• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Sa facem un mic review al cutremurelor vrancene cu magnitudini peste 4,0 produse in acest an (cu datele primare publicate, nu si cele inregistrate in catalogul revizuit):

06.03.2013 01:10:11 UTC 45,48N 26,26E adancime 124 km ML=4,2
21.04.2013 08:09:08 UTC 45,58N 26,58E adancime 119 km ML=4,3
20.06.2013 00:22:55 UTC 45,58N 26,70E adancime 114 km ML=4,2
12.07.2013 18:02:31 UTC 45,45N 26,39E adancime 122 km ML=4,1

Este foarte interesant ca toate aceste cutremure s-au produs la adancimi in jur de 120 km, unele putin mai sus, altele putin mai jos. In ceea ce priveste localizarea, cam toate au fost pe partea spre Muntii Buzaului, cele din 21 aprilie si 20 iunie fiind un pic spre limita cu Muntii Vrancei, dar as zice totusi ca tendinta este spre Muntii Buzaului, cu adancimea tipica la circa 120 km.

Cutremurul crustal de astazi

Cutremur de 2.7 grade in Zona seismica Vrancea,Prahova la 14.07.2013, 01:43:43 (UTC)
Detalii despre cutremur
Regiune Zona seismica Vrancea,Prahova
Latitudine 45.50N
Longitudine 26.00E
Adancime 8 km
Magnitudine ml=2.7
Orase apropiate Sacele (27km),Brasov (34km),Valenii De Munte (36km),Sinaia (39km),Covasna (42km)

a avut epicentrul foarte aproape de MUNTELE ROSU, iar focarul a fost la adancime foarte mica (sub 10 km), de aceea seismograma arata asa cum arata (apare ca un perete, foarte ingust).
Sa vedem contextul tectonic local pentru originea seismului:

INFP Harta cu falii

Vezi atașament 4

Cred ca a fost un cutremur local de compresiune, produs se pare pe o falie de incalecare in sedimentar.

Atașamente

• 14iulie_harta_Vrancea.jpg
    14iulie_harta_Vrancea.jpg
    158,9 KB · Vizualizări: 7
Dupa cum merg lucrurile, s-ar parea ca nici in 2013 nu prea ar fi sanse mari sa simtim macar un cutremur de vreo 5,5 grade asa. Desi sunt unele variatii de seismicitate, normale totusi pentru Vrancea, cred ca vom mai avea de asteptat pana va reusi Vrancea sa mai dea un cutremur macar ca cel din 25 aprilie 2009. Vom vedea in 2014 daca va reusi sa miste un pic...daca nu mergem spre limita din jurul anului 2020 asa, atunci ar fi mai probabil sa fie ceva miscare. Diversele persoane nevrozate de pe alte forumuri, care se excita ca vine marele cutremur si ca, in "viziunea" lor, o mierlim cu totii...au nevoie de niste cure balneare in sanatorii plasate in zone de munte, la aer curat...unde mai canta si pasarelele... =)) =)) =)) =) Recomand nevrozatilor si nevrozatelor de pe alte forumuri astfel de cure, mai energice asa...eventual cu ceva socuri electrice. Daca era dupa ei/ele, pana acum ar fi trebuit sa fie vreo 100 de cutremure de 6 grade si 50 de cutremure de 7 grade in Vrancea...daca se iau si dupa toate prostiile gasite pe diverse site-uri dubioase. Dar cum nu s-a intamplat nimic, este evident ca lucrurile merg mai lent.
Sigur ca pana la urma tot o sa mai miste si Vrancea, nu cred ca ajungem in 2050 fara sa nu ne mai scuture. Dar, cum spuneam si altadata, nu misca asa usor, sunt anumite conjuncturi necesare. Pana una alta, o perioada lipsita de seisme cu magnitudini MGR=5,0+ pare a fi una mai favorabila din aceasta perspectiva, pentru ca inseamna ca nu prea se concentreaza tensiuni pe anumite clustere sau intre anumite clustere seismice din volumul litosferic vrancean. Cat timp nu se mai indesesc cutremurele de magnitudini cel putin 5,0 pe scara Richter, nu avem probleme. Sa vina intai cutremure de 5-6 MGR si pe urma mai discutam. Nu inseamna ca orice cutremur vrancean de 5-5,x grade anunta unul mare. In 100 de ani se produc cam 100-150 de astfel de cutremure. Totusi, ca sa miste mai tare, e necesar ca mai intai sa miste usor spre moderat, asta e Vrancea, nu ai ce-i face. Chiar si in 2004 tot a fost nevoie de un cutremur de 5,2 grade produs la 27 septembrie ca sa vina si seismul de 6,0 din 27 octombrie.
Vedeti, mi s-a tot reprosat, cand fac asttfel de afirmatii, ca sunt homo statisticus si ca tin cont numai de statistici si ca poate veni pe neasteptate si ca ne surprinde si ca o vom mierli cu totii. Nu e adevarat, nu ma bazez numai pe statistici. Ma bazez si pe alte lucruri,pe care acele persoane nevrozate, cu manifestari istericoidale de duzina, le ignora...nu stiu de ce. Dar inca ceva. Mi se reproseaza ca sunt obsedat de statistica atunci cand invoc cutremurele de 5 grade care ar trebui sa preceada unul mai mare, dar aceleasi persoane invoca, fara rusine, statistica de 35 de ani dupa care ar trebui sa ne dam hutza rau de tot, adunand 35 de ani fata de 1977 ! Adica, folosim si invocam statistica atunci cand ne convine (adica atunci cand ar sustine sosirea apocalipsei seismice in Romania), dar cand tot statistica nu sustine posibilitatea unui mare cutremur in Vrancea, o respingem si dam cu pietre in cei care o invoca. Cam ipocrite aceste persoane nevrozate, dupa parerea mea.
Dar...noi mergem mai departe. Vom vedea cum va misca in continuare, mai urmarim si ce se intampla in afara, mai pe la est de noi...repet, pana la urma o sa mai simtim ceva, mai mic sau/si mai mare la un moment dat...pana atunci mai avem ceva timp sa ne pregatim. In loc de crize istericoidale si nevroze de 2 bani, mai bine s-ar acorda atentie si pregatirii, consolidarii cladirilor etc. Dar deh, e mai usor sa vii cu zvonuri apocaliptice in fiecare an, citand diverse surse dubioase. Si oricum neconfirmate.

