In legatura cu recentele seisme din estul Turciei (zonele MUS-VARTO-ERZURUM) si situatia din Vrancea, nu cred ca se pune problema de ceva foarte mare...acum, desi eu tot astept maximul anual de
4,9-5,0+/-0,2 grade, maxim care trebuie sa vina pana la urma, si probabil de la o adancime mai mare. Sa ne amintim ca in
2011, pe
22 septembrie, s-a produs un cutremur moderat de magnitudine Mw=
5,5 in zona ERZINCAN (Estul Turciei), cu mecanism de decrosare, iar la
4 octombrie 2011 a avut loc ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea peste
5,0 pe scara Richter (
5,3).
Despre cutremurele din zona MUS-VARTO, sa vedem intai lista cutremurelor moderate si mai importante produse acolo in ultimii 110 ani, precum si ce s-a intamplat in Vrancea dupa ele:
1903 M=6.3 MALAZGIRT
GeoX, ce e cu toata nebunia asta de afirmatii? Ce maxim anual astepti tu? De unde stii tu ca vine? Pe ce te bazezi cand afirmi asta? Ai facut tu un studiu serios matematic, statistic? Cum arata studiul ala? Si tu nu stii ca statistica are in cazul asta un grad mare de improbabilitate? Ce sa ne amintim? Ce mecanism de decrosare?... Ce e toata amestecatura asta? Ce vrei sa spui concret? Iti mentii parerea ca " imi mentin parerea ca in mod normal trebuia sa vina cutremurul vrancean maxim anual, cu o magnitudine in jur de 5,0 plus/minus cateva zecimi de grad. Asa ar fi normal sa se intample, si probabil prin octombrie-noiembrie. " . De ce in mod normal?, pe ce te bazezi? Mai mult, poti face tu predictie la zecime de grad de magnitudine? E cel putin hilar ce afirmi...Ce stii tu despre magnitudine? Stii scara de magnitudine, dar o intelegi? Citesc multi ce afirmi tu si-i induci in eroare...Nu se face asa ceva! Nu esti expert in seismologie, cu atat mai putin in predictie. Deja prin Prahova e alertata populatia ca vine un cutremur mare, o stiu de la ISU Prahova. Scrii aiurea aici si informatia se propaga denaturat. Nu mai interpreta tu cum crezi niste informatii oficiale, produci confuzie. Nu afirma nimeni, nici un seismolog ca va veni, insa afirmi tu ca e posibil un cutremur de magnitudine...atat, in zona cutare, etc. Nu se face chestia asta intr-un loc public.
Cutremurul de azi din Pakistan, l-ai prevazut? Discutiile de dupa el nu au sens...Nu are sens sa-ti dai tu cu parerea...Ce scrie pe emsc? ca parametri sursei se revizuiesc de catre seismologi...Dar atat, nu se face alt comentariu neprofesionist vis-a-vis de cutremur. Nimeni, nici un seismolog nu-si permite sa emita predictii. Stii ce s-a intamplat in '75 in China? Stii ce s-a intamplat la Aquilla?... Politic vorbind. Nu te mai crede un guru in seismologie, ca nu esti. Nimeni nu este!
Ceea ce scrii se poate interpreta si denatura, atentie! E posibil sa se retina numai ca ca Geox expertul face niste studii si stie el ceva...din moment ce poate calcula magnitudinea la nivel de zecime de grad...Si eu cred ca tu stii ca magnitudinea nu se poate calcula atat de precis. Atunci de ce afirmi asta? Sau poate nu stii? Si in cazul asta, de ce afirmi asta?
Imi cer scuze pentru duritatea cu care m-am exprimat insa seismologia nu e o joaca, nici chiar la nivel comunicativ.
1903 M=5.3 BULANIK
1907 M=5.0 MUS
1946 M=5.7 VARTO-HINIS
1966 M=5.6, M=6.9 VARTO
In
1903 am avut 2 cutremure moderate in Vrancea:
8 iunie 1903 5,5 si
13 septembrie 1903 6,0-6,3.
In
1907 nu s-a intamplat nimic in Vrancea, dar vine anul
1908: cutremur de magnitudine
6,0 pe
20 septembrie 1908 in zona VAN si apoi cutremur de magnitudine
6,8 in Vrancea la
6 octombrie 1908.
In
1946, am avut cutremur moderat in Vrancea pe
3 noiembrie:
5,6.
In
1966, dupa seismele de la VARTO, pe
13 octombrie s-a produs si in Vrancea un cutremur de magnitudine
5,5.
In
2013, pe
17 septembrie, in zona MUS-VARTO s-a produs un cutremur moderat de magnitudine moment
5,1, precedat de unul de
4,5 grade.
Sa vedem acum. Nu ma hazardez la certitudini, nu poti sa fii sigur de nimic in seismologie, dar imi mentin parerea ca in mod normal trebuia sa vina cutremurul vrancean maxim anual, cu o magnitudine in jur de
5,0 plus/minus cateva zecimi de grad. Asa ar fi normal sa se intample, si probabil prin octombrie-noiembrie.
Sa vedem ce bobocei seismici ar putea "scoate" capul prin octombrie sau noiembrie. In principiu, nu ar trebui sa lipseasca nici in acest an seismul obisnuit de magnitudine aproape
5. Vine sau nu vine...asta-i intrebarea...
)
):45::45::45:...hamletiana. De
2014 nu vorbesc acum, este cu totul prematur sa speculez in privinta activitatii seismice vrancene de la anul. Dar pentru 2013, cred totusi ca ar trebui sa vina cutremurul tipic anual de circa
4,8-5 grade, plus sau minus ...un pic acolo...Sa vedem.