• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Probabil cea mai buna harta a hazardului seismic, in functie de intensitate, cu sursele locale incluse:


Totusi, aici nu vedem exact cele mai predispuse si cele mai ferite zone, pentru ca in unele parti gradul de intensitate maxim de revenire este la 200-300 de ani.
 

Atașamente

  • harta-seismica-romania.jpg
    harta-seismica-romania.jpg
    77,2 KB · Vizualizări: 62
Cine stie ce baza poti avea si in hartile de genul asta... De exemplu Zimnicea, aparent distrusa complet in 77, e pusa intr-o zona ceva mai relaxata, cu intensitate maxima VIII. Pe de alta parte mereu am avut impresia ca zona rosie, de IX, a fost deliberat trasa putin cit sa prinda la limita Iasul si Bacaul. Probabil s-a preferat sa nu se asume riscuri (dpv al normativelor in constructii) pe zone foarte populate. Daca e sa ne luam dupa marturiile de la cutremure, chiar daca intr-adevar Iasul este expus, nu este chiar in aceeasi oala cu Galatiul, de exemplu.
 
Depinde si de cutremur.Gandeste-te ca unele cutremure au directivitati de un anume fel, altele au izoseiste alungite mai altfel. Hartile astea sunt oarecum generice, ele reflecta niste caracteristici comune, valabile pentru tipuri diferite de cutremure.
 
nelu a spus:
Probabil cea mai buna harta a hazardului seismic, in functie de intensitate, cu sursele locale incluse
Nu vad totusi aria cu grad X. Ori, se stie ca la 1802, dar si la 1940, s-au raportat fenomene care indica clar atingerea nivelului X. Probabil este vorba tot de o harta cu rol normativ pentru acoperirea riscurilor din proiectare, nu de una geo-istorica. Dar cam asta e poza, indiferent unde sunt exact trecerile de la o zona la alta, cu mentiunea ca difera mult distibutia izoseistelor in functie de tipul cutremurului, in cazul celor vrancene subcrustale. Cele vrancene si galatene crustale nu sunt evidentiate, fiind inferioare ca manifestare celor crustale suprapuse - inclusiv de aici se vede ca este o harta de calcul pentru proiectare, altfel ar fi fost evidentiate toate sursele.
 
Pai asta pare sa le reflecte mai degraba pe cele cu directivitate spre NE. Dar si pentru astea, parerea mea, pur subiectiva si fara vreun fundament stiintific e ca spre est este o zona care include Galati, Barlad, Vaslui, in care cutremurele se resimt mai puternic decit in Iasi sau Bacau.
 
Harta de mai sus este generala. In functie de natura solului pot apare amplificari sau scaderi ale intensitatii local.
Eu, de exemplu, stau intr-o zone de langa Bucuresti unde intensitatea maxima este de VIII 1/2, dar sunt zone in Bucuresti care intensitatea poate atinge IX 1/2, si asta la distanta de numai 10 Km.
Mai jos este link-ul cu harta de microzonare seismica pentru municipiul Bucuresti.
http://www1.infp.ro/noutati/harta-de-microzonare-seismica-a-municipiului-bucuresti
 
Pe mine ma intereseaza foarte mult o harta a riscului in Bucuresti. Stiu ca datorita albiilor Dambovitei si Colentinei, sunt zone pe care s-a construit si care au un risc mai mare comparativ cu celelalte zone.
De asemenea sunt zonele cu risc date de cladirile vechi.
 
Toti am vrea hartile de risc seismic pentru orasele in care locuim. Ma tem insa ca nu vor fi facute publice vreodata. Odata pentru ca s-ar crea panica, si apoi s-ar alege praful de piata imobiliara.
 
Eh, s-a mai aflat una-alta....De exemplu axa OD16.
Aici sunt informatii interesante:
http://www.riscseismic.ro/harta

Trebuie sa recunosc ca inainte de a cumpara apartamentul am cautat informatii legate de zonele asa-zis mai protejate si am cumparat si in functie de acest aspect.
 
