Pentru Vrancea, elementul critic este pendularea sau baleierea intre capetele blocului litosferic, respectiv cat de rapid sau de brusc se intampla treaba asta. Cutremurele importante tind sa se produca pe fondul sau printr-o trecere rapida, aproape brusca, intre doua capete, uneori avand ca evenimente precursoare mai multe cutremure moderate pe partea centrala, eventual spre vest asa.
Deci relevante sunt aceste treceri intre capete, desi nu orice astfel de trecere e si periculoasa. In cazul
2004 a existat un astfel de fenomen, destul de rapid totusi.
Momentan, nu cred ca se poate spune ceva sigur in acest sens. Cutremurele sunt concentrate pe capatul nord-estic, unde am avut si un cutremur subcrustal de magnitudine
3,6 la
70 km adancime pe
1 decembrie 2014. Mai zic si ca seismele crustale din subzona MARASESTI-PANCIU au legatura cu tensiunile din capatul nord-estic al Vrancei. Cutremurul din
1 decembrie arata foarte clar acest lucru.
Este de asteptat ca, in viitor, sa se produca transferul catre capatul sud-vestic al blocului litosferic, deci spre...Muntii Buzaului, fireste. De rapiditatea acestui proces, ca si de factori externi Vrancei (influente regionale si chiar globale de la est) depind foarte multe lucruri. Pe moment, nu prea se poate spune mai mult. Am incercat doar un fel de "diagnoza" a starii actuale, pe baza ultimelor evenimente dar si a caracteristicilor intrinseci ale activitatii seismice vrancene.
Sigur, se pot face speculatii pentru viitor, dar oricum putem continua discutia in acest sens la topicul de
Ipoteze privind urmatorul cutremur puternic din Vrancea.
Eu inclin sa cred ca, mai devreme sau mai tarziu, dupa un astfel de cutremur crustal cum a fost cel din
22 noiembrie 2014, va veni un cutremur semnificativ din capatul de sud-vest, cel mai probabil la o adancime de
120-140 km. Perioada optima ar fi, din punct de vedere strict statistic,
2018-2022. Parca nu as crede ca e momentul acum pentru un cutremur semnificativ in Muntii Buzaului; as inclina sa cred ca zona aia ar urma sa "intre in actiune" in jurul anului
2020, sau poate chiar dupa
2020. Poate ma insel, nu bag mana in foc, fireste, deci trebuie sa fiu rezervat.