• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Tu crezi ca blocurile sunt i adunatura de caramizi asezate pur si simplu una peste cealalta? Da...peretii de caramida...cei de bca... Dar tavanul de beton...crede-ma...nu cade chiar asa simplu.

Repet, mare atentie la obiectele grele neancorate!
 
Exact. Are si Vrancea ciclurile ei...dar matematica exacta nu prea stie. Cand se rupe bolovanul...face poc!
 
fl0rin a spus:
Daca vrem sa ne luam dupa exceptie, si nu dupa regula dovedita in toate secolele dinainte, atunci ajungem usor sa repetam imprudenta constructiva a anilor 1958-77. La ce cladiri avem insa azi (unele vechi, pline de fisuri, altele noi, prost facute si altele care ar fi putut fi bune, dar ciuruite de modificari ilegale), atunci chiar si cutremure precum cele din 1868, 1894, 1908 etc ar trebui sa ne ingrijoreze serios. Atentie, in acea epoca NU EXISTAU BLOCURI! Se ma prabusea ici-colo cate o turla de biserica, lumea se evacua din locuintele predominant pe parter direct in curte in mai putin de 5 secunde. Deci consider fundamental gresit sa ne comparam cu perioada respectiva.
 
Nu faceam vreo comparatie, doar ti-am dat exemplu de o perioada lunga fara cutremure de 7+. Evident ca pot fi ceva probleme si la cutremure sub 7, nimeni nu contesta. Dar eu unul le prefer pe astea unuia de tip 1940.
 
stef30 a spus:
Da...peretii de caramida...cei de bca... Dar tavanul de beton...crede-ma...nu cade chiar asa simplu.
Nu de prima data, de cele mai multe ori. Dar la a treia incercare peste 7, nu mai e structura de rezistenta chiar fata mare... Apropo, chiar si dupa 2006, constructiile se proiecteaza doar in ipoteza evitarii colapsului general la un singur 7+, in rest nimeni nu poate garanta. O armatura care a ajuns o data la deformari plastice sau un beton prin ale carui fisuri patrunde aerul si vaporii de apa sunt cu totul altceva decat o constructie noua.


fl0rin a spus:
Evident ca pot fi ceva probleme si la cutremure sub 7, nimeni nu contesta. Dar eu unul le prefer pe astea unuia de tip 1940.
Si eu le prefer, dar - nu stiu de ce - am senzatia ca preferintele noastre nu figureaza in preocuparile Vrancei...
 
Cutremurele de peste 7,0 apar cam de 2 ori pe secol. Dar nimeni nu ar trebui sa subestimeze un cutremur de 6,8 grade MGR, la starea unor cladiri; plus alte pericole secundare, obiecte care sunt suspendate pe ici, pe colo, panouri de tot felul...
Evident ca nu se compara un 7,2 cu 6,8; cum trece de 7,0 grade, fenomenele se amplifica dramatic; diferenta dintre un 7,2 si un 7,0 e mai mare decat cea dintre un 7,0 si un 6,8.
 
@Arhitect
Pari foarte convins de iminenta unei nenorociri. In cazul asta nu te inteleg, de ce nu apelezi la o solutie daca nu simpla, in orice caz sigura: te poti muta frumos cu catel si purcel in Cluj, Oradea, sau alte orase ferite in mare masura de capriciile Vrancei. No offence, dar te comporti ca in povestea cu drobul de sare...
 
Nu cred ca vine ceva major, dar...nici pe cele mai mici, sa zicem de 6,5-6,8 grade, nu trebuie sa le subestimam. Chiar daca nu sunt catastrofale, ele pot favoriza producerea unuia major in urmatorii 4-8-12 ani. Asa ca mai bine sa nu vina nici macar unul de 6-6,5 grade.
 
fl0rin a spus:
@Arhitect
Pari foarte convins de iminenta unei nenorociri. In cazul asta nu te inteleg, de ce nu apelezi la o solutie daca nu simpla, in orice caz sigura: te poti muta frumos cu catel si purcel in Cluj, Oradea, sau alte orase ferite in mare masura de capriciile Vrancei. No offence, dar te comporti ca in povestea cu drobul de sare...
Nenorocirea nu apare din cauza cutremurului, ci din cauza modului absolut imprudent in catre s-au construit / se construiesc inca cladirile din Romania, pe modelul "lasa ca nu-i asa de negru". By the way, Oradea nu e deloc sigura, sta pe o falie nasoala de tot... Probabil intr-adevar Clujul e singurul oras mare fara risc de acest gen. Noi insa nu cred ca putem oferi solutii aici. Facem constatari, in cel mai bun caz.
 