Sunt disperati, frate, aia...stiti voi de unde. O tin langa cu situatie critica in sus, situatie critica in jos. Oameni buni, chiar vinerea trecuta am avut un 4,0 la 120 km adancime. Tot cauta apocalipse cu orice pret. Ca si cum cutremurul, oricat de mare ar fi acesta, o sa vina cand il asteapta disperatii aia. Nu prea vine cand il astepti...ma refer la un cutremur mai important totusi, nu la ceva moderat. Chiar si moderatele te mai surprind uneori.
 
Isterie la maxim pe mobotix. Au tras toti concluzia (indoielnica oricum) ca sigur vine acum si ca o mierlim cu totii. Daca s-ar face un istoric, pentru ultimii 10 ani, de cate ori s-a tot concluzionat, de catre unii si altii, ca sigur ar veni imediat cel mare, de 7+, si ca urma sa o mierlim cu totii, ca urma sa ne faca pilaf pe toti...pai s-ar scrie un volum cu n 'jde mii de pagini.
Nu spun ca nu poate sa vina un cutremur semnificativ, dar afirmatii gratuite care se fac, cum ca ai nostri stiu sigur ca vine, nu sunt completate si de justificari/argumentatii concludente.
Am tot zis pe aici ca perioada 2013-2014(-2015) este una optima pentru o crestere de seismicitate in Vrancea (cutremure de magnitudini 5,5+). Totusi nu poti sa te hazardezi sa spui ca sigur vine ala catastrofal si ca ne face praf pe toti. Eu, mai degraba, m-as teme sa nu ma prinda un 6,7 in centrul vechi al Bucurestiului sau in alte zone cu probleme. Fiindca, desi un cutremur de 6,6-7,0 grade MGR nu se compara cu unul de 7,2-7,5 grade, nu inseamna ca nu ne poate face unele probleme, in unele zone. Probleme mai mari sau mai mici. Asta nu justifica temerile cum ca se va transforma tara noastra in Haiti. E vorba totusi de cutremure de adancime mare, crustalele la noi nu ajung la magnitudini de 7,0 decat cele din zona Shabla-Marea Neagra si asta doar o data cam la 500 de ani.
Se afirma ca, citez, "ei stiu sigur ca vine si cand vine", dar fiindca "le-ar fi zis cineva, din surse sigure". Eu nu obisnuiesc sa ma iau dupa ce se spune "din surse sigure". Am vazut cam multe cum e cu "sursele sigure". Asa pot si eu sa spun ca mi-ar fi ciripit cineva, bla-bla-bla, ca va fi bla-bla-bla in ziua de bla-bla-bla si iar bla.
De acord si cu faptul ca din 2012 incoace s-au petrecut niste lucruri pornind din Oceanul Indian, dar a judeca rapiditatea unor procese care se petrec la o scara geologica nu e asa usor. Au fost niste cutremure foarte mari in sud-estul Iranului si in Pakistan, ok, dar a anticipa cand ajung si spre Vrancea anumite influente (pentru ceva semnificativ) nu e asa simplu.
 
Na cu un 2,7 de la VINTILEASCA, Muntii Vrancei, pe centru-est. Sa mai faca CIOKU MIC niste disperati de pe un anume site. Unde nu-s cutremure ? Ha ! Oricum luna decembrie nu prea exceleaza, de obicei, in cine stie ce cutremure de adancime. Cand o fi sa fie si un 6,5-6,8, vine el, fara grija, dar nu cand il asteapta hoardele de turbati ipohondri. Vine cand nu il mai asteapta ipohondrii aia.
 
Pana la sfarsitul anului ar mai putea sa fie un cutremur subcrustal de magnitudine in jur de 4,0 grade, poate un 4-4,5 asa, mai mult de 4,5-5 nu as mai crede. Vom mai vedea la anul pentru altele.
 
