• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Da, sunt 2 coincidente mai mult decat frapante:
1. activitatea seismica de tip crustal din zona GALATI-PECHEA a crescut semnificativ imediat dupa ce Vrancea a intrat in pauza, deci dupa 20 septembrie;
2. activitatea seismica din judetul Galati s-a redus semnificativ imediat dupa cutremurul vrancean moderat de duminica 6 octombrie.

Nu cred ca sunt doar simple coincidente.

Liniste totala. Nici replici vrancene, nici cutremure galatene...
O fi linistea dinaintea furtunii? Sau pacea de 1000 de ani ;)
Asteptam...

PS: Scuze de offtopicul partial. Am facut un comentariu la lipsa seismelor zilnice din Romania... de fapt este expresia frustrarii... de la cutremurul acela de 5.5 care m-a prins treaz ma uit in fiecare ora cel putin la infp si emsc dar si la mobotix. Nimic nimic nimic... si deja ma apuca Cu Tremuratul.... :unsure:

CuTremuratule, nu e obligatoriu ca toate cutremurele vrancene moderate sa aiba replici de magnitudini in jur de 4,0. Pot fi si replici foarte slabe, cu magnitudini in jur de 2,0, care nu sunt recunoscute pe moment ca replici, ci numai dupa relocalizare. Mai ales in conditiile unui seism moderat de adancime foarte mare, totusi (134 km). De exemplu, cutremurul de magnitudine 5,5 din 6 aprilie 2000 nu a avut replici de peste 3,0 grade in primele 48 de ore, dar probabil ca au existat microseisme la aceeasi adancime (143 km). Si chiar daca e sa "anunte" ceva, acel "ceva" poate veni si peste 1 an sau peste 5 luni, vezi exemplele:
1 octombrie 1976/4 martie 1977
1 august 1985/31 august 1986
.

Deci nu se poate trage nici o concluzie deocamdata. Sigur, as putea si eu sa speculez, dar prefer sa ma limitez deocamdata.

Pana una alta si prognoza meteo e probabila cu atat mai mult seismologia... stiu... dar una e ratiunea si alta e teama...

Asteptam si vedem ce-o mai fi... cum zicea cineva (modificat): Seismologia mereu surprinzatoare...
O zi excelenta GeoX si la toata lumea!

CuTremuratul a spus:
de la cutremurul acela de 5.5 care m-a prins treaz ma uit in fiecare ora cel putin la infp si emsc dar si la mobotix. Nimic nimic nimic... si deja ma apuca Cu Tremuratul.... :unsure:
pe mobotix este unul, l-am pus ieri. insa e sub 2.5 si nu e publicat de infp

GeoX a spus:
Nu cred ca sunt doar simple coincidente.

Si mie mi se pare putin probabil si totusi Radulian 'baga mana in foc' ieri la stiri ca nu e nicio legatura :) (cel putin el cred ca era - doar am auzit stirea, nu am vazut si imaginile)

Fenomenele sunt destul de evidente. Cand au inceput sa cedeze - ductil, lent,cu deformatii - zonele adanci din Vrancea au inceput si micile seisme crustale. Dupa cutremur crusta s-a relaxat si s-au oprit - brusc - si micile cutremure de langa Galati.

Un fenomen oarecum asemanator, dar la scara mult mai mare, s-a petrecut inaintea cutremurului de magnitudine 8,3 din Marea Okhotsk. In zilele care au precedat acest seism foarte adanc, in fata peninsulei Kamceatka s-au produs in timp scurt multe cutremure moderate crustate, cu o frecventa foarte mare in cateva zile.

Si totusi de ce e prima oara cand se intampla?
Adica, ori pana acum au fost mici cutremurele si cei din Galati nu au sesizat, ori nu a mai fost Vrancea atat de 'incarcata' in ultimii 100 de ani? :) (presupunand ca marturiile mai vechi s-au pierdut)

Bine, posibilitati sunt multe. E interesant, oricum :)

Raluca, un interval de observatie si/sau inregistrare de 100 de ani nu e tocmai suficient in seismologie. Gandeste-te la japonezi cum i-a prins in 2011, ceva intr-o zona in care nu mai fusese cutremur foarte mare de peste 1000 de ani. Lucrurile nu sunt usor de evaluat. Cine poate baga mana in foc ca acum 125 de ani, de exemplu, nu a avut loc o secventa multipla similara pe acolo ? Plus ca manifestarile seismice de felul asta au si ele capriciile lor, uneori se manifesta mai pregnant intr-o anumita zona mai sensibila, alteori in alta zona. Ion Atanasiu a notat linia de sensibilitate seismica GALATI-PECHEA in monografia lui extrem de valoroasa CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA. Deci inca din anii 40 Atanasiu a notat sensibilitatea seismica a zonei, pe baza datelor pe care le avea chiar si atunci.

