• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Interesant. Nu stiu daca datele sunt identice cu cele de la INFP care par a fi foarte exacte. Coordonatele geografice sunt date cu patru zecimale. Ca o sugestie, poate ar fi mai intuitiv daca s-ar putea colora hipocentrele in mod diferit pe trei intervale de adancime. Spre exemplu pe intervalele 60-110 km, 110-140 km si peste 140 de km.
 
Da, pe mine m-au interesant intotdeauna palierele de adancime, plus ca de regula urmaresc si corelarea spatiala a focarelor, pe clustere, in special in cazul cutremurelor mai adanci.
 
E bine ce ai pus, poate daca mai poti adauga si SIRIU. PIETRELE INSIRATE nu e localitate, e un varf muntos la limita dintre Vrancea si Buzau. In rest e ok, GURA TEGHII , NEHOIU, NEREJU. Pe partea nordica daca poti pune NARUJA, PALTIN, eventua ANDREIASU DE JOS. Sa se evidentieze astfel clusterele de epicentre/hipocentre.
 
PIETRELE INSIRATE.
ai idee de coordonate?
macar aproximative
 
E cam la 45,64N 26,52E asa, cu aproximatie de plus/minus cativa km. O sa mai verific, dar cam asta e.
 
E interesant clusterul de cutremure adanci de langa PIETRELE INSIRATE, undeva spre limita dintre judetele Vrancea si Buzau. Aici apar destul de des cutremure foarte adanci, cam la 145-155 km si chiar si mai jos. Poate fi sursa unui viitor cutremure major de tip 1802 sau 1940, candva...peste n ani.
 
Au facut o treaba interesant cei de la highcharts.com cu scripturile astea. si sunt free pentru pagini non-comerciale.
Nu prea am timp dar cred ca este interesant de reprezentat perioade anterioare, clustere...
Cand mai gasesc timp, am sa incerc o animatie cu evenimelete ce au avut loc intr-o perioada de timp.
 
Da, ma intereseaza in mod deosebit evolutia in timp a acestor clustere, ar fi interesanta o vizualizare, nu doar o lista seaca de evenimente sub forma numerica.
 
Clusterizarea apare in special pentru adancimi mai mari de 140 de km. S-ar vedea mai bine daca poti folosi culori diferite. In plus ar trebui sa fie ceva mai alungit pe verticala ca sa fie cat de cat la scara. Adancimea la care apar cutremurele este - de obicei - intre 60 si 170 de km in timp ce lungimea regiunii seismice este de 70-80 de km si latimea de maxim 40 de km.
 
Este foarte sugestiva reprezentarea spatiala, insa perioada de timp poate nu e cea mai semnificativa ca activitate. Mi s-ar parea foarte utila o astfel de reprezentare pentru 1976-1977, sau 1986. Sunt accesibile inregistrarile din acele perioade sau tot la secret sunt tinute?
Felicitari autorului diagramei 3d!
 
mojo a spus:
Mai jos e linkul spre lista de cutremure 3.5+ incepand din '81

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=18

In reprezentarea 3d pot fi introduse datele si se poate obtine o reprezentare pentru oricare dintre perioade.

Cam asa arata cu datele acolo.

Cred se poate face un "lucru bine facut" daca utilizatorul poate sa-si incarce singur datele (fisier text) in pagina.
Eventual sa le lase acolo pentru ca si altiii sa poata genera graficul.
Incerc.
 
Multumim mult. Fac cinste cu o bere, eventual. Dar nu acum pentru ca supra-solicitat la servici si abia mai respir, oricum nu sunt cu chef. Dupa 10 decembrie. Nu vreau sa spun mai mult, ca intru la off-topic.
As vrea totusi sa pot vizualiza clusterele adanci, e interesant din mai multe puncte de vedere. Mai ales ca stim ce ipoteza este luata in calcul despre viitorul cutremur major.
 
De preferat este sa introduci datele intr-un fisier excel ca sa ai posibilitatea de sortare si aranjare, dupa care poate fi aplicata metoda brevetata"ponta' (copy-paste) si duse intr-un fisier .txt.
In modul acesta introduci datele o singura data.
Daca respectivul program nu stie sa importe date dintr-un fisier .txt atunci are un mare handicap, care poate fi inlaturat destul de usor de cel care a facut respectiva aplicatie destul de usor.

Reprezentarea 3d poate fi facuta si in AutoCad foarte usor. pot fi importate punctele cu coordonatele 3d dintr-un fisier .txt, dar mai am de muncit la partea de reprezentare grafica sa fie cat mai atractiva.

Cand o sa am ceva timp disponibil si mintea odihnita o sa incerc sa fac o prezentare 3D placuta ochiului. Poate inserez si o poza cu harta zonei semitransparenta ca sa poata fi vizualizata de sus.
 
asta este testul cu fisierul cu datele din linkul de mai sus.
http://vrancea.mooo.com/index2.html

ies unele evenimente din grafic.
Tot prin decembrie am si eu timp mai mult. poate facem ceva interesant.
Ideea este ca exista un standard "FDSN WS-EVENT specification", prin care datele de la emsc (si altii) sunt diponibile.
Infp nu pare sa ofere datele online conform FDSN.

Pentru a evita complicatii (adevarul este ca mi-e cam lene), aplicatia va restrictiona tipul de fisiere pe care un user le va upload la formatele: text (csv) , xml, json.

Desi, daca aplicatia va permite selectarea de perioade, lat, long, adancime, mag, cred ca sunt suficiente si datele de la emsc.

Mai vorbim.

ps: Geox, nu ratam nimic daca amanam pana in decembrie ? :)
 
Nu ratam nimic. Ti-am zis, dupa 10 decembrie voi putea respira si eu mai bine. Acum vad doar stele verzi, bine ca nu sunt cine stie ce cutremure acum, la noi si in lume, ca nu stiu cum faceam fata. Crede-ma ca stiu cum e cand e cate un cutremur din asta care se simte la noi, sau ceva major in lume intr-o zone oarecum adiacenta Romaniei...trafic nene, la greu, si trebuie sa fim pe faza la pus date, actualizat, seismograme, chestii. Or, cum fiecare dintre noi are si el/ea treburile lui, e clar ca eram in aer. Nu ma simt in stare sa fiu prea atent la detalii acum, sorry.
Sezi binisor, nu ne face baba V. nici o surpriza majora acum.

P.S.: Si cand zic ca vad stele verzi, chiar le vad. De felul meu nu vorbesc fara sa am ceva in spate, adica niste motive serioase.
 
Este o vedere dinspre est mai putin obisnuita. Hipocentrele variaza mult si pe longitudine. Este o crestere semnificativa a adancinii dinspre sud-est spre nord-vest pentru portiunea dintre Nehoiu si Pietrele Insirate. Cutremurele cu adancimea mai mare de 140 de km apar in trei clustere destul de bine definite care rectioneaza succesiv: Pietrele Insirate, Gura Teghii si Nehoiu.
 
Da, si reactia asta s-a vazut destul de clar si in succesiunea seismelor de la inceputul acestui an.
 
Back
Sus