GeoX a spus:
Isterie la maxim pe mobotix. [...]
Nu spun ca nu poate sa vina un cutremur semnificativ, dar afirmatii gratuite care se fac, cum ca ai nostri stiu sigur ca vine, nu sunt completate si de justificari/argumentatii concludente.
Am tot zis pe aici ca perioada 2013-2014(-2015) este una optima pentru o crestere de seismicitate in Vrancea (cutremure de magnitudini 5,5+). Totusi nu poti sa te hazardezi sa spui ca sigur vine ala catastrofal si ca ne face praf pe toti. Eu, mai degraba, m-as teme sa nu ma prinda un 6,7 in centrul vechi al Bucurestiului sau in alte zone cu probleme. Fiindca, desi un cutremur de 6,6-7,0 grade MGR nu se compara cu unul de 7,2-7,5 grade, nu inseamna ca nu ne poate face unele probleme, in unele zone. Probleme mai mari sau mai mici. Asta nu justifica temerile cum ca se va transforma tara noastra in Haiti. E vorba totusi de cutremure de adancime mare, crustalele la noi nu ajung la magnitudini de 7,0 decat cele din zona Shabla-Marea Neagra si asta doar o data cam la 500 de ani. [...]
Am senzatia ca in predictia cutremurelor vrancene, cel mai dificil de estimat nu este momentul (perioada), ci magnitudinea. Fiind un sistem in principal declansat gravitational (greutatea proprie a blocului paleosubdus + maree terestre de natura cosmica), si mai putin integrat in tectonica terestra generala, e mereu plin de surprize. Pe baza de statistici ai putea eventual sa prevezi o perioada foarte propice. Pe baza de observatii zilnice amanuntite ai putea eventual sa intuiesti iminenta evenimentului cu 1-2 zile inainte. Dar mi se pare mult prea hazardat sa vorbim despre magnitudini probabile. Cand incepe sa se rupa, nu stii niciodata daca se va opri ruperea putin mai inainte de a face prapad, sau putin dupa...

PS. Nu cumva si zona crustala a Galatiului are potential de 7? Parca asa ziceau vecinii de la rasarit...
 
Ai dreptate, Arhi Tect. Se pare ca magnitudinea e factorul care aproape de fiecare data aduce cele mai mari surprize, in cazul Vrancei. Sa speram totusi ca nu va veni prea curand un cutremur de tipul celui din 1738 din Muntii Buzaului. Atunci a fost un cutremur diferit atat de cele din 1802 si 1940, cat si de cele din 1838 si 1977. Oricum, daca trecem cu bine de anul 2015, adica fara sa vina cutremurul de la 150 km din Muntii Vrancei, atunci, pe masura ce ne vom apropia de 2020 s-ar prefigura mai degraba un cutremur in Muntii Buzaului, la o adancime in jur de 130 km.
Nu, faliile din judetul Galati sunt mici, nu se compara cu falia Nord-Anatoliana sau cu San Andreas. Nu prea iau in serios ce tot anunta cei din est.
 
GeoX a spus:
Nu, faliile din judetul Galati sunt mici, nu se compara cu falia Nord-Anatoliana sau cu San Andreas. Nu prea iau in serios ce tot anunta cei din est.
Fiind o larga arie de scufundare, cu posibile secvente bruste, eram tentat sa dau crezare estimarilor rusesti / ucrainiene, care tin minte ca plasau pe o harta o zona de 7 crustal la nord de Galati. Nu sunt specialist, totusi, in domeniu.
 
Ei, nu stii ca invocau cutremur de magnitudine 9 in Crimeea ? :d:)) Nu prea urmaresc ce zic rusii si ucrainenii despre cutremurele de la noi...mai ales cand vin cu chestii din alea.
 
GeoX, real32, danezia dar si alti useri de pe acest forum, la cat de frumos explica cauza, mecanismul si probabilitatea de producere a unui seism vrancean cam de orice magnitudine pe care o poate da Vrancea, nici nu ar mai trebui sa traga cu ochiul la astfel de articole scrise de "troll-uri" cu reputatie mondiala, ca tot is la moda troll-urile. :))
 
Avem iar un roi de microseisme crustale in judetul Gorj, undeva mai sus de cele din ianuarie 2012, adica mai aproape de BUMBESTI-JIU. Zona are niste sensibilitati seismice destul de bine evidentiate, inclusiv in lucrarea lui Atanasiu, care arata ca pe acolo se pot produce cutremure cu intensitati maxime de V grade pe scara Mercalli. Acum cateva saptamani au mai fost niste cutremure, unele cu magnitudini de 2,0 si 2,4 grade.
 
Mai sunt niste crustale si in Vrancea, de data asta in partea de nord a Muntilor Vrancei.
 
Back
Sus