• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Cel mai probabil toate aceste grupuri de cutremure (cele de la sud-est de CAMPULUNG MUSCEL, cele din Campia Romana-judetul Ialomita si cel de langa SHABLA) au legatura directa sau indirecta cu falia Intra-Moesica. Este o falie importanta, care vine dinspre Marea Neagra pe la SHABLA, trece prin nord-estul Bulgariei, intra in tara pe langa CALARASI, trece pe directia CALARASI-PLOIESTI, inclusiv prin Ialomita, si o ia spre nord-vest pana aproape de CAMPULUNG MUSCEL. Se poate spune ca au scartait usor toate sectoarele principale ale faliei IM: sectorul pontic de la SHABLA, sectorul central din Ialomita spre limita cu judetul Buzau si sectorul terminal dinspre CAMPULUNG MUSCEL. Scartaielile s-au propagat de la CAMPULUNG MUSCEL spre SHABLA, invers fata de tendinta tipica.
 
Aceste cutremure mici raspandite in aria descrisa de tine, au vreo relevanta cu privire la Vrancea si la cutremurele subcrustale?
 
11vns7n.jpg



Parerea mea e ca baba ne va scuti deocamdata de ceva prea relevant (insa poate genera ceva mai interesant peste 2-3 luni. Ochiometric eu vad o ciclicitate, insa sta in puterea mintii umane sa vada icoane in cartofi si reguli in procese aleatorii. Poate in weekend fac si ceva mai stiintific decat mazgalelile astea sa ma lamuresc daca e sau nu asta miezul activitatii seismice ceva mai dubioase din 2011 incoace.

Poate or mai fi din astea de 4- 4.5 prin martie, insa tot zic ca ar trebui 2-3 luni de liniste serioasa pana cand sa incepem noul ciclu.
 
Deocamdata nu, in orice caz nu pentru ceva mare acum. Avand in vedere perioada asta, martie-mai, sigur ca ne putem astepta la cutremure de 4,5+, e chiar normal sa fie...ramane de vazut cand. Se mai poate anul asta sa vina si un moderat subcrustal de 5,5+, dar contextul poate surprinde. Cred ca nu vom mai avea asa curand un cutremur crustal ca cel din 22 noiembrie 2014, Vrancea ar trebui sa mai dea ceva moderat de adancime mare. Vedem, fie in primavara, fie in perioada octombrie-noiembrie. Despre ceva major, nu cred, imi mentin parerea ca sunt sanse minime pentru ceva catastrofal pe termen scurt.
 
Pentru luna martie as miza, eventual, pe un 4,5-4,7. In rest, e discutabil.
 
jfyply.jpg


Ca simpla curiozitate, din sirul de date de pe forum ultima asezare pe ciclicitati (perioade puternic agitate vs perioade de moartea pasiunii) a fost taman inainte de 1986.

Daca e sa vina un subcrustal in urmatorul ciclu (ala de vara) cred ca va fi undeva intre 1990 si 1986 ca magnitudine. Pe de alta parte daca stam cuminti tot anul asta, nu m-ar mira deloc sa avem ceva mai interesant spre 2016.

Nu cred ca vom avea prea curand un 5+ pentru ca suntem pe descendenta. Oricum a fost un ciclu dubios in care a predominat activitatea crustala fata de cea subcrustala. Insa urmatorul ciclu poate incepe cu un astfel de seism (la fel ca si in toamna lui 2013).
 
Nu cred ca variatiile de seismicitate au aceeasi semnificatie de fiecare data. Atunci era o perioada de activitate seismica intensa, in care s-au produs 3 cutremure de 6,5+ in numai 13 ani. Acum suntem la aproape 25 de ani de la ultimul cutremur important, perioada post-1990 are alte atribute fata de cea anterioara.
O alta observatie e ca nu cred ca se pot pune la gramada toate cutremurele subcrustale, fara a se tine cont de palierele de adancime, de succesiunea evenimentelor din clustere epicentrale/hipocentrale diferite. Da, e corect, sunt variatii pozitive si negative de activitate, dar asta nu e chiar suficient daca nu se tin cont si de datalii calitative, nu doar cantitative. In acest sens, eu cred ca putem avea un alt cutremur moderat subcrustal fie in primavara, fie mai pe la toamna in octombrie-noiembrie. Macar un 5,0 daca nu chiar 5,5. Pentru ceva mai mare, treaba e mai discutabila, cutremurele astea mici nici nu descarca nimic semnificativ, dar nici nu grabesc neaparat ceva mai mare.
Vrancea nu e chiar un robot, si asta e dovedit de faptul ca perioadele de intensificare si cele de stabilitate relativa (pe termen lung) nu au aceleasi durate de fiecare data; se admite o anume variabilitate, asociata eventual si cu unii factori externi de influenta. Asa, de exemplu, cum s-ar explica absenta cutremurelor de 5,5+ dupa 1990 pana la cel din 28 aprilie 1999 ????
 