In legatura cu localizarea seismului din 6 octombrie 2013 ML=5,5 adancime 134 km 45,64N 26,69E, trebuie notat ca epicentrul a fost localizat pe clusterul central din Muntii Vrancei, dar un pic spre est, langa VINTILEASCA, unde exista un grup limitat de cutremure de foarte mare adancime marginit de grupari de seisme mai putin adanci (h ~ 100-120 km). Sa mai observam insa ca in zona aia, in luna septembrie am avut un mic cutremur extrem de adanc (aproximativ 160 km adacime), pe care il evidentiem in lista seismelor vrancene de luna trecuta:

01.09.2013 11:13:42 UTC 45,58N 26,54E 129 km ML=3,2
02.09.2013 15:54:05 UTC 45,64N 26,71E 158 km ML=3,0
04.09.2013 00:18:48 UTC 45,69N 26,50E 88 km ML=3,5 I0=II
08.09.2013 05:38:13 UTC 45,63N 26,49E 12 km ML=2,0
08.09.2013 17:58:12 UTC 45,28N 26,24E 116 km ML=2,9
08.09.2013 20:44:30 UTC 45,67N 26,51E 159 km ML=2,8
13.09.2013 23:32:27 UTC 45,54N 26,38E 125 km ML=2,7
15.09.2013 05:57:11 UTC 45,66N 26,47E 86 km ML=2,8
18.09.2013 00:27:28 UTC 45,68N 26,58E 141 km ML=3,6 I0=II
19.09.2013 15:50:34 UTC 45,64N 26,60E 80 km ML=2,8
20.09.2013 18:08:54 UTC 45,74N 26,59E 96 km ML=3,5 I0=II
21.09.2013 02:39:34 UTC 45,78N 27,32E 24 km ML=2,7
26.09.2013 00:37:40 UTC 45,75N 26,80E 116 km ML=2,7

Am marcat cu rosu seismul din 2 septembrie, puteti compara localizarea epicentrului lui cu a celui moderat de duminica. Difera semnificativ doar adancimea focarului. E pe undeva pe langa VINTILEASCA. Ma intreb daca acel mic cutremur de magnitudine 3,0 chiar nu avea nici o semnificatie.

In legatura cu noua pauza instalata in Vrancea dupa cutremurul moderat din 6 octombrie, sigur ca e destul de ciudata, dar nu se pot face pronosticuri in legatura cu semnificatia ei. Vrancea nu se comporta intotdeauna cum te astepti, mai face si surprize. Totusi, cred ca inca nu ne apropiem de un cutremur de magnitudine peste 7,0; pana in 7,0...ramane de vazut, aici nu pot spune cine stie ce, sigur ca mai devreme sau mai tarziu tot o sa ne scuture. Totusi nu se poate spune sigur cand. Pana una alta, sa vedem daca pauza se mai prelungeste, desi...iarasi spun, a fost totusi un cutremur de adancime foarte mare, 134 km, or aici nu te astepti sa fie chiar la fel ca la seismele crustale. Nu e obligatoriu ca orice cutremur vrancean moderat (MGR=5,5+...pana spre 6,0) sa aiba imediat replici de magnitudine peste 2,5-3,0. In plus, chiar daca e sa mai vina un cutremur, ar putea sa fie un alt seism moderat, deci de magnitudine in jur de 5,5...Exista si varianta asta, nu doar cea a unui cutremur mai puternic. Orice ar fi, nu trebuie sa sarim pe fereastra. Serios vorbesc. Si sa nu dam crezare zvonurilor de tot felul colportate pe diverse surse obscure, chit ca pana la urma vom avea si cutremure mai mari...ramane de vasut daca in 2013 sau, 2014, 2020 s.a.m.d.