Zona Oradea-Valea Lui Mihai-Carei a avut cutremure crustale destul de mari in 1829 si 1834, estimate cu magnitudini de 5,6-6,2 grade si intensitati maxime de VII si VIII grade.
 
Ma refeream la solutii de uz personal, sa zicem asa. Clar ca nu poate nimeni acum nici sa opreasca Vrancea, nici sa schimbe peste noapte starea constructiilor. Daca dupa cum spune GeoX, un 6.5 - 6.8 ar creste semnificativ sansele producerii in urmatorii ani a unuia catastrofal, pai ala ar cam trebui sa fie semnalul pentru facut bagajele. Cluj sa fie, e fain orasul si in plina dezvoltare.
 
fl0rin a spus:
Cluj sa fie, e fain orasul si in plina dezvoltare.
Mai trebuie avut atunci in vedere doar sa nu ai de onorat deplasari la Iasi, Focsani, Buzau, Ploiesti sau Bucuresti in ultimele saptamani din ianuarie, in prima din martie, in ultima din mai si primele din iunie, la sfarsitul lui august si, mai ales, in octombrie-noiembrie... Asta conform unor statistici intrigant de pline de "coincidente".

Realizati totusi ce ridicoli devenim, discutand la conditional-optativ...?!? E periculos sa te nasti pe Terra si, pe deasupra, nu ti se da sa semnezi nici un contract la sosire...
 
Noi ne bucuram ca sunteti interesati si participati la discutii. Oricum, desi vad ca toata lumea e nitel agitata ca si cum s-ar sti ca vine ceva (ceea ce nu e cazul, nu cred ca poate sa stie cineva asa ceva), totusi e bine sa ramanem cu capul pe umeri pentru ambele laturi: nu negijam nici cutremurele de 6,5-6,8 grade, dar nici nu suntem fatalisti ca o mierlim cu totii...:109:
Mai pun inca o data: cutremurul nu prea vine cand il asteapta toata lumea. Poti face presupuneri, poti avansa idei, asa cum am presupus anul trecut legat de cel moderat din 6 octombrie 2013, dar mai mult...nimeni nu poate garanta.
 
Arad, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Alba-Iulia, Bistrita, Botosani si Craiova par a fi cele mai ferite orase mari cu un risc si un hazard seismic scazut.
 
nelu a spus:
Arad, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Alba-Iulia, Bistrita, Botosani si Craiova par a fi cele mai ferite orase mari cu un risc si un hazard seismic scazut.
Craiova?!? N-ar strica putina documentare cu ce a fost acolo in 77...


stef30 a spus:
Falia (faliile) Fagaras-Campulung: SCADENTA.
 
Da, fara Craiova, desi acolo cred ca s-a construit f prost. In mod normal vestul Olteniei e o zona mai ferita de seismele vrancene.
 
Arad e foarte aproape de Timisoara, si parca si pe-acolo pot fi ceva probleme crustale. Botosani e cumva in afara zonei critice (Iasul ar fi cam la limita, si pina la Botosani mai sint vreo 100 km in linie dreapta).
 
nelu a spus:
Da, fara Craiova, desi acolo cred ca s-a construit f prost. In mod normal vestul Olteniei e o zona mai ferita de seismele vrancene.
Pai peste tot asta este de fapt problema noastra: ca s-a construit prost. Cu 1-2 grade mercali subevaluata intensitatea, ca o fi ea la Focsani sau la Resita... peste tot aceeasi subevaluare a persistat in normativele tehnice de pana in 1990. Acum, mai ales dupa 2004, normativele sunt sa zicem OK, dar executia pe santier nu o mai controleaza nimeni cu adevarat... doar pe hartie.
 
Back
Sus