• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Se pare ca "boborul cel prost" a vazut suficiente microseisme, acuma gata, se inchide portia. Restul sunt la secret, ca trebuie ca "boborul" sa aiba liniste. Cutremurele sunt secret de stat, spre deosebire de atitudinea USGS. Bravo americanilor.
 
Oricum, nici eu nu mai am vreo obligatie morala sa le completez chestionarele cu L-ai simtit. Am facut-o, in general, pana acum, evident pentru ca asa cam considerat eu, nu ca mi-ar fi impus cineva. Dar nu ma obliga nimeni de fapt, si probabil voi renunta sa o mai fac, cat timp vad semne din astea. Si asa am atatea pe cap, ca sa mai stau sa completez niste chestionare fara rost, nu merita.
 
Ia sa mai inceapa o serie de cutremurase la Galati, da ? S-a dovedit ca pot sa fie si cutremure crustale foarte mici dar care totusi se simt. Q.E.D. Or, da, poate e mai bine ca prostimea sa creada ca au venit extraterestrii si deci sa nu se mai agite si sa nu mai puna intrebari incomode la care distinsii specialisti sa dea in balbaiala, ca anul trecut, neh...:devil::devil::devil:
 
Sa inteleg ca nu se mai ocupa nimeni sau ce ? Au bagat cutremurul din Grecia...:D :D :devil::devil::devil: Microseismele de la noi...nimic. Mersi, informatii despre cutremurele din Grecia aflam si de pe EMSC, mare scofala. Noi pe cele de la noi le asteptam, ca doar nu locuim in Grecia.
Mai frate: nu au timp sa actualizeze ? Dar eu cum am timp sa actualizez portalul cu stiri seismice noi si sa completez la cutremurele din tara si din lume, desi nu sunt de specialitate, neh ? Eu cum puteam sa imi rup minute in perioada cand imi faceam teza, de cate ori se producea ceva semnificativ in lume sau ceva perceptibil la noi, ca sa fac stire cat mai repede, neh ? Pai da, da, da. Pai de aia zic, nu asa ca sa ma aflu in treaba. Si eu as putea invoca lipsa de timp, mai ales in perioada asta. Mi-ar fi foarte usor sa o rup cu tot si cu toate, sa nu ma mai intereseze cutremurele si nimic si gata...
E doar un comentariu retoric.
 
In sfarsit, au inceput sa mai puna cate ceva. Nu ca inainte. Nu cred ca nu are x timp sa se ocupe, ca doar asta ar trebui sa faca, fisa postului. Eu nu sunt seismolog dar tot, din anumite motive, imi rup ceva din timp sa activez aici.
In alta ordine de idei, linistea din Vrancea nu e chiar neobisnuita. Si in 2000 au mai fost perioade din astea, deci nu vad ceva foarte relevant acum. Sigur, se poate sa mai miste, e posibil sa mai vina ceva perceptibil, mai ales in contextul numarului mai mare de cutremure din Asia si din structurile tectonice ale Oceanului Indian, dar...imi mentin parerea ca nu poate veni ceva major. Am spus de ce, nu mai reiau ca nu e cazul. Asta o spun pentru danezia. Cutremurele de 3,5+ nu vin la intervale fixe, au fost cazuri si de 1-2 luni fara astfel de seisme. Crede-ma, ca observ Vrancea de ani buni, si am mai vazut pauze aparente, urmate de activitati, sigur, usor crescute, dar nepericuloase oricum.
 
De ce insist ca lumea sa vada si seismele foarte mici ? Ca sa nu mai sara cu ochii cat cepele la orice fleac seismic, de aia. Ar trebui sa se inteleaga asta si undeva...da ? Plus ca sa vada ca avem cutremure in multe zone. Cum poti convinge pe cineva sa se pazeasca de ceva de care nu are habar, frate ? De asta fac eu caz, si nu ca sunt eu nu stiu cum. Asa, o lasam moarta de mult timp. La ce imi foloseste mie sa ma uit la cutremure si la le afisez pe un site ? Chiar, la ce ?
 
Cei din Arges, Valcea, Brasov, Sibiu, Dambovita, de exemplu, trebuie sa stie ca sunt afectati de cutremurele fagarasene, da, si cum o pot face daca nu vad si cutremurele mici care se produc pe acolo lunar ? De aia tip, nu de altceva.
 
Deci danezia, iar nu ai avut dreptate. :p Si doar ti-am zis ca Vrancea nu e chiar un robot. Faptul ca, in medie, ar trebui sa avem 3-4 cutremure de magnitudini 3,5+ pe luna nu inseamna ca fix in fiecare lun chiar se produc 3-4 astfel de cutremure. Asta e o medie totusi. Procesul seismic admite o doza semnificativa de variabilitate, fara ca asta sa insemne neaparat ceva deosebit.
 
Interesanta activitatea seismica de azi din Fagaras-Campulung si zone adiacente. Sa vedem totusi Vrancea ce face. De regula, Fagarasul se coreleaza destul de bine cu miscarile din Vrancea, asa ca nu exclud sa mai dea si coana V. cate ceva asa, ca sa nu caraie lumea cine stie ce. ;) S-o vedem la treaba! :devil: Nu ma astept, oricum, la ceva chiar din cale afara, am tot zis de ce si nu mai reiau argumentatia, stiti doar ca pentru ceva intr-adevar grav trebuie niste conditii mai speciale asa, or inca nu se intrunesc conditiile alea.
 