Cutremurul moderat din 6 aprilie 2000 (magnitudine 5,5 si adancime 143 km) nu a avut replici de magnitudini peste 3,0 in aceeasi zona focala timp de mai multe zile la rand. Si nu s-a intamplat nimic deosebit atunci. De aceea nu cred ca se poate spune acum ceva sigur...mai ales pe termen scurt. Vom vedea ce se mai intampla, si eu sunt curios ce locatie va avea primul cutremur subcrustal vrancean de magnitudine peste 2,5 sau chiar peste 3,0. Cutremurul produs duminica la ora locala 8h10min (magnitudine 2,7 si adancime 87 km) nu a fost in nici un caz replica, in sensul in care nu a fost generat in zona focala a cutremurului de magnitudine 5,5 produs la ora locala 4h37min, la adancimea de 134 km. Oricum, fiind cutremure de adancime mare, e greu sa le interpretezi la fel ca pe cele crustale (superficiale). Sunt altfel...

De fapt, cred ca exista cateva similaritati intre cutremurele moderate din 6 aprilie 2000 si 6 octombrie 2013. Acestea sunt urmatoarele:

1. ambele cutremure s-au produs in zone de focare mai adanci din Muntii Vrancei (h > 130 km), zone bine delimitate de zone cu focare mai putin adanci (de cca. 80-120 km);
2. ambele cutremure s-au produs pe fond de acalmie seismica prelungita, dar
3. ambele cutremure au fost precedate de seisme mai putin adanci produse in capatul de nord-est al Vrancei, astfel:

in 2000: precursorul s-a produs pe 9 martie, magnitudine 4,9 si adancime 74 km;
in 2013: precursorul s-a produs pe 11 august, magnitudine 4,5 si adancime 88 km. Diferenta este in intervalul de timp: in 2000 a fost cam de o luna, in 2013 a fost de aproape 2 luni.

4. in ambele cazuri, activitatea post-soc in zona focala este redusa.

Nu trebuie cazut insa nici in capcana ca daca exista asemanari intre 2 cutremure, musai conditiile sa fie identice. Pana la urma, lucrurile nu se reproduc identic de fiecare data. Da, exista anumite asemanari intre cutremurele din 2000 si 2013, dar asta nu inseamna identitate. Sa speram ca pauza de cutremure adanci se va termina in cateva zile, fiindca totusi nici prea mult nu ar fi bine sa tina.

De retinut ramane localizarea epicentrului langa VINTILEASCA, pe o zona ingusta de cutremure mai adanci din partea central-estica a ariei epicentrale Vrancea, zona marginita de cutremure mai putin adanci. Este destul de ingusta "fasia" de cutremure mai adanci de langa VINTILEASCA, ceea ce e oarecum interesant. De obicei, cutremurele moderate mai adanci din Muntii Vrancei se produc mai la vest asa, astfel ca evenimentul de duminica este oarecum o premiera in ultimii 100 de ani.

Deci, crezi ca mai putem avea si alte "surprize" chiar in urmatoarele zile/saptamani, ma refer la un nou hutza - hutza comparabil cu cel din 06 octombrie, in cazul in care Vrancea sta asa linistita?

Tot ce se poate. Nu spun insa ca va fi, e posibil sa mai miste, dar nici macar cat de probabil/improbabil e acest lucru nu ma pot hazarda. Nu cred insa ca poate veni ceva catastrofal acum. In rest, discutia e larga...Poate veni ceva mai mic, stim ca de obicei avem 10-12 cutremure pe an cu magnitudinea egala sau mai mare de 4,0 grade, pana acum am avut doar 7 cutremure. Ma refer la cele subcrustale din Vrancea. Dar chiar daca va mai fi ceva moderat sau mai maricel la un moment dat, nu inseamna ca trebuie lumea sa ia in seama tot ce apare in presa. Cutremure au fost si vor fi, pana la urma trebuie acceptat asta.