Ceea ce vreau sa spun e ca trebuie tinut cont si de succesiunea evenimentelor intre capete, si de periodizarea acesteia, fireste:

1990 NE
1999 SV
2000, 2001 centru
2004 NE
2005, 2009,2013 centru
2014 NE dar crustal


Ce se intampla cu capatul de SV ?
 
Cat priveste activitatea crustala din ultima vreme, si in particular cea din Vrancea: fara indoiala e legata si de tensiuni din zonele mai adanci, dar nici nu trebuie subestimat rolul destabilizator al cutremurului din 22 noiembrie 2014, care a indus niste instabilitati/tensiuni suplimentare pe falii locale vecine.
 
Eu imi mentin parerea ca, fata de cate grozavii s-au speculat in presa nenorocita, sanse mai mari ar fi sa avem un cutremur de magnitudine in jur de 5,0 sau chiar de 5,5+ la adancime mare (oricum subcrustal) in aceasta primavara, eventual la toamna; oricum pentru partea a doua a anului, august sau octombrie-noiembrie, e de discutat, e prematur de spus ceva mai sigur. De cutremur de 6+...e mai greu si asta, sa vedem daca apare ceva mai relevant pe langa Marea Neagra, ceva cat de cat semnificativ. Altfel...nu prea vad sanse nici macar pentru urmatorii 3-4 ani. Ramane tot la "sa vedem", deci, cum s-ar zice, "vazand si facand", in functie de contextul extern si, fireste, de componenta interna fundamentala pentru Vrancea.
 
GeoX a spus:
Ceea ce vreau sa spun e ca trebuie tinut cont si de succesiunea evenimentelor intre capete, si de periodizarea acesteia, fireste:

1990 NE
1999 SV
2000, 2001 centru
2004 NE
2005, 2009,2013 centru
2014 NE dar crustal


Ce se intampla cu capatul de SV ?

Nu stiu ce sa zic cu referire la capatul SV insa din sept13 (dupa aberatia de la Galati) avem trei zone de liniste majora ce ma ingrijoreaza. In special capatul NE de la Vrancioaia de a facut destul scandal in secolul trecut.

In ultima perioada activitatea seismica pare concentrata pe zona centrala.

28c1yex.jpg
 
In unele cazuri cutremurele mici mai dese de pe partea centrala marcheaza cumva un transfer de tensiuni intre capete, de la NE spre SV si invers, transfer care insa poate necesita o perioada mai lunga sau mai scurta, dupa caz, nu e intotdeauna la fel ca durata, nu prea poti sa stii cat poate dura. Dar pot preceda si un alt cutremur moderat pe centru, de tipul celor din 2005, 2009 si 2013.
 
Se vede iarasi corelatia functionala intre cauzele cutremurelor subcrustale vrancene si cele ale cutremurelor crustale din zonele extracarpatice vecine Vrancei.
Dupa seismul din zona Galati (SCHELA-NEGREA) de aseara, cel mai puternic produs in zona de la secventa din septembrie-octombrie 2013, a miscat usor si Vrancea. Nu e de mirare, dinamica blocului litosferic din Vrancea dar si cea a faliilor crustale din apropierea acestuia sunt elemente care sustin seismicitatea:

-septembrie-octombrie 2013 seria cutremurelor din zona IZVOARELE-SCHELA (Galati), cu 3 socuri de magnitudini maxime 3,9 grade si alte cateva sute de magnitudini mai mici, multe resimtite mai intens la IZVOARELE; aceste evenimente au precedat cu putin timp seismul vrancean moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013;
-septembrie 2014, roi de microseisme in zona Galati, magnitudine maxima 1,8; evenimentele au precedat dar si succedat seismului vrancean de magnitudine 4,8-4,9 din 10 septembrie 2014;
-un nou cutremur in zona SCHELA-NEGREA (Galati) are loc in seara zilei de 13 martie 2015, magnitudinea fiind de 3,0 grade pe scara Richter. Vrancea reactioneaza destul de rapid printr-un seism de magnitudine 3,9, dar...a venit PRIMAVARAAAAA :D asa ca sa vedem ce ne mai ofera. Nu exclud sa mai miste ceva in perioada urmatoare, desi pentru un eventual cutremur moderat de magnitudine 5,5+ as astepta mai degraba perioada aprilie-mai.
 