Daca e sa mai vina un 4,5+, parca parca m-as astepta sa vina ceva mai adanc (130-150 km asa) si tot pe flancul vestic. Sa vedem...:ph34r::ph34r::ph34r::45::45:;))
 
Este sfarsit de noiembrie. Spuneam ca, desi este improbabil un cutremur mare, este totusi posibil sa mai simtim cate ceva, ar fi chiar normal asa. Sa vedem ce parere are si coana Vrancea, in contextul actual din Asia si din Oceanul Indian. In principiu, se poate sa mai vina un cutremur de magnitudine 4,5+, ar fi in nota post-6 octombrie 2013. Ramane de vazut daca vine tot de pe flancul vestic si de la o adancime mai mare, poate 140-150 km. In cel mai rau caz, ar putea fi ceva moderat, oricum nimic grav.
 
Legatura dintre cutremurele din Oceanul Indian, Asia si Vrancea! Q.E.D. Au fost niste persoane rautacioase care mi-au dat peste nas de cate ori faceam stiri despre cutremurele din Oceanul Indian. Vedeti si voi ce am spus. Din acest moment, resping categoric orice rautate la adresa mea privind corelatiile pe care le fac intre placa Indo-Australiana si zona Vrancea. Punct. Cine mai face misto de mine pe tema asta o face doar din pura rautate.
 
GeoX a spus:
Legatura dintre cutremurele din Oceanul Indian, Asia si Vrancea! Q.E.D. Au fost niste persoane rautacioase care mi-au dat peste nas de cate ori faceam stiri despre cutremurele din Oceanul Indian. Vedeti si voi ce am spus. Din acest moment, resping categoric orice rautate la adresa mea privind corelatiile pe care le fac intre placa Indo-Australiana si zona Vrancea. Punct. Cine mai face misto de mine pe tema asta o face doar din pura rautate.
Pai daca Vrancea reactioneaza atat de prompt, inseamna ca starea ei de tensionare este una cel putin ridicata... Ar fi explicabil, caci propria greutate a blocului litosferic subdus, care atarna oarecum in consola, instabil, pare a fi problema de baza. Imi cer scuze daca aberez, nu sunt specialist in fizica pamantului, dar despre modelul acestei placi "in consola" am aflat in anii 80 de la un veritabil expert in proiectarea antiseismica.
 
In orice caz, a fost cel mai puternic cutremur crustal produs in Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani. Cutremurul de la RAMNICU SARAT din 27 aprilie 1986 a avut doar magnitudinea 5,1 pe scara Richter, adancimea focarului fiind de 18 km. De data asta, am avut un cutremur localizat in zona MARASESTI, cu focar la 40 km adancime.

Si da, imi mentin parerea privind legatura clara dintre procesele geotectonice din Oceanul Indian, cele din Hindu Kush si Vrancea.
 
Este influenta placii Indo-Australiene, placa a carei dinamica are consecinte globale.
 
GeoX a spus:
In orice caz, a fost cel mai puternic cutremur crustal produs in Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani. Cutremurul de la RAMNICU SARAT din 27 aprilie 1986 a avut doar magnitudinea 5,1 pe scara Richter, adancimea focarului fiind de 18 km. De data asta, am avut un cutremur localizat in zona MARASESTI, cu focar la 40 km adancime.

Si da, imi mentin parerea privind legatura clara dintre procesele geotectonice din Oceanul Indian, cele din Hindu Kush si Vrancea.

Sa speculam o legatura intre cutremurul din 27 aprilie 1986 si cel din 31 august 1986? Ar exista vreun argument pentru o astfel de speculatie?
 
Episodul seismic din aprilie 1986 a fost evident legat de pregatirea cutremurului subcrustal din 31 august 1986. Dar lucrurile nu se manifesta identic de fiecare data, sunt diferente intre fiecare seism important. Nu inseamna ca vine acum ceva important, dar va rog sa nu uitati ce s-a intamplat in Oceanul Indian si pe placa Asiatica incepand de la 11 aprilie 2012, megaseismele de decrosare din Sumatra care au generat o perturbatie majora in Oceanul Indian; aceasta a fost urmata de marile cutremure din Iran si Pakistan din 2013. Sunt legaturi indiscutabile.
 
Buna seara tuturor ... preferam la o bere si nu dupa un eveniment. Chiar daca nu am mai scris eu am tot vizitat site-ul. Cam o data la doua zile ... de radeau colegii de birou de mine. Nu sunt priceputa la fizica si dinamica pamantului :) sunt doar "consumatoare". Ne poti spune mai multe despre acest gen de cutremure? Evident sunt replici. Mai mici sau egale dar luand in considerare adancimea mica, probabilitatea ca un 4,5 - 4,8 sa se simta la fel de bine?
Te admir Geox pentru intelegerea si toleranta de care dai dovada atunci cand ai de a face cu fel de fel de oameni care daca nu inteleg prefera sa atace. Iti urez succes si ma declar o cititoare fidela :)
Multumesc :)
 
Iti multumesc olga, nici nu stii cat de mult ma bucur pentru ceea ce ai spus.
Da, cutremurele crustale dau mai multe replici, in orice caz. E posibil sa apara si o replica de magnitudine 4-4,5 grade, dar o astfel de replica se va mai simti doar in judetul Vrancea si poate in Galati. E de asteptat oricum sa fie multe replici si mai mici, perceptibile la MARASESTI, care e localitatea cea mai apropiata de epicentru. Nu e pentru prima data cand se produc acolo, si de regula in zona MARASESTI se produc cutremure mai la baza crustei, pe la 30-50 km adancime, asa cum a fost si cel din seara asta.
 
Back
Sus