Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
GeoX a spus:O observatie: azi s-a produs doar un singur cutremur de peste 2,5 in zona GALATI-PECHEA (ora 5h35min, magnitudine 2,8). Oare cutremurul vrancean de magnitudine 5,5 a detensionat semnificativ falia de langa satul Izvoarele ?
GeoX a spus:In ceea ce priveste Vrancea, ma hazardez sa spun ca urmatorul cutremur moderat, comparabil cu cele din 14 mai 2005 si 25 aprilie 2009 (magnitudini 5,5-5,7 pe scara Richter MGR) , indiferent cand se va produce el, va avea urmatoarele caracteristici:
-epicentrul pe cluster central din Muntii Vrancei, posibil pe langa NEREJU poate cumva intre epicentrele seismelor din 2005 si 2009;
-adancimea focala va fi in jur de 130 km, posibil ceva pe la 135 km plus/minus cativa km. Si ca adancime, cred ca se va "strecura" intre sursele seismelor precedente: cutremurul din 2005 s-a produs la 148 km adancime, iar cel din 2009 la 110 km adancime. In destul de multe cazuri, cutremurele au obiceiul sa se cam "strecoare" intre zonele rupte la unele cutremure anterioare. Si in Vrancea se mai intampla chestia asta uneori. De aceea cred ca adancimea de circa 130 km este cea mai probabila pentru un prim viitor cutremur moderat.
Si uite ca am avut dreptate. Intr-un comentariu anterior, cu vreo 5-6 pagini in urma, am apreciat ca urmatorul cutremur moderat vrancean (cu magnitudinea de cel putin 5,5 grade) se va produce pe clusterul central din Muntii Vrancei, iar adancimea focala va fi IN JUR DE 130 KM. Ce draguta e baba Vrancea si cum mi-a dat ea satisfactie.
Acum, sa stiti ca eu nu sunt ghicitor in bobi, nu am dat cu banul sa nimeresc la intamplare.
Cand am apreciat ca primul cutremur moderat vrancean se va produce pe la adancimea de 130 km si cu locatie centrala m-am bazat pe cel putin 3 lucruri:
1. acalmia seismica neobisnuita in zona cuprinsa intre 125-150 km, si in special in jurul adancimii de 130-135 km, desi se stie ca aceasta ar trebui sa fie, in mod obisnuit, adancimea cu cea mai mare frecventa a seismelor;
2. faptul ca seismele moderate vrancene se produc de regula pe centru, cu exceptia catorva evenimente din zona SIRIU (Muntii Buzaului);
3. caracteristicile cutremurelor moderate precedente din 14 mai 2005 (magnutudine 5,6 si adancime 148 km), respectiv 25 aprilie 2009 (magnitudine 5,7 si adancime 110 km). Cred ca, intr-un fel, cutremurul din 6 octombrie 2013 (magnitudine 5,5 si adancime 134 km) este un fel de "continuare" logica a evenimentelor moderate precedente.