Este de remarcat faptul ca in ultimele saptamani am avut:

-cutremure repetate pe segmentul central al faliei Intra-Moesice, in zona CAZANESTI-POGOANELE, la est de URZICENI (judetul Ialomita). In zona aceea a fost si epicentrul cutremurului moderat produs pe Intra-Moesica la 4 ianuarie 1960 (magnitudine 5,4) la adancimea de 41 km, fara indoiala cel mai puternic cutremur inregistrat in ultimii 100 de ani pe partea centrala a faliei majore Intra-Moesica (segmentul din estul Munteniei);
-cutremure repetate in zona Fagaras-Campulung, in special la limita judetelor Arges si Dambovita, localizare care sugereaza tot o origine legata de Intra-Moesica;
-cutremur in zona SHABLA, mic ce e drept, dar evident legat, din nou, de activitatea faliei Intra-Moesica;
-cutremurul din 8 martie 2015 din zona PECENEAGA, evident legat de falia Peceneaga-Camena. Dupa cum stim, prelungirea nord-vestica a faliei PC a generat, la 22 noiembrie 2014, cel mai puternic cutremur crustal produs in Vrancea in ultimii 120 ani, magnitudinea de 5,7 grade nemafiiind semnalata de la seismul din 1 martie 1894 (zona MARASESTI-PANCIU);
-cutremurul din 13 martie 2015 din zona SCHELA-NEGREA, judetul Galati, legat de falia care a fost activa in toamna anului 2013 (inaintea cutremurului vrancean moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013) dar si in septembrie 2014 (inainte si dupa cutremurul vrancean de magnitudine 4,8-4,9 din 10 septembrie 2014). Aceasta falie este orientata NE-SV, deci e perpediculara pe cele doua falii principale care vin dinspre Dobrogea: Sf. Gheorghe si Peceneaga-Camena.
 
Din pacate asa cum banuiam aseara, Galatiul mi-a stricat bunatate de pax seismica si am trecut de 3.5 dupa fix 2 saptamani de liniste. In momentul de fata nu mai tin cu dintii de ipoteza ca nu trecem de 4 in perioada urmatoare mai ales ca 3.9 si 3.1 asta au avut epicentrul undeva mai la SE de zona de centrala (acolo unde au predominat seismele in ultimul an si ceva). Inauguram arealul portocaliu (dintr-o postare anterioara) ce nu prea s-au mai miscat in ultima vreme.

24m5dfp.jpg
 
Danezia, eu nu sunt chiar un om rau. :p Desi am uneori gura mare. :devil::devil: La cate bobarnace ai primit pana acum, ar fi trebuit sa iti cer vreo doua lazi cu beri, pe putin. Eu ma multumesc cu o singura bere, e suficient. :p Sa dai berica, insa. :)) O vreau! :p

Dupa cum spunea, activitatea seismica nu poate sa fie identica de la un an la altul. Eu nu ma astept la 4 luni jumate fara cutremure de peste 4,0, iar cele de 3,5+ vin cam de 3-4 ori pe luna, in medie. Sigur ca putem avea luni cu mai mult de 4-5 cutremure de 3,5+ si chiar cu cate 3-5 cutremure de 4,0+, sau luni fara astfel de seisme. Variatiile activitatii exista, dar nu dureaza la fel de mult de fiecare data, pot acoperi perioade mai lungi sau mai scurte; e greu de anticipat durata. In plus, pot fi si perioade sa le zicem "stationare", in care activitatea seismica e cam pe media asteptata.
 
Desi in primavara asta ne putem astepta ca Vrancea sa faca ce stie ea mai bine, adica sa mai dea si un subcrustal de magnitudine 5,0+ sau chiar de 5,5+, eu cred ca activitatea din ultimele zile nu e excesiva. In ianuarie am avut 10 cutremure de 3,5+ dintre care 5 evenimente cu magnitudini intre 4,0-4,6. Pana acum am avut doar doua cutremure de 3,5+ de la inceputul lunii martie, e vorba de cele de 3,9 si de 3,8 grade din 13 martie, respectiv 15 martie. Chiar iesit din media lunara nu este. Sa vedem insa daca vine si un 4,5+ pana la sfarsitul lunii, doar am pariat pe el :D In rest, se poate ca in primavara asta sa avem si un cutremur subcrustal de magnitudine mai mare sau egala cu 5,0 (ML), posibil chiar si unul de 5,5 grade, care ar continua maximul relativ din 2013-2014 (definit pe baza magnitudinii, adica exclusiv in raport cu pragul ML=5,5).
 
Buna ziua,
Am asteptat cu oarecare curiozitate urmatorul cutremur perceptibil, pentru a vedea daca functioneaza aplicatia de avertizare instalata pe telefon si spre marea mea dezamagire, a venit cutremurul, nu l-am simtit, dar nici n-a sunat nici o alarma!!
sunt curioasa daca altii au primit vreo "instiintare" cu cateva secunde inainte!
 
Back
Sus