Ultimele cutremure vrancene de magnitudini 5 au avut loc la 1 mai si 4 octombrie 2011. Seismele respective (de magnitudini 5,4 si respectiv 5,3) s-au produs intr-un context extern reprezentat de cutremurul major de pe subductia Makran partea pakistaneza din 18 ianuarie 2011 (Mw=7,2) insotit de alte cutremure mai mici (6,5 si 6,0 grade) produse in sud-estul Iranului la 20 decembrie 2010 si 27 ianuarie 2011. Pe plan intern, au existat cresteri evidente de activitate subcrustala vranceana, balansari multiple intre capete cu cateva saptamani inainte de evenimentul din 1 mai 2011, activitati crustale mai ridicate...Deocamdata, nu vad ceva intr-adevar iesit din comun in Vrancea, sigur ca mai la toamna, prin octombrie-noiembrie, nu exclud sa mai vina ceva perceptibil usor. Ultimul cutremur de genul asta, de magnitudine 4,8 grade, a avut loc la 1 decembrie 2012, si normal ar cam fi timpul in toamna asta. Dar de aici pana la elucubratii ca cele ale lui Purcaru....e cale lunga totusi.

Cutremurul de azi a fost cel mai puternic produs in Vrancea in acest an, pana acum:

06.03.2013 01:10:11 UTC 45,48N 26,26E adancime 124 km ML=4,2
21.04.2013 08:09:08 UTC 45,58N 26,58E adancime 119 km ML=4,3
20.06.2013 00:22:55 UTC 45,58N 26,70E adancime 114 km ML=4,2
12.07.2013 18:02:31 UTC 45,45N 26,39E adancime 122 km ML=4,1
28.07.2013 14:25:05 UTC 45,65N 26,51E adancime 81 km ML=4,0
11.08.2013 13:31:09 UTC 45,75N 26,69E adancime 88 km ML=4,5

Era de asteptat sa se produca si un cutremur de magnitudine 4,5+ pe scara Richter. Ultimul cutremur cu magnitudinea peste aceasta limita a fost cel din 1 decembrie 2012 (magnitudine 4,8, adancime 93 km, epicentru Muntii Vrancei-ANDREIASU DE JOS). Sa vedem daca mai vine si un cutremur mai maricel, posibil de 5,0-5,2 grade. Poate in octombrie-noiembrie, dar...nu e sigur, evident.

