Nu cred ca e probabil un cutremur major in Vrancea acum, ma refer la un seism cu magnitudinea MGR strict mai mare de 7,0. Totusi, este de notat activitatea crustala intensa pe fondul unei activitati subcrustale destul de scazute. Sa vedem ce mai e, stiti doar ca eu ma asteptam sa mai vina si un moderat subcrustal (5,5+). Poate sa fie, poate nu si se amana pentru 2015. Este discutabil si daca poate sa vina sau nu si unul de magnitudine 6+, aici intram in zona speculatiilor si eu sunt destul de rezervat, de obicei. Nu avem cutremure semnificative cu mecanism de decrosare in estul Turciei si/sau nord-vestul Iranului, dar, e drept, se manifesta o activitate ceva mai crescuta in Oceanul Indian. Oricum, imi mentin parerea ca perioada 2013-2014 sau 2013-2015 e o perioada optima pentru cutremure de magnitudini 5,5+ in Vrancea. Si asta nu e o ghiceala in bobi, ci e ceva ce s-a intamplat in 1977 si care a simplificat cumva comportamentul blocului litosferic, cel putin pana la urmatorul cutremur major de magnitudine 7,0+, indiferent daca acesta va veni pana in 2020, intre 2020-2040 sau dupa anul 2040.
Am avut deja doua cutremure moderate:
6 octombrie 2013 magnitudine 5,5 adancime 135 km, epicentru intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE;
22 noiembrie 2014 magnitudine 5,7 adancime 39 km, epicentru intre MARASESTI si PANCIU.
Deja avem un maxim multiplu, respectiv dublu, care se inscrie in tendinta generala post-1977; dupa cutremurul major din 1977 am avut doar doua maxime singulare de 5,5+ in 1981 si 2009, in rest au fost maxime multiple (duble sau triple). Intrebarea provocatoare este daca actualul maxim ramane dublu sau va deveni triplu ? Nu stiu, e greu de spus. Si, in caz ca devine triplu, ce caracteristici de localizare si adancime ar putea avea urmatorul cutremur vrancean de magnitudine 5,5+ ? Oare va mai creste si magnitudinea ? Personal, mi-as dori ca in caz ca mai vine si al treilea cutremur, magnitudinea sa ramana plafonata la 5,5-5,7 grade. Fiindca Vrancea e mai aparte, atunci cand incepe sa creasca magnitudinea peste acest prag de 5,7 grade, nu poti sa stii cum va mai evolua, chiar daca seismul ca atare e in mare inofensiv. Deci, daca e sa mai fie ceva, fie anul asta, fie in 2015, sper sa ramana la acelasi prag de magnitudine.
Nu in ultimul rand, va rog sa observati ca Vrancea a miscat tot in aceasta perioada tipica octombrie-noiembrie. Nimic nou sub soare, totusi.