Se impun niste comentarii legate de ce apare in spatiul public in legatura cu seismul moderat de magnitudine 5,5 din 6 octombrie 2013. In primul rand, nu se poate spune ca seismele vrancene moderate anuleaza cutremurele mai mari, si ca dupa un cutremur de magnitudine 5,5 nu mai poate urma un alt cutremur, chiar de magnitudine 6,0 sau mai mare. Vrancea este altfel, la ea nu tine teoria ca mai multe cutremure mici si moderate descarca energia si nu se mai poate produce un cutremur semnificativ. Si este deja demonstrat acest lucru de cazurile seismelor puternice atat din ultimii 100 de ani (perioada isntrumentala a seismologiei), cat si mai vechi (perioada pre-instrumentala). Iata de exemplu cazul marelui cutremur din 11 iunie 1738 (GURA TEGHII-LOPATARI, adancime probabil pana in 130 km, MGR=7,4); activitatea seismica a inceput sa creasca inca din luna martie, cand, in conformitate atat cu catalogul lui Cornelius Radu, cat si cu alte arhive de informatii despre cutremurele din trecut, s-a produs intai un seism resimtit destul de puternic in zona Covasnei cu intensitate VII (C.Radu il da cu magnitudine 6,2 !!!); a urmat un alt cutremur in luna mai, cu intensitate VI (magnitudine estimata la 5,5 de catre regretatul seismolog, doctor in Fizica Radu Cornelius); ruperea majora s-a declansat insa in ziua de 11 iunie 1738 (stil nou). Desigur, nu orice cutremur moderat are semnificatie deosebita, nu asa trebuie vazute lucrurile, ci ideea e ca aceste cutremure sunt interesante chiar daca nu preceda un cutremur mai mare, sau nu pe moment. Un seism mai semnificativ se poate produce la interval de 5 luni sau chiar de 12 luni dupa cutremurul moderat (vezi cazurile 1 octombrie 1976/4 martie 1977, 1 august 1985/31 august 1986). Deci nu e obligatoriu sa fie precursor, cel putin nu imediat. Dar nu inseamna si ca dupa un cutremur de 5,5 grade nu mai poate urma un altul:
-in 1940, stiti ce a fost: 24 iunie 5,5, 22 octombrie 6,2, 8 noiembrie 5,5 si 10 noiembrie 7,4,
-cutremurul din 1977 a fost precedat de 2 seisme moderate de 5,6 grade si intensitate maxima VI produse la 20 august 1973 (adancime 73 km) si 1 octombrie 1976 (adancime 146 km)
Totusi, in legatura cu ultimul cutremur, cel de duminica, e greu sa ne pronuntam. E adevarat, Vrancea e iar in pauza, si sigur ca nimeni nu poate exclude anumite semnificatii ale acestei pauze, dar aceste semnificatii ar putea fi influentate si de durata pauzei; ganditi-va ca seismul de 5,5 grade a venit dupa o pauza de circa 2 saptamani, deoocamdata avem doar cateva zile...asta daca ne gandim la un nivel mai empiric asa. Se poate foarte bine sa nu se mai intample nimic deosebit...anul asta (pentru 2014 e greu de spus). Ramane de vazut daca in cateva zile va reincepe activitatea subcrustala obisnuita (cutremure de magnitudini peste 2,5-3,0), chiar si in clustere/subgrupuri adiacente celui in care s-a produs cutremurul de duminica (si cu focare mai mult sau mai putin adanci). Nu e nimic sigur, si repet ce am mai spus: daca pana si in meteorologie se vorbeste de timpul probabil, d-apai aici.
Si inca ceva: chiar daca urmatorul cutremur vrancean nu va depasi MGR 7,0 (si va fi de 6,7-7,0), nu inseamna ca nu pot fi probleme de exemplu in centrul vechi al Bucurestiului, unde recent a cazut o fatada de la vant, pe Lipscani cred. Nu vorbesc de placa aia mare de beton de pe partea superioada a unui bloc de pe Magheru; in situatia unui cutremur de MGR=6,8, nu se putea garanta ca placa respectiva nu se desprindea si nu cadea peste trecatori sau peste masini. Este foarte adevarat ca la un cutremur de magnitudine strict peste 7,0 se produc alte fenomene, miscarea e mult amplificata fata de cea a unui seism de 6,9 grade, si asta atrage si consecintele catastrofale pe scara larga. Dar ideea e sa nu se subestimeze si cutremurele de marimea celor din 1908 sau 1986.