Toate cutremurele mai mari vin dupa perioade cu mai multi ani la rand avand multiple evenimente perceptibile in fiecare an:
1940: dupa activitatea crescuta din 1938-1939;
1945: dupa activitatea crescuta din 1942-1944;
1977: dupa activitatea crescuta din 1973-1976;
1986: dupa activitatea crescuta din 1983-1985;
1990: dupa activitatea crescuta din 1987-1989
Macar vreo 3 ani la rand cu evenimente multiple avand magnitudini ML 4,8+, cu seismicitate regionala ridicata. Altfel, slabe sanse sa miste. Asta e situatia. Ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea ML 4,8+ a avut loc la 29 martie 2015. Si acum suntem in 23 mai 2016 si nimic. Nu prea e ceva specific pentru perioadele care ar preceda seisme mai semnificative (MGR 6,4+). Vrancea e altfel. Daca nu e in stare sa dea macar cutremure de 4,8 grade, nu prea poate sa dea nici evenimente mai mari. Eu imi mentin parerea ca VA TREBUI SA SE INTAMPLE CEVA CU TOTUL SI CU TOTUL EXTRAORDINAR LA NIVEL CEL PUTIN REGIONAL PENTRU CA INTREGUL SISTEM VRANCEAN SA ISI SCHIMBE STAREA POST-1990. Sa vedem totusi cand apare primul cutremur de 4,8+, recunosc ca mi s-au lungit urechile de cand il tot astept si ...nu vrea si pace, ce sa ii faci, nu vrea, nu poate, in ciuda profetiilor penibile ale unora si altora. Sa vedem, poate-poate in octombrie-noiembrie se milostiveste si baba si scoate si ea un 4,7-4,84,8-5,1/5,2-5,4 aduce cu sine UITAREA. Pur si simplu uita lumea ce e aia cutremur, uitam ce e cu cutremurele astea si se cufunda lumea intr-o DOLCE FAR NIENTE. O fi bine pe moment ca nu sunt sanse de cutremur mare prea curand, dar macar micile cutremure perceptibile anuale ne mai aduceau aminte, cat de cat, ca undeva acolo jos la Curbura mai e ceva mobilitate. Acum practic nu mai avem, cel putin deocamdata, nici macar acele cutremure anuale care se mai simteau si la Bucuresti cu intensitati de III pana la III-IV grade, fleacuri oricum, dar macar in fondul natural mediu de seismicitate. Adica exista si dezavantaje ale unei astfel de perioade care, sigur, pe moment este foarte buna fiindca nu ne tulbura nimic. Oricum a cazut cu brio teza ca trebuie sa vina cutremur puternic in Vrancea la fiecare inceput de secol. Nu mai e adevarata treaba asta. Deci Vrancea ne surprinde, de data asta, prin infirmarea tezei ca la fiecare inceput de secol vine un mare cutremur.