Ia sa vedem daca merge contul... :d, ca prin alte parti, gen "mesaje private" si nu numai, nu am acces :43:

Legat de seismele din Vrancea, normal ar fi sa se produca si mai jos de 130km, undeva in jur de 145-150km adancime, la fel ca in alti ani.

PS: Bine v-am "regasit" si pe noua versiune a forumului. :)

EQ, bine ai revenit! :D Pana se rezolva problema cu privatele, iti voi trimite pe mail PM-urile trimise ieri. Draguta adresa ta de e-mail, foarte foarte sugestiva! :D :D Te-am ghicit imediat ! :)
Legat de alea mai adanci...pai stii bine ca trebuie sa asteptam octombrie-noiembrie...nu vorbeam noi odinioara de lunile "propice" ? ;)

Daca examinam un pic evolutia seismelor vrancene cu magnitudini egale sau mai mari de 4,5 grade pe 2012 si 2013, observam urmatoarea situatie:

10.01.2012 ML=4,6 epicentru SIRIU-Muntii Buzaului (capatul de SV), adancime 145 km;
06.07.2012 ML=4,7 epicentru NEREJU-Muntii Vrancei(centru), adancime 114 km;
12.07.2012 ML=4,6 epicentru NEREJU-Muntii Vrancei (centru), adancime 116 km;
01.12.2012 ML=4,8 epicentru ANDREIASU DE JOS-Muntii Vrancei (capatul de NE), adancime 93 km;
11.08.2013 ML=4,5 epicentru PALTIN-NEREJU-Muntii Vrancei (capatul de NE), adancime 88 km

Ultimele 2 cutremure au fost "cantonate" pe capatul de NE, zona sensibila dupa cutremurele din 1977 si 2004 (chiar si 1990, desi acestea au fost chiar si mai la nord-est). Sa vedem cand incep sa coboare usor spre centru si spre SV. Ma astept ca prin toamna sa vedem aceasta "coborare" usoara spre SV.Inca ceva. Seria cutremurelor listate aici arata si o migratie pe verticala, de la adancimi mai mari spre adancimi mai mici; fenomenul a studiat si de multi seismologi romani, de exemplu regretatul dr. Vasile Marza. Aceste variatii tin si de proprietatea de clusterizare a activitatii seismice vrancene. Evenimentele se produc si evolueaza pe anumite clustere/grupuri, destul de bine evidentiate atat prin cutremurele mari, cat si prin cutremurele moderate si mici. Atrag atentia asupra clusterelor din NE si din SV, care au generat cutremurele mai mari in ultimii 200 de ani.
Pe de alta parte, este interesant ca anul asta cutremurele mai mici au fost mai dese spre capatul de SV, Muntii Buzaului, incepand mai ales din lunile martie si aprilie (dupa ce in primele 2 luni ale anului a existat o semnificativa concentrare de cutremure mici pe capatul de NE).

GeoX a spus:
EQ, bine ai revenit! :D Pana se rezolva problema cu privatele, iti voi trimite pe mail PM-urile trimise ieri. Draguta adresa ta de e-mail, foarte foarte sugestiva! :D :D Te-am ghicit imediat ! :)

Am zis sa fie si mailul in ton cu subiectul. :d
Legat de pm-uri, mersi frumos, le-am primit. In alta ordine de idei am glumit :d, cand am facut referire la faptul, ca am anumite restrictii la cont. Dupa ce, ca intru rar, ar fi culmea sa mai fac si mofturi :d.

Ma bucur ca ai reaparut. Poate apari si la niste ore mai accesibile asa :D Stiu ca tu esti mai nocturn asa, de obicei umbli noaptea :p :D :devil::devil: Cred ca nu ai mai fost online din 2011, de la cele 2 cutremure din 1 mai si 4 octombrie pe care ar fi trebuit sa le simti :p ca doar au fost dintre "cele preferate", adancimi frumoase (146 km si 142 km) plus toate cele :D

Pana la sfarsitul acestei luni (31 august), mai este posibil un cutremuras usor in Vrancea, la o adancime de la 120 km in jos, cu epicentru mai spre centru sau chiar spre sud-vest; cred ca magnitudinea ar putea fi de 3,5 grade pana la 4,0+/-0,3 grade. S-ar putea sa fie mai spre GURA TEGHII-LOPATARI sau chiar spre SIRIU; vedem daca mai trece pe langa NEREJU.

