• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

La 200km de Focsani , am numarat cam 5-7 secunde intre cele doua socuri.
Nu-i cam putin?
Din ce am calculat (cu P=6km/sec si S=4km/s) trebuia sa fie undeva peste 15 secunde.
(asta in cazul in care primul soc a fost unda "P").
 
Ai simtit unda P de la inceput ? Pe mine m-a trezit aceasta faza, dar de simtit am simtit bine, treaz fiind, faza pe orizontala, inclusiv cu ciocnirea bibliotecii de perete.
Legat de replici, sa vedem ce s-a intamplat la cutremurele vrancene moderate de dupa 1990:

28 aprilie 1999 magnitudine 5,7 adancime 151 km
replica de magnitudine 4,7 in seara zilei de 29 aprilie 1999

6 aprilie 2000 magnitudine 5,5 adancime 143 km
replici foarte slabe in zilele urmatoare (magnitudini sub 3,0)

24 mai 2001 magnitudine 5,5 adancime 144 km
pre-soc de magnitudine 4,6 pe 20 mai, replici foarte slabe in zilele urmatoare cutremurului

27 octombrie 2004 magnitudine 6,0 adancime 98 km
replici slabe de pana la 3,1 grade in primele 48 de ore

14 mai 2005 magnitudine 5,6 adancime 148 km
replica de magnitudine 4,6 la 6 ore si jumatate dupa cutremur

25 aprilie 2009 magnitudine 5,7 adancime 110 km
replica de magnitudine 4,1 in noaptea de 26-27 aprilie 2009

La ce ne putem astepta ? Dupa parerea mea, o eventuala replica de magnitudine in jur de 4 grade, dupa 48-78 de ore cel mult. Dar poate fi si mai slaba, de exemplu sub 3,5 grade. In orice caz, replica nu ar trebui sa depaseasca 4,5 grade pe scara Richter.
 
Da GeoX. Unda "P" am simtit-o foarte clar. Am prins si cutremurul din 1977, dar atunci eram cam mic si oricum nu stiam de existenta ei :) .
Cutremurul asta m-a prins treaz si este prima data cand am simtit asa:
o miscare initiala foarte scurta (1sec), pauza cateva secunde, si apoi al doilea soc (cam 10 secunde).
 
O observatie: azi s-a produs doar un singur cutremur de peste 2,5 in zona GALATI-PECHEA (ora 5h35min, magnitudine 2,8). Oare cutremurul vrancean de magnitudine 5,5 a detensionat semnificativ falia de langa satul Izvoarele ?
 
GeoX a spus:
O observatie: azi s-a produs doar un singur cutremur de peste 2,5 in zona GALATI-PECHEA (ora 5h35min, magnitudine 2,8). Oare cutremurul vrancean de magnitudine 5,5 a detensionat semnificativ falia de langa satul Izvoarele ?

Nu prea exista legatura "directa" intre Vrancea si Galati. Cum se poate detensiona zona Galati daca nu prin o miscare care sa aseze lucrurile acolo?
Poate daca imediat dupa Vrancea urma un 3-4 la Galati. Altfel, cum?
 
Sa stii ca seismele subcrustale din Vrancea au unele efecte aparent surprinzatoare. Dupa cutremurul din 1977 s-au produs mai multe cutremure in Campia Romana, pe mai multe falii. Nu e imposibil. Oricum, pana acum ziua de azi a fost mai linistita in zona GALATI.
 
Pai asta am vrut sa zic si eu: Vrancea poate influenta indirect si alte zone. In sensul ca poate provoca seisme si in zone in care, teoretic, nu are influenta directa. Este normal. Altfel, nu poate detensiona o alta zona. Bolovanul ala de se tot rupe in Vrancea e cam mic :)
 
Sa vedem cum va evolua in zilele urmatoare situatia de la Galati. Azi in orice caz activitatea a fost mai redusa. Si daca vezi ca se reduce exact dupa ziua de azi ? Sigur, nu bag mana in foc ca se va intampla asa. Poate sa mai dureze, unii seismologi cred ca ar putea sa mai dureze saptamani sau luni.
 
Daca activitatea la Galati se reduce , am sa zic ca este o coincidenta perfecta. A inceput cand Vrancea tacea, si s-a oprit tot asa :)
Apropos de detensionare: Crezi ca zona Vrancea detesioneaza prin cutremure 7+ si altceva decat zona Vrancea?
 