Se impun niste comentarii legate de ce apare in spatiul public in legatura cu seismul moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013. In primul rand, nu se poate spune ca seismele vrancene moderate anuleaza cutremurele mai mari, si ca dupa un cutremur de magnitudine 5,5 nu mai poate urma un alt cutremur, chiar de magnitudine 6,0 sau mai mare. Vrancea este altfel, la ea nu tine teoria ca mai multe cutremure mici si moderate descarca energia si nu se mai poate produce un cutremur semnificativ. Si este deja demonstrat acest lucru de cazurile seismelor puternice atat din ultimii 100 de ani (perioada isntrumentala a seismologiei), cat si mai vechi (perioada pre-instrumentala). Iata de exemplu cazul marelui cutremur din 11 iunie 1738 (GURA TEGHII-LOPATARI, adancime probabil pana in 130 km, MGR=7,4); activitatea seismica a inceput sa creasca inca din luna martie, cand, in conformitate atat cu catalogul lui Cornelius Radu, cat si cu alte arhive de informatii despre cutremurele din trecut, s-a produs intai un seism resimtit destul de puternic in zona Covasnei cu intensitate VII (C.Radu il da cu magnitudine 6,2 !!!); a urmat un alt cutremur in luna mai, cu intensitate VI (magnitudine estimata la 5,5 de catre regretatul seismolog, doctor in Fizica Radu Cornelius); ruperea majora s-a declansat insa in ziua de 11 iunie 1738 (stil nou). Desigur, nu orice cutremur moderat are semnificatie deosebita, nu asa trebuie vazute lucrurile, ci ideea e ca aceste cutremure sunt interesante chiar daca nu preceda un cutremur mai mare, sau nu pe moment. Un seism mai semnificativ se poate produce la interval de 5 luni sau chiar de 12 luni dupa cutremurul moderat (vezi cazurile 1 octombrie 1976/4 martie 1977, 1 august 1985/31 august 1986). Deci nu e obligatoriu sa fie precursor, cel putin nu imediat. Dar nu inseamna si ca dupa un cutremur de 5,5 grade nu mai poate urma un altul:

-in 1940, stiti ce a fost: 24 iunie 5,5, 22 octombrie 6,2, 8 noiembrie 5,5 si 10 noiembrie 7,4,
-cutremurul din 1977 a fost precedat de 2 seisme moderate de 5,6 grade si intensitate maxima VI produse la 20 august 1973 (adancime 73 km) si 1 octombrie 1976 (adancime 146 km)

Totusi, in legatura cu ultimul cutremur, cel de duminica, e greu sa ne pronuntam. E adevarat, Vrancea e iar in pauza, si sigur ca nimeni nu poate exclude anumite semnificatii ale acestei pauze, dar aceste semnificatii ar putea fi influentate si de durata pauzei; ganditi-va ca seismul de 5,5 grade a venit dupa o pauza de circa 2 saptamani, deoocamdata avem doar cateva zile...asta daca ne gandim la un nivel mai empiric asa. Se poate foarte bine sa nu se mai intample nimic deosebit...anul asta (pentru 2014 e greu de spus). Ramane de vazut daca in cateva zile va reincepe activitatea subcrustala obisnuita (cutremure de magnitudini peste 2,5-3,0), chiar si in clustere/subgrupuri adiacente celui in care s-a produs cutremurul de duminica (si cu focare mai mult sau mai putin adanci). Nu e nimic sigur, si repet ce am mai spus: daca pana si in meteorologie se vorbeste de timpul probabil, d-apai aici.
Si inca ceva: chiar daca urmatorul cutremur vrancean nu va depasi MGR 7,0 (si va fi de 6,7-7,0), nu inseamna ca nu pot fi probleme de exemplu in centrul vechi al Bucurestiului, unde recent a cazut o fatada de la vant, pe Lipscani cred. Nu vorbesc de placa aia mare de beton de pe partea superioada a unui bloc de pe Magheru; in situatia unui cutremur de MGR=6,8, nu se putea garanta ca placa respectiva nu se desprindea si nu cadea peste trecatori sau peste masini. Este foarte adevarat ca la un cutremur de magnitudine strict peste 7,0 se produc alte fenomene, miscarea e mult amplificata fata de cea a unui seism de 6,9 grade, si asta atrage si consecintele catastrofale pe scara larga. Dar ideea e sa nu se subestimeze si cutremurele de marimea celor din 1908 sau 1986.

Back
Sus