Cutremurele crustale din sudul Munteniei nu sunt neobisnuite. Aproape in fiecare an se produc mici miscari seismice locale, de-o parte si de alta a Dunarii, cu magnitudini in jur de 2-2,5 grade. Din cand in cand, se produc si cutremure mai maricele, dar oricum nepericuloase. Astfel, la 20 iunie 2009 s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3,7 in zona comunei JILAVA, intre GIURGIU si BUCURESTI, la adancimea de 14 km, conform datelor privind seismicitatea locala de pe site-ul INFP.RO:

20 iunie 2009, 14:10:42 UTC 44.18N 25.70E 14 km ml=3.7

Cutremurul din 2009 a fost simtit si la BUCURESTI cu intensitatea de III grade pe scara Mercalli. Cutremure au fost si foarte aproape de BUCURESTI sau chiar in BUCURESTI, de exemplu seismul din 7 martie 2012 cu epicentrul undeva in zona Lacul Morii-Lujerului, asa ceva:

7 martie 2012, 15:34:24 UTC 44.46N 26.03E 11 km ml=3.4

Sunt cutremure mici, spuneam ca de regula nu depasesc magnitudini de 2,5-3 grade, dar uneori se produc si cutremure cu magnitudini de pana la 3,8-4 grade pe scara Richter. Pe 20 aprilie 1977, de exemplu, s-a produs un cutremur de magnitudine 3,8-4,0 la sud-est de BUCURESTI, foarte aproape de Capitala, resimtit si in oras cu intensitatea IV.

Pe site-ul infp.ro putem vedea reprezentarea cartografica a seismicitatii locale consemnate in ultimii ani in sudul Munteniei si in zona de granita Romania-Bulgaria:

Seismicitate locala Infp.ro

Vezi atașament 6

Ce se observa ? Pai, desi au avut loc destul de multe cutremure in jurul Bucurestiului si la sud de Bucuresti in ultimii ani, cutremurul de azi pare a se fi produs intr-un fel de lacuna seismica, o zona "alba" inconjurata de mai multe cutremure mici produse in ultimii ani (cu magnitudini de 2-2,5 grade, in general). Cutremurele vin uneori prin surprindere...adica destul de des vin intr-o maniera surprinzatoare, nu intotdeauna vin cand, unde si cum te astepti.

Atașamente

• 29august_harta.jpg
    29august_harta.jpg
    170,4 KB · Vizualizări: 8
In ceea ce priveste Vrancea, ma hazardez sa spun ca urmatorul cutremur moderat, comparabil cu cele din 14 mai 2005 si 25 aprilie 2009 (magnitudini 5,5-5,7 pe scara Richter MGR) , indiferent cand se va produce el, va avea urmatoarele caracteristici:

-epicentrul pe cluster central din Muntii Vrancei, posibil pe langa NEREJU poate cumva intre epicentrele seismelor din 2005 si 2009;
-adancimea focala va fi in jur de 130 km, posibil ceva pe la 135 km plus/minus cativa km. Si ca adancime, cred ca se va "strecura" intre sursele seismelor precedente: cutremurul din 2005 s-a produs la 148 km adancime, iar cel din 2009 la 110 km adancime. In destul de multe cazuri, cutremurele au obiceiul sa se cam "strecoare" intre zonele rupte la unele cutremure anterioare. Si in Vrancea se mai intampla chestia asta uneori. De aceea cred ca adancimea de circa 130 km este cea mai probabila pentru un prim viitor cutremur moderat.

Atentie, e vorba de un cutremur moderat, despre asta discutam deocamdata. Indiferent cand e sa vina, fie in toamna asta, fie mai la primavara lui 2014 (aprilie-mai), varianta care cred eu ca e mai probabila.
Oricum, ramane de notat evolutia seismelor de magnitudini 4,5-4,8 din perioada 2012-2013, care este una de tip ascendent, cu pendulare de la SV spre NE si o anumita liniste seismica intre 125-150 km adancime pentru cutremure de magnitudini 4,0+, liniste care s-a accentuat in 2013.