Eu ma refer la faliile astea in lungul carora exista frictiuni generate de deplasarea microplacii Marii Negre. E posibil ca tensiunile de pe aceste falii sa fi fost induse de miscarea blocului tectonic dobrogean. Spun "posibil". Plus ca mai e ceva interesant: in zona Galati crusta coboara cu 4 mm/an, in timp ce la Curbura crusta terestra se ridica cu 4 mm/an.
De detensionat nu poate detensiona zone seisme puternice cum ar fi cele din Turcia. Dar, atentie: exista o falie importanta la noi numita falia IntraMoesica. Fiecare cutremur vrancean puternic este urmat de cresterea activitatii seismice crustale pe acesta falie, detensionand progresiv segmentele din estul Munteniei. Si iata de ce pe aceasta falie nu prea se produc cutremure importante pe segmentele centrale, in schimb cutremure mai mari se produc la capete, in Marea Neagra-zona Shabla si la Campulung. E interesant acest fenomen. Geologul V. Lazarescu aprecia ca seismele adanci din Vrancea (e vorba de cele mari) detensioneaza progresiv segmentele centrale ale acestei falii. E un mare noroc, se pare, pentru localitatile din estul Munteniei.
 
Eu unul nu inteleg cum "bolovanul" ala (nu am gasit alta rima) din Vrancea poate sa tina in loc (sa tensioneze) niste falii. Poate avea loc creasterea tensiunii in acest bolovan pana la rupere dar, avand in vedere dimensiunile reduse, cum poate influenta Vrancea detensionarea altor regiuni sesismice prin ruperi de cativa zeci de kilometrii?
 
Tine cont si de miscarea, e drept foarte redusa, a microplacilor tectonice convergente spre Vrancea. Si astea au un anumit rol. Oricum, e un fapt constatat ca dupa seismele importante din Vrancea se priduc si cutremure crustale mai dese in estul Munteniei pe IntraMoesica.
Acum, sigur, legat de zona Galati, sa vedem cum va evolua zilele astea.Dar 2 coincidente e cam mult, soso ! :D Vrancea se "blocheaza" pe 20 septembrie, pe 23 septembrie incepe activitatea in zona Galati, Vrancea rabufneste pe 6 octombriesi tot pe 6 octombrie, la o saptamana dupa cel mai puternic cutremur din secventa de la Galati (29 septembrie, magnitudine 3,9), activitatea locala incepe sa scada. Sigur ca fenomenul de acolo va continua sa fie investigat, dar...2 coincidente ? E destul de frapanta situatia.
 
GeoX, hai sa nu vorbim acum de cauzele acumularii de tensiuni in Vrancea si de modul de producere al cutremurelor.
Eu nu-mi explic cum ruperi de zeci de kilometrii din blocul ala din Vrancea (care nu a avut ce face si in loc sa se faca munte a intrat in adanc) pot sa detensionze un intreg sistem de placi si microplaci tectonice fie ele toate convergente in acelasi loc.
 
Dar conteaza. Sunt niste procese care pregatesc seismele. Sigur ca un cutremur ca atare nu misca faliile din crusta (sau e greu imaginabil cum ar putea misca). Dar...sa nu uitam ca anumite efecte ale seismelor sunt amplificate in lungul unor falii, iar altele se reduc. De exemplu, efectele seismelor vrancene scad spre vest in special dupa linia Dambovitei, in timp ce efectele seismelor crustale fagarasene scad spre est de Dambovita.
De acord, ruperea de acolo de jos de la adancime nu afecteaza direct si imediat faliile. Dar...propagarea undelor seismice sufera modificari atunci cand se intalnesc inclusiv astfel de discontinuitati. Iar activitatea unor falii se modifica dupa unele cutremure vrancene, si sa stii ca s-a vazut acest lucru si in 1977, si in 1986, si in 1990. Deci eu as intreba altfel: de ce se modifica activitatea unor falii crustale dupa seismele adanci din Vrancea ? E, e ? ;)
 
Nu raspund acum la intrebarea pusa. Nu pentru ca nu vreau , habar nu am (mai citesc).
Dar am inteles ceva: Nu fracturarea acelui bloc,
nu efectele locale sunt cauza detensionarii.
(Mintea mea in gandul ei: pe langa unde "P" si "S" mai trebuie sa existe ceva...)
Acum este (putin) mai clar pentru mine ce ai vrut sa zici.
 
Pai da. Dar in acelasi timp constatarile exista, si se bazeaza pe date instrumentale: dupa seismele mari din Vrancea, unele falii crustale isi cresc activitatea, in timp ce in alte cazuri activitatea scade. Asta apropos de detensionare. Sigur, chestia e care e factorul fizic care determina aceste modificari ?
 
