatii de seismicitate, normale totusi pentru Vrancea, cred ca vom mai avea de asteptat pana va reusi Vrancea sa mai dea un cutremur macar ca cel din 25 aprilie 2009. Vom vedea in 2014 daca va reusi sa miste un pic...daca nu mergem spre limita din jurul anului 2020 asa, atunci ar fi mai probabil sa fie ceva miscare. Diversele persoane nevrozate de pe alte forumuri, care se excita ca vine marele cutremur si ca, in "viziunea" lor, o mierlim cu totii...au nevoie de niste cure balneare in sanatorii plasate in zone de munte, la aer curat...unde mai canta si pasarelele... =)) =)) =)) =) Recomand nevrozatilor si nevrozatelor de pe alte forumuri astfel de cure, mai energice asa...eventual cu ceva socuri electrice. Daca era dupa ei/ele, pana acum ar fi trebuit sa fie vreo 100 de cutremure de 6 grade si 50 de cutremure de 7 grade in Vrancea...daca se iau si dupa toate prostiile gasite pe diverse site-uri dubioase. Dar cum nu s-a intamplat nimic, este evident ca lucrurile merg mai lent.
Sigur ca pana la urma tot o sa mai miste si Vrancea, nu cred ca ajungem in 2050 fara sa nu ne mai scuture. Dar, cum spuneam si altadata, nu misca asa usor, sunt anumite conjuncturi necesare. Pana una alta, o perioada lipsita de seisme cu magnitudini MGR=5,0+ pare a fi una mai favorabila din aceasta perspectiva, pentru ca inseamna ca nu prea se concentreaza tensiuni pe anumite clustere sau intre anumite clustere seismice din volumul litosferic vrancean. Cat timp nu se mai indesesc cutremurele de magnitudini cel putin 5,0 pe scara Richter, nu avem probleme. Sa vina intai cutremure de 5-6 MGR si pe urma mai discutam. Nu inseamna ca orice cutremur vrancean de 5-5,x grade anunta unul mare. In 100 de ani se produc cam 100-150 de astfel de cutremure. Totusi, ca sa miste mai tare, e necesar ca mai intai sa miste usor spre moderat, asta e Vrancea, nu ai ce-i face. Chiar si in 2004 tot a fost nevoie de un cutremur de 5,2 grade produs la 27 septembrie ca sa vina si seismul de 6,0 din 27 octombrie.
Vedeti, mi s-a tot reprosat, cand fac asttfel de afirmatii, ca sunt homo statisticus si ca tin cont numai de statistici si ca poate veni pe neasteptate si ca ne surprinde si ca o vom mierli cu totii. Nu e adevarat, nu ma bazez numai pe statistici. Ma bazez si pe alte lucruri,pe care acele persoane nevrozate, cu manifestari istericoidale de duzina, le ignora...nu stiu de ce. Dar inca ceva. Mi se reproseaza ca sunt obsedat de statistica atunci cand invoc cutremurele de 5 grade care ar trebui sa preceada unul mai mare, dar aceleasi persoane invoca, fara rusine, statistica de 35 de ani dupa care ar trebui sa ne dam hutza rau de tot, adunand 35 de ani fata de 1977 ! Adica, folosim si invocam statistica atunci cand ne convine (adica atunci cand ar sustine sosirea apocalipsei seismice in Romania), dar cand tot statistica nu sustine posibilitatea unui mare cutremur in Vrancea, o respingem si dam cu pietre in cei care o invoca. Cam ipocrite aceste persoane nevrozate, dupa parerea mea.
Dar...noi mergem mai departe. Vom vedea cum va misca in continuare, mai urmarim si ce se intampla in afara, mai pe la est de noi...repet, pana la urma o sa mai simtim ceva, mai mic sau/si mai mare la un moment dat...pana atunci mai avem ceva timp sa ne pregatim. In loc de crize istericoidale si nevroze de 2 bani, mai bine s-ar acorda atentie si pregatirii, consolidarii cladirilor etc. Dar deh, e mai usor sa vii cu zvonuri apocaliptice in fiecare an, citand diverse surse dubioase. Si oricum neconfirmate.