10.01.2012 ML=4,6 epicentru SIRIU-Muntii Buzaului (capatul de SV), adancime 145 km;
06.07.2012 ML=4,7 epicentru NEREJU-Muntii Vrancei(centru), adancime 114 km;
12.07.2012 ML=4,6 epicentru NEREJU-Muntii Vrancei (centru), adancime 116 km;
01.12.2012 ML=4,8 epicentru ANDREIASU DE JOS-Muntii Vrancei (capatul de NE), adancime 93 km;
11.08.2013 ML=4,5 epicentru PALTIN-NEREJU-Muntii Vrancei (capatul de NE), adancime 88 km

Observati balansul tipic SV-NE, cu evolutia in urcare a adancimilor focarelor, pentru cutremurele cu MGR=4,5+.
Avand in vedere ca evolutia se refera la seisme cu magnitudini de 4,5-4,8 grade, nu cred ca preceda ceva serios pentru urmatorii 1-2 ani (atat pot spune cu o acuratete mai buna), dar nu exclud totusi ca aceasta pendulare pentru evenimente din domeniul de magnitudini mentionat, impreuna cu acalmia relativa de la 125-150 km adancime, sa "pregateasca" sau sa "anunte" un viitor cutremur moderat in urmatorii 1-2 ani (repet, ceva in jur de 5,5-5,7 grade, deci nu periculos).
Vrancea ramane interesanta chiar si cand nu da cutremure foarte mari, catastrofale.

GeoX a spus:
Pana la sfarsitul acestei luni (31 august), mai este posibil un cutremuras usor in Vrancea, la o adancime de la 120 km in jos, cu epicentru mai spre centru sau chiar spre sud-vest; cred ca magnitudinea ar putea fi de 3,5 grade pana la 4,0+/-0,3 grade. S-ar putea sa fie mai spre GURA TEGHII-LOPATARI sau chiar spre SIRIU; vedem daca mai trece pe langa NEREJU.

Cutremur de 3.7 grade in Zona seismica Vrancea,Buzau la 31.08.2013, 12:21:16 (UTC)
Detalii despre cutremur
Regiune Zona seismica Vrancea,Buzau
Latitudine 45.63N
Longitudine 26.51E
Adancime 143 km
Magnitudine ml=3.7
Intensitate epicentrala I
Orase apropiate Covasna (36km),Targu Secuiesc (50km),Ramnicu Sarat (51km),Focsani (53km),Buzau (61km)

Iar am avut dreptate. :D :D Ce draguta e Vrancea, e foarte cumsecade si respectuoasa, tine la reputatia mea si imi confirma aprecierile. Yeeeeees !! :D :D :D :16:
Q.E.D.! :16:

Am zis ca pana la sfarsit de august vine un cutremur subcrustal cu magnitudinea aproape de 4,0 ? Am zis si asa a fost.
Am zis ca vine la o adancime mai mare de 120 km ? Am zis si asa a fost.
Am zis ca epicentrul va fi mai spre centru-vest, poate usor spre sud-vest ? Am zis si asa a fost.

Vedeti, Vrancea are niste clenciuri interne, specifice, care pot fi destul de bine observate din activitatea sa curenta, tinand cont de localizarea spatiala a epicentrelor. Cutremurul de azi confirma modelul evident care caracterizeaza activitatea seismica a Vrancei. Pendularile NE-SV sau SV-NE se regasesc pentru toate clasele magnitudinale de cutremure subcrustale vrancene, atat pentru cele mici, cat si pentru cele moderate si mari. Astea sunt particularitatile foarte interesante ale seismicitatii vrancene. In plus, activitatea seismica din Vrancea este clusterizata, cutremurele nu se produc deloc intamplator, ele urmeaza niste clustere, sunt variatii sau baleieri intre clustere seismice sau in interiorul clusterelor respective. E foarte interesant!

Cutremur de 3.0 grade in Zona seismica Vrancea,Vrancea la 02.09.2013, 15:54:05 (UTC)
Detalii despre cutremur
Regiune Zona seismica Vrancea,Vrancea
Latitudine 45.64N
Longitudine 26.71E
Adancime 158 km
Magnitudine ml=3.0
Orase apropiate Focsani (38km),Ramnicu Sarat (40km),Marasesti (48km),Covasna (48km),Buzau (58km)

Cam adanc pentru zona in care s-a produs. De regula cutremurele mai adanci vin mai dinspre vest, pe latura vestica a Muntilor Vrancei, respectiv ai Buzaului. Cutremurul de azi a fost localizat pe jumatatea estica, undeva la nord de VINTILEASCA. Adancimea a fost foarte mare, aproape de 160 km. Bine ca a fost mic, mititel, dragul de el. :D :D Un dragut, o scumpete de cutremuras. ;)):25::25:

Toamna se numara boboceii seismici ...in Vrancea. ;));)):45::25::9: Asa face Vrancea cam in fiecare an, e deja un fenomen consacrat. Si nu prea face exceptii nici in anii cei mai calmi, cu activitate sub medie. Ma astept ca in toamna asta sa vina si cutremurul anual de magnitudine MGR=4,8-5,0+/-0,1. Acest cutremur nu lipseste nici in anii cei mai linistiti. Cel mai probabil ar fi sa vina pe la sfarsit de septembrie sau prin octombrie-noiembrie. Ultima data a fost pe 1 decembrie 2012 (ML=4,8 adancime 93 km epicentru Muntii Vrancei-ANDREIASU DE JOS-capatul de NE).
Pe de alta parte, cam la 2-2,5 ani, Vrancea obisnuieste sa dea si cutremure cu MGR=5,2-5,4. Ultima data a dat astfel de cutremure in 2011: 1 mai 2011 magnitudine 5,4 si adancime 146 km, 4 octombrie 2011 magnitudine 5,3 si adancime 142 km. Ar cam fi timpul, nu ?? :45::45:
Insa pe mine cel mai mult ma intereseaza un cutremur moderat de magnitudine 5,5-5,7. Cutremurele moderate din aceasta clasa de magnitudini sunt cele mai interesante, fiindca arata anumite lucruri, in functie de localizarea spatiala si in adancime a zonelor focale respective. Ultima data a fost la 25 aprilie 2009, magnitudine 5,7 si adancime 110 km, epicentru Muntii Vrancei-NEREJU (cluster central). Evenimentul din 2009 a venit la aproape 4 ani dupa cel din 14 mai 2005 de magnitudine 5,6 produs la adancimea de 148 km mai la sud-vest de NEREJU.
Sa vedem...:45::45:

Cutremurele de azi din Transilvania, resimtite in zona Hategului cu intensitati moderate (V si VI), dar si in mai multe localitati din Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, se pare ca si in Cluj si Mures (in special al doilea eveniment de magnitudine 4,7-4,8), arata ca Transilvania nu este complet aseismica. Exista mai multe surse seismice de importanta locala in Depresiunea Transilvaniei, dintre care cea mai puternica pare a fi cea din zona Tarnavelor-Medias, Sighisoara, care a generat seisme puternice (de intensitate VIII si magnitudini 5,4-5,6) in 1523 si 1880. Alte surse seismice locale se afla in Podisul Someselor pe linia CLUJ-DEJ-GHERLA (sursa activa in 1830,1885 si 1994) si in regiunea HUNEDOARA-HATEG; in martie 2011, mai multe cutremure cu magnitudini intre 3,0-3,9 grade si intensitati maxime de pana la IV grade s-au produs in zona HATEG-DENSUS (Hunedoara). Deci iata ca exista o anumita seismicitate si in Podisul Transilvaniei, seismicitate care trebuie luata in considerare in evaluarea riscului seismic pentru localitatile respective. Nu mai vorbesc de influenta puternica pe care sursa seismica Fagaras-Campulung o exercita asupra Transilvaniei; se stie ca seismele fagarasene puternice se resimt intens in sudul si centrul Transilvaniei, cu deosebire la Sibiu.

Sa vedem daca misca si Vrancea. In ultimele zile am avut: cutremure mici repetate in Hindu Kush, cutremur in zona Chagos (vestul Oceanului Indian), cutremure in Iran, estul Turciei (zonele Varto si Erzurum), cutremur moderat in Caucaz, cutremure in China. Ia sa vedem maica Vrancea, zici si tu ceva, macar un 4 amarat acolo ? Hai ca poti...copacel, copacel... ;));));)):45::45::45::25::25::d:d
Daca e sa vina, ar trebui sa fie mai pe centru, desi nu exclud nici o surpriza: ar fi culmea sa vina iar ceva din capatul de nord-est. Ultimul cutremur vrancean de magnitudine 4,0+ a avut loc la 11 august 2013 (ML=4,5 si adancime 88 km), in capatul de nord-est. Ia sa vedem noi ce face... Multe cutremure de genul asta vin aparent "ca din senin", fara semne de deformare mai evidente ca amplitudine si ca durata temporala. Hai mamaie, ce faci, stiu ca poti, trebuie sa poti...(vorba lui nenea Iancu) ? :D

Back
Sus