GeoX a spus:
In ceea ce priveste Vrancea, ma hazardez sa spun ca urmatorul cutremur moderat, comparabil cu cele din 14 mai 2005 si 25 aprilie 2009 (magnitudini 5,5-5,7 pe scara Richter MGR) , indiferent cand se va produce el, va avea urmatoarele caracteristici:

-epicentrul pe cluster central din Muntii Vrancei, posibil pe langa NEREJU poate cumva intre epicentrele seismelor din 2005 si 2009;
-adancimea focala va fi in jur de 130 km, posibil ceva pe la 135 km plus/minus cativa km. Si ca adancime, cred ca se va "strecura" intre sursele seismelor precedente: cutremurul din 2005 s-a produs la 148 km adancime, iar cel din 2009 la 110 km adancime. In destul de multe cazuri, cutremurele au obiceiul sa se cam "strecoare" intre zonele rupte la unele cutremure anterioare. Si in Vrancea se mai intampla chestia asta uneori. De aceea cred ca adancimea de circa 130 km este cea mai probabila pentru un prim viitor cutremur moderat.

Si uite ca am avut dreptate. Intr-un comentariu anterior, cu vreo 5-6 pagini in urma, am apreciat ca urmatorul cutremur moderat vrancean (cu magnitudinea de cel putin 5,5 grade) se va produce pe clusterul central din Muntii Vrancei, iar adancimea focala va fi IN JUR DE 130 KM. Ce draguta e baba Vrancea si cum mi-a dat ea satisfactie. :D
Acum, sa stiti ca eu nu sunt ghicitor in bobi, nu am dat cu banul sa nimeresc la intamplare.
Cand am apreciat ca primul cutremur moderat vrancean se va produce pe la adancimea de 130 km si cu locatie centrala m-am bazat pe cel putin 3 lucruri:

1. acalmia seismica neobisnuita in zona cuprinsa intre 125-150 km, si in special in jurul adancimii de 130-135 km, desi se stie ca aceasta ar trebui sa fie, in mod obisnuit, adancimea cu cea mai mare frecventa a seismelor;
2. faptul ca seismele moderate vrancene se produc de regula pe centru, cu exceptia catorva evenimente din zona SIRIU (Muntii Buzaului);
3. caracteristicile cutremurelor moderate precedente din 14 mai 2005 (magnutudine 5,6 si adancime 148 km), respectiv 25 aprilie 2009 (magnitudine 5,7 si adancime 110 km). Cred ca, intr-un fel, cutremurul din 6 octombrie 2013 (magnitudine 5,5 si adancime 134 km) este un fel de "continuare" logica a evenimentelor moderate precedente.

FELICITARI si apreciez in mod deosebit profesionalismul de lucru in acest forum rational !
 
Multumesc mult cosglow. Dar ce vreau sa zic e ca aici nu se fac predictii, dar se discuta serios despre cutremure, ne dam cu parerea despre ce se intampla dpdv. seismic in Romania si in lume, vorbim despre cum ne putem proteja, despre constructii si despre multe alte aspecte. Fiindca seismul ca atare e cevs foarte complex, nu e oricum un subiect care sa fie abordat dintr-o singura fateta.
 
Sunt de acord in totalitate, iar daca ar exista o mai mare popularizare a acestui site/forum cred ca ar fi o sansa ca lumea sa nu mai fie informata eronat, exasperata, panicata si pana la urma prostita, scuze limbajul, dar ceea ce am vazut ieri pe la televizor, pe toate posturile de stiri importante mi s-a parut de-a dreptul ridicol... cu exceptia unui singur aspect, acela referitor la mesajul legat de consolidarea cladirilor din Bucuresti, altceva ... isterie, cel putin asa am perceput. Iar mesajul dlui. Marmureanu ca orasul Galati se va scufunda (aseara la B1), a fost bomboana !?!
 
Problema cu zona Galati este mai complicata. Acolo crusta terestra sufera o miscare de coborare lenta, cu circa 4-5 mm/an, in timp ce la Curbura Carpatilor crusta se ridica cu 4-5 mm/an. In acest context, se propaga si niste tensiuni dinspre blocul tectonic dobrogean, sunt active niste falii locale si regionale. Eu constat ca dupa seismul vrancean de ieri, activitatea in zona GALATI-PECHEA a scazut semnificativ, dupa ce in perioada in care Vrancea era in pauza seismica de dupa 20 septembrie, activitatea in zona GALATI-PECHEA a fost anormal de ridicata.
 